Gå til innhold
  • Bli medlem

proviant på fjelltur


Gjest Anonymous

Anbefalte innlegg

Gjest Anonymous

Skal på 4-5 dagers fjelltur med telt og primus. Men er litt lite kreativ når det gjelder middags-proviant.

Har alltid levd på brød og rett-i-koppen-supper, men det blir litt ensformig.

Noen som har ideer til god og smart turmat som veier lite og tar lite plass??

:lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Real Turmat er suverent. Hell kokende vann i, rør om, vent 5 min og et et godt måltid. Blir svært lite oppvask (kun skje) og du får i deg nødvendig næring. Prisen varierer voldsomt, fra under 40 kr til minst 70 kr, så sjekk gjerne. XXL Sport selger forholdsvis billig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som mange før meg har sagt, REAL er tingen !

Min døgnrasjon ser slik ut:

Frokost: REAL Frokostblanding

Lunch: 80-100g Bixit eller Kornmo kjeks og sjokolade

Middag: REAL Middagsblanding

Kvelds: Kakao, solbærtoddy eller rett i koppen.

Har også en "energy bar" på lur som mellom måltid.

Dette blir ca. 500g, og tar ikke for stor plass.

På kortere turer er det godt med Kavli tubeost til kjeksen.

Roger

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Hehe... Jeg er storforbruker og har avtale med min lokale sportsbutikk om "sponsing". Betaler 28.- for posen, og synes det er en akseptabel pris.

Snakker du her om den normale porsjonen, eller 350g-utgaven?! Om butikken selger den til 28kr taper de penger på det hele!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Hei!

Real Turmat er topp mat, Torskegryta er best!

Til forkost anbefales havregrøt, med melk og sukker. Dette er karbohydrater som ikke gjør deg døsig og dorsk, og det holder til lunch selv stor fysisk aktivitet. Kjøp Viking tørrmelk og bland ut med vann, blander du rett så smaker dette som vanlig melk. Par desiliter gir 1 liter melk.

Ellers er Blå-Bands (svenskt) "Gröt med frukt" et godt alternativ. Dette er havregrøt med "fruktgrøt" i seg. Meget godt med melk på. Fås kjøpt på Naturkompaniet i Norge og Sverige.

"Pumpernikkel"-brød (ugjæra svart rugbørd) er OK å ha med på tur. Dette er pakket i lukket plastikk og holder seg utrolig lenge. Selv om skivene er tynne så gir ei skive mye næring.

Lykke til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Den eneste grunnen til at Real er kjekt er tilberedingen. (enkelt, lite brenstoff, lite oppvask). Real gir heller stusselig med energi i forhold til størrelse og vekt. En pose drytech lapskaus gir mindre karbo enn en vanlig suppepose pr 100 gr. Det er noe å tenke på. Ivertfall når suppeposen koster 12 kr. Den mest nyttige maten man kan ha i seg er potetmos. Sikkert over 80% karbohydrater mot Real som ligger under 50. Potetmos med litt stekt Chorizonpølse, hvitløk, løk, krydder er et flott måltid. Eller en suppepose med litt ekstra ris eller pasta.

Til frokost er desverre havregrynsgraut en sikker vinner. Billig og veldig effektivt. Det går an å koke risengrynsgraut også, det er vel de riskorna med høyest karboinnhold, men det tar jo tid og brensel, så vinninga går opp i spinninga.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

greit å huske at man ikke bare må tenke på karbohydratene... hvis du skal en uke i fjellet er det greit med litt av de andre bestanddelene og. Dessuten: spiser man en posesuppe (ca. 1 liter) til middag er du garanter å måtte opp å pisse og du blir mer oppblåst enn mett. Spiser du en pose Real blir du mett og for passelig med vann...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig at real turmat kan være litt lite mat. En løsning er å "sprite den opp" med å fylle på litt hurtig-ris - i samme pose naturligvis. Det blir litt miks av ingredienser, men man blir ihvertfall mett. Etter en lang dag på fjellet smaker alt digg uansett.

Jeg har ikke prøvd potetmos oppi real turmaten men det går sikkert på et vis (På samme måte som en grandis til nød kan tilbredes på stekepanne :wink: )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den mest nyttige maten man kan ha i seg er potetmos. Sikkert over 80% karbohydrater mot Real som ligger under 50. Potetmos med litt stekt Chorizonpølse, hvitløk, løk, krydder er et flott måltid.

Potetmos alene er i alle fall lite verdt... Skulle brukte potetmos som lunsj på en flerdagers fjelltur. Tilberedte og spiste en hel pose, men gikk fullstendig tom bare 20-30 minutter senere. Da var det bare å ta en ny pause og finne frem REAL turmat i stedet. Fint at brodern hadde med seg noen REAL-poser ekstra...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjekt med litt nyanser også - selv spiser jeg sjeldent bare potetmos og suppe, drytech er jo en mye mer praktisk løsning - men det er må ikke alle som har råd til det. I mine studentdager hadde jeg ivertfall ikke råd til å blåse av så mye penger på mat.

For min del laget jeg egen drytech ved å koke en standard Toro gryterett, tilsette litt ris/pasta og en pølsesnabb.

Og for å svare på etpar innlegg: Bare karbohydrater er ikke nok, men det er det aller viktigste. Uansett om turen er på 1 eller 10 dager. Og du som går tom 20 min. etter potetmosmåltidet; sjekk forbrenninga di :wink: Og man kan aldri få i seg for mye vann!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Tortelini (koketid 8 min. ikke 12 som det står på pakken) krydde med lit tub-ost.

Coscos: lav vikt och ikke noen koketid.

Bacon; lett at steke, lang holdbarhet, lav vikt i forhold til smak.

Svensk potetemos, Felix. (10ggr bedre en den norske varianten)

Knekkebrød; lav vikt

Svensk/ finsk kavring, råg/ fullkornsbrød med lang holdbarhet.

Torket banan, i rosin-posen, mye energi per vikt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Mat som veier lite men gir mye energi?

Prøv Logan-brød. Ikke nok med at det er energirikt og særs mettende (du klarer neppe mer enn to skiver i slengen) men det holder seg i seks måneder!

Smør, peanutbutter, kokesjokolde og morsmelkserstaningspulver er også som noe som fyller buken så det monner.

Enig også i at potemospakker gir mye energi pr vekt. Det smaker mye bedre enn Reals middager, og koster bare en brøkdel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig med push i logan-brødet. En annen bra oppfinnelse er Mathias-brødet som er overlegent når det spises med nugatti på :-)

Logan-brødet har også kvaliteter utenom det vanlige hvis de bakes som rundstykker. Er det kaldt på vinteren kan logan-brødet nemlig også brukes som baseball, med spader som balltre! En aktiviserende og inkluderende fritidssyssel når man f.eks. ligger værfast.

NB! har du hund med kan det være lurt å tjore bikkja, så den ikke spiser opp "ballen" når den vil være med å leke :) (been there, done that...)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...
Skal på 4-5 dagers fjelltur med telt og primus. Men er litt lite kreativ når det gjelder middags-proviant.

Har alltid levd på brød og rett-i-koppen-supper, men det blir litt ensformig.

Noen som har ideer til god og smart turmat som veier lite og tar lite plass??

:?

Det må da bli Real turmat og du finner den billigst hos xxl.no (sist jeg så etter priser).

et godt alternativ er å lage seg en blanding av havregryn med rosiner,sjokoladebiter,nøtter,peanøtter,tørkede aprikoser og så ha dette i en plastpose. Du kan spise dette tørt mens du går eller tilsette varmtvann eller koke dette også til en grøt. Meget næringsrikt og godt å spise,men blir noe ensformigt over tid. En makrellboks også en kraftig lunsj (finnes i flere størrelser).

Før i tiden ble det brukt mye spekeflesk og flatbrød( også kalde kokte poteter).

Samt vikingmelk boks .(Kraftig kost.)

Skal du ha brød med deg over lengere tid og unngå at det mugler i plastposen ,

kan jeg videreformidle mitt tips som jeg fikk av en gammel same.

Vreng plastposen og preparer den ved å holde en edikkflaske med tuten mot 2-3 punkter mens du tømmer. (Det blir da litt edikk på innsiden av posen ,noe som gjør at brødet ikke mugler så lett,dette må gjentas etter 2-3 dager).Husk bare å vrenge posen tilbake før du putter brødet inni den igjen.

Det blir ikke smak av brødet og det vil holde seg lenge uten å mugle.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du må aldri kjøpe den real frokost- posen!! Mykje billigare å tilberede den sjøl!!! Tørrmelk + havregrynsblanding + rosiner + nøttar +++.

elles er det ikkje lenge før ein brekk seg berre av lukta av real turmat, når ein har ete det ei stund... Enig i at torskegryta er best.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Godt måltid som sitter:

:)

(2 porsjoner)

2 dl Bjørn havregryn (lettkokte), 2 ss tørrmelk, neve rosiner, 1 ss onkel bens hurtigris. Tilsett vann, kokes 8-10 min. Stek noen skiver flesk i tillegg. Herremåltid i fjellet, Ps drikk rikelig med vann.

God Tur. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Frykteleg monge Real Turmat - fans her inne, skulle tru dykk va betalt! Vil berre seie at:

-Real Turmat er DYRT.

-Ein pose Real Turmat er ikkje nok til ein middag på kald vintertur, ein blir ikkje mett.

Nei, kjøp noen pakkar pasta, steik opp kjøttdeig på førehand og ta med noen sauseposer. Bacon er også bra. Grøntfor kan tørkast (kok det, legg det i ovnen, sett temperaturen på 60 grader og lukk ikkje ovnsdøra heilt at; tar ca 8 timar). Hurtigris er fint og potetmos er ein vinnar. Sjølve stasen på vintertur er å lage mat!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.