Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Annonse
Skrevet

:) Mat termos!!!

Eller så får du gjøre som min gamle far, han pakker kald ferskmat inn i aviser når han skal på fisketur!!

Og i gamle dager pleide folk rundt om på setrene å pakke ferskmat, fortrinnsvis fisk inn i fuktige rabarbrablader for å forlenge holdbarheten.....

Skrevet
:D Mat termos!!!

Eller så får du gjøre som min gamle far, han pakker kald ferskmat inn i aviser når han skal på fisketur!!

Og i gamle dager pleide folk rundt om på setrene å pakke ferskmat, fortrinnsvis fisk inn i fuktige rabarbrablader for å forlenge holdbarheten.....

Hehe god ide, takk. Minner meg om en dokumentar jeg så som heter Filthy Rich and Homeless, hvor noen personer som sitter godt i det skal leve som hjemløse i London i 10. dager. Han ene fikk tips av en ekte hjemløs om å pakke seg inn med avispapir før han skulle legge seg til å sove.

  • 2 måneder senere...
Skrevet
Takk for svar. Tørris sier du, er det trygt? Hvor får man fatt i det?

Feks på yara, eller hvis du har noen som driver med frakt av frysevarer i nerheten. Her i trondheim kan du få kjøpt det feks hos diplom-is og henning olsen.

Er trygt så lenge du ikke har det på ei flaske med vann. Og har det helt potte tett.

Skrevet

Ferskmat holder ofte lenger enn du tror uten spesielle tiltak. Ikke bry deg om datostemplingen.

Rått kjøtt som begynner å bli dårlig får kun bakterievekst på utsiden og er like fint inni. Dette gjelder ikke kjøttdeig og annet oppmalt kjøtt. Kjøttet blir ofte litt slimete på utsiden. Dette kan du lett fjerne ved å gni kjøttet inn med mye salt og la det ligge 5 - 10 minutter. Så skyller du kjøttet i kaldt vann og det er klart til å spises. (Ikke spis det rått selvfølgelig.)

Rått kjøtt bør ikke pakkes i tett emballasje, plastpose eller lignende. Ligger det luftig så holder det lenger. Det blir bare bedre og bedre jo mørkere det blir.

Stekt eller kokt kjøtt holder ofte lengre enn rått kjøtt.

Fisk har kortere holbarhrt enn kjøtt. Fersk fisk lukter ingen ting. Graden av foringelse av fisk stiger i takt med lukten.

Stekt og kokt fisk holder seg også lengre enn rå fisk.

Fiskekaker holder seg helt sikkert en helg i sekken og sikkert en god del lengre også.

Hvis du lager maten ferdig hjemme så kan du "hermetisere" den. Fyll den glovarme / kokende maten i en boks som blir helt full, glass, plast eller metall, og sett lokket på. Lokket må være helt tett. La den bli kald og ikke åpne lokket før du skal spise.

Maten blir selvfølgelig ikke ordentlig hermetisert, men den holder seg vanligvis veldig lenge. Gjerne en uke eller to.

I gamle dager og langt opp på 1960 tallet var det helt vanlig å kjøpe inn en halv gris, et lam eller en oksepart på høsten, og nesten ingen hadde fryseboks. Husmødrene laget da gjerne store mengder kjøttkaker. Disse ble hermetisert på norgesglass og holdt seg uten problemer hele vinteren. Resten ble gjerne til saltetkjøtt / flesk, spekeskinke, sylteflesk, bacon, sylte fenalår, pinnekjøtt, fårerull osv. osv. og holdt seg hele vinteren uten datostempling.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.