Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

April er i ferd med å ebbe ut og Orrelik-utflukten med Arendal Turistforeningen nærmer seg. Jeg er innom nettsidene til AOT hver dag for å forsikre meg om at ingen avlysning er meldt. Den siste torsdagen i måneden og yr.no melder strålende vær og alt ligger til rette, værmessig i det minste. Er rask til å komme meg hjem fra jobb den dagen og tursekkene har stått ferdig pakket i flere dager allerede. Orrleiktur for første gang for meg som førtiåring og sønnen min på 11 år er minst like spent…..men kommer vi til å få oppleve orrleiken som vi har lest om og sett utallige videoklipp fra andre?

Vi setter oss i bilen og den faste turkompisen, schæferen Dennis på 5 år, må være hjemme denne gangen. Vi møter opp på Harebakken i god tid før avreise kl 17:00. Mange andre spente sjeler er også klare og før avreise kommer Håkon, en av turlederne med 6 kanoer på tilhengeren, kjørende inn og vi er klar for avreise til Mykland.

Bjørka har sprunget ut og naturen strutter av ”glede” og alt ligger til rette for at en naturopplevelse av de sjeldne står for døren. Vi parkerer på en avkjørsel rett før Mykland og laster opp kanoene med utstyr og lavvoer og legger av gårde. De første padletakene i et glassklart vann er som et jomfruelig steg mot den ultimate naturopplevelsen.

90 minutter senere er vi fremme der spillplassen visstnok skal huse et utall vårkåte orrhøner samme natten. Vi setter til livs et utsøkt måltid som kokken, Agnar har forberedt. Taco på skogtur smaker mye bedre enn i sofakroken hjemme på Stinta; ikke fordi råvarer og tilberedning nødvendigvis er så annerledes, men fordi omgivelsene gjør det hele til en helt spesielle opplevelse. Gode og mette padler vi over til den virkelige spillplassen for å sette opp skjul av furu og annet dekke. Skogbrannen som rammet Mykland er for lengst glemt, selv om kullrester av brente trær skjærer i nesen og barnålene fra furutrærne er ganske slitne.

Etter å ha satt opp skjulet, legger vi oss til å sove rett etter midnatt, og selv om spenningen er stor, får vi en blund på øynene før vi vekkes av vingeslag. Den første Orrfuglen har ankommet og lander i kronen på en av de omkringliggende furutrærne. Jeg kjenner at et bredt smil brer seg om munnen før jeg inntreffer drømmeland igjen. Jeg våkner flere ganger de nærmeste timene og lytter spent etter parringslyden som uteblir. Men 04:15; i tussmørket starter lyden som overgår den feteste lyd fra Ipoden; Orrleiken er i gang. Jeg gnir nattesøvenen ut av øynene og finner frem speilrefleksen, men det er så altfor mørket; selv om ASA’en stilles på 1600. Finner frem videokameraet som om ikke annet i alle fall fanger opp lyden som brer seg utover landskapet. Vi sitter musestille i frykt for å skremme fuglene bort og bare nyter opplevelsen i lange åndedrag. Den ene orrhanen etter den andre som ypper til kamp, må se seg slått av kamparenaens tøffeste haner, og flykter fra spillplassen med kraftige vingeslag

Når klokken runder 5:00, har lyset blitt såpass at jeg kan prøve meg på noen bilder igjen. Men jeg har heldigvis god tid, for hanene er både vårkåte og mange og har ingen planer om å avslutte med det første. Vi har bare en utfordring, og det er at vi har behov for å la kroppen skille seg fra gårsdagens leskedrikker. Vel vitende om at det ville avbryte hele orrleiken, er ikke det et tema, i alle fall foreløpig, og det er noen unge barneskoleelever som virkelig får satt seg på prøve i så måte.

Når det etter hvert bare er 3 orrhaner igjen i leiken, må folk på do, og spillet avsluttes like brått som det startet. Greit for oss som allikevel begynner å bli litt sliten i kroppen etter å ha sittet sammenkrøket i samme stilling i halvannen time, trist for orrfuglene at leiken ble avbrutt. Vi sovnet alle sammen med et stort smil om munnen og skal definitivt tilbake også neste år.

Bilder fra turen kan du se her: http://album.uteligger.com/#22.0

Annonse
Skrevet

Orreleik er en fantastisk opplevelse! Første prioritet er å unngå å forstyrre. Desverre kan jeg ikke si det ble fulgt opp helt her.

Det bør ikke være aktivtet på leikplassen på kvelden før. I beste spilltida kommer hanene inn på leiken også på kveldstid. Ser de folk uteblir de!Man bør derfor enten gjøre alt klart tidlig på kvelden og fyre bålet et stykke unna, eller krype i kamuflasjen rundt solnedgang og bli der til kveldspillet er over. (Tiuren overnatter på leiken så da må man være der fra kvelden heølt til spillet er avsluttet)

Kamuflasjer bør helst settes opp i god tid, spesielt hvis man vil tett på. Ligger man litt unna pleier det å gå greit med ny. Men hvis alle som skal oppleve leik lager kamu av gran og furubar ødelegger det området rundt leiken. Ta med telt, knappeduk, presenning eller lignende og legg noen greiner oppå. Når det er sagt var kamuflasjen i dette tilfellet slett ikke av de verste.

Så lenge det er fugl på leiken går man ikke ut, uansett hvor mye man må på do. Intensiteten i spillet varier i løpet av morgenen. Fuglen sitter gjerne en stund i trærne rundt leiken og spiller der på slutten. Det at fuglen spilte andre steder etter at de ble skremt fra leiken er et tegn på at de ble forstyrra.

Desverre er det en del slike arrangerte turer som ikke tar nok hensyn til fuglene. Synd, for det gir et feil bilde av hvordan dette skal gjøres når deltagerne drar på leik selv senere. Og det er fullt mulig å være ei relativt stor gruppe på leik uten at fuglene blir forstyrra!

Skrevet

Vi snakker om Barn her Knutis.

Barn har om du liker det eller ikke, begrenset med tolmodighet, så kvelden er til for å gjøre det til en middelvei, ikke lage for mye støy og begrense bevegelsene til et minimum.

Som jeg ser det så har de hatt en fantastiks tur i skogen og fått med seg Spillet. Om ikke spillet var 100% optimalt, har de uansett fått en stor opplevelse.

Prøv å si til en 6 åring med full blære at han må vente minst en time til.

Men en ting skal jeg være enig med deg om, at man i glissen skog som har vært herjet av skogbrann for ikke lenge siden, så tar man hensyn og tar med seg kamuflasjematriell.

Å sette opp slikt i "god tid" i forveien er kanskje ikke alle som kan, da de fleste av oss har jobb som betyr at man er opptatt fra 8-16 mandag til fredag.

Så da blir det å gjøre det beste ut av den tiden man har til rådighet.

Så med barn og begrensett tid blir det ofte kompromisser.

All ære til Barnas Turlag og engasjerte foreldre.

Skrevet

Regna egentlig med å få reaksjoner på dette. Klart jeg setter det litt på spissen. Har selv unger og vet at ting ikke bestandig kan bli perfekt. Et knep er imidlertid å unngå store mengder saft, kakao, brus og lignende kvelden før. Mange steder er det dessuten mulig å lage kamuflasjen slik at det er mulig å snike seg ut en tur på baksida.

En ting jeg glemte å forrige innlegg er det som kanskje er beste måten å få til et kompromiss på. nemlig å legge utflukten utenom den aller beste spilltida. Hønene er på leiken ei ukes tid. Denne uka bør leiken forstyrres minst mulig så det er ikke tidspunktet for en tur hvor man må drive med kompromisser. Det selv om dette er den uka det er morsomt å oppleve leiken.

Jeg vet ikke når høneuka er i det området den omtalte leiken foregår, men ettersom det ikke er nevnt høner på leiken vil jeg kanskje tippe den var over. Her i området er det forøvrig rundt siste uka i april.

Jeg la også merke til at Bjørn-Ivar også nevner at det var synd for orrfuglen at spillet ble avbrutt. Er ikke ute etter å ta ham på noen måte, men å sette fokus på en problemstilling mange turarrangører desverre legger for lite vekt på. Når det er sagt skal barnas turlag opg andre ildsjeler ha ros det det holder for arbeidet de driver.

Skrevet

Jeg har ingen problem med å se at dyrenes ve og vel er viktig når man ferdes i skogen, og er selv opptatt av dette. Enkelte ganger må man imidlertid gå litt på akkord hvis man skal ha med unger på en slik opplevelse som orrleik. Og når det gjelder det å få medn barn/ungdom ut i skogen må jeg innrømme at det kan ha høyere prioritet som i akkurat dette tilfellet. Mulig vi kunne gitt de litt mindre å drikke kvelden i forveien, men jeg er ikke sikker på om det hadde løst seg av den grunn. Unger er unger og når de våkner etter litt søvn, er det gjerne dotur på gang. Vi hadde forøvrig utgang "bak" og som ikke var synlig for Orrfuglene, men det var ikke rare greiene som skulle til før vi var avslørt desverre.

Det har vært skjul på samme stedet tidligere år og som da har vært benyttet (ikke av undertegnede), men det brant opp i skogbrannen i fjor og vi satt derfor opp et nytt. Dessuten var selve skjulet satt opp et lite stykke fra selve spillplassen.

Anyways, fint med fokus på dyrevern.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.