-
Innlegg
136 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
Innholdstype
Profiler
Forum
Artikler
Intervju
Støttemedlem?
Community Map
Alt skrevet av masjstovel
-
Takk for svar!:)
-
Hei, Har sett ut fra satelittbilder at det er en (tilsynelatende) traktorvei som går fra Trondsbu til Sandhaug blant annet. Er denne traktorveien standsmessig nok til at det går an å sykle med en "vanlig" sykkel? Har bare gått der på vinterstid, og da var det lite vei å se i det hele og det store Fra norgeskart.no:
-
Isforhold Hardangervidda vest - mid April i år
masjstovel svarte på masjstovel sitt emne i Fjellvandring
Herlig! Kanskje litt mindre snøsmelting på oss da. Men fellene klarte seg fint uten å bli en våt kilo tyngre? Funfact: Legger jeg sammen 2 og 2 riktig nå, så passerte jeg trekk-dekkene dine (fint merket med god forklaring) ved bommen ved en skogsvei her for en tid tilbake -
Isforhold Hardangervidda vest - mid April i år
masjstovel svarte på masjstovel sitt emne i Fjellvandring
Takker for svar alle sammen :) -
Hei, Tenker gå Dyranut - Rauhelleren - Sandhaug området 18.april - 21.april. Ville blitt overrasket, men; Noen som har vært der nylig/vet/har en formening om isen ikke er farbar i dette området i denne tida? Edit: I samme slengen; Er det noe problemer/noe man burde vite vedrørende parkering noen dager ved Dyranut?
-
Har lagd lasagne, pølser flere ganger og boller i en slik med omnifuel ii og biltema 4T fuel. Har heller ikke merket noe som helst med tanke på fuel.
- 15 svar
-
- 1
-
@elgen Vedørerende skrukarabin så tenkte jeg at den nærmest pulken spesielt kan berøre bakken ved slakk i draget feks ved nedoverkjøring. Da tenker jeg at det blir litt større sannsynelighet for den kan slå nedi og klipse seg ut, og da kan man jo selv se for seg hva som kan skje med en pulk på avveie ned fjellsida. Det samme gjelder i andre enden opp mot sela, om jeg detter på ræv og pulken frigjøres. Kanskje lav sannsynlighet - men stor nok konsekvens til at jeg vil ha skrukarabin:) Skal sjekke ut de andre trådene! @Lavvosolberg God ide med tausjakkel. Har kjennskap til de fra før men da under single tunge løft før dem løses opp igjen. Er derimot mer spent på hvordan de vil holde seg i klem om det blir mye rykk og napp over tid? Verdt å prøve ut, har jo aldri opplevd at de har løsnet opp før så. @rayun Jeg deler din mistanke - at jo lenger frem jo bedre. Og om ikke tauet er guidet gjennom midten foran som du sier, så ser jeg for meg brå svinger og sånt vil bli klønete med tau som tvinges under/over pulken eller i press på siden. Har likevel lyst å teste ut begge deler, så er det hvertfall prøvd! Godt poeng det du sier om under nedfart ja. Måtte i såfall vippet tauet over i forkant og så latt pulken "trekke" meg ned. Det ser jo særdeles flott og enkelt ut i tankene, men i realiteten hadde jeg nok heller likt å observert det fra sidelinjen
- 26 svar
-
- 1
-
- fjellpulken
- pulk
-
(og 1 andre)
Merket med:
-
Takk! Det er bra målt @Skal bare... - var i kontakt med Fjellpulken på mail og de oppga 21,8mm. Slingring på 0,2mm må tolereres:) Fikk litt tips fra dem, og de D-ring-festene på siden går dem gode for som dragfester. Har laget meg 2 forskjellige og "kryss-kompatible" oppsett nå, der 1 går fra D-ringene på siden og 1 er litt mer i @elgen's ånd - men kappet vannslange istedenfor, som fungerer som smerting/beskyttelse for tauet i festene. Så fra hanefoten i pulken og frem, så er det samme system som jeg kan koble på begge løsningene. Tauet er 6mm fra XXL (10,- meterspris). Har et par skrukarabinere liggende (...en plass), som jeg tenkte bruke istedenfor på der draget går inn i hanefoten samt der det krysser til sela, men nå er det demonterte ekspressslynger all the way istedenfor. Har også kjøpt sånne ovale låseringer (Art 25-0164 på Biltema) som jeg tenkte bruke til festet i D-ringene, ellers blir jeg å tape opp karabinene som er på nå for å unngå at de slår så i skroget - ser for meg det blir irriterende. Må teste begge deler før jeg avgjør. Krympestrømper (Art 46-4021) ble også montert. I hovedsak for å slippe ender som slentrer rundt/fliser seg, men også litt for syns skyld. Den enden som går opp til hanefoten på selen er ikke ferdigstilt enda - det er en del tau til overs der - da jeg må prøve meg litt frem for å finne ønskelig lengde på draget. Løsning med D-ring-festene på siden. Løsning med D-ring-festene på siden Krympestrømpe på Løsning med hageslange i festene - Ikke vakkert - men virker solid. Får se hvordan kulden og slangen trives sammen over tid, men fins jo "kraftigere" hageslanger rundt omkring. Bare ville ikke ha det for stivt heller. Strekkavlastning. Resten av draget. Dette er da bare å klipse på ene eller andre løsningen alt ettersom hva jeg finner best. Den fletta enden oppe ved selen er da tau som er til overs som jeg ikke tør kappe før jeg er sikker på lengden. De 2 karabinerene som ligger på gulvet her på hver sin ende er de jeg tenker bytte til skrukarbabin.
- 26 svar
-
- 4
-
- fjellpulken
- pulk
-
(og 1 andre)
Merket med:
-
Ja, du har rett - Det er samme shell som de der stretchy ultratynne skalljakkene til sommertid/trening som nesten er litt transparente. Men det er bare på den hvite bakdelen der. Alt annet, også det lille hvite partiet med knapper som tilhører "fronten", er tykkere. Så ja.. sikrer jo god ventilasjon i korsryggen der det gjerne svettes/samles svette, men med pulksele/sekk, så vil det jo også få litt påkjenning i det området og burde kanskje vært mer robust akkurat der. Gjenstår å se!
-
Ja, det ble kjøp det! Likte passformen, og virker til å være gjennomtenkte løsninger. Nok av luftemuligheter med 4 glidelåser i samme glidespor på begge sider. Store forsterkningsområder på innsiden av leggene, store lommer (+ den øverste som rommer en mobil hvertfal og har også sånn "nøkkelkrok" inni lomma). Flere hakk med knapper til stramming/slakking av bena. Virker som solid stoff all over. Den øverste delen over "setet" i hvitt er sånn kjempestretchy og tynt stoff. Dette virker som det er en fancy tanke bak, men har ikke helt skjønt hva enda.
-
Den så interessant ut! Faktisk så interessant at jeg stikker ned på Bergans-butikken og prøver den imorgen. Takk!
- 20 svar
-
- 1
-
Da har jeg fått og prøvd buksen (ME Havoc). Virker robust og god, men er 2 ting som gjorde at jeg valgte å returnere. - Jeg er absolutt ikke overvektig, men følte at med "drop-seat-knappene" på så ble det for trangt i livet bare med t-skjorte under. - Det andre var som @Marius Engelsen var innom - Lommene. Mangler lårlomme, men det jeg mislikte mest var at de 2 lommene oppe i livet var alt for små. Fikk mer følelsen av en god alpinbukse heller enn en "ekspedisjonsbukse".
-
@Skal bare... og @Barskekarsten supert! Prøvde med skyvelær for å få det forholdsvis nøyaktig, men det viste seg å være kronglete. Ser også at dere sier 2 liiitt forskjellige ting:) hadde satt stor pris på om en av dere dere kunne tatt mål av diameter på stangen? @elgen Det finnes "printeplast" i alt fra dårlig til svært bra og slitesterk kvalitet:) Så tanken bak er å få printet noe med "perfect fit", som holder over tid.
- 26 svar
-
- fjellpulken
- pulk
-
(og 1 andre)
Merket med:
-
@foroll Godt poeng - Ser har har den samme buksa (om det ikke fins en ekstremt lik modell) i en video som er publisert 1,5 år tidligere enn den som ble nevnt isted ("Jag överlevde, fast på fjället i en extrem storm i 9 dygn.") , og tilsynelatende så brukes den mye ettersom han har mye videoer imellom de 2 også.
-
@Kjell Iver den Vidar-buksa så interessant ut. Fant en som lå i underkant av 5000kr også. Vi får se hva jeg tenker om den Havoc-buksa når den kommer - så blir dette hvertfall en av kandidatene om den skal byttes. @foroll "Fjäll-Anders" på youtube har en video der han går gjennom buksen ganske grundig. Litt finurlig type, men synes han har mye bra innhold, der han forklarer på en måte som gir substans i det han sier. Klättermusen. Hur jag klär mig när jag skidar i vinterklimat. Under Devold expedition - YouTube
-
Får ikke tak i trådstarter, men: Er det noen som har et standard forsterket fjellpulken drag og kan ta mål av stangen som vist på bildet under? Tenker da spesielt på tykkelse, helst med en viss nøyaktighet - eller fyller stangen hele "festekroken" så jeg bare kan måle indre diameteren på festekroken isteden? Kjøpte pulken uten drag og planlegger bruke taudrag. En annen ting jeg lurte på: Er det noen som har løst dette på andre måter? Tenkte helt enkelt på sjakler i de 2 festene på sidene av de 3 i front og så feste tauet innpå sjaklene.. Bør ikke det fungere selv om det midterste festepunktet blir neglisjert? Er jo også sånne D-ringfester på siden av pulken foran og bak, men disse virker for spinkle for drag? Skjønner ikke helt hva de er til, for lastesikrings-messig så er dem jo vinklet feil vei.
- 26 svar
-
- fjellpulken
- pulk
-
(og 1 andre)
Merket med:
-
@sneakyowl Får håpe det! Ja drop-seat og lomme er en ting. I tillegg ser jeg det som skiller mellom de 2 er at Polarbuksen har skum i knærne (til feks oppsetting av telt), samt at det er noe ekstra isolering rundt skritt/lår som sikkert er nyttig til tider - men i mitt hode synes jeg ikke det virker noe banebrytende nyttig. Så enig med deg at det virker litt vel "nisjete". Er mer opptatt at den skal være behagelig å gå mil etter mil i med en pulksele på - uten noe som gnager, klemmer eller virker forstyrrende. @aico Skjønner! Igjen er det punktet rett over her som gjør at jeg tror en BIB kan være å foretrekke, kontra et hoftebelte som gnager over en bukselinning feks. Så litt på den G2-buksa i starten, men slo den fra meg igjen pga det. Men det er mulig jeg tar feil og at det ikke hadde blitt noe særlig problem. @Marius Engelsen Tenkte også mye på de stålkantene ja! Ser ut til å være sånne forsterkninger på innsiden av leggene her. Synes det er gode poenger du kommer med - Ut fra bilder/video og tekst - så ser det ut som buksen tikker av de fleste. MEN - Lårlommer er jeg helt enig med deg i, helst med horisontale åpninger til alle gangene jeg glemmer å lukke de - Dette mangler denne buksen, og er en av tingene jeg ganske sikkert blir å irritere meg over ja.
- 20 svar
-
- 1
-
Opp mot ukeslange viddeturer med pulk og fjellski, så har jeg sett en del på forskjellige Salopette/BIB's til dette. Har sett litt på den Bergans ekspedisjonsbuksa der som mange har. Så hadde jeg slått inn kortnummeret på ME Polar Expedition Salopette, men ombestemte meg i siste liten og bestilte ME Havoc pant istedenfor (ikke mottatt enda). Så begynte jeg å angre litt etterpå. Er det noen med erfaring på området som har noen tanker/drøftinger om valget står mellom de 2 sistnevnte? Den ME Polar er liksom tiltenkt formålet med forsterkede knær og litt sånn - mens den Havoc synes jeg ser litt... "freshere" ut i mangel på et bedre ord. Begge har drop-seat. Grunnen for at jeg bestilte Havoc var egentlig etter at jeg så på den Norrøna Arctic-buksa til Børge Ousland (som blir for dyr), så så jeg flere likhetstrekk der enn mot den Polar-buksa. Eksempelvis så er det Goretex pro (?) i både Ousland og Havoc. En annen fellesnevner ser ut til å være høyden i livet. Der ser den Polarbuksa noe kortere ut. Klättermusen Freke 2.0 ser jo og smukk ut, men igjen for dyrt. Har rabatter på ME så valget står liksom mellom Polar og Havoc. Tanker/Erfaringer å dele?
-
Hva med ME Kryos? Har sett litt på den, samt "reviews" som den har scoret høyt, men noen som har erfaring med den? Hvorfor har de fleste gått for Vega kontra denne? XC sport sier "Denne er 20% varmere enn Vega og pakker og veier mindre.."? Noe jeg burde vite om før jeg kjøper?
-
Er helt enig i det som er nevnt over her. Bare ønsker å tilføye at man kan bruke skulderstroppene og lastesreimene i et samspill for å fordele vekten på forskjellige måter. -Dersom man slakker på skulderreimene og etterstrammer på lastereimene, så vil mer av vekten bæres på hoftebeltet. -Gjør man "motsatt" - altså slakker på lastejusteringsreimene, og strammer inn på skulderreimene (og så tar inn slakken på lastesreimene igjen til slutt) så tar man mer av vekten fra hoftene og opp på skuldrene. Poenget mitt er at man bør absolutt ha en sekk som passer - men at man kan gjøre individuelle tilpasninger, eksempelvis på en lengre tur der man vil veksle litt på hvor det "påkjennes" mest. Et annet tips eller "tilpasning" er å klipse av hoftebeltet helt i terreng som går oppover. Dette fordi man gjør større utslag i hoftene når man går oppover enn når man går fremover og det stramme hoftebeltet da vil hindre hoften i å gjøre dette utslaget. Man lener seg dessuten mye mer fremover når man går oppover slik at vekten kommer mye mer oppover på skuldrene uansett.
- 6 svar
-
- gregory
- skulderstropper
-
(og 3 andre)
Merket med:
-
Erfaringer rundt "ultralight" dunposer?
masjstovel svarte på masjstovel sitt emne i Soveposer og liggeunderlag
Det ble ME Firelite etter mye om og men. Brukt den i 2 netter hittil. Ene natten var det -2/-3 og da ble det for hett i posen med lukket glidelås hvertfall. Så det lover godt med tanke på isolasjon! Eneste som plager meg er at den etter min mening setter seg for lett fast i stoffet sitt i glidelåsen, men med en førende finger i front når jeg glider så går det som regel greit.- 23 svar
-
- 1
-
Nybegynner trenger hjelp til rute Hardangervidda
masjstovel svarte på bobben sitt emne i Fjellvandring
Høres ut som en bra sommer det! Å kjøpe dunpose støttes. Avhengig av hva du går for og hva du hadde/har fra før - så sparer du lett over kiloen og kanskje til og med 2 på det. I samme slengen som kiloene spares så får du også mye mindre pakkvolum og dermed bedre plass i sekken som etter min mening er like mye verdt som spart vekt. Har nylig kjøpt Mountain Equipment Firelite selv, og er hittil meget fornøyd med den selv om det bare har blitt et par netter i den så langt. Om du tenker kart og kompass, så ville jeg gått for 1:50 000, eller 25 000 målestokk. Dette er kanskje innlysende for mange, men i viddeterreng så kan kanskje 100 000 virke fristende - men problemet er at stiene blir for grove, og det blir lett feil i etappe-planleggingen. Er meget kjipt om de planlagte 18km viser seg å være 24 km på slutten av en lang dag. Er ellers enig med @Grimner om at 15 kg er svært mye mer behagelig enn 25 kg på en slik tur. I tillegg minker sannsyneligheten for belastningsskader og gnagsår osv om man pakker lett. Ellers må jeg si meg delvis uenig og delvis enig med @Grimner når det gjelder navigering i skog kontra fjellet. Er det mye og tett skog, så er jeg helt enig - Er det fjell-lende med mye konturer og markante elementer i terrenget, så er jeg også helt enig. Men - Viddeterreng synes jeg personlig kan være ganske vrient å navigere i pga 2 ting: -Det flate, jevne terrenget flere steder på Hardangervidda synes jeg gjør det vanskeligere å vite 100% at du stevner riktig punkt. Eksempelvis småhøyder og lignende, synes jeg det er vanskelig å si sikkert om er den jeg tror det er i kartet. -Det andre er avstandsbedømmelsen. Pga lite vegetasjon og annet oppfang, så synes jeg det er vanskeligere å ha en god "feel" på hvor langt det er til forskjellige punkter forskjellige steder i terrenget som gjør at navigeringen i kartet fort kan ta lengre tid. Dette blir jo også med på og komplisere punktet ovenfor. Sier ikke det er lett å gå seg skikkelig vill der oppe, men at navigeringen kan ta lengre tid hvis terrenget er flatt nok. Ofte er det jo vann, elver/bekker eller det du trenger for å være sikker - men ikke alle steder.- 6 svar
-
- 1
-
Erfaringer rundt "ultralight" dunposer?
masjstovel svarte på masjstovel sitt emne i Soveposer og liggeunderlag
Ok, Det er sånn og forstå at dette er en borrelås på innsiden av hetten eller der i strøket - som har en tendens til å være plagsom å ligge på eller? Har ikke sett posen i virkeligheten skjønner du, så detaljer blir fort viktige når posen koster det den gjør -
Erfaringer rundt "ultralight" dunposer?
masjstovel svarte på masjstovel sitt emne i Soveposer og liggeunderlag
Høres jo lovende ut med en dunpose i 17 år! Hva er det som plager deg med borrelåsen i nakken og ved hodet? Jeg har ikke testet/sett posen, bare lest om den, så er ikke kjent med detaljene. Er et moment med passformen ja, men som jeg forstår det er ikke disse 3 kandidatene de trangeste nei, og skal ifølge salgstekst være "mer romslige enn de trange modellene". Har forøvrig sett nå at Long-versjonen av WM Ultralight (6,6fot) veier 880g istedenfor 820g i regular, så ikke så gale som jeg anslo da, og tenker det sikkert gjelder ca samme prosentvis økning på Long-modeller på de 2 andre valgene og.. -
Tenker å takke av 3-sesongs Ajungilak'en min fra back in the days - på nesten 2kg (1770g tror jeg). I den forbindelse tenkte jeg gå over til noe lettere og mindre volum, og har sett for meg 3 kandidater: Mountain Equipment, Helium 600: Comfort limit: -11 Vekt: 1030g i regular - jeg må ha Long, så tipper 1150g-1250g da. Mountain Equipment, Firelite: Comfort limit: -8 Vekt: 770g i regular, så tipper da 900g-950g i long. Western Mountaineering, Ultralight: Comfort limit: -9 Vekt: 820g i regular så igjen 950-1050 i long kanskje. Er det noen med erfaringer (gode og dårlige) med disse, og kanskje aller helst erfaring med flere av dem? Så en del på Helsport Rago, men slo den fra meg. Hvordan er kvaliteten generelt sett på poser i "ultralight"-segmentet? I telt-verden feks, så er jo ultralight vel og bra det, men det kommer liksom på bekostning av ting som vannsøyle og tekstiltoleranse. Er det samme greia på soveposer eller?