Gå til innhold
  • Bli medlem

Kniver - Hva er den beste "allround kniven" til jakt og friluftsbruk?


Anbefalte innlegg

Skrevet
[

Henger meg på den, har selv knekt bladet på hunter kniver til brusletto, bure vært litt tykkere stål.

Ellers er det å spørre om beste kniv til allsidig bruk det samme som å spørre om hvor tung er en stein etter min mening :D

Enig i det siste.

Har hatt en del kniver opp igjennom, og har en del ennå. Hadde en reklamekniv (Fjellsport) fra Brusletto som var med meg over alt, men den knakk desverre i sommer når sambo skulle lage tennved av en vedkubbe. Nå har jeg en Helle Earth som jeg hittil er fornøyd med.

Jeg er ikke så glad i store kniver som samekniver, har hatt de også, men de blir for tunge og uhåndterelig, bruker heller øks eller sag.. Ikke minst så er det ikke så lett å finne en kniv som ligger godt i hånda når man har en liten damehånd. Veldig mange gode, passelig store kniver er jo laget for mannfolk. Og "dameknivene" er ofte så utrolig små i bladet. Er best å lage sine egne kniver, men da må man jo liksom få gjort det også!

:)

Annonse
  • 8 måneder senere...
Skrevet

Det var en i dette forumet som sa spørsmålet var å ligne på "hvor tung er en stein". Det er en dyp sannhet i dette svaret, og det bør derfor ikke oppfattes som et forsøk på å fleipe bort spørsmålsstillingen, tror jeg. Vi må jo aldri glemme at selv om naturen er den storslåtte (også i voldsom omskiftelighet), så er det ikke bare ut fra filosofien om at en kniv skal være et billigst mulig verktøy man skal velge. For den filosofien, som jeg synes mange kjøper, både gjør den totale naturopplevelsen "flatere", i mangel av et bedre ord. Kniven selv skal være en viktig del av vår natuopplevelse, den korte tiden vi lever. Jeg mener vi i høy grad skal kople inn egne følelser og hvordan vi liker en kniv og trives med den. Selvfølgelig skal vi spørre om råd hos folk som vet viktige ting om stål og sånt. Det gjorde også jeg i min ungdom, og konsekvensen ble at jeg i dag som eldre og rimelig erfaren, har MANGE kniver. Noen av dem er blitt trofaste følgesvenner, alt etter hva jeg skal ut på - basert på egen erfaring, ikke andres. Generelt kan jeg vil si at jeg har blitt glad i bruksområdene til relative store kniver, f.eks. Randall nr. 12, Bob Loveless "Big Bear", Janne Marttinii sin Ilves med 24 cm blad i hardt krimstål. Den dyreste, Randall, er i spesialherdet 01-stål. Den rimeligste er en finsk samekniv fra Isakki Jarvenpaa i utrolig seigt carbonstål. Ved å legge lista høyt, unngår jeg trøblete kniver, at det er noe de ikke er bra til osv. Og selv til de mest knuslete ting, synes jeg store blad er best - da holder jeg dem bare ut mot spissen, selve bladet blir en viktig del av selve grepet. Men jeg innrømmer glatt at sånt ikke er noen fornøyelse under kuldegrader. Mitt poeng er at man må våge å velge uten å skjele til "alle andre". De andre er ikke du, og derfor vil jeg heller ikke gi noen råd - annet enn å velge en knivskatt som skal være kun din egen. Da tror jeg også samtaler om kniv blir mer spennende - og utfordrende for fabrikantene. Selv mener jeg at bare noen få fabrikker holder mål. Skal man ha det beste, må det bli en custom-smed. Det er allerede flere i Norge! Mvh Zen06.

Skrevet

Jeg kom til å se en likhet mellom hagle og kniv når det gjelder utseende.

En lanber gyttorp kan sammenliknes med en brusletto hunter. Funksjonell, tradisjonell og ikke altfor dyr. Mens en "tacticalkniv" av div fabrikat er som en oppstæsja remington 870 med picatinnyskinne og pistolgrep, og derfor virker den litt, eh... "kreativ".

Når alt kommer til alt så er spørsmålet hva du vil bli sett med i beltet på DNT-hyttene uten å virke som en imbesil. Sånne 20-åringer som går med en catana på låret får dårlig med kred fra meg.

Skrevet
Når alt kommer til alt så er spørsmålet hva du vil bli sett med i beltet på DNT-hyttene uten å virke som en imbesil. Sånne 20-åringer som går med en catana på låret får dårlig med kred fra meg.

Man bør vel velge en kniv som man selv liker eller synes er praktisk å ha med seg og ikke velge etter hva som gir kred på DNT-hyttene?

Jeg var opptatt av kniv da jeg var yngre. Nå tar jeg med en foldekniv jeg kan ha i lomma når jeg er på tur. Vil ha den med et blad som er bredt nok til å smøre brødskiver med og spiss nok til å stikke hull på ting. Spiser også middag med den.

Jeg har all respekt for knivmakere og personer som er opptatt av kniv, men for tiden går jeg personlig for det praktiske.

Når jeg går på jakt stiller jeg selvsagt andre krav til knivene jeg har med meg.

Skrevet

Man bør vel velge en kniv som man selv liker eller synes er praktisk å ha med seg og ikke velge etter hva som gir kred på DNT-hyttene?

Jeg var opptatt av kniv da jeg var yngre. Nå tar jeg med en foldekniv jeg kan ha i lomma når jeg er på tur. Vil ha den med et blad som er bredt nok til å smøre brødskiver med og spiss nok til å stikke hull på ting. Spiser også middag med den.

Jeg har all respekt for knivmakere og personer som er opptatt av kniv, men for tiden går jeg personlig for det praktiske.

Når jeg går på jakt stiller jeg selvsagt andre krav til knivene jeg har med meg.

Jeg kjøpte også i mine glansdager en bowiekniv (special 119) fra Buck. Skikkelig fin kniv, helt til jeg så et dvelende nærbilde av den i en grøsser. Akkurat samme kniven. Jeg sier ikke at jeg gikk igjennom en eksistensiell omveltning, men jeg bruker ikke lenger den kniven. Den har "stikkespiss", og det kan godt være meg det er noe galt med, men jeg stikker ikke ned altfor mange folk/dyr når jeg er på tur.

Alt er selvfølgelig ikke dritt over dammen, men vi er flinke her på knausen når det gjelder friluftskniver. Personlig mening par excellence.

Skrevet
Det var en i dette forumet som sa spørsmålet var å ligne på "hvor tung er en stein". Det er en dyp sannhet i dette svaret, og det bør derfor ikke oppfattes som et forsøk på å fleipe bort spørsmålsstillingen, tror jeg. Vi må jo aldri glemme at selv om naturen er den storslåtte (også i voldsom omskiftelighet), så er det ikke bare ut fra filosofien om at en kniv skal være et billigst mulig verktøy man skal velge. For den filosofien, som jeg synes mange kjøper, både gjør den totale naturopplevelsen "flatere", i mangel av et bedre ord. Kniven selv skal være en viktig del av vår natuopplevelse, den korte tiden vi lever. Jeg mener vi i høy grad skal kople inn egne følelser og hvordan vi liker en kniv og trives med den. Selvfølgelig skal vi spørre om råd hos folk som vet viktige ting om stål og sånt. Det gjorde også jeg i min ungdom, og konsekvensen ble at jeg i dag som eldre og rimelig erfaren, har MANGE kniver. Noen av dem er blitt trofaste følgesvenner, alt etter hva jeg skal ut på - basert på egen erfaring, ikke andres. Generelt kan jeg vil si at jeg har blitt glad i bruksområdene til relative store kniver, f.eks. Randall nr. 12, Bob Loveless "Big Bear", Janne Marttinii sin Ilves med 24 cm blad i hardt krimstål. Den dyreste, Randall, er i spesialherdet 01-stål. Den rimeligste er en finsk samekniv fra Isakki Jarvenpaa i utrolig seigt carbonstål. Ved å legge lista høyt, unngår jeg trøblete kniver, at det er noe de ikke er bra til osv. Og selv til de mest knuslete ting, synes jeg store blad er best - da holder jeg dem bare ut mot spissen, selve bladet blir en viktig del av selve grepet. Men jeg innrømmer glatt at sånt ikke er noen fornøyelse under kuldegrader. Mitt poeng er at man må våge å velge uten å skjele til "alle andre". De andre er ikke du, og derfor vil jeg heller ikke gi noen råd - annet enn å velge en knivskatt som skal være kun din egen. Da tror jeg også samtaler om kniv blir mer spennende - og utfordrende for fabrikantene. Selv mener jeg at bare noen få fabrikker holder mål. Skal man ha det beste, må det bli en custom-smed. Det er allerede flere i Norge! Mvh Zen06.

Amen

Skrevet

I tillegg til Puma White Hunter (som nevnt tidligere) har jeg også noen Cudeman kniver. De er ikke så dyre, og har god stålkvalitet, men elendige slirer.

Har derfor laget noen egne slirer til disse. Det er egentlig ikke så mye jobb. Det man trenger er:

Lær, tråd, lærsværte og kvistlakk. Har valgt å "hengsle" beltehempen i mine slirer, slik at knivslira kan "svinge" fritt bra beltet. Blir mindre "i veien" da.

post-5051-13347465139_thumb.jpg

  • 9 måneder senere...
Skrevet

Hei. Interessant tema. Har selv prøvd meg frem. Spørsmålet er hvilket behov en har. Jeg ender opp med to kniver:

En stor samekniv (8"-9") til hugging, kutting, kløyving, boksåpning, skjæring osv. Større bruksområde enn tur øks, selv om jeg har savnet øks noen ganger.

En mindre kniv til sløying, åpning, smøring mv. Her har jeg endt opp med billige kniver som Mora tolleknis e l. Er da ikke redd for å ødelegge eller miste den.

Har alltid med en Leatherman i tillegg. Tursag taes også med noen ganger.

Er enig med kritikken av Hunter, selv om det er en veldig god og fin kniv ellers.

Forøvrig så har samene stort sett to kniver, en stor og en mindre.

Skrevet

Man bør vel velge en kniv som man selv liker eller synes er praktisk å ha med seg og ikke velge etter hva som gir kred på DNT-hyttene?

De som er av en slik legning at de "gir kred/ikke kred" til andre på DNT-hyttene - utfra hvilket utstyr de har, sier vel mest om dem selv. Dette gjelder ikke bare kniver, men generelt alt av utstyr.

Det "pussige" er at de fleste "reaksjoner" kommer fra de som ikke "aksepterer" at verden har gått videre siden 1952.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.