Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Etter å ha kommet hjem fra en lengre tur med et ubrukelig langtidsvarsel fra yr.no i sekken

tenkte jeg at jeg skulle ta en test på denne værmeldinga.

Plukket ut onsdag 29/10 og så hva som ble meldt på 10-dagersvarslet for denne dagen på hjemplassen min.

Følgende ble meldt for onsdag 29/10:

Tirsdag 21/10 +1C, Sol, svak vind, 3,1 m/s fra N/NØ, 0,0 mm nedbør.

Onsdag 22/10: 0C, Sol, flau vind, 1,1 m/s fra NV, 0,0 mm nedbør.

Torsdag 23/10: +3C, Skyet, svak vind, 2,8 m/s, 0,5 mm nedbør.

Fredag 24/10: +1C, Sol, svak vind, 3,2 m7s fra NV, 9,7 mm nedbør

Lørdag 25/10: +3C, Delevis skyet, lett bris, 3,7 m/s fra N/NØ, 0,0 mm nedbør.

Søndag 26/10: +2C, Snø, svak vind, 1,6 m7s fra sørøst, 2,7 mm nedbør.

Mandag 27/12: 0C, Regn, lett bris, 3,9 m/s fra S/SØ, 13,2 mm nedbør.

Og til slutt Tirsdag 28/12 ble det meldt for morgendagen:

-2C, Sludd, lett bris, 4,3 m/s fra Ø, 18,7 mm nedbør.

Og hva fikk vi så på onsdag 29/10:

Temperaturen lå stort sett på -2C

Lett snø hele dagen, ingen sol.

Kom ca 10 cm lett snø i løpet av dagen, dvs ca 10 mm nedbør.

Vinden var svak bris fra N/NV

Så en får vel konkludere med at også disse langtidsvarselene var stort sett skivebommer.

Det var vel bare siste dags varsel som traff noenlunde.

Er det noe som er usikkert er det i hvert fall været nå på høsten.

Annonse
Skrevet

Langtidsvarselene er ikke gode, men timevarselene stemmer ofte veldig bra. Ofte de bommer på langtidsvarselet som kommer fra met/storm også. Dessuten er det høst nå, ei ustabil årstid.

Ifølge yr.no skyer det over her om en 3-4 timer, så jeg får komme meg ut på dagens luftetur :)

Skrevet

Det er lenge siden jeg sluttet å basere noe som helst på mer enn to dagers varsel.

Er det i det hele tatt noen grunn til å ha langstidsvarsel? Hvorfor opprettholdes egentlig denne upålitelige og dermed ubrukelige tjenesten?

Skrevet
Langtidsvarslene stemmer ikke her oppe i Finnmark. Selv todagersvarslene er ofte bom siden vi ikke har værradar her oppe i nord.
Værsattelit er vel det du mener. Når det kommer så mange lavtrykk pr/døgn som det har gjort siste mnd, så vet vi fjellfolk at det å si noe sikkert om været , blir mest som å spå i framtid med en krystallkule , selv for meteorologene. Når jeg ser grovt på det så er meldingene faktisk veiledende her som jeg bor. Ikke villedende. At det blir N-NV når det melder NV så syns jeg metorologene faktisk kan spå i framtid
Skrevet

Jeg synes dere er for negative.. Noen værtyper er vanskelige å forutse. Andre gir stor sikkerhet. Når "lavtrykktoget" fra vest har begynt å rulle og jeg er på vei til Finse, vet jeg hva som kommer... Værmeldingene bommer sjeldent på sånt vær..

Men det er jo logisk at prediksjonene blir dårligere og dårligere dess lengre frem i tid man melder..

Skrevet

Har inntrykk av at meldingene på yr.no er svært unøyaktige. Gjorde en tilsvarende undersøkelse som Dag nå i sommer, og variasjonen i vær og vind var stor. Meldingen var ofte feil innenfor et døgn. Det er særlig vindstyrke og retning de har problemer med, noe de også innrømmer på sine nettsider.

Jeg har nå bare et halvt øye til yr.no når jeg skal planlegge tur.

Skrevet
Værsattelit er vel det du mener. Når det kommer så mange lavtrykk pr/døgn som det har gjort siste mnd, så vet vi fjellfolk at det å si noe sikkert om været , blir mest som å spå i framtid med en krystallkule , selv for meteorologene. Når jeg ser grovt på det så er meldingene faktisk veiledende her som jeg bor. Ikke villedende. At det blir N-NV når det melder NV så syns jeg metorologene faktisk kan spå i framtid

Nei, jeg mener værradar. Værsatellitter går i bane rundt polene og går også over Nord-Norge.

Skrevet

Været er og forblir et naturfenomen. Noen er umulig å forklare noen er mulig å forklare.

Vær er kan være svært forrutsigbart, spesielt når man kommer opp i høyden, der luftla har fritt leide.

Hvis dere ikke kan stole på YR.no eller STORM.no så får dere spå været selv.

Når YR.no melder "korttidsværet" er det på bakgrunn av offisielle målestasjoner. Når jeg søker på Tønsberg (som er min hjemmehavn) så er målingene fra en målestasjon fra i Melsomvik som er ca 4 km sør for Tønsberg. Det vil si at det er et anslag av hvordan været vil bli.

At været skilte med 5 grader i løpet av alle 10 dagene er vel ikke så værst.

På en biltur på knappe 3 kilometer på E-18 (på kjørselen til E-18 fra Sandefjord til avkjørselen til Torp) så skilte det med 10 grader, så det sier litt om hvor "lokalt" været kan bli og er.

På min tur i Jotumheimen i begynnelsen av august i år, traff yr.no på kornet. Med sol/sol/sol, den ene dagen og sol/sol/REGN den andre dagen og opphold/REGN/regn tredje dagen. Så at YR.no stikker fingen i luften å "tipper" været tviler jeg på.

Skrevet
Når "lavtrykktoget" fra vest har begynt å rulle og jeg er på vei til Finse, vet jeg hva som kommer... Værmeldingene bommer sjeldent på sånt vær..

..men hvis dette toget meldes 5 dager fram i tid, ville du da stolt såpass på varselet at du ville dratt ut på fire dagers tur? Ellers to? Eller seks? Forutsatt at du ikke vil på tur i lavtrykk (noe som er annen diskusjon vi ikke trenger å gå innpå nå. )

Skrevet

Værprognosene fra yr.no er beregnet ut fra en enkelt modell, uten menneskelig vurdering. Dette ble poengtert av en meteorolog ifbm 17.mai i år. Yr.no meldte sol i Trondheim, meteorologene meldte regn basert på opp mot 50 ulike modeller og subjektive vurderinger. De fleste fikk vel med seg hvilket vær det ble.. :roll:

Skrevet

Som jeg nevnte tidligere så har jeg bare et halvt øye til yr.no, resten av synsnervene samt hørselen er stilt inn på tv og radio meldingene. De er langt mer nøyaktige, særlig når det gjelder vind og vindretning.

Meteorologene er forøvrig den yrkesgruppen nordmenn flest stoler mest på.

Skrevet

Arbeider på turistkontor, og vi bruker yr.no. Og jammen har vi måttet stikke halen mellom beina og innrømme at "vi" ofte sender ut endel artige værvarsel. Bruker nok ikke yr neste sesong... Noen andre tips til nettsteder med nogenlunde bra værvarsel??

Skrevet
Som jeg nevnte tidligere så har jeg bare et halvt øye til yr.no, resten av synsnervene samt hørselen er stilt inn på tv og radio meldingene. De er langt mer nøyaktige, særlig når det gjelder vind og vindretning.

Meteorologene er forøvrig den yrkesgruppen nordmenn flest stoler mest på.

På yr.no finner du et tekstfelt markert med "Meteorologens varsel for (fylke X)". Da slipper du å høre på radio eller glane på TV. Samme tekstfelt finner du for øvrig også på wap.yr.no. Lettvint og greit om du vil ha en oppdatering på tur innenfor mobildekning. :wink:

Er enig i at ikke-tolkede modellvarsler ikke er spesielt gode på vind over land. Modellene er gode på vind på åpent hav, men der er det ikke så mange som går på tur. Inn over land er det masse effekter som bare delvis er med i modellene. En dag settes det nok i operasjonell drift varslingsmodeller som har med nok geografiske detaljer til å gi vind på hver en fjelltopp og i hvert dalføre, men det ligger nok et stykke unna ennå. (I teorien er det bare å pøse på med regnekraft for å få dette til, men i praksis må man gjøre en del mer når man øker oppløsningen i en varslingsmodell).

Derimot treffer modellene som regel ganske bra på temperatur og nedbør og kanskje litt mindre bra på skydekke (som kan ha ganske stor innflytelse på temperatur lokalt. Avhengig av værsituasjon vil en bom på skydekke gir litt dårligere treff eller skivebom på temperatur).

Årsakene til at mange har rare opplevelser med yr.no kan være varierte:

- Modellene klarte ikke å fange opp værutviklingen den dagen. Rett og slett skivebom. Kan skje, spesielt sommerstid.

- Du ligger nært opp til et værskille (f.eks. grensen nedbør/ikke nedbør). Modellene klarer ikke å fange opp effekten av terreng 100%. Ligger du nært opp til skillelinjen mellom f.eks. nedbør/ikke nedbør så er sannsynligheten for at modellen bommer relativt stor. Dette kan du sjekke ved å se på et punkt nærmere kysten og lenger inn i landet.

- Regnbyger. Varierer i tid og rom. En bygecelle varer om lag en time. Er det få av dem så kan det være ganske tilfeldig om du er i skuddlinjen eller ei. (Selvsagt ikke tilfeldig hvor de dannes, dette har med lokale forhold å gjøre - men med mindre du kjenner området svært godt er det vanskelig å vite på forhånd). Og modellene klarer ikke fange opp og varsle så detaljerte variasjoner.

- Treffsikkerheten til langtidsvarslene varierer MYE. I en situasjon der mange kraftige lavtrykk står i kø (f.eks. vinterstid) er det vrient å ha noe særlig presisjon på hvor og når lavtrykk nr. 2 og 3 kommer. Ofte (men ikke alltid) har man en høytrykksrygg med godvær mellom lavtrykkene. Denne kan være kortvarig. Prøver du å planlegge tur i en slik situasjon må du være innstilt på å endre planer på kort varsel.

Skrevet
Modellene er gode på vind på åpent hav, men der er det ikke så mange som går på tur.

Har ikke helt denne erfaringen selv, iallefall ikke i kystnære områder. Kajakken brukes en del, og da er det vind, både retning og styrke, som er avgjørende for om det blir tur utaskjærs eller innaskjærs. I sommer opplevde jeg at meldingen lød på frisk bris, med økning til liten kuling utover ettermiddagen/kvelden. Det endte med en kveldstur på blikkstille hav :D

På land er jeg klar over at vindvarsel er forbundet med stor usikkerhet pga lokale forhold, men da er jeg til gjengjeld mer opptatt av om det blir nedbør eller ikke, og om skydekket vil legge seg lavt over toppene.

Skal prøve "Meteorologens varsel for (fylke X)", og se om været blir bedre :wink:

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.