Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Annonse
Skrevet

I teorien skal du ikke skade levende trær. Det dekkes ikke av allemannsretten. Men i virkeligheten tviler jeg på at noen bryr seg så lenge du ikke gjør annet enn å bygge en vanlig gapahuk. Sånt ser man gjennom fingrene med.

Døde trær kan du bruke, men ikke innenfor naturreservatene fordi der er også dødt materiale fredet. Ikke bygg gapahuk i et reservat uansett.

Skrevet

"Allemannsretten" sikrer deg god tilgang til skogen/marka. Det er mogleg å lage seg ein Gapahuk innanfor denne retten, men du kan ikkje då ikkje skade levande tre. Bruk kun tørre stokker og greiner om du er i ein produktiv skog (I ein villskog kan det vera noko anna). Det er ikkje uvanleg å ta ei lita bjørk om nødvendig for å lage ein gapahuk heller, og dette skader ikkje om du "tynner ut". Bjørk blir stort sett nytta til ved, om den i det heile blir nytta, og for at dei skal bli større, må ein uansett gjerne rydde litt. Det er nok også litt forskjell på om det er eit pressområde, eller ei, forskjell på Oslomarka og "langt inni granskauen". Om det er mykje ferdsel i eit område, bør ein vera ekstra varsam og vera heilt sporlaus. Ferdselen bør vera utan ulempe for grunneigaren, det er det viktig å tenke på. Dei fleste grunneigarar er gjerne positive til at området blir nytta, slik det "alltid" har blitt gjort.

"Allemannsretten" er basert på ein nedarva rett/hevd, der ikkje nødvendigvis alle moment er felt direkte ned i lovverket (hovudsakleg friluftslova). Den er basert på respekt for naturen og miljøet. Det er forventa at ein tar hensyn til grunneigarar, bønder og andre brukarar.

Det kan dimed bli litt vage skillelinjer, og også ulik praksis rundt om. Hugs også at andre lovar og reglar kan gå langt over "allemannsretten": Det kan til dømes vera avgrensningar i verneområde eller ved drikkevasskjelder. Reint praktisk er det få som reagerer på om du bygger gapahuk/camper og brenner bål innanfor lovleg periode. Det er først og fremst lite gjennomtenkt parkering, forsøpling, ferdsel i innmark (!!), ferdsel i planteområde (!), ulovleg bålbrenning og lite respekt for skogsdrift som det reageres mot. For grunneigarar kan det også bli eit problem når ferdselen blir veldig stor. Nokre kommunar er då gode til å finne løysningar, andre er meir passive og det fører gjerne til litt konflikter.

Aktiv i Oslo har ei god side som gjer mange av hovudpunktene i "allemannsretten":

http://www.aktivioslo.no/allemannsretten.php

#Sporløs ferdsel

Ved ferdsel i naturen bør prinsippet om sporløst ferdsel gjelde. Når du er på tur i skogen, ved sjøen eller på fjellet bør du forlate stedet mest mulig uberørt. På denne måten kan også de som kommer etter deg oppleve gleden av å møte den uberørte naturen. Du bør rive ned ting du har bygget, som gapahuker og ligenende, du legger stenen fra bålplassen tilbake og tar selvfølgelig med deg alt søppel som ikke brennes. Det er også en god skikk å rydde opp et andre som ikke er så flink til å ferdes sporløst som du er. Da blir det hyggelig å komme tilbake! Grunneeier har lov til bortvise mennesker som gjør skade på eiendommen.

#å sanke tørre kvister, greiner og trær til brensel.

Du må imidlertid ikke skade levende trær. Du bør ikke tenne bål direkte på svaberg, da disse blir ødelagt av varmen og sprekker. Det er best å tenne bålet på et underlag av sand eller småstein

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.