Gå til innhold
  • Bli medlem

Tilrettelegging i fjellet mm. (utskilt)


Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg setter også pris på Jotunheimen slik den er nå. Veiene innover i dalene letter transportetappene betraktelig. Da blir det mye lettere å ta seg helgeturer til de flotteste tindene selv for oss som bor et stykke unna.

Jotunheimen er forholdsvis stor og det meste finnes. Dalene som strekker seg østover ut av Hurrungane (mot Utladalen) er etter min mening ganske øde og tomme for mennesker og menneskelige inngrep, i motsetning til f.eks. Leirdalen og Visdalen. Flere veier i Jotunheimen er jeg uansett helt imot!

Annonse
  • Svar 54
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Gjest Anonymous
Skrevet

Nå får det være nok!

Mer tilrettelegging av fjellet er det verste jeg kan tenke meg! Å bygge ut parkeringsplasser, utvide hytter, lage flere båtruter er jo bare med på å forringe vårt arvesølv - fjellet. Jeg er av den typen som vil lenke meg fast til vassdrag, parkeringsplasser eller toppen av Galdhøpiggen hvis det blir vedtatt å tukle med naturen.

Hvis folk drar til fjellet fordi de har hørt at det skal være behagelig der, skjønner jeg ikke vitsen. DEt er så mange andre steder og områder som er veldig bra tilrettelagt. Det uberørte er det fineste ved hele Norge! Det er dette som gjør Jotunheimen til noe spesielt i forhold til Alpene og lignende steder!

Personlig synes jeg det er altfor mange slappe folk på DNT-stiene. Særlig de apatiske, ikke-tilstedeværende turistene som bare går her for sosialisere og klage.

Å få barn med i fjellet er en helt annen ting, men det krever ikke mer tilrettelegging. Det er nettopp det som gjør fjellet annerledes enn en annen lekeplass!

Hvis noen er for "utbedring" av fjellet her, kan vi godt "gjøre opp" utenfor! :wink:

Gjest Anonymous
Skrevet

Kim:

Du er en snill mann... Akkurat slik som det er er passe? Hvis du er i mot alle nye veier i Jotunheimen, men synes de som finnes er kjekke, ja så ville du garantert syntes andre veier var kjekke hvis de allerede var der.. F.eks. gjennomgående vei opp Utladalen til Leirvassbu.. Hvis den var der siden du ble født... Du ville ikke syntes noe om det.. Gysla kjekt.. Easy peasy dagsturer på en del topper om sommeren da... Og for en knall sykkeltur det ville vært?

Hvorfor er alle så snille?

Ja jeg kjører både til Spiterstulen og til Leirvassbu og jeg tar båten tpå Gjende, men jeg ville likevel støttet tilbakeføring av disse områdene.... Det er for meg liten trøst at det finnes uberørt natur lenger nord... So what det er Jotunheimen som er flott. Det er Jotunheimen som kunne vært paradiset på jord.. Tilretteleggingen gjør at jeg trolig alltid vil ha en liten hemning på kjærligheten min, og de områdene jeg elsker mest er uansett de små flekkene som ennå er litt for seg sjølve, som Kim sier: Utladalen mot Hurrungane, men også Gjendealpene og Trollsteinkvolven.

Den derre litt mer holdningen er skremmende.. Presset kommer.. La ikke eksisterende nasjonalparker berolige dere. Presset kommer. Presset kommer. Det vokser. En eldgammel vedtatt nasjonalpark vil vakle under presset. Den vil tøyes og bøyes...

Nei Kim, tenk hvilken prestasjon det ville vært å bestige en del 2000 metere hvis de krevde tre dager.. Etterhvert som toppsamlingen har skredet frem, så har jeg oså blittt mer og mer dagsturturbotoppsamler.... Men innerst inne vet jeg at jeg ville ønsket tindene mer utilgjengelige.. (Aller helst ville jeg hatt en topp på 7014 moh der Gråhø ligger, jfr annet innlegg)..

Gjest Anonymous
Skrevet

Espen

Nå blir jeg lettet. You're my man.. Det er godt ikke å være helt alene med konserverende, reverserende, bremsende, bevarende, elskende og retroistiske meninger og følelser...

You're my man! Let's fight for what's left!

Skrevet

Et sidetema i denne debatten er vekstvyerne til DNT. Nå skal DNT på død og liv ha over 200.000 medlemmer. Selv om man måtte være imot økt tilrettelegging på fjellet, imot større hytter og parkeringsplasser, kommer man vanskelig utenom fordelene ved at en noe større andel av Norges befolkning får et positivt forhold til fjellene.

Fjell-Norge består av mer enn Jotunheimen og er stadig under press i.f.m. vassdragsutbygging, grusuttak, nye hyttefelt og andre inngrep. Den politiske dagsorden styres for en stor grad av pressgrupper og lobbyister, herunder miljøorganisasjoner og DNT. I dette spillet er det naturligvis fordelaktig bl.a. med en større medlemsmasse, alternativt kunne vise til sympati hos en større del av befolkningen. Skal man begrense fremtidige inngrep må det derfor appelleres til nye grupper av befolkningen - både ved tilrettelegginger og ved markedsføring av fjellområdene. Resultatet er naturligvis flere folk på fjellet :wink: , men så er vi vel også klar over alternativet... :)

Kunsten er å gi flere personer et positivt forhold til uberørt natur uten flere faste installasjoner og andre varige inngrep. Uten at jeg er innsider i DNT med kjennskap til hva man der tenker i denne sammenheng, trenger de antageligvis litt lojal opposisjon. De fleste organisajoner trenger noen kverulanter som holder orden i huset. Selvfølgelig nytter det ikke bare å klage i fjellforum.net.

PS.: Ser frem til å se lenkegjenger i Jotunheimen ved neste utbygging. Dersom jeg ikke deltar selv skal jeg ihvertfall være med i spleiselaget som betaler bøtene.

Gjest Anonymous
Skrevet

Syns det blir fort en ego-greie med fjell og "fjellfolk". Det skal hellst være så få som mulig på tur, og man skal heller ikke se folk i fjella. Virker som man skal ha de for seg selv noen ganger nesten. Og det syns jeg blir litt i det drøyeste laget.

Dette er noe dere faktisk ymter innpå men som dere ikke tør helt å stå for , for å kanskje ikke virke for egoistisk. Uansett hva som blir ment og sagt, er dette et klart budskap som kommer fram når man leser her og der. En sånn holdning uansett hvor på jorda fungerer dårlig med tanke på hvor mange vi deler kloden med. Og når det kommer til de som lever på kloden, så har faktisk alle like stor rett til å være hvor de vil. Hvertfall i de fleste land.

Hva er evt. din grense for folk i fjella? Kanskje sette opp bommer, hvor alle får hver sin start tid med mellom rom så dere ikke har sjangs å møte/se hverandre? :wink:

Hvordan man nyter fjellet og turer man tar der, er nok ganske forskjellig fra person til person. Og for de som skal oppleve dette helt alene, så er de de siste jeg vil møte i fjellet. Og jo mer folket har vært i fjellet, jo enda mer sære meninger om hvordan det skal være og ikke være. I tillegg så eksisterer det en tanke der ute som sier: "den som har vært der mest, har alltid helt rett"

Forslår i det åpne at DNT starter opp med bedre rydding av søppel, og en holdnings kampanje på akkurat det der. I tillegg kan de dele ut gratis skyggelapper til som ikke vil se mer DNT og Co.

Gjest Anonymous
Skrevet

Dette er jo helt dustete! Du har helt rett, jeg ønsker ofte at det var færre folk i fjellet, særlig i enkelte strøk. Ta Besseggen, ønsker vi mer trafikk der? Gjør vi virkelig det? Snart er jo hele fjellet erodert bort.

Jeg synes voksne mennesker må finne ut om de liker fjellet av seg selv, uten at man skal legge absolutt alt til rette for dem. Folk må få være i fjellet og gjøre i fjellet som de vil, men det som gjør fjellet unikt er det uberørte. Hvis det blir like mye mennesker på DNT-stiene som det er i Oslos gater ser jeg ikke lenger vitsen med å være i fjellet. Så egoistisk er jeg. Jeg er ikke interessert i mer trafikk i fjellet, men jeg kan selvfølgelig ikke si at folk ikke får være i fjellet. Det jeg kan gjøre, er å prøve å påvirke andre mennesker til å forstå at det mest prisverdige ved fjellet er dette: det uberørte, stillheten, ensomheten, det ukommersielle, alt det som er annerledes vår hverdag i byen eller hvor vi nå bor.

Dessuten er ikke innleggene mine uten relevans i forhold til det panda skriver: "Man må gjøre fjellheimen tilgjengelig også for de som ikke er så voldsomt spreke eller har så forferdelig dyrt utstyr".

- Jeg vet ikke på hvilken måte han mener tilgjengelig, men mener han tekniske inngrep eller andre tiltak for å få de brede massene til Jotunheimen for eksempel, er jeg uenig. Folk må få komme til fjellet hvis de vil, vi som allerede bruker fjellet har ikke noe ansvar for å få alle mulige sofaslitere, røykere, blaserte, "ikke-tilstedeværende mennesker som tusler etter breføreren til Galdhøpiggen" opp på fjellet. For å si det sånn, jeg ønsker ikke flere bluesfestivaler på Eidsbugarden, eller bilferge på Bygdin!

Skrevet

DNT, utbygging av hytter og slappfiskturer er en ting. Et annet spørsmål er trusler fra andre kanter. Jeg leste om prøveordinger for snescootere i Jotunheimen for en (eller noen?) kommune® og tenkte med en gang: en av de bråkemaskinene ødelegger mer enn 100 ekstra slappfisker. Gjelder dette kun for områdene utenfor grensen av nasjonalparken? Selv da har man et problem. Grenseområdene er jo så store at lyden kommer inn overalt.

For ikke å snakke om diskusjonen om eneretten for DNT til Jotunheimen. Det kryr jo av aktive distrikts-mennesker som ser både kroner og euro'er sveve over Gjende. En koselig liten rundt-dreiende restaurant på toppen av Besshøe kanskje? Selvsagt med en gondol-heis fra Gjendesheim. Hytta på Galdhøpiggen kan sikkert utbedres til høyfjellhotell.

Vil vi ha stier til toppene med samme kvaliteit som ofte i Sveits og østerrike? Eller til og med veier!

Den største trusselen mot fjellet er politikk, penger og grådighet. Hver gang vi velger begrenser vi fremtidige valgmuligheter. Jotunheimen kan bli et masse-turist sted slik som deler av Alpene: det er absolutt ikke utenkelig.

Ta en titt på et kart over Norge i dag sammenlignet med for 30 år siden. Det fins slike kart som viser hvilke deler av Norge som kan karakteriseres som 'villmark'. Disse kartene er basert på avstand til nærmeste vei: om jeg ikke husker feil er grensen at det må være mer enn 5 km til nærmeste vei fra et visst punkt for for at et sted regnes som villmark. Det er nesten ikke et større område mer igjen i Norge som klarer dette kravet! Bare prøv med en passer på kartet over Jotunheimen og man ser grunnen til at dagstur-toppsamlerne ikke har det så vanskelig mer. For 30 år siden var situasjonen helt annerledes.

Til slutt: Det fins jo andre steder enn bare her i relativ anonymitet på Fjellforum for å komme med masse av de mer eller mindre gode argumentene mot forandring som nevnes. Kanskje det skjer alt, men ellers: hvem av dere er i det hele tatt aktive innenfor DNT for å ha innflytelse på utviklingen? eller i miljøbevegelser som kjemper for å bevare norsk natur? eller i (lokal)politikken med samme mål .......

Gjest Anonymous
Skrevet

Er du aktiv? På tide å komme hjem og redde gamlelandet =) ? Det er ikke så lett å være aktiv i en organisasjon en ikke har spesielt sans for...

Skrevet

Rakt spørsmål tilbake Espen

Aktiv selv? Yrkesmessig med miljøspørsmål ja, men da her i Nederland. Det er ikke så lett og være aktiv i Norge på avstand. Man må nok helst snakke med folk direkte og ikke bare slik som oss nå via Internet. Jeg fikk for øvrig et lignende spørsmål i Aosta m.h.t. om jeg ville hjelpe med bevaringen av Gran Paradiso og de opprinnelige Rifugio's der. Samme problem: avstand.

Løsningen er kanskje den samme som for problemet ditt. Det er jo mulig for eksempel å skrive i aviser og blader. Da påvirker man jo debatten uten at man behøver å blande seg direkte opp i organisasjoner som man ikke liker. Ellers er det jo det kjente problemet med at hva en person sier som regel ikke tas så veldig alvorlig, men hvis det er en gruppe som kommer med en mening lytter folk bedre.

Jeg har jo lurt litt på om Fjellforum er det riktige stedet for slike opplegg, men vi må nok passe litt på at den viktigste basis-ideen ikke ødelegges: å bringe mennesker med interesse for fjell og natur i kontakt med hverandre for utveksling av infomasjon og meninger.

Gjest Anonymous
Skrevet

Som det ble nevnt ovenfor. Det virker som om noen er opptatt av sine egne "rettigheter".

Som et eksempel kan jeg nevne stien over Besseggen. Blir det forbudt med gåing, vil sporene etter mennesker forsvinne i løpet av noen ganske få år.

Hva har da trafikken ødelagt? Gjør det da noe om det går flere mennesker over eggen?.

Skal naturen være et museum, som kun skal beundres på avstand?

(Selvsagt med unntak av de ganske få som har rett til å ferdes, hvem nå det måtte være.)

Gjest Anonymous
Skrevet

Jeg snakker ikke om rett tilå ferdes, jeg syns vi bør slutte å utbasunere for mye.

Poenget er at DNT før hver sesong reklamerer med de "klassiske" rutene slik at en rute som Besseggen får ekstra mye slitasje.

Og når du sier at stier gror igjen i løpet av få år tar du helt feil. Det er bare å se på steiner der laven er slitt vekk av for eksempel breen. På Grotbrehesten er dette skillet meget tydelig, breen trakk seg tilbake for 250 år siden!!

Skrevet

I tilfelle noen av de siste innleggene var svar på noe jeg skrev:

Med ”tilrettelegginger” mener jeg informasjon, bussruter, slappfiskturer, friluftslinjer på videregående osv. Som sagt i annet innlegg er det atskillige fordeler ved at en noe større andel av Norges befolkning får et positivt forhold til fjellene – både for den enkelte og for fremtidig vern av fjellområder. Jeg ønsker ikke flere faste installasjoner i Jotunheimen eller i andre fjellområder. Det kunne derimot vært færre.

Det er naturligvis ingen som ønsker Karl Johan-tilstander overalt i Jotunheimen. Det er ille nok med Galdhøpiggen og Besseggen. Hvis folk etterstreber sporløs ferdsel skulle det imidlertid være plass til flere enn i dag uten at naturen tar nevneverdig skade av det. Jeg er altså ikke imot at flere bruker fjellene, men når man først er på fjellet må fjellet brukes på dets egne premisser. Dersom det er nødvendig med flere installasjoner som for eksempel veier, asfalterte stier og gondolbaner for å lokke de brede masser til fjellene er det imidlertid like greit at de holder seg unna.

Så var det dette med å engasjere seg... Nope, har holdt men unna så langt.

Skrevet

Med ”tilrettelegginger” mener jeg informasjon, bussruter, slappfiskturer, friluftslinjer på videregående osv. Som sagt i annet innlegg er det atskillige fordeler ved at en noe større andel av Norges befolkning får et positivt forhold til fjellene – både for den enkelte og for fremtidig vern av fjellområder.

Så var det dette med å engasjere seg... Nope, har holdt men unna så langt.

Bussruter er jo (nesten) verdt et eget tema. Jeg skulle opp i fjor fra Nederland og bestemte meg for å ta bussen til Gjendesheim fra Oslo. Det viste seg at jeg hadde hatt kjempeflaks for bussen gikk ikke på de dagene / tidene som jeg hadde funnet på Internet, men (om jeg ikke husker feil) kun på fredag. Tilfeldigvis kom jeg også på en fredag. Andre mindre heldige fjellglade mennensker måtte visst ta drosje over Vadresflya. Litt bedre bussruter ville ikke være så galt nei.

Ellers er jeg enig i at informasjon er viktig. Hvis jeg ikke tar helt fullstendig feil er en av de viktigste oppgavene for DNT å være med på å bygge opp det positive forholdet til fjellene som du nevner. Friluftslinjer på videregående har vel en lignende ide som de bygger på, går jeg ut i fra. I begge tilfeller er det store spørsmålet hvilken informasjon som gis og på hvilken måte den bringes. Som tidligere nevnt hvis slappfiskturer eller en tur med en ungdom med problemer (se et annet tema) kan gi noen et positivt 'spark' her i livet og la dem oppdage fjellet (eller kanskje seg selv?), synes jeg det er en god grunn til å fortstte med noe slikt. Like viktig er det nok forresten å nå de store mengdene folk som ikke kommer i fjellet selv, men som kan hjelpe til med å beskytte disse verdiene for fremtidige generasjoner.

Artig forresten at du nevner at du (enda) ikke har engasjert deg. Meninger her på Fjellforum er jo engasjon det og. Jeg skjønner selvsagt hva du mener, men spranget fra solide meninger her til solide meninger et annet sted er ikke så veldig stort. Det tidligere innlegget ditt under samme tema er jo renspikka politikk som uredigert kunne plasseres i Klassekampen eller et blad fra Greenpeace. Jeg ser deg uten problemer for meg stående på en miljøvennlig eplekasse på plassen foran Stortinget med vilt blikk og enda villere meninger. Selvsagt godt lenket fast til en koselig medbrakt kjempediger granitt-sten fra Jotunheimen.

P.S. Jeg stiller selvsagt solidær opp med egen sten, nisselue, nickers og tresko (det siste for å vise en viss binding til mitt nåværende bosted).

Gjest Anonymous
Skrevet

Syns det er litt ironisk å tenke på at folk her definitivt "sliter" mer på naturen i Jotunheimen enn det en gjennomsnittlig DNT-medlem/turist gjør. Med sin årlige tur til Jotunheimen, i forhold til dere som er der kanskje hver helg. Siden dere er så gira på dette, så kanskje ta en god pause fra fjellet, for å spare slitasjen!?

Skrevet

Har det aldri slått Espen at mange folk på Besseggen = Færre folk andre steder. Kan du fortelle hva som er dumt med det?

Og ikke gi DNT all skyld, det blir for dumt. Folk vet godt om Besseggen uten DNTs hjelp. Hva blir det neste? Saksøke høydemålerne som har bevist at Galdhøpiggen er Nord-Europas høyeste fjell, og følgelig bidratt til at mange mennesker kommer på besøk?

Det er absolutt ikke galt å opplyse om at det finnes en vakker tur der folk flest kan ferdes. Dersom Espen og andre mener at det finnes andre tilsvarende steder er det fullt lovlig for dem å reklamere for disse.

Nå må dere slutte med denne slitasje-sutringen. Det går noen få tråkk av en viss størrelse i et digert land med masse natur. Det kan da ikke være noe stort problem? "Besseggen eroderer snart bort". Langt ifra.

Gjest Anonymous
Skrevet

Nei, det er greit at menneskene er på Besseggen, men det kunne godt vært færre der også...

Skrevet

Det tidligere innlegget ditt under samme tema er jo renspikka politikk som uredigert kunne plasseres i Klassekampen eller et blad fra Greenpeace. Jeg ser deg uten problemer for meg stående på en miljøvennlig eplekasse på plassen foran Stortinget med vilt blikk og enda villere meninger. Selvsagt godt lenket fast til en koselig medbrakt kjempediger granitt-sten fra Jotunheimen.

Artig å høre hva slags inntrykk jeg gir folk. For å få litt credability skal jeg grave frem en islender og ikke minst la min tyske status-/klysebil stå igjen hjemme - sånn for anledningen.

Fra spøk til alvor tilhører nok "stå på eplekasse foran Stortinget" en forlengst passé måte å påvirke politiske beslutningsprosesser. Hadde riktignok vært artig, spesielt med en svær men koselig granitt-sten. Idag er det dessverre dyrkjøpte lobbyister eller bekjentskaper innen mediene måten å gå frem på.

Skrevet

Hvem er denne gjesten?

Hvem er denne gjesten som etter min mening ikke har forstått noen ting? Jeg har all respekt for andre meninger, både uasklige og saklige så lenge man i det minste står frem med et navn e.l. og ikke skriver som anonym.

INGEN her har snakket om INNDRAGING av RETTER. I Norge har vi et supert system hvor ingen småkonger og andre, kan jekke seg opp og hindre andres adgang til naturen på naturens premisser...

Den bekymringen enkelte uttrykker her på forumet er bekymring mot nedbygging av naturen for at flest mulig skal få oppleve den på en mest mulig bekvem måte.

Jeg synes det er deilig å å være alene i fjellet, men jeg synes også det er trivelig å møte likesinnede. ... Men naturen har visse kvaliteter, universelle sådan tør jeg påstå, som er der fordi det er som det er. Kvaliteter som i større eller mindre grad går tapt ved tilrettelegging.

Når jeg kaller deg dust, så er det satt litt på spissen, men det går an å lese det du svarer på... INGEN her har sagt noe i nærheten at de vil ha fjellet for seg selv. INGEN vil forby noen å oppleve fjell og natur. Når du suger slike paranoide slutninger ut av lufta.. Ja da provoserer du. Da er du usaklig. Det er ikke en gang nødvendig for å få temperatur i denne debatten for reelle meninger kolliderer allerede her.. Så ikke spinn på tull som aldri har blitt ytret.

For å ta en annen ting i samme slengen.. Fjellforum er ikke stedet for å påvirke naturforvaltning og politikk.. Dette er bare et sted for meningsutveksling og debatt. I beste fall kan man påvirke i det små.

JEG GLEDER MEG OVER Å TREFFE NATURVENNER I FJELLET. JEG GREMMES NÅR JEG TREFFER FOLK SOM HAR BLITT LOKKET TIL FJELLS OG SITTER DER OG LURER PÅ HVORFOR DE ER DER, FØR SJOKOLADEPAPIRET UTEN BLYGSEL LEMPES OVER SKULDEREN...,

De som har lyst til å oppleve fjellet skal ikke møte hindre, men de trenger heller ikke rulletrapp, hvis noen skjønner hva jeg mener med det. Spre gjerne det positive budskapet om fjellet, men DNT markedsfører jo fjellet omtrent på samme kommersielle måte som Coca Cola sine sukkerdrikker eller H&M sine klær.

Jeg har jobbet litte bittegrann innenfor DNT, og det er ingen lett organisasjon å jobbe innenfor... Og veien frem før man har noe man skulle ha sagt er langt, og jeg har en sterk magefølelse av at det er lett å bli skviset ut hvis man er for radikal underveis, kanskje ikke like kontant som i Oslo FrP, men noe i den retningen... Men som sagt det er en magefølelse..

Skrevet
Syns det er litt ironisk å tenke på at folk her definitivt "sliter" mer på naturen i Jotunheimen enn det en gjennomsnittlig DNT-medlem/turist gjør. Med sin årlige tur til Jotunheimen, i forhold til dere som er der kanskje hver helg. Siden dere er så gira på dette, så kanskje ta en god pause fra fjellet, for å spare slitasjen!?

Kanskje? Men det er andre elementer som spiller inn... Spredning. Naturens bæreevne, og noe som heter gåvett.

Mange av oss som går hver helg setter føttene på stedene hvor det går måneder og år mellon hver gang noen putter foten på samme sted.. De som tar sin årlige tur til Jotunheimen sluses gjerne inn på samme kanaler alle sammen.

Vegetasjonen kan motstå en del, men ikke ubegrenset med tråkk.

Gåvett? Hvor mange av de som går sin årlige tur i Jotunheimen har et bevisst forhold til hvordan de går?

Er det vått i stien, hvorfor ikke gå på gresset ved siden av det er jo behagelig? Er det litt mye stein akkurat i stien, hvorfor ikke gå på jorda ved siden av, det er jo behagelig?

Stien går rett gjennom myra, der er det jammen vått. Nei vi tråkker oss heller litt rundt for kanskje å ikke få så mye søle på skoene.. Resultat "Hullet" i myra blir større... Disse fenomenene finner du nesten utelukkende på DNT stier i de sentrale fjellstrøk.

Skrevet
Nå må dere slutte med denne slitasje-sutringen. Det går noen få tråkk av en viss størrelse i et digert land med masse natur. Det kan da ikke være noe stort problem? "Besseggen eroderer snart bort". Langt ifra.

Tom, du bruker jo all tid på å motsi alle som kommer med naturvernende holdninger. Besseggen er en sti som stedvis er stygg. Som har stygge sår i vegetasjonen som synes på lange avstander.

Du må gjerne ha dine holdninger til fjellet og andre sine. Jeg er dypt uenig med deg uansett. Jeg tror det går litt på grunnholdningen... Ask not what you can do for our nature, ask how nature can benefit our recreational needs.

Det urbane samfunnet hvor du kommer fra har sikkert noe bra og tilby det også, men jeg personlig synes ikke om at det presser på fjellnaturen og vil ødelegge den. Det er ikke en gang så ille at det går mange på Besseggen.. Det er heller værre at det ikke er gjort mer for å begrense slitasjen i bredden. Hvis det skal bli mer tilrettelegging i fjellet må det være tilrettelegging med den målsetning å begrense skadene.

Jeg vet ikke hva slags forhold du har til de små ting i fjellnaturen som f.eks. vegetasjon, men meg gjør store sår i vegetasjonen trist....

Skrevet

Jeg er, i likhet med dere, tilhenger av naturvern. Forskjellen er at mine grenser for hva som er nødvendig og riktig naturvern går et annet sted enn dine og Espens grenser. Så lenge debatten angår deres grenser viser det seg dermed at jeg er uenig i en del av dere sier. Men dette betyr ikke at jeg er imot naturvern, skulle bare mangle.

Det er altså overdrevet når du sier at jeg motsier alle med naturvernende holdninger. Det er mange naturvernere som mener det er greit med merkede stier, for eksempel. Så er det din rett å mene at disse egentlig ikke er naturvernere.

Så synes jeg at du kommer med en urimelig påstand, nemlig at det urbane samfunnet "hvor jeg kommer fra" presser naturen på kynisk måte. Jeg vil heller si at det er omvendt. Det er gjerne folk fra byene som går i bresjen for naturvern, mens bønder og innfødte vil tjene penger på naturen der de bor. Videre håper jeg ikke at du insinuerer at jeg har noen sterk tilhørighet til det urbane eller at jeg her bør stå til ansvar for noe urbant. Jeg liker meg bedre på landet enn i byen, og jeg er mer på fjellet enn de fleste andre.

Espen

I den debatten som ble stoppet sa du noe sånt som at "jeg bryr meg ikke om at du mener jeg er asosial, for du kjenner meg ikke". Jeg har aldri sagt at du er asosial. Har ikke tenkt tanken engang. Helst unngå å skape et inntrykk av at jeg har kalt deg noe slikt.

Videre er jeg enig i det du skriver om at det kan være deilig å gå i daler der det ikke er merkede stier. Som du kanskje vet elsker jeg å gå på toppene fordi det er utfordrende og flott, men også fordi det er deilig at det er lite folk der oppe. Men likevel vil jeg altså anbefale andre folk å gjøre det samme som meg, selv om det kan medføre økt trafikk.

Når det gjelder det du skriver om frykt for nye veistubber like utenfor nasjonalparken, så må jeg si at jeg ikke frykter det. Og jeg har heller ikke hørt om noen slike planer, så jeg får ta stilling til det hvis det dukker opp noen. Du har en tendens til å skrive som om det forelå enorme planer for rasering av fjellet på alle måter, men slik er det ikke.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.