Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Enhver fjellentusiast som har kjørt riksvei 15 til Måløy må ha lagt merke til Hornelens flotte profil i sør; spiss og stupbratt som den er. 860 høydemeter fordeler seg på akkurat 500 horisontale meter, og fra enkelte vinkler ser nesten toppkronen ut til å være overheng. Store sprekkdannelser på toppen følges visstnok med argusøyne av forskere, som håper å forutsi når enorme steinmasser kan løsne og falle ut i havet – noe som igjen vil forårsake en veldig flodbølge. Sprekkene er kjent fra eldgammel tid, og gamle sagn vil ha det til at skip som tuter i det de runder klippen, risikerer å utløse ras. Hekser skal også ha brukt toppen som hvileplass på reiser i gamle dager.

Jo, jeg hadde hatt denne flotte tinden lenge på programmet, blant alpetopper, totusenmetre og fylkestopper. Med en ukes ferie i området bare måtte det bli mulighet for en tur. Vi besøkte en familie i Måløy de første to dagene, og da faren (som aldeles ikke var noen fjellmann) i huset advarte mot den farlige bratte turen opp, var det egentlig å hive bensin på bålet: Jammen skulle jeg opp dit!

Et kjempemessig høytrykk hadde lagt seg over hele Sør-Norge, så alt neste dag var jeg klar for tur, og tok første ferge om morgenen fra Måløy mot Bremanger. Hornelen tok seg flott ut fra ferga, og jeg var spent på i hvilken stand stien fra nord var i. Det var sparsomt med opplysninger om denne på nettet. På kartet (og på gps-en) var ingen sti tegnet inn, men ved en bekk ser det ut til at en skulder leder helt opp til platået i nordvestlig retning, drøyt 2 km vest for toppen. Det var her jeg ville prøve meg om stien forsvant.

Jeg fulgte rv 616 østover i rundt 10 minutter, og rett før undervannstunnelen tok jeg av mot Hunnskår/Hornskår og kjørte til veis ende. Et par andre biler sto her på snuplassen, og jeg tok det som et godt tegn. Stien var ganske tydelig bortover (østover), og snart viste et skilt at jeg var på rett vei. Jammen var det ikke t-merket med rødt også! Da skulle det jo gå helt greit.

Bratt og stekende hett opp skulder i nord
Stien svingte snart 150 grader og oppover skulderen på kartet – akkurat som jeg hadde trodd. Jeg fylte opp litt vann i bekken, men passet på å ikke bære på for mye i varmen. Det kom nok til å bli nærmere 30 grader i dag, og det var vindstille og stekende hett allerede. Skygge var det overraskende lite av enda det var nordvendt sti. Jeg gikk ganske hardt, og tok igjen et ektepar fra Stavanger (som jeg meget overraskende møtte igjen på toppen av Fanaråken om lag en ukes tid seinere.) Svetten silrant, stien var bratt, og jeg vant fort høyde. Etter hvert (en time) flatet det ut, like før Nonsnakken på 550 m, og svingte rett sørover. Litt berg og dalebane her, forbi noen vann, der jeg fylte opp alle vannflasker, fordi det videre så ut til å bli mye steinørken. (Det viste seg å være rett – etterpå var det ingen skikkelige bekker.)

På rundt 750 hm svingte den tydelige og rødmerkete stien i sørøstlig retning – endelig. En spiss topp i nordøst lurte meg en stund, da jeg trodde det var toppen, men jeg skulle rundt denne, og skuffende ned igjen (!) nær 100 hm. Men nå var det toppen jeg så foran meg – definitivt. Litt vindpust gjorde at jeg fortsatt klarte å holde brukbar fart, men jeg hadde nok åpnet litt for hardt nede i brattbakkene. Artig klyving i grov ur mot slutten, nesten som på en Jotunheimtopp. Flere digre sprekker i fjellet ble observert, og jeg voktet meg vel for å ramle ned i disse – da jeg ikke kunne se bunn. Reine bresprekkene dette! Må være farlig på vinteren?

Etter 2t og 45 min i friskt tempo kom jeg til topps, og nøt flott utsikt til alle kanter. Mye blått (hav og fjord) og breer i det fjerne, og egentlig flottere og mer variert utsikt enn fra mange topper på Østlandet. Godt jeg ikke har hengt meg opp i 2k-begrepet… Måløy var lett å identifisere, og jeg ringte kona og ba henne se etter meg i kikkert. I den lille steinhytta som var oppmurt like ved, fant jeg toppbok i en kasse og et digert flagg. I kassen, men under toppboka, lå det noen blader (Skjulte Skatter), og forundret kjente jeg igjen disse bladene; fra menigheten jeg tilhører; Den kristelige menighet, på folkemunne kalt Smiths Venner – en oppbyggelig overraskelse i fjellheimen. Når det gjelder flagget skulle jeg visstnok ha satt opp mens jeg var på toppen, men jeg hadde det for travelt til å utforske stupet mot øst. Kjente på en gammel og kjent følelse av kvalme og svimmelhet et øyeblikk, da jeg så 850 meter rett ned i vannet under meg. Reneste Bruraskaret i Trollveggen dette! Lyden av en motorbåt langt der nede nådde meg, og jeg lurte på om de kunne se meg her oppe?

Jeg utforsket den løse kanten mot stupet og eggen et lite stykke mot et annet toppunkt i nord ganske forsiktig, for enkelte steder kunne jeg se flere hundre meter ned omtrent mellom beina. Dette var spennende og gøy! Skjønner godt at det knytter seg en del sagn til denne toppen. Ruslet så ned og vestover, og fulgte den bratte nordsida, og opp på en topp på 889 meter – faktisk høyere enn Hornelen. Det var denne jeg hadde sett tidligere på turen, som tok seg fint ut fra stien. Intet navn på denne, men jeg døpte den ”Hornelen Vest”. Snart kom jeg ned på den rødmerkede stien igjen, og fulgte samme vei tilbake. En rekke folk kom oppover, og alle lurte på hvor lenge det var igjen til toppen. Totalt 6 timer, 13 km og 1100 hm. Legger ved kartutsnitt av gps-tracket fra turen opp, da jeg fulgte den rødmerkede og gode stien.

Til informasjon: En lengre sti, men mindre bratt, og som er merket av på kartet går opp fra sørvest. Jeg vil likevel klart anbefale stien fra nord, men regne kanskje drøye 3-3,5 timer…

post-469-133474577888_thumb.jpg

post-469-133474577898_thumb.jpg

post-469-133474577909_thumb.jpg

post-469-133474577919_thumb.jpg

post-469-133474577929_thumb.jpg

post-469-13347457794_thumb.jpg

post-469-133474577953_thumb.jpg

post-469-133474577962_thumb.jpg

post-469-133474577973_thumb.jpg

post-469-133474577986_thumb.jpg

Vis rapporten i Turkartet

  • Liker 2
Annonse
Skrevet

Nordeuropas høyeste klippe.

Vet ikke om jeg har rett, men det virker som dette fjellmassivet er forholdsvis ukjent av en eller annen grunn. Har passert sjøveien her 4 ganger og mine tanker har automatisk vært: Her dukker det nok opp basehoppere etter hvert. Problemet blir landingen da det er ca 40 graders steinur over hele området fra sjøen og opp.

Uansett så er Hornelen et flott syn.

Per

Skrevet

Også fra Selje er Hornelen flott å se til selv om den bare stikker seg litt fram. Dessverre var det dårlig lys når jeg var der i januar, og avstanden var også litt lang for mine 105mm. Men jeg fikk et lite glimt av den. Avstanden ser på kartet ut til å være rundt 30km.

post-3473-133474578107_thumb.jpg

Skrevet

En kjempefin topp.

Jeg trodde jeg hadde skrevet turrapport fra en tur på Hornelen for 4 år siden, men den fant jeg ikke her inne, så jeg kom vel aldri så langt. Hadde T-skjorte og kortbukse på under hele turen, så været var vel omtrent slik du opplevde det.

Vi fulgte samme ruta som deg, men som toppfiksert måtte jeg også oppom høydedraget på ca 880 vest for Hornelen.

Et gammelt sagn sier at en av norges konger, tror det var Olav Trygvasson, klatret opp på Hornelen østfra. Men den kongen gjorde visst en del andre vågestykker også som ikke står til troende.

Skrevet

Hornelen er defintivt ein av dei flottaste toppane i Sunnfjord ja, kan anbefalast på det sterkaste.

Med tanke på spørsmålet ditt Ole-Petter om austveggen har vore klatra, så kan du lese meir på Florø klatreklubb sine sider:

http://home.online.no/~koneny/klatreturar.cfm

Beskriver rute for førstebestiger Bing som seinare er repetert av Florøklatrarar i 2003

(Vel, det var dette med Olav Tryggvason som førstebestiger, men held meg til nyare tid)

Sigbjørn

Skrevet
Vet ikke om jeg har rett, men det virker som dette fjellmassivet er forholdsvis ukjent av en eller annen grunn.
Bremanger har mange flotte, men ukjente fjell. Typisk for fjella der er alle steinrøysene, både i fjellsidene og på toppane.
Skrevet

Fine bilder Ole-Petter, :D var der 10. juli i år med en hel gjeng med slekt fra Stryn. Vi var sikkert over 20 stykker :) Kom mange klager fra små barn siden den veien vi gikk var det en del luretopper underveis :)

Vi gikk forresten fra Lisete, og på en god sti til topps. Den sørøstveggen er kanskje noe av det mer luftigste jeg har sett, man får følelsen av høyde da en ser de små bølgeskjærene i havet! Har også hørt det sagnet om Olav Trygvasson, men sa han sikkert bare for å opparbeide sitt navn og respektfulle yrke :P Som toppoman så måtte jeg også ta noen ekstra topper på returen, det ble Hornelen, Svartevassegga, Uraheia S, Storenipa, Åsen og Haugekletten (måtte løpe blant inngjerda okser for å komme fram :) )! Etter turen rakk vi ikke ferga til Stårheim pga. en middag i Kalvåg. Så jeg og pappa måtte dele på å kjøre gjennom natta til Førde og Jølster. Var i Stryn rundt 04.00 :lol:

Skal tilbake til Bremanger et år, da må jeg være med på Veten Opp fra Grotlesanden :P

Greit at jeg viser noen bilder fra Hornelen?

(argg! klarte å knuse kameraet mitt i en stein på Hornelen :D )!

post-3251-133474578256_thumb.jpg

post-3251-133474578262_thumb.jpg

post-3251-133474578271_thumb.jpg

post-3251-133474578281_thumb.jpg

post-3251-133474578292_thumb.jpg

post-3251-133474578301_thumb.jpg

post-3251-133474578311_thumb.jpg

post-3251-13347457832_thumb.jpg

Skrevet

Hei, Fin rapport og fine bilder fra et artig omraade.

Jeg var selv der 16. mai iaar, tidlig paa morgenkvisten.

Turrapport med flere bilder paa:

http://www.ii.uib.no/~petter/mountains/100mtn/hornelen.html

Noen kjappe kommentarer/sporsmaal:

1) Den hoyeste toppen paa 889 m, heter Svartevassegga

2) Hvordan i allverden definerer man en "kystklippe"?? Det finnes

mange hoye (til dels hoyere) klipper/stup langs vaar kyst. Hornelen

vender jo IKKE ut mot havet, men tvert om mot fjorden(e) innenfor.

3) Hvorfor "Nord-Europas"?? Hvor finnes det evt. hoyere klipper i Soer-Europa?

Hilsen, Petter

Skrevet

Petter, du skriver akkurat det som har forundrer meg også, nemlig at klippen vender innover, altså i le mot kysten.

500Fjell!,........Du imponerer meg til stadighet. Du er nå over allt. En fin hobby du har iallefall.

Per

Skrevet
Hornelen er defintivt ein av dei flottaste toppane i Sunnfjord ja, kan anbefalast på det sterkaste.

Bremanger ligger på mine kart i Nordfjord og ikkje Sunnfjord.

%7Boption%7D

post-740-133474578601_thumb.jpg

Skrevet

Bremanger ligger på mine kart i Nordfjord og ikkje Sunnfjord.

Hmmm, dette har potensiale for ein lang og fin Off-Topic diskusjon....

Skal ikkje kverulere, men normalt reknar vel folk på Bremangerlandet seg som Sunnfjordingar. Fastlandsdelen av kommunen i nord (Ålfoten, Davik) heller vel til Nordfjordingar. Og slike som meg med røtene heilt i grensa til Flora er iallefall Sunnfjordingar, og dermed lettare subjektive... :)

Sigbjørn

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.