Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg har ikke tenkt å begynne å kverulere, men det er en god del innlegg som går på å pakke lett i sekken. Har full forståelse for det, men har det tatt overhånd og blitt hovedpoenget med turen? Når man sager av skaftet på tannbørsten, og kun tar med 1 fyrstikk pr dag, synes jeg det kan bli vel mye av det gode. Hvorfor betale flere tusen kroner for å sitte på et treningsstudio og ta knebøyninger, - for så å gå i fistel over en kjele som veier 30 gram mindre enn en standardkjele? Klatring og diverse – greit! For en ”standard” fjelltur – er da vekten på sekken overordnet? Jeg får stort sett samme vekten uansett hvor lenge jeg skal være borte (kun mat som variabel), og det gjennom en god del år nå – så min interesse for å kjøpe ultralette produkter har ikke vært stor..... Er det jeg som er håpløst gammeldags, eller er det flere som ikke gidder å regne på vekten med 4 desimaler?

Annonse
  • Svar 111
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Skrevet

All ære til deg! Har jobbet en stund deltid i butikk nå og kan opplyse om at det nesten er flaut hva folk vil vite vekt på. Enkelte er på det nivået at de kjøper lettvektsbestikk. Enkelte ting får bare ikke praktisk betydning for en vanlig fjelltur.

Skrevet

Jeg er absolutt ikke av de som regner vekt med et utall desimaler. Har heller ikke til hensikt å se med et skrått blikk på de som er opptatt av vekten, men for min egen del er ikke vekten på sekken det som har hovedfokuset når jeg skal på tur. Den blir alltid blytung, og selvfølgelig går man mye lengre med lett sekk, men for meg har det liten hensikt å komme lengst mulig, opp på de høyeste toppene, få mest mulig fisk. Det er kosen og tilstedeværelsen i naturen som er det viktigste. Jeg har aldri helt hatt sansen for å måtte legge meg på rygg for å få dratt av meg ei våt bukse, så derfor drar jeg med meg et telt som jeg kan stå oppreist i selv om jeg stort sett går alene. Slikt blir det fort kilo av, men det er jeg selv som bærer de. :)

Skrevet

Er enig med alle hittil:) Måler aldri vekten på sekken min. Den blir ofte ganske tung, og da går jeg heller gjennom om jeg har med nnoe som er ubrukelig. F.eks. for mange sokker, for mye mat osv. (sokker tar vekt!) xD Bruker det jeg har hjemme, selv om det er gammelt og tungt (200 g for mye f.eks.)

Kjøper utstyr med best mulig kvalitet, og tenker ikke noe spessielt på vekten (selvfølgelig tenker jeg på det ved kjøp av telt, sovepose f.eks.). Skjønner at vekt er VIKTIG hvis man skal jakte kilometer, bestige flest topper og alt dette på rekord tid. Da kan man også like greit ta inn på hytter og sparer kilo:). Jeg for min del liker best som nevnt over å ta det rolig og bare "være der". Hvis topper skal bestiges, legger jeg istede ubrukelige ting (for en dagstur) i leiren ol.

Skrevet

Det er da ingen hemmelighet at det er mer behagelig å gå tur med en sekk som er OK å bære, fremfor en sekk som gjør at man ofte må stoppe for å ta pauser. Så er det også forskjell på hva tung sekk er, fra person til person.

Jeg var på Hardangervidda forrige uke, og veide sekken. Den veide da 20 kg for fem dager. Det var da telt og alt som hører til for en telt-tur. For meg var det veldig greit å gå med.

Skrevet

Er så hjertens enig med trådstarter. Vekt er viktig, men alt med måte. Jeg tror jeg har veid sekken min to ganger i min fjellkarriere.

Når jeg skal på tur skraper jeg sammen alt jeg vil ha med, legger det utover gulvet og sitter og stirrer på det en stund. Så luker jeg bort det som er totalt unødvendig, resten putter jeg i sekken og stikker til fjells.

Skrevet

Skal begynne som joker, fjerne enkelte ting som mest sannsynlig ikke behøves med på turen, for sekken var litt i tyngste laget.

Var på fjelltur for ca 14 dager siden, sekken havnet på 32 kg....puh.

Vi hadde med en jente som bar alt selv av sitt utstyr, skal nevnes at hunden hennes bar litt, men sekken hennes var mye

lettere en madamen sin sekk.

Når vi kom frem og skulle kose oss med bålet med god mat og drikke, ja da synes vi synd på ho, hun hadde ikke mye snadder med :)

Hun fikk selvfølgelig øl, mm av oss.

Ja, vekta betyr noe, men ikke alt.

Skrevet

Jeg fokuserer mer og mer på vekt. En lett sekk gir mye mindre slitasje på knær og rygg.

I fjor kjøpte jeg en 85 liters sekk på 1.7 kilo, denne er så lett at jeg gjerne velger denne i stedet for 40 liters-sekken. Når det blåser mye er det utrolig greit å kunne gjøre en del ting nede i sekken. Hadde sekken veid 3-4 kilo hadde jeg neppe valgt den - så vekt betyr en del. Når jeg tenker på det så er det vel slik jeg bruker lett vekt: ved å velge lette varianter kan jeg få sikkrere og mer komfortabelt utstyr. Et lite lett telt i stedet for en overlevningsuk?

En annen fordel med lett utstyr er ofte at det er lite: volumet på en dunpose er mye mindre enn en syntetpose...og det betyr kanskje like mye som vekten.

Skrevet

For all del, det er lov å tenke vekt. Men det er forskjell på å velge et lett telt og en lett sovepose framfor noe tyngre enn det å knekke tannbørsten bare fordi du skal gå hytte til hytte i fjellet. Det er vel mer den manien som enkelte(inkludert meg) synes er litt drøy.

Gjest Srx (Ron)
Skrevet

Bryr meg heller ikke stort om vekt. Pleier å havne på 30 - 35 kilo på 3-5 dagersturer.

Skrevet

Hos meg spiller vekt en rolle. Jeg veier 63 kg og gikk med en sekk på 22 kg i noen dager og fikk store smerter i hofta,lempet litt over på kompiser som ikke hadde med så mye som meg,sånn at jeg fikk en sekk på 15kg og smertene i hofta forsvant, jeg er vant til å gå endel så kondisjonen er det ikke noe galt med. Så hereter blir det lettere utstyr samtidig som å ikke ta med mye unødvendig ting.

Men det er klart er man godt trent og og vant til å bære tungt fra man var barn er nok ikke en sekk på 22 kg mye selvom man veier bare 63 kilo.

Men for meg er i hvertfall grensen på ca 15kg om jeg skal være ute noen dager på fjellet.

Skrevet

Håper dere ikke savner de åpne vidder alt for mye den dagen dere ikke lenger orker å gå i fjellet...

Tunge sekker kommer før eller senere til å ødelegge knær og rygg på mange av dere. Jeg anbefaler derfor alle til å jage, om ikke gram, så i hvert fall hekto.

Skrevet

Selv om jeg aldri veier sekken når jeg skal på tur, så er det ikke dermed sagt at jeg prøver å få den så tung som mulig. Har vel blitt så vant til å pakke sekk at jeg vet omtrent hvor mye jeg kan ha med meg uten at sekken blir uhåndterlig.

Nå er jeg jo heller ikke noen motstander av å spare vekt, men jeg fokuserer mer på telt, sovepose og kokeutstyr enn tannbørster, klær og mat. Maten spises jo opp, magen blir fornøyd og sekken blir lettere.

Skrevet
Jeg fokuserer mer og mer på vekt. En lett sekk gir mye mindre slitasje på knær og rygg.

I fjor kjøpte jeg en 85 liters sekk på 1.7 kilo, denne er så lett at jeg gjerne velger denne i stedet for 40 liters-sekken. Når det blåser mye er det utrolig greit å kunne gjøre en del ting nede i sekken. Hadde sekken veid 3-4 kilo hadde jeg neppe valgt den - så vekt betyr en del. Når jeg tenker på det så er det vel slik jeg bruker lett vekt: ved å velge lette varianter kan jeg få sikkrere og mer komfortabelt utstyr. Et lite lett telt i stedet for en overlevningsuk?

En annen fordel med lett utstyr er ofte at det er lite: volumet på en dunpose er mye mindre enn en syntetpose...og det betyr kanskje like mye som vekten.

Jeg kan ikke dy meg for å tenke at når man kommer i den alderen at knærne begynner å knake har også kjøpekraften økt.. Det er da man kan kjøpe en sovepose som er tre ganger prisen for å spare tre hekto.

Jeg er også skeptisk til at det er fjellturene som dreper knærne og ryggen. Hvis man teller antall skritt på tur konta antall skritt på jobben og hjemme så vil jeg tro at resultatet gir seg selv. Ryggen får også mindre juling av sekken enn kontorpulten...

Skrevet

Er akkurat nå i full gang med å "pakke" sekker til ferien. Jeg, kona & hunden, drar til Rondane på lørdag, og har tenkt å være der til torsdag. Dette blir vår første tur i fjellet der teltet skal være hovedingrediensen. Må ærlig innrømme at både vekt, og volum spiller en viktig rolle, men for meg er volum viktigere enn vekta. Kjøpte en Lowe alpine Expedition 75+20 i fjor, og klarte lett å stappe den full, til og med på dagsturer. (digg å ha med "alt"). Da det ble vinterturer, fant jeg raskt ut at pulk var tingen. Får plass til mer, og lettere å dra enn å bære på vinteren. For å kunne ta med det vi har lyst til, samt at kona skal få mersmak på fjellturer, har jeg valgt å skaffe meg en ny, og større sekk. Kjøpte en Bergans Alpinits 130liter til meg selv, og en Arcteryx Briza 62 til kona. Hun prøvde alt mulig, og den passet henne desidert best. Målet var som sagt å få plass til det meste, uten å måtte presse alt ned i sekkene.

Nå har jeg funnet ut at jeg faktisk kan få med meg absolutt alt. Alpinisten er enorm, og utrolig komfortabel å ha på, og 30kg i den, føles omtrent som 20 i Lowe-sekken. I min har jeg pakket følgende:Helsport Trollspiret, Therm-a-rest Tough Skin, Helsport Gapahuk, Therm-a rest Prolite 4, Helsport Spiterstulen, Primus Eta-Power EF, Kamera (Canon 350D), pluss klær......og enda har jeg plass til masse. Konas sekk, kan dermed fylles opp med ca 10kg mat, snacks og annet mer eller mindre utstyr.

Som sagt er volum viktigere for meg, enn vekta. Da tenker jeg både på volumet på sekken, og volumet på det som skal oppi. Har også funnet ut at det er klær, man kan spare mest vekt/volum på, og i forhold til min førset flerdagers tur i Sylan, tipper jeg at jeg har redusert klærne med ca 50%.

Det er ingen som helst tvil om at vekta er vikitg, men samtidig er nok sekken viktig i forhold til komforten og hvor tung kiloene virker....skal man på tur, ja så skal man på tur, og da må man vel velge mellom å ha med seg "alt", eller å begrense seg. Jeg blir like overrasket eller imponert hver gang jeg treffer en eler annen figur på fjellet, sommer som vinter, som ser ut som han/hun bare er ute å rusler i marka, med en "skolesekk" på ryggen. har vanskelig for å forstå hvordan det funker, men det gjør det tydeligvis, for de fleset av dem ser ut som om de har levd mesetparten av livet på fjellet.

Skrevet

jeg tror det er usikkerheten som gjør at man pakker ALT for mye ned i sekken..

alt for mye klær, alt for mye mat, alt for mye "stæsj" ..

jeg kom hjem fra telttur igår, i jotunheimen, gpsen viste 60km fra mandag til torsdag.. var innom galdhøpiggen og glittertinden og.

jeg syns ærlig talt ikke sekken var tung, men har tydeligvis blitt plaget av det for det verker i akillesen og kneet idag og jeg halter..

Hadde kanskje unngått dette om jeg hadde pakket sekken 3-4 kg lettere feks..

Skrevet

Jeg kan ikke dy meg for å tenke at når man kommer i den alderen at knærne begynner å knake har også kjøpekraften økt.. Det er da man kan kjøpe en sovepose som er tre ganger prisen for å spare tre hekto.

Jeg er også skeptisk til at det er fjellturene som dreper knærne og ryggen. Hvis man teller antall skritt på tur konta antall skritt på jobben og hjemme så vil jeg tro at resultatet gir seg selv. Ryggen får også mindre juling av sekken enn kontorpulten...

For min del var det alpint som tok knekken paa leddene - og klart....det er bedre aa dra paa tur med tungt utstyr enn aa ikke dra paa tur.

Skrevet
Håper dere ikke savner de åpne vidder alt for mye den dagen dere ikke lenger orker å gå i fjellet...

Tunge sekker kommer før eller senere til å ødelegge knær og rygg på mange av dere. Jeg anbefaler derfor alle til å jage, om ikke gram, så i hvert fall hekto.

Veldig enig her. Knær er knær, og rygg er rygg.

Kjenner en kar som er brannmann, han har trent mye styrketrening i mange år, og løfter tungt. Han begynner nå å få slitte ledd og rygg. Muskelstyrken er dog upåklagelig!

Man kan faktisk slite ned skjelettet (og ledd), selv om man har muskelstyrke til å bære den tunge børen på ryggen.

Nevner et utsagn fra Lars Monsens bok, Norge på langs, hvor han beskriver at de nesten til en hver tid hadde for mye utstyr med seg. Sitat side 193: " Vi burde ha kutta ned til absolutte minimum".

Skrevet
Ryggen får også mindre juling av sekken enn kontorpulten...

En kontorpult med en skjerm på har skylden for tusenvis av dårlige rygger...

Skrevet

Jeg tror ikke man finner en større andel ryggplager hos oss som går i fjellet enn det man finner i resten av befolkningen.

De fleste av oss er på tur en og annen helg og kanskje i ferien, og at det skal føre til rygg og kneplager har jeg ondt for å tro. Har gått på fjellet i en årrekke med både tung og lett sekk. Det er bare en ting mine knær ikke trives med og det er jogging på asfalt.

Skrevet
Jeg tror ikke man finner en større andel ryggplager hos oss som går i fjellet enn det man finner i resten av befolkningen.

De fleste av oss er på tur en og annen helg og kanskje i ferien, og at det skal føre til rygg og kneplager har jeg ondt for å tro. Har gått på fjellet i en årrekke med både tung og lett sekk. Det er bare en ting mine knær ikke trives med og det er jogging på asfalt.

Hehe der sa du det... Jogging på asfalt er det verste jeg kan utsette bena mine for:D

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.