gauperaa Skrevet 2. november 2008 Skrevet 2. november 2008 Var ute i skogen i dag og testet min nye Bushbuddy for første gang. Den fungerte veldig bra, akkurat slik jeg hadde forventet etter å ha lest en rekke positive anmeldelser og sett videoer av den i bruk. For dere som ikke vet ha en Bushbuddy er, så er det et lett og kompakt kokeapparat som fores med småpinner, kongler osv. En ytre vegg som fores med luft nedenfra gir etterbrenning slik at det brenner veldig rent og effektivt. Det kommer i to utgaver: ultra og vanlig. Ultra veier 144.5 gram (spesialutgave utviklet for en ekspedisjon som Ryan Jordan dro på), mens den vanlige veier 185. Dimensjonene er 10.8 cm * 9.5 cm når den er sammenpakket. Fordelen med denne er selvfølgelig at man slipper å bære på brensel og at den i utgangspunktet er veldig lett og kompakt. Det er også moro å fyre med den!. Ulempen er at de kanskje ikke alltid er brensel å finne (snaufjellet) og at den selvfølgelig ikke kan reguleres på samme måte som feks et gassapparat. Den er også følsom for vind så det er nok nødvendig å bruke en lett vindskjerm. Bushbuddy produseres av en kar som heter Fritz Handel. Han bor i Iskut, et isolert lite tettsted i Candada med 283 sjeler, noe jeg synes er ganske fascinerende . Som oftest handler man jo fra større selskaper. Andre med erfaring med denne under norske forhold? Mer informasjon om Busbuddy: http://www.bushbuddy.ca http://hikinghq.net/forum/showthread.php?t=1879 http://www.youtube.com/watch?v=XdwoYrRkf0k Siter
springsteen Skrevet 2. november 2008 Skrevet 2. november 2008 Når man har tilgang til ved kan man brenne bål. Hva er det som gjør dette bedre? Hva er forskjell på ultra og vanlig? Pris? Siter
gauperaa Skrevet 2. november 2008 Forfatter Skrevet 2. november 2008 Forskjellen på de to er pris og vekt. Ja, bål er helt klart en konkurrent, men er litt mer omstendelig da. Med denne er det bare å finne noen pinner og sette i gang. Bedre egnet hvis man bare vil lage seg en kjapp kopp kaffe. Siter
+Mase Skrevet 3. november 2008 Skrevet 3. november 2008 Når man har tilgang til ved kan man brenne bål. Hva er det som gjør dette bedre? -For å koke 1 liter vann vil jeg anslå at vedforbruket er i størrelsesorden 1/10 del i forhold til bruk av bål, det samme med tidsforbruket. -Mye lettere å fyre opp. -Forholdet til ved blir et helt annet, før sagde jeg ved, nå knekker jeg kvister. -Ved gamle bålplasser er det som regel nok å samle opp tynne kvister og rester fra tidligere bål for å koke seg mat; kvister som er så små og unnselig at det ikke er bryet vært å hive på et vanlig bål. Det følgende er delvis kopi av det jeg tidligere har skrevet om Bushbuddy’en her på forumet: Har de siste 2 åra brukt en Bushbuddy på alle mine soloturer, til sammen ansalagsvis 40 døgn. Den erstatter helt primus/kokeapparat, og delvis bål. Suveren til å varme opp små lavvoer, har brukt den i en Helsport Lavvuligt og en modifisert GoLite ShangriLa 3 med hjemmelaget røykljore i toppen. Etter en våt dag samler jeg på et øyeblikk kvist og smågreiner til å fyre i timevis, og blir tørr uansett vær. Til koking er tidsforbruket litt høyere enn en primus, men mye raskere enn rødspritapperat, inklusive tid til vedsanking. Vekten er altså tilvarende en primus, vekt av brensel er null, bortsett fra litt never til oppfyring. Når turen går så høyt at det er vanskelig å finne ved, er det bare å ta med en neve kvist. Ideen til denne ovnen er ”stjålet” fra ideelle organisasjoner som har brukt enorme resurser til å utvikle ovner med lite brenselsforbruk og lite avgasser i utviklingsland. Den har dobbeltsidig vegg, slik at luft blir varmet opp og sluppet ut øverst i brennkammeret, der gasser fra forbrenningen blir antent på nytt, helt tilsvarende rentbrennende ovner innendørs. Ideelt sett skal slike ovner fylles med ved og så tennes på på toppen, slik at varmen brenner nedover i vedhaugen. Hvis du da bruker tørt brensel, vil den ikke avgi mye røyk. Jeg har prøvd en annen slik ovn laget av Paul Wendelbo, http://www.hedon.info/ImprovedCookstovesInUganda . Denne er enda mer brenselsgjerrig enn Bushbuddy’en, og brenner helt uten røyk i over en time når tørt brensel benyttes. Ulempen med denne ovnen er at det er bortimot umulig å etterfylle ved, i tillegg til at den er stor og tung, slik at den ikke er så godt egnet til vanlig turbruk. Bushbuddyen er for liten til å fyres fra toppen, det er nødvendig å etterfylle ved for å koke opp 1 liter vann. Jeg bruker never og småkvister til å starte varmen, fyller på med tjukkere kvister etter hvert. Når det først er fyr, brenner så å si hva som helst. Den egner seg ikke i et vanlig telt, den avgir for mye røyk til det, spesielt hvis veden er våt, slik at all koking må skje utendørs. I Lavvulight’en går det greit med døra åpen, røyken ligger i høyde med overkant av døra. En mulighet er å ta med seg Esbit-tabletter, legge disse på den sammenbrettede vindskjermen og benytte grytestativet på Bushbuddyen, og bruke dette inne i teltet hvis været blir dårlig, og ellers basere sg på koking utendørs. Har prøvd dette ut i høyfjellet enkelte ganger, koketida med Esbit blir lengre enn med vedfyring, men er akseptabel som backup. Ovnen etterlater ingen spor, den er helt kald på undersiden, og også lett å flytte, f. eks inn i lavvoen når det kommer en regnskur. Har hørt om ett tilfelle der det var vanskelig/umulig å få fyr, det var i Nord-Canada etter langvarig regnvær og flom (ekstremvær). Sjøl måtte jeg jukse litt en gang sist sommer og bruke en Esbit tablett for å få fyr, dette var etter en lang og klissvåt dag der jeg måtte sanke ved og never vha hodelykt, og ikke orket å gå ut og samle mer never etter å ha etablert meg i lavvoen. Når det først tok fyr, brant det greit. Ovnen er utsatt for vind, jeg bruker en gammelt MSR aluminiumsvindskjerm. Den er laget av tynne stålplater/folier, og må behandles med en viss varsomhet. Min (en eldre modell enn de som vises på nettet) veier 340 gram og passer perfekt inne i en Eagle titan gryte på ca 1,8 liter. Får da en kompakt modul med kokeapparat, gryte, bitteliten steikepanne (og brensel) på 550 gram. Bruk av en Bushbuddy forutsetter litt planlegging, man må gjerne ha med opptenningsmateriale og noen ganger ved. Den avgir også røyk og sot, og krever etterfylling av ved under matlaging. For mange vil nok disse ulempene veie mer enn fordelene; det er mulig at man må være et ekte ”bålmenneske ” for virkelig å sette pris på denne ovnen. Harald Siter
gauperaa Skrevet 3. november 2008 Forfatter Skrevet 3. november 2008 Harald, takk for interessant og utfyllende post! Angående bål vs. bushbuddy, så synes jeg det også er et pluss med bushbuddyen at den ikke setter spor i bakken der den har stått, dvs bortsett fra bittelitt aske som man lett kan kvitte seg med. Siter
madsemann Skrevet 3. november 2008 Skrevet 3. november 2008 Denne så interessant og bra ut! En annen fordel må vel være at det er mer sikkert i forhold til skogbrann når ilden brenner inni en beholder. Dette kan vel ikke kalles åpen ild og er dermed tillat å bruke hele året. Mads Siter
gauperaa Skrevet 3. november 2008 Forfatter Skrevet 3. november 2008 I bruksanvisningen nevnes det at det kan komme noen gnister i blant som kan fly langt avgårde, så vet ikke om det er 100% trygt å bruke den i den tørreste perioden i sommerhalvåret. Siter
+Mase Skrevet 4. november 2008 Skrevet 4. november 2008 Det stemmer at det kan komme gnister. I tillegg detter avbrente kvister som stikker ut av ovnen ned ved siden og blir liggende og ulme. Dette gjelder helst når jeg bruker ovnen til oppvarming og fyrer over tid. Jeg tar det ikke så nøye med å knekke de tjukkeste kvistene, og hiver gjerne en liten neve kvist på toppen. Kvistene som detter ned er det bare å legge tilbake i ovnene. Likevel er faren for å antenne skogbrann mye mindre enn ved bål, der det som oftest er røtter og lyng som tar fyr. Jeg vil tro at Norske myndigheter ikke vil ha innsigelser mot å bruke ovnen i sommerhalvåret, men man må selvfølgelig ta hensyn og være forsiktig i de tørreste periodene. Det gjelder jo også for andre kokeapparater. I USA er ovner som bruker ved forbudt i enkelte områder, men jeg har inntrykk av at forbudet mer er for å spare vegetasjonen i tett beferdede områder enn for å hindre brann. I det forrige innlegget glemte jeg å nevne hansker, det er et must for å knekke kvist, ta opp ulmende kvister og for å tømme ovnen for aske. Jeg bruker noen gamle lærhansker til dette. Spesielt under raster vil det være nødvendig å tømme ovnen før den slukker for å få en rask avkjøling, fordi ulminga varer i lang tid. Jeg tømmer restene ut i vann. Siter
Join Skrevet 3. september 2009 Skrevet 3. september 2009 Da er min Bushbuddy kommet Tok 20 dager fra bestilling til den lå i posten. Gleder meg stort til å prøve den ut. Siter
kenny28 Skrevet 3. september 2009 Skrevet 3. september 2009 På youtube siden står det at den koster 100$ Siter
sarek_82 Skrevet 3. september 2009 Skrevet 3. september 2009 Så kjekk ut den der. Kanskje det må bli min neste invistering... Siter
TomWithoutVom Skrevet 3. september 2009 Skrevet 3. september 2009 Ser at den(ultramodellen) koster 120 Kanadiske dollar inkl. frakt og forsikring til Norge. 1CAD ligger på ca Kr.5,50 akkurat nå, så det vil bli ca. Kr.660,-. Standardmodellen koster 100 CAD, ca Kr.550,-. Link: http://www.bushbuddy.ca/order.html Virker veldig spennende! Siter
runegutt123 Skrevet 3. september 2009 Skrevet 3. september 2009 Ingen her som har tenkt seg en Kellykettle? Venter på at noen skaffer seg en, og tester den. Skriv nå om Bushbudien på testsidene her inne Siter
Kjell Iver Skrevet 3. september 2009 Skrevet 3. september 2009 Ingen her som har tenkt seg en Kellykettle? Leste en test på denne her om dagen. Virker i grunnen enda mer genial - i hvert fall til vannkoking.. http://kajakkspesialisten.no/kellykettle.php Siter
+Mase Skrevet 3. september 2009 Skrevet 3. september 2009 Bushbuddien kan jo også koke vann; i tillegg kan du bruke den til mange andre ting, som f. eks. steiking og for lys og varme . Siter
gauperaa Skrevet 3. september 2009 Forfatter Skrevet 3. september 2009 Leste en test på denne her om dagen. Virker i grunnen enda mer genial - i hvert fall til vannkoking.. http://kajakkspesialisten.no/kellykettle.php Ja, kelly kettle er kult konsept. Eneste aberet er vekten, men den minste er jo ikke aller verst med 500g Siter
glote Skrevet 3. september 2009 Skrevet 3. september 2009 Jeg har kjøpt meg en Bushcooker som er en kopi av Bushbuddy (laget for det europeiske markedet etter avtale med Fritz som lager bushbuddy ifølge denne tråden: http://www.backpackinglight.com/cgi-bin/backpackinglight/forums/thread_display.html?forum_thread_id=23227) Jeg har brukt den på dagsturer og til kosefyring på hytten i sommer og synes den er suveren. Den bruker lite ved og siden den bare trenger småpkvist finner du nesten alltid nok ved uten problemer! Ganske lett å få fyr med tørr ved og du samler nok ved til å koke 1 liter vann i løpet av få minutter. Selve koketiden på 1 liter vann ligger vel i underkant av 10 minutter (8-10 ca) . Jeg kjøpte min her http://www.backpackinglight.co.uk/product398.asp og kjøpte også Hammerö tennpapir som er tjukt papir dynket i stearin til å tenne opp med. Et frimerke stort stykke brenner i flere minutter og da er det lett å få fyr Jeg har også googlet litt etter andre vedovner til turbruk og disse synes jeg ser spennende ut: The honey stove http://www.backpackinglight.co.uk/product397.asp Ti-tri http://www.titaniumgoat.com/TiTri.html http://zenstoves.net har også en liste over vedovner på http://zenstoves.net/Wood.htm (og over alle slags kokeapperat for turbruk uansett drivstoff) Siter
gauperaa Skrevet 3. september 2009 Forfatter Skrevet 3. september 2009 Jeg har også googlet litt etter andre vedovner til turbruk og disse synes jeg ser spennende ut: The honey stove http://www.backpackinglight.co.uk/product397.asp Ti-tri http://www.titaniumgoat.com/TiTri.html Ti-tri har jeg også sett på. Har allerede to caldera cones, en til snow peak 900 og en til heineken-keg , og er veldig fornøyd med disse. De er i aluminium og tåler derfor ikke ild. Det er derfor Antigravity designs og Titanium Goat har gått sammen om å lage Ti-tri, som er samme konseptet, men i titanium. Har også lest at de snart lanserer en "insert" som gir samme etterbrenningseffekt som bushbuddy. Siter
TomWithoutVom Skrevet 3. september 2009 Skrevet 3. september 2009 Måtte bare prøves! Bushbuddy bestilt og betalt (Kr.561.82 ) pr 03.09.09. Gleder meg! Siter
gauperaa Skrevet 3. september 2009 Forfatter Skrevet 3. september 2009 Grattis! du kommer garantert ikke til å angre Siter
Join Skrevet 3. september 2009 Skrevet 3. september 2009 Prisen fra Canada ink frakt var 579,-, og så kom moms og tollgebyr på 224,- i tillegg. Kom i en håndlaget treboks, som sørger for at den ikke blir bulkete under frakten, samt at det gir et veldig gjennomført inntrykk Fritz gav beskjed når han hadde sendt den, og ønsket melding når den var kommet frem. Jeg spurte Fritz om hvilken modell jeg skulle velge, og han mente standardutgaven var den rette for meg. Tåler mer håndtering enn Ultra, og det er bare 50 gram å spare. Vet at 50 her og 50 der blir kilo, men de 50 ekstra skal jeg klare å bære. Kommer hovedsaklig til å bruke den til jakt, når jeg ikke gidder å fyre bål, samt generellt friluftsliv. Ikke noe ekstremt, tror jeg Med en Primus LiteTech kjele på 0,9l (passer perfekt) kom saligheten på 430 gram. Skal prøve å skaffe meg den nye TiLite kjelen, men det ser ikke ut som om den kan kjøpes seperat enda Vil vel da spare enda 100 g, og det hele veier mindre enn en gassboks Mase: Hvordan fungerer den inne i SL3 teltet. Har nettopp kjøpt et i grønt Stod mellom det og Lavulight, men SL 3 vant pga vekt og at jeg sparte 800,- Samt at det ikke blir så høyt mtp vindfang. Kjøpte med SD grip clips også, sabla fine. Tror det var et greit valg Siter
+Mase Skrevet 6. september 2009 Skrevet 6. september 2009 Gratulerer med ny ovn og nytt telt! Mase: Hvordan fungerer den inne i SL3 teltet. Den fungerer bra. Den kan plasseres inntil en halv meter fra midtstanga uten at den kommer for nært duken. Har heller ikke fått hull i duken pga glør til tross for mange timer med fyring. Ved å ha døra åpen slik som på bildet over, vil stort sett røyken stige og forsvinne ut av øverste del av døra. Mitt telt er modifisert slik at de grå ventilasjonslukene kan åpnes. Jeg kan da ha døra igjen og fyre slik som i en tradisjonell lavvo, og virkelig få det varmt innendørs. Har den luka som er i mest i le åpen. Det lønner seg å bruke stein på duken for å unngå alt for stor trekk. På den siste turen jeg var på, ble jeg skikkelig våt og kald den første kvelden. Jeg hadde da slått leir så høyt at den eneste veden som var tilgjengelig var fersk dvergbjørk og små vierbusker, fra ca 0,5 cm tjukke og tynnere (Hadde gassapparat med som backup til matlaging). Jeg kuttet opp en haug med dette, med løv og alt, og hadde varme i mange timer. Det ble selvfølgelig mye røyk i perioder, men i ligge- og sittehøyde var det stort sett røykfritt. Harald Siter
dsk Skrevet 6. september 2009 Skrevet 6. september 2009 Husk dette soter mer enn trangia, og er ikke noe for oss som hater sot. dsk Siter
Join Skrevet 7. september 2009 Skrevet 7. september 2009 Joda, men du får deilig lukt på kjøpet Har du stukket nesen borti en velbrukt svartkjele så skjønner du hva jeg mener En annen ting, og den store fordelen er at man kan sanke drivstoff underveis, og ikke bære alt med seg. Og ikke minst så er det tidsfordriv og noe å gjøre Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.