-
Innlegg
1 466 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
-
Dager vunnet
24
Innholdstype
Forum
Artikler
Intervju
Støttemedlem?
Community Map
Alt skrevet av rayun
-
De som har vært med her en stund husker kanskje / kanskje ikke, at jeg hadde en tråd i 2018 om min første befatning med voksing av sykkelkjede. Jeg kalte tråden; Fra Olje til voks. Og den kan fortsatt leses her på forumet vårt. Jeg skal ikke si at jeg har fått mange, men noen spørsmål har jeg fått i ettertid. Det er både skepsis og usikkerhet med å forlate det trygge, altså olje, men kanskje er tiden moden nå? Så etter noen oppfordringer lagde jeg denne inntroduksjonsvideoen i nå påsken. Og bare for å ha sagt det, jeg holder fortsatt på med voksing av sykkelkjedet.
- 2 svar
-
- 3
-
-
Her kommer også et alderstynget innlegg som støtter Sunlight sepe for sin allsidige bruk. Brukt hel, kuttet i passende biter eller flak skjært med ostehøvel. Foretrekkes en flytende variant kan man jo blande sin egen favoritt. Jeg har sikret meg denne lille snert`ne flasken fra min kones rikholdige arsenal av velværeprodukter. Nå inneholder den tilfeldig valgt håndsåpe+ Lano, liten dæsj Dove+ Head&Shoulders. Alt nøye blandet, på slump. Barbering med høvel og enten den flytende i nevnte flaske, eller Sunlight.
- 29 svar
-
- 1
-
-
- pct
- pacific crest trail
- (og 6 andre)
-
Sømtetting av telt tar ikke mange minuttene og klar silikon og white spirit er det som trengs, i tillegg til en pensel eller svamp for påføring. Forøvrig er det ingen ting i veien for å impregnere annet turutstyr eller klær på samme vis. Klær og annet stæsj som impregneres blir alt fra litt tett til potte tett, alt etter materiale og blandingsforhold mellom sil og ws. Har noen videoer, i tillegg til den det linkes til øverst i tråden, på YT-kanalen min (saktetur) hvor jeg bl a impregnerer tøy.
-
Trepulken og treskiene mine får ett til to lag tjærebehandling ved behov med innbrenning mellom hvert lag. Bruker ekte tretjære som tynnes med balsamterpentin, begge deler kjøpt på Biltema.
-
Støtter forslaget til @TomasF om bruk av kollektiv og sykle hjem og har gjort dette noen ganger selv. Mulighetene er mange og med litt sykling på fredagen rekker man jo potensielt +/-200km med hjemkomst på søndag. Vil du ha lite folk så se østover, f eks denne som jeg ikke har syklet selv, men har på lista mi. Jeg bor lengre øst enn deg, men får du tidsnød kan du bruke kollektivt hjem også. Ta toget til Kongsvinger og begynn turen sydover, retning Sigernessjøen. Her ligger det 2 campingplasser, vist du ikke vil telte i skauen. Rv.2 er rask, men tidvis trafikkert så jeg tror det er hyggeligere å holde seg til Bæreiavegen og kort trilleparti? ved innsjøen Bæreia. Inn på ny grusvei som alternativt leder deg ned til Sjøstrand camping. Satser du på telt i skauen tar du av til høyre noe før campingen, inn på Rauhellavegen, som etterhvert blir til Fjellvegen. Ta inn på Sandtjernlivegen etter at du krysser Børjåa og følg veien fram til Sjølungen. Nå går det sydover en stund for så å dreie vestover mot Havsjøen. Herfra er det ikke langt til Mangen og så Viksjøen hvor du kan velge å ta nordover mot Årnes, eller fortsette vestover mot Aurskog. Det er et virvar av grusveier som ikke er gjennomgående i dette området så litt planlegging er nyttig. Her er det ikke veldig folksomt og er du griseheldig kan du få et glimt av de 4-beinte, både de som veier 2-sifret, men også de med 3-sifrede kilo.
- 5 svar
-
- 1
-
-
Skal ikke komme med råd om antiskli mellom underlag og pose og har aldri hatt behov for det. Problemet for min del er glatt underlag mot teltgulv. Jeg har da lagt på noen (3-4) tynne striper og dratt de flate med fingeren. Det er ingen fasit på hvor mye / lite, mener jeg, da glatthet varierer med underlag og teltbunn. kanskje begynne med lite (striper el. Prikker) og teste, øke ved behov. Nå har jeg de siste årene begynt å bruke alufolie (frontrutebeskyttelse) mellom gulv og matte og dette erstatter langt på vei silikonstriper i mine telt. Bonus er lav vekt og god effekt mot varmetap. Isolasjonsmessig vet jeg ikke, men jeg bruker alu ned og foam siden opp mot posen. Det gir mest antiskli i mine telt med thermarest neoair matte. Kanskje kan en slik matte løse problemet mellom pose og matte også?
-
Funker med vanlig silikon på themarest.
-
Nå har jeg ikke noen jakke som passer til alt, men den jeg bruker til mest forskjellige anledninger er denne fra Barbour: Ikke best til alt, men god til mye.
- 14 svar
-
- 2
-
-
Både ja og nei. Jeg hadde forberedt meg godt og hadde med utstyr som jeg kjenner godt. Ruta var planlagt (med et par usikkerheter) og jeg hadde litt førstehjelpsaker og litt av det mest sannsynlige verktøy til sykkelen vist jeg skulle få trøbbel med den. Jeg vil likevel nevne 2 ting som skjedde på turen hjem fra Beitostølen som jeg kan lære av. Mesteparten av turen gikk i områder med stølsdrift og/eller sau og kyr på utmarksbeite og da er det helt essensielt å ha en eller annen form for vannfiltrering; Jeg hadde et uhell med mitt filter som gjorde det litt mer tidkrevende å fikse drikkevann. Det er sjelden en katastrofe om et slikt uhell skjer her i Norge og i områder det går an å få med seg en sykkel, men ting kan bli litt mer tungvint og tidkrevende. Det andre jeg vil nevne er å stole på kunnskap som har gått ut på dato; Jeg hadde en plan om innkjøp av mat i en butikk jeg viste om og som jeg også har handlet i noen år tidligere. Jeg droppet innkjøp i Tisleidalen fordi jeg ville ha lett sykkel i en kommende stigning og fordi jeg viste jeg skulle handle på andre siden av fjellet jeg skulle over. Denne butikken viste seg å være stengt, eller lagt ned og da ble plutselig rasjonering av gjenværende mat et tema. Nok en gang ingen katastrofe siden det fins folk i hytter/hus, eller endog folk du møter langs veien visst det virkelig er krise. Det siste jeg vil si er på mer generell basis; Ta med kart, navi eller kartapp på mobilen og i såfall en som kan brukes offline. Det kan være at du av forskjellige årsaker ikke kan følge ruta du har planlagt og da må man jo se etter alternativer. (Ved endring av planer/ruter, gi de hjemme beskjed dersom de har en forventning om hvor du er/bør være)
-
Jeg har både MSR og BA i 1p og det jeg liker med MSR er at inner er kvadratisk og identisk i vegg/takbue i begge ender. Det gjør det uproblematisk å velge liggeretning i forhold til underlagets helning (og adkomst/fortelt) i hvertfall i 1p versjonen. På den versjonen av MSR du linker til virker dog ytterduken å ha en høyere skjæring enn BA. Kan det ha betydning for trekk? Eller begrense nytten av et fortelt for oppbevaring av f.eks sko etc ved nedbør. Mener Copper spur hv ul2 er 224 i lengde på inner, men desverre ikke like lett å bytte liggeretning pga avsmalnende fotende. Derimot en dybden i fortelt 71 kontra 66cm på MSR og; som det kan se ut? litt laver skjæring av ytter på BA kan gi et mer praktisk fortelt, kanskje. Begge har vel 102cm i høyde.
- 27 svar
-
- 1
-
-
Både runde og firkantet https://www.biltema.no/fritid/grill/grilltilbehor/grillnett-30-x-40-cm-2000059668
- 6 svar
-
- 3
-
-
Mener jeg så noen sånne perforerte "grill"matter på Biltema. Tåler den grill, tåler den tørker. Kan helt sikkert klippes til så de passer i tørkern.
-
Mat og utstyr tips til første long 3 veke
rayun svarte på gutta på fjellet sitt emne i Fjellvandring
Det er ikke bare vekta, det blir mye volum også, og man skal jo ha plass i sekken. -
Kanskje ikke det du leter etter, men jeg bor i grensetraktene og bruker Mapy.cz til det meste. For oversikt, for planlegging (og logging) av ski, fot, sykkelturer, mest i Norden, men også da jeg har vært i Tyskland, Mallorca, Granca, Italia, Shanghai. Kartet er basert på OSM med de + og - det innebærer. Last ned aktuelle kart og brukes offline. Det har inntil nylig vært gratis, men i forbindelse med en voksen fornyelse tar de nå drøyt 200,- i året for tilgang til alt de tilbyr. Det er fortsatt mulig å bruke gratis, men da får du ikke tilgang til alt og kan bare laste/bruke et kart av gangen.
- 8 svar
-
- 1
-
-
Norge på Langs - Lett(ere)-pakker edition
rayun svarte på sneakyowl sitt emne i Ekspedisjoner og utenlandsturer
Har ikke svaret, men se i avd for damer. Var selv på jakt etter sovetøy, primært for å beskytte ny sovepose mot møkkete kropp. Siden dette skulle brukes på bikepacking, var vekt og pakket volum pri 1. Det var først når kona dro meg over til dameavd at det ble handel og riktignok måtte jeg opp fra M til str L, men det var greit. Nå har jeg longsen på hytta, men trøya veier jeg til 167g på kjøkkenvekta nå. Merket er Neomondo og inni trøya står det wool long sleeve og str er L. Pleier ikke bukse veie litt mindre enn trøye? Nå er riktignok denne litt for varm enkelte sommernetter i posen, men da åpnes jo glidelås inntil det blir passelig. Og siden fortsatt er på leit etter ennå lettere sovesett følger jeg tråden.- 91 svar
-
- 2
-
-
Nå tilhører jeg de som kan bruke Islender rett på kroppen uten å plages, så min kløfaktor gjelder ikke for alle. Men altså, jeg fikk dette settet til jul: Vet ikke om det er dette du sikter til, men jeg har brukt mye Janus opp gjennom årene, delvis for det er enkelt å få tak i, bra verdi for pengene og det er norskt. Dette er forøvrig mitt første bekjentskap med netting fra Janus og det er kun brukt noen få ganger hittil og litt for tidlig å konkludere, men fornøyd så langt.
- 9 svar
-
- 2
-
-
Dette er vel limte greier og da kan du for en rimelig penge prøve lime det selv, før du leverer til sømhuset, eller annet verksted. Jeg forstår at du allerede har prøvd, men kanskje med lim som ikke er egnet for oppgaven. Uten å kjenne til den jakken du har, har jeg både limt sømmer og impregnert en del sko, hansker, luer, bagger slik: sekker telt, tarp slik: bukse og nå sist en skalljakke fra bergans, som kanskje er mest aktuell i ditt tilfelle slik: Kan ikke garantere at samme formel løser ditt problem, men jeg mener det langt på vei er verdt å prøve før en leverer det inn til noen som, vist de syr, allikevel må sømtette, vist poenget er at det skal være tett. Ønsker du ikke å lage blandingen selv, er det tilsvarende ferdigblandete produkt å få kjøpt.
- 4 svar
-
- 1
-
-
Ikke Åsnes, men langrennstaver fra OneWay med hurtigutløser. Her sitter utløseren oppe og i front av staven. Har brukt de 3 sesonger og fortsatt virker "systemet" ikke slitt. Har hatt 3, eller 4 tror jeg, utilsiktede frikoplinger. 1 gang under staking og de andre under fiskebein. Kan ikke si at jeg bevist har "trykket på knappen", men siden låseknappen hadde "sprettet opp" er det nok det som har skjedd. Har prøvd å fremprovosere dette med mye og mange rare bevegelser, men de har da aldri løst ut. Så jeg mener systemet fungerer, forutsatt at en ikke utilsiktet kommer borti utløserknappen.
- 11 svar
-
- 1
-
-
I dag er jeg pensjonist, men vil nevne 2 av de mest givende av mine totalt 5 helt forskjellige valg gjennom mitt yrkesliv. Gravferdskonsulent og Ortopediteknikk. Jeg har aldri byttet jobb innenfor samme bransje, men heller valgt å gjøre noe helt annet enn det jeg "kan" fra før, de gangene det har vært naturlig med en forandring. Oppskriften gir nok ikke mest igjen økonomisk, men det har gitt meg variert kompetanse og et interresant yrkesliv. De fleste vil nok jobbe innenfor sin utdannelse og fortsette å bygge i det sporet, noe som virker fornuftig både økonomisk og på det yrkesmessige og kanskje personlige plan. Jeg har valgt litt annerledes gjennom "karrieren" og det var det som passet for meg.
- 33 svar
-
- 4
-
-
Da er 5 og siste del av mjølkevegen tilgjengelig på YT for de som kjeder seg en søndagskveld.
- 2 svar
-
- 4
-
-
Lett og pakkvennlig, ja da er det OR Helium du skal ha. Jakka har kostet 1250,- i hvertfall de siste 2-3 år når jeg har vært å tafset på den. Dette er superlett regntøy med de plusser og minuser såpass delikat stoff tilbyr. Passer nok ikke veldig godt til ryggsekktur eller forsering av tornekratt. Neste på min liste konkurerer med andre produsenter i samme segment og er nok et produkt fra OR og det er Foray II. Litt dyrere, litt tyngre og litt mer solid. Skal legge til at jeg ikke har personlig erfaring med noen av dem, men har siklet på Helium som neste regnsett, nettopp til Bikepacking. Selv bruker jeg en Bergans Helium 250g. (som dessverre ikke produseres lenger) og en Trimtex vindbukse 210g. til beskyttelse fra elementene. Begge deler impregnert med Sil/WS og begge holder vannet ute.
- 6 svar
-
- 1
-
-
Sorry, har riktig nok noe forskjellig, men iwalker kjenner jeg dessverre ikke.
-
Har ikke mye erfaring med å tape sømmer, så skal ikke mene for mye om det. Men å bruke silikon er i hvert fall en mye raskere måte å sømforsegle plagg på, selv om tørketiden må legges til. Og ja, du kan lime enten ufortynnet eller svakt fortynnet. Vist stoffet du skal lime er "hardt/glatt" brukes sil ufortynnet. Vist stoffet er litt "sugende" brukes sil svakt fortynnet for å sørge for at sil også kan trekke litt inn i stoffet for å sikre bedre "heft" Skal det brukes som sømtetter hvor stingene er synlige brukes WS som hjelpestoff for å sikre at silikon kommer godt inn i sømmene. Tørketiden vil variere avhengig av temperatur og stoffet som sømtettes, eller impregneres. I en annen video jeg la ut for 5 år siden viser jeg forskjellen i tørketid på 3 forskjellige plagg som er impregnert samtidig og med samme blandingsforhold. Husker jeg ikke feil brukte et av plaggene 3 eller 4 ganger så lang tid på tørkeprossen, som den som tørket raskest. Jakka i fra YT-filmen mener jeg hang ute et par dager før jeg tørket resten på baderommet. Når plagget ikke lukter lenger er det ferdig herdet og klar til bruk. PS! jakka er fortsatt tett og i bruk den dag i dag.
- 9 svar
-
- 1
-
-
Vist du ikke får tak i tape, eller ikke får den til å sitte, kan du bruke silikon og white spirit som @Marius Engelsen tipser om. Min 10 år gamle skalljakke ble behandlet sånn:
- 9 svar
-
- 1
-