Gå til innhold
  • Bli medlem

Oppdageren som svant hen


Gjest Gud

Anbefalte innlegg

En ting som slår meg med den moderne tid er hvordan friluftslivet på mange måter har blitt snudd på hodet. Mens man før søkte det sparsommelige og spartanske liv og fjellets ro, er det i dag sosialisering i luksuriøse og bråkete omgivelser som gjelder.

Noen tolker DNTs stigende medlemstall som et sunnhetstegn, men for meg er dette bare en manifestasjon av at dersom en saueflokk blir tilstrekkelig stor vil den fremstå som attraktiv for hjernedøde etterdiltere. Og dessverre ser man at selv på dette forumet er det mer enn nok av personer som lar seg lure av DNT-propaganda, og som faktisk genuint tror på at denne foræderingen er et gode for naturen. Selv er jeg glad for at jeg langt i fra er like naiv som disse personer.

DNT skryter hemningsløst av at de skal oppfordre til det enkle, miljøvennlige friluftsliv osv. Masse babbel uten rot i deres gjennomkommersialiserte virkelighet. Deres virkelige mål er å tjene spenn på kaffe latte-sippende urbanister som deltar på kredsankerturer til fjellheimen, der DNT har tilrettelagt alt så det skal ligne byen til forveksling.

Høyfjellshotellene nu til dags er de reneste narkoreir der overstadig berusede ungdommer velter seg i synd og umoral. Glemt for lengst er den enkle hytta uten strøm hvor kaffelars putret over glørne i peisen mens flammenes gjenskinn spilte over hytteveggen som et majestetisk nordlys på nattehimmelen.

Hvor er oppdageren, eventyreren blitt av? Han som ensom stevnet utover havet eller mot den øverste tind, fryktløs og med blikket bestemt rettet mot det ukjente. Han som klarte seg selv, uten en skokk av surrehuer rundt seg som skravler om siste nytt fra Se & Hør i rødvinsfylla i hotellbaren. Han som søkte det ukjente fremfor kjente stier. Han som improviserte og våget, istedenfor å dilte etter den statsautoriserte føreren. Han som slo opp teltet langt fra nærmeste DNT-bermes yngleplass.

Nei, i dag er det snart bare kyllinger å se i fjellet. Heltene utenfor allfarvei er snart en saga blott - derom hersker der overhodet ingen tvil.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • Svar 119
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Tåpelig og flåsete påstand.

Hvor har du dette fra egentlig ? Hadde vært interessant om du kunne legge ved noe dokumentasjon som bekreftet dette.

Fjell- og mark skal være til for alle, og alle skal benytte marka slik de selv ønsker. Noen ønsker å gå gå i preparerte løyper, andre upreparerte. Selv liker jeg å veksle på, alt etter som hva som er formålet med turen.

Noen liker mora, andre liker datra - kan umulig være verre enn det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Problemet er at lysten til å oppdage noe nytt så å si er borte. Folk drar til fjells for å skravle og sosialisere langs stier der man er garantert å ikke bli våt på benene, og hvor T-ene står så tett at det er lett å finne frem i selv den tykkeste skodde.

Og dersom noen, sensasjonelt nok, skulle begi seg utenfor stien har de allerede lest side opp og ned i bøker ala ekteparet Helgesens, slik at det umulig kan oppstå noe uforutsett underveis...

Problemet er altså ikke primært at vi er tomme for "nye" steder å oppdage, men at et ønske om å prioritere slike steder fremfor folketrekkene i meget stor grad er fraværende.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et meget godt og reflekterende innlegg!

Folk nå til dags skal ha alt tilrettelagt, og oppdagelsestrangen er så og si borte i de tusen hjem. Det er jo så utrolig morsomt å utforske områder hvor mindre folk ferdes, hvor man kan finne bortgjemte perler slik som Rjupeskar på Blefjell. Selvsagt er nesten alt av natur berørt av mennesket, men det finnes steder hvor færre vanker.

Jeg er glad for at det fortsatt finnes steder hvor DNT ikke har tagget ned hver eneste stein langs en autostrada av noen stier. Stiløse Leirungsdalen, Simledalen og Skarddalen i Jotunheimen føles minner mer om "den hemmelige dalen" enn for eksempel Svartdalen med sin skremmende trafikk i sommersesongen.

DNT har mye av ansvaret for at det har blitt slik, og noen må også lese beskrivelsen av DNT-stier som Sandhaug-Rauhelleren før dem tør å begi seg sammen med skaren av andre fotturister.

Den oppdagelseskåte ferdesmannen er et sjeldent fenomen i disse dager.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette var da mye surt oppgulp..

jeg tror ikke det var slik tidligere heller at alle dro ut i naturen for å oppdage... det er ikke mange vi hører om i de gamle historiene men stort sett noen store oppdagere. Det er bare 1 som kan være "først" på et sted.

Om noen gjør samme bragden i dag er det ingen som skriver om det. det er "normalt" å dra til Polpunktene, Mount everest og over havet. Selv om det er mange flere som gjør slike bragder i dag hører du mindre om de.

At folk kan være uenig i noe DNT driver med kan jeg forstå men det du skildrer vil jeg si er en veldig liten del av DNT-medlemmene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

kjære gud!!!

Det kan jo væe noen utenfor din menighet har sett lyset?!

Ja, noen av dem kan til og med være medlem av Turistforeningen.

"Alt for få nyder den betagende stillheten i Ørnedalen" skrev PW Zappfe i "Avskjed med Gausta"

Mange steder er som Rypeskaret uoppdagete perler hvor DNT ikke ha svingt penselen og du kan føle at du er utafor T6'n. Men da må ikke vi på fjellforum fortelle om dem til alle andre, eller er det slik vi ønsker å ha det??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er bare 1 som kan være "først" på et sted.

Man trenger ikke nødvendigvis å være det første mennesket som har satt sin fot på stedet. Det finnes en temmelig omfattende mellomting mellom dét og å dille langs autostradaen til DNT.

Folk nå til dags får skjelvninger hvis de er mer enn ti meter fra stien, og overalt blir man advart fra "ansvarlige" i samfunnet som hevder at ditt og datt er så forferdelig farlig. I en del bedrifter kan man få skjenn av sjefen dersom man ikke holder seg i gelenderet når man tar trappen fatt. Denne overforsiktige kjerringmentaliteten løper som en farsott over landet, og infiserer stadig flere segmenter av det som en gang var en stolt vikingnasjon.

Alle kan ikke være som Amundsen, Nansen og Monsen. Det er greit nok. Det jeg savner er imidlertid at den jevne nordmann tar for seg kartet og undersøker om det kan være spennende alternativer utenfor der det er stiplet linje. Eller kanskje gir blanke blaffen i både kart og kompass, og bare marsjerer i vei dit nysgjerrigheten måtte føre ham. Mobilen blir selvsagt lagt igjen hjemme.

Personlig kommer jeg aldri til å skjønne meg på folk som drar til fjells for å gå i flokk over Besseggen eller lightversjoner av denne. Ta med kreativitet og eventyrlyst i sekken - ikke GPS og discodrakt. Våg og du skal vinne - ikke pys som en kvinne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

T6'n

Hehe, herlig uttrykk :)

Du har et poeng når du stiller spørsmål ved om vi ideal-fjellvandrere, som stevner utenfor allfarvei, bør oppfordre andre til å vise det samme mot som oss. For oss kan det meget vel være en fordel at så mange som mulig velger T6, slik at det blir enkelt å unngå dem. Man kan vel si det slik at selv om min kritikk i høyeste grad er berettiget, ville det være uheldig om ethvert flokkdyr tok den innover seg og endret atferd.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei igjen!

Du har et poeng når du stiller spørsmål ved om vi ideal-fjellvandrere, som stevner utenfor allfarvei, bør oppfordre andre til å vise det samme mot som oss

Jeg tror ikke det handler så mye om mot, men nysgjerrighet. Samtidig tror jeg både vi som trasker utafor oppgåtte stier og dyrelivet skal være glad for at det finns T6er.

Å kanalisere trafikken minsker slitasjen på steder vi kanskje har lyst til å bevare, så får heller mange traske T6n over Besseggen etc

Når DNT blir pålagt å legge ned stier / ruter kan det faktisk skje at "vill-turistene" er vel så belastende på dyrelivet?!

Eirik

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Alt for få nyder den betagende stillheten i Ørnedalen" skrev PW Zappfe i "Avskjed med Gausta"

Mange steder er som Rypeskaret uoppdagete perler hvor DNT ikke ha svingt penselen og du kan føle at du er utafor T6'n. Men da må ikke vi på fjellforum fortelle om dem til alle andre, eller er det slik vi ønsker å ha det??

Godt poeng, Eirik!

Det kan også ha sin fordel at en bråte med folk holder seg til DNT sine trygge ruter, slik at andre kan nyte stillheten og ensomheten utenfor menneskestormen. Jeg synes det er merkelig at enkelte ikke tar frem kartet og ser etter andre spennende alternativer enn det som kanskje anses som standardtraséen. Å planlegge turer er noe av det mest gøyale jeg gjør, spesielt hvis det er en rute litt utenom det vanlige eller en mindre besøkt topp som Stehøe eller Surtningstinden. Slik gjøres turen mer unik!

Jeg er samtidig uendelig glad for at ikke alle tenker slik, for jeg får ingen fordeler av at det kommer flere folk til "mitt hemmelige Shangri-la". Hytta mi i Seljord ligger på en plass der ingen skulle tru at nokon kunne bu, og jeg setter stor pris på å reise dit hvor nesten ingen andre ferdes. Der er det så ensomt at det nesten er skummelt, og med den økende befolkningen som pågår får slike steder større og større verdi med tiden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er litt redd for at Gud har lest for mye i søndagsbilaget til Dagbladet, og trukket den konklusjonen at "folk nå til dags" faktisk er slik man fremstilles i denne publikasjonen. ("Folk nå til dags" er forøvrig er et uttrykk som er skremmende likt FrP-mantraet "folk flest".) Jeg tviler nå litt på Dagbladet søndag gjenspeiler den norske folkesjela særlig bra... Å skille den norske befolkning i to grupper, "DNT-sauene" på den ene siden, og de brave fjellforumere på den andre siden er vel en ganske så stygg generalisering. Min bønn til Gud er at han senker skuldrene, aksepterer at han ikke er alene i sitt skaperverk, og gleder seg over at svært mange tross absolutt alt får forbedret livskvalitet og minner for livet gjennom å være i den norske naturen, uansett hvordan de nå velger å nyte den. (Unntatt de som kjører scooter selvfølgelig, der bør den nidkjære Gud trø til og slippe løs sin voldsomme vrede... :) )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

500fjell skrev:

Hytta mi i Seljord ligger på en plass der ingen skulle tru at nokon kunne bu, og jeg setter stor pris på å reise dit hvor nesten ingen andre ferdes. Der er det så ensomt at det nesten er skummelt, og med den økende befolkningen som pågår får slike steder større og større verdi med tiden

Jeg kunne ikke vært mer enig. Befolkningsøkningen er skremmende, ikke minst med tanke på hva slags befolkning som får tallene opp. Selv kan jeg kalles befolkningsflyktning. Jeg emigrerte nylig fra vår sjelløse triste hovedstad til et roligere sted nærmere skikkelig natur. Oslo er for masete og stressende etter min smak. I fremtiden kan det tenkes at jeg tvinges ytterligere inn i periferien for å beholde sjelefreden. Ofte ligger jeg med øynene lukket og drømmer om steder som du beskriver, der det er folketomt og tiden later til å stå stille. Det er paradis på jord.

Det er synd at mulighetene for arbeid er så snevre på virkelig små steder i distriktene, og at det derfor kan være lettere sagt enn gjort å slå seg ned i stille og harmonipregede områder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oi... Her var det jammen mye arroganse og jeg-vite-best holdninger.

Hva med å akseptere at folk er forskjellige og ønsker forskjellige ting ut av en tur på fjellet?

Hva med å være glad for at turistforeningen legger til rette med merkede stier og fellesturer for de som ikke føler seg trygge alene til fjells slik at "folk flest" også kan komme ut på tur. Eller skal fjellheimen være forbeholdt besserwissere som håndterer kart og kompass like naturlig som tannpussen?

Hilsen fra meg som labber både på og utenfor oppgåtte stier men som helt klart foretrekker områder med lite folk uten at jeg føler meg mindreverdig om jeg en helg trasker avgårde sammen med "folk flest"

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oi... Her var det jammen mye arroganse og jeg-vite-best holdninger.

Hva med å akseptere at folk er forskjellige og ønsker forskjellige ting ut av en tur på fjellet?

Hva med å være glad for at turistforeningen legger til rette med merkede stier og fellesturer for de som ikke føler seg trygge alene til fjells slik at "folk flest" også kan komme ut på tur. Eller skal fjellheimen være forbeholdt besserwissere som håndterer kart og kompass like naturlig som tannpussen?

Hilsen fra meg som labber både på og utenfor oppgåtte stier men som helt klart foretrekker områder med lite folk uten at jeg føler meg mindreverdig om jeg en helg trasker avgårde sammen med "folk flest"

Meget vel talt!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva med å akseptere at folk er forskjellige og ønsker forskjellige ting ut av en tur på fjellet?

Hva med å være glad for at turistforeningen legger til rette med merkede stier og fellesturer for de som ikke føler seg trygge alene til fjells slik at "folk flest" også kan komme ut på tur. Eller skal fjellheimen være forbeholdt besserwissere som håndterer kart og kompass like naturlig som tannpussen?

1. Jeg aksepterer at mennesker flest er svært like sauer, i den forstand at de oppsøker flokker og stort sett dilter etter disse. At jeg aksepterer det betyr imidlertid på ingen måte at jeg respekterer det.

2. For meg er det ikke noe mål at Gud (unntatt meg selv) og hvermann skal gå trygge rundt på fjellets uendelige rekker av T6-er. Hvis man blir vettskremt i det øyeblikk byen mistes av syne kan man like godt holde seg på barer og kinoer og andre nitriste steder der urbanister vanker for å se og bli sett. Den ypperste naturglede gis av stillhet, ikke kaklende sosialisering.

3. Besserwissere er slike som advarer mot å gå alene i fjellet, eller å legge ut på tur uten å spørre minst 20 erfarne fjellfolk og lese Helgesen-familiens samlede verker. "Eksperter" som håndhever storsamfunnets trygg- og sikkerhetstyranni er besserwisserne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1. Jeg aksepterer at mennesker flest er svært like sauer, i den forstand at de oppsøker flokker og stort sett dilter etter disse. At jeg aksepterer det betyr imidlertid på ingen måte at jeg respekterer det.

2. For meg er det ikke noe mål at Gud (unntatt meg selv) og hvermann skal gå trygge rundt på fjellets uendelige rekker av T6-er. Hvis man blir vettskremt i det øyeblikk byen mistes av syne kan man like godt holde seg på barer og kinoer og andre nitriste steder der urbanister vanker for å se og bli sett. Den ypperste naturglede gis av stillhet, ikke kaklende sosialisering.

3. Besserwissere er slike som advarer mot å gå alene i fjellet, eller å legge ut på tur uten å spørre minst 20 erfarne fjellfolk og lese Helgesen-familiens samlede verker. "Eksperter" som håndhever storsamfunnets trygg- og sikkerhetstyranni er besserwisserne.

1. Med en slik arroganse håper jeg du ikke mener at du selv fortjener respekt?

2. Klart du ikke vil ha gud og hvermann i fjellheimen, du vil jo helst ha den for deg selv og gud forby om noen skulle gå i flokk. Og hvem er DU som tror at du kan definere "den ypperste naturglede" på vegne av alle andre???? At du synes stillhet er den ypperste naturglede er flott (og jeg er faktisk enig med deg), men det betyr ikke at det er det for alle andre! Og nei.. alle disse kaklende saueflokkene kan ikke like gjerne holde seg på barer i byen. Det er en helt annen opplevelse, og det burde du vite.

3. For meg fremstår du som en besserwisser av "beste" merke som forkynner ovenfor hele verden hva som er den ypperste naturglede.

Vis litt respekt for ulikhetene!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser ut som Gud er misfornøyd med skaperverket. Det må da finnes andre planeter i universet som Gud kan bruke, der DNT ikke har klattet rød flekker på alle steinene. Skulle jo tro det var nok å ta av.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg spør igjen jeg,

hvor har du det fra at de i gamledager var mer oppdagelsessøkende enn de er nå?

dokumentasjon ?

Så vidt meg bekjent så var det færre mennesker som søkte marka- og fjellet før med den hensikt å nyte naturen. Det var muligens fler folk i marka tidligere, men det har vel sin naturlige årsak at primærnæringen var bønder som bodde spredt om på alle tuster og knaust rundt-omkring.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1. Jeg aksepterer at mennesker flest er svært like sauer, i den forstand at de oppsøker flokker og stort sett dilter etter disse. At jeg aksepterer det betyr imidlertid på ingen måte at jeg respekterer det.

Jeg skjønner ikke hvorfor du føler behov for å understreke dette for hele verden. Siden du forherliger stillheten og ensomheten, hvorfor ser du ikke dette faktum som en stor fordel? Ved å holde seg unna stiene vil du jo finne det du søker - stillhet og ensomhet. Dersom disse uendelige "saueflokkene" strømmer tilfeldig utenfor stiene vil du jo miste ensomheten og stillhten, for om trafikken ikke reguleres, så vil de som søker utenfor veiene møte den.

Det at du ikke respekterer andres måter å møte naturen og livet forøvrig på, vitner kun om et snevert og et smule naivt menneskesyn.

2. For meg er det ikke noe mål at Gud (unntatt meg selv) og hvermann skal gå trygge rundt på fjellets uendelige rekker av T6-er. Hvis man blir vettskremt i det øyeblikk byen mistes av syne kan man like godt holde seg på barer og kinoer og andre nitriste steder der urbanister vanker for å se og bli sett. Den ypperste naturglede gis av stillhet, ikke kaklende sosialisering.

Det interessante er at denne "kaklende sosialiseringen" du refererer til igjen viser at du ikke aner hva du snakker om. Har du noen gang vært på kino? Om du driver med "kaklende sosialisering" der så blir du rett og slett rimelig utstøtt. Eller om du går på et diskotek, eller en konsert, vil du raskt oppdage at det å komunisere foregår med roping eller tegnspråk om ikke roping er mulig. Som ofte er tilfellet. Om du besøker de norske hjem vil du se at mange, svært mange ikke driver med "kaklende sosialisering" der heller, men de sitter og glor på tv'en. Kanskje det er sunt at man drar til fjells og komuniserer litt med hverandre?

3. Besserwissere er slike som advarer mot å gå alene i fjellet, eller å legge ut på tur uten å spørre minst 20 erfarne fjellfolk og lese Helgesen-familiens samlede verker. "Eksperter" som håndhever storsamfunnets trygg- og sikkerhetstyranni er besserwisserne.

Har det slått deg at denne "urbaniseringen" som du angriper så sterkt kanskje har medført at mange ikke lenger vokser opp med kart, kompass og fjellstøvler? At store deler av den oppvoksende generasjonen ikke eier begrep om hvordan man bør kle seg og hvilket utstyr de burde velge til fjellturene? At de ikke skjønner av seg selv at det faktisk ER mulig å rote seg skikkelig vekk i tåke eller snøstorm? De trenger rett og slett den utdannelsen du fikk (?) under oppveksten din med far/mor/andre i fjellet fordi de har aldri opplevd slikt, og derfor ikke har noen erfaringer med det. Det er ikke naturlig for dem, og at man tilrettelegger enklere turer med T'er er faktisk deres mulighet til å erfare noe om temaet.

Kanskje de etterhvert som de får tilstrekkelig med erfaring og trygghet vil velge å ta turen utenfor stiene. Men det at de ikke er født og oppvokst i en jordgamme inne på vidda betyr ikke at de er noe mindre mennesker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skjønner ikke hvorfor du føler behov for å understreke dette for hele verden. Siden du forherliger stillheten og ensomheten, hvorfor ser du ikke dette faktum som en stor fordel? Ved å holde seg unna stiene vil du jo finne det du søker - stillhet og ensomhet. Dersom disse uendelige "saueflokkene" strømmer tilfeldig utenfor stiene vil du jo miste ensomheten og stillhten, for om trafikken ikke reguleres, så vil de som søker utenfor veiene møte den.

Det at du ikke respekterer andres måter å møte naturen og livet forøvrig på, vitner kun om et snevert og et smule naivt menneskesyn.

Det interessante er at denne "kaklende sosialiseringen" du refererer til igjen viser at du ikke aner hva du snakker om. Har du noen gang vært på kino? Om du driver med "kaklende sosialisering" der så blir du rett og slett rimelig utstøtt. Eller om du går på et diskotek, eller en konsert, vil du raskt oppdage at det å komunisere foregår med roping eller tegnspråk om ikke roping er mulig. Som ofte er tilfellet. Om du besøker de norske hjem vil du se at mange, svært mange ikke driver med "kaklende sosialisering" der heller, men de sitter og glor på tv'en. Kanskje det er sunt at man drar til fjells og komuniserer litt med hverandre?

Har det slått deg at denne "urbaniseringen" som du angriper så sterkt kanskje har medført at mange ikke lenger vokser opp med kart, kompass og fjellstøvler? At store deler av den oppvoksende generasjonen ikke eier begrep om hvordan man bør kle seg og hvilket utstyr de burde velge til fjellturene? At de ikke skjønner av seg selv at det faktisk ER mulig å rote seg skikkelig vekk i tåke eller snøstorm? De trenger rett og slett den utdannelsen du fikk (?) under oppveksten din med far/mor/andre i fjellet fordi de har aldri opplevd slikt, og derfor ikke har noen erfaringer med det. Det er ikke naturlig for dem, og at man tilrettelegger enklere turer med T'er er faktisk deres mulighet til å erfare noe om temaet.

Kanskje de etterhvert som de får tilstrekkelig med erfaring og trygghet vil velge å ta turen utenfor stiene. Men det at de ikke er født og oppvokst i en jordgamme inne på vidda betyr ikke at de er noe mindre mennesker.

De T'ene er en skam og burde fjernes. Selv om en del folk ikke erfaring med bekledning og orientering i fjellet så har de ingen rett til å få tilrettelagt turene sine ved å la det gå utover naturen.

man kan dra til fjellet uten tilstrekkelig erfaring men det burde IKKE vært sånn!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.