Ikigai
Aktiv medlem-
Innlegg
239 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
-
Dager vunnet
11
Ikigai vant dagen sist 3. mars 2023
Ikigai hadde mest likt innhold!
Om Ikigai
Nylige profilbesøk
Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.
Ikigai sine prestasjoner
-
Hvis du kan klare deg uten zoom så kan jeg anbefale Ricoh GR III (tilsvarende 28mm på fullformat) eller Ricoh GR IIIx (tilsvarende 40mm på fullformat). Det er et supert kamera, med en overraskende stor sensor (APS-C) for et lite kompaktkamera. Flotte farger, makrofunksjon. Jeg jobber som fotograf, og har X-versjonen på privaten. Kjøpte den brukt på Finn for ca budsjettet ditt. Altså mye kamera for pengene.
-
Har du vurdert panniers eller rammevesker? De fleste er helt vanntette, og det er en drøm å sykle med ift. sekk på ryggen. Du får også panniers som kan konverteres til sekk (dog uten hoftebelte, men da er det ikke lange veien sekken skal bæres). Jeg har f.eks. en Ortlieb Vario PS som jeg sykler til jobben med. Har fotoutstyr i en Shimoda Core Unit Small. Sekken konverteres enkelt til en ryggsekk så snart jeg er av sykkelen. Rammevesker er et bedre valg hvis det er mer offroad enn sti. Ville i hvert fall vurdert en kombinasjon slik at du får mest mulig vekt av ryggen.
-
LG sin UltraFine er ikke så dum. Vi vurderer dem til bruk i jobben for foto/videoredigering. Har ikke direkte erfaring med dem enda. 4K-varianten er ikke så gale priset heller: https://www.komplett.no/product/1181264/datautstyr/skjermer/skjermer/lg-27-4k-skjerm-27un880-b 5K varianten er dobbelt så dyr, og matcher da nesten Apple displayene i kvalitet og pris. Mener å huske at det er omtrent samme display som brukes. Men mulig du finner 5K varianten på Finn til en god pris, og da også 4K-varianten til en enda bedre pris. Bare pass på at du spør om skjermen er påvirket av «burn in».
- 1 svar
-
- 1
-
Finnes den ultimate lettvektssekk for Josten på langs?
Ikigai svarte på TheFlorux sitt emne i Ski og vinteraktiviteter
Den har løkker foran og bak slik at man kan feste ski og andre ting på sidene. Må bruke egne stropper, men da kan man velge selv hva slags type stropp man trenger. -
Finnes den ultimate lettvektssekk for Josten på langs?
Ikigai svarte på TheFlorux sitt emne i Ski og vinteraktiviteter
Jeg kjøpte Klättermusen Raido 55L for vel et år siden når jeg var på på utkikk etter en lettere sekk med bra volum, lavt tyngdepunkt (blant annet uten topplokk), med lommer på sidene og muligheter for å feste utstyr på utsiden ved behov. Den sekken har virkelig imponert meg, og jeg ser frem til hver gang jeg kan bruke den, uansett hvor tungt jeg har lastet den. Det jeg liker med den er at den er relativt lett (1210 gram) uten at det går på bekostning av komfort og kvalitet. Bare detaljer som at hoftebelte-spennen er i metall slik at den ikke blir ødelagt om man er uheldig å tråkker på den er ting jeg setter pris på. Nå kan jeg ikke si noe om hvor lenge sekken vil vare, men materialene virker langt fra skjør, og jeg føler ikke at jeg må være spesielt forsiktig med den. Dette er også første gang jeg bruker en sekk med et hoftebeltet som svinger mens man går, og jeg tror nesten ikke jeg kan gå tilbake til et vanlig hoftebelte etter å ha kjent hvor komfortabelt det er. Har ikke brukt sekken på ski, men ser for meg at det er lettere å holde balansen når sekken svinger med kroppen. Jeg vurderte HMG-sekkene, men ble ikke helt overbevist mtp. komfort og kvalitet. Synes sekker som hadde vært i bruk så svært slitte ut. -
Takk! Den føles overraskende komfortabel når jeg har den på ryggen, men jeg kan ikke uttale meg om bærekomfort over lengre distanser. Best komfort blir det hvis man bretter et liggeunderlag i to og ligger det på innsiden av sekken mot ryggen. Da unngår man harde kanter som kan presse mot skuldre og rygg. Ellers føler jeg at sekken blir godt stivet av pga. materialet som er tykt, i tillegg til at den får mer struktur når luften stenges inne når sekken rulles igjen (som en pakksekk). Skulderreimer og hoftebeltet synes jeg fungerer bra, og skulderreimene har også load lifters. Et annet pluss med en "pulk" man enkelt kan bære er at man er mer fleksibel i skuldersesongen. Det har hendt at jeg har gått inn skogsveier på ski hvor snøen er helt smeltet på returen.
- 7 svar
-
- 1
-
Interessant! Jeg har ikke prøvd den der, men jeg har vurdert å lage en lignende løsning. Ikke bare er det fordel å kunne bære pulken i bratt terreng, men også når man krysser elv, eller hvis man må reise kollektivt for å komme seg til turstart. Det er heller ikke feil med slike løsninger hvis man bor i en mindre leilighet uten mye bodplass. Jeg har eksperimentert med mange slike løsninger, men min absolutte favoritt ble å kjøpe en Sea to Summit Hydraulic Dry Pack på 120 liter. Den kommer med avtagbare skulderstropper og hoftebelte, samt solide fester på siden som man kan feste tau i. Da kan man ta av hoftebeltet og bruke det som drasele, evt. bruke en lett sekk og la hoftebeltet sitte på pakksekken. Ettersom den er 120 liter får jeg alt jeg trenger med meg for korte overnattingsturer. Også perfekt for dagsturer med litt utstyr, eller hytteturer og andre situasjoner hvor en stor pulk føles i meste laget. Overflaten er helt OK glatt (kommer an på føret), så jeg har smurt inn undersiden med skiglider og da føler jeg nesten ikke at jeg har den bak meg. Synes også det er et stort pluss at den er helt vanntett. Jeg har kalt den "pug" for pulk-bag, og så er den jo også liten og kompakt. 😄 Et par videoer som viser den i bruk: https://www.youtube.com/watch?v=_uAuwweSyDk https://www.youtube.com/watch?v=JNeDxTMuhHY
- 7 svar
-
- 7
-
De jeg har er Lundhags Vandra II Mid. Nedre del er fullstendig vanntett (cellular rubber), og øvre del består av fullnarvet skinn (full grain leather). M77 er vel også fullnarvet, men min erfaring er at læret på Lundhags-skoene er noe mer solid (tykkere, stivere, flere lag enkelte steder i konstruksjonen) og tar til seg mindre vann, muligens pga. en mer glatt overflate.
-
Hvilket votte system bruker dere på vinterturene?
Ikigai svarte på Kristoffer Sandnes sitt emne i Vinterutstyr
Som med resten av bekledning har jeg flere lag med hansker og votter som kan kombineres for å tilpasse vær og aktivitet. Når temperaturen er rundt null eller noe på plussiden så bruker jeg en liner og en vanntett skallvott. Liner: The Heat Company - Wind Pro Liner, alternativt en ull-innvervott fra Hestra Vanntett skallvott uten foring: Black Diamond Waterproof Overmitts Det jeg liker med skallvottene fra Black Diamond er at de er tynne og lette. Siden de nesten ikke tar noe plass i sekken så er de alltid med og en god sikkerhet å ha. Når de er så tynne så er det også sjeldent jeg trenger å ta dem av. Kan fint knyte skolisser med dem på. Har også brukt denne komboen ned til -10 med en ull-innvervott fra Hestra, men der går grensen hvis man er mye i ro. Når temperaturen er godt på minussiden, eller jeg skal være mye i ro, så bruker jeg en liner og en tykk og foret skinnvott. Her kan man legge til enda en skallvott hvis det er svært kaldt, men jeg har ikke hatt behov for det enda. Liner: The Heat Company - Wind Pro Liner Foret skallvott i skinn: The Heat Company - Shell Full Leather Det jeg liker med votten fra The Heat Company er at den kan frigjøre tommel og fingre uten at man må ta av votten eller at den dingler rundt i en stropp. Jeg tar mye bilder og filmer på tur, så da blir det mange timer i ro der jeg må kunne operere kamera og og smått utstyr, og dette er løsningen jeg har funnet ut fungerer best. https://www.theheatcompany.com/en-no/gloves/shell-full-leather -
Alt er relativt til typen landskap, form og føre, men det går helt fint ja. Min erfaring er at du vil få problemer med volum og balanse (for topptung og lett og velte) før du får problemer med vekten med en pariserpulk. Er betydelig enklere å dra vekt enn å bære den. Børge Ousland hadde vel rundt 180kg i pulken ved start over polhavet, som en referanse i den ekstreme enden av skalaen. På korte overnattingsturer prøver jeg å holde vekten såpass lav at jeg kan bære pulken om nødvendig, f.eks. et stykke langs veien, over en elv eller hvis snøen smelter i skuldersesongen. Men får inntrykk av at du bor et sted i landet med mer stabile snøforhold og ikke fullt så mye bakker, så da er det bare å fylle opp.
-
Når det kommer til å feste utstyr osv. så er det bare å holde det enkelt. Bruk det du har av strikk og stropper, eller lag til noe på egenhånd. Hvis du ikke har brukt pulk før så vil du bli overrasket over hvor mye vekt du kan ha med før det begynner å bli tungt, så om du ikke har optimalisert bagger og pakkposer til utstyret ift. vekt så gjør det heller ikke så mye på korte turer. Jeg bruker ofte duffelbagger som jeg uansett har liggende i boden, selv om det ikke er det letteste alternativet. Når det kommer til taudrag vs stangdrag så var min første tanke å anbefale taudrag. Jeg foretrekker det selv fordi det er enkelt, lite som kan gå gale, og det gir mer frihet til å bevege seg rundt og spesielt tilbake til pulken uten å måtte koble fra. Men så kom jeg til å tenke på det som ofte folk synes er negativt med taudrag, nemlig det når man er på vei ned en bakke og pulken kommer seilende mot beina. Selv har jeg ikke hatt noe problemer med det og har funnet meg en teknikk der jeg holder pulken bak eller på siden når jeg renner ned, men ble plutselig litt usikker på hvordan det vil fungere med truger. Har aldri testet det før, men når du går med truger så vil jo pulken ha høyere fart enn det du vil ha i nedoverbakker, og er det hardt/isete så vil pulken helst fyke forbi deg, så da vil du måtte holde og styre pulken med ene hånden, noe som kanskje kan bli litt slitsomt over tid. Men det spørs vel også på området du ferdes i. Hvis det bare er flat eller kupert skog uten særlige bakker og det sjeldent er isete så er det kanskje ikke noe problem.
- 16 svar
-
- 1
-
Grunnen til at man ønsker at ytterstoffet på en membranjakke skal prelle av vann er for å opprettholde pusteegenskapene til membranen. Når ytterstoffet på skalljakken trekker vann ("wet out" på engelsk) vil membranen fortsatt være vanntett, men fuktighet og svette som dannes på innsiden vil ikke bli transportert ut gjennom membranen, noe som resulterer i at man i stedet blir våt fra innsiden på samme måte som man blir i andre materialer som ikke puster. Måten Gore-Tex og de fleste andre membraner får til sine pustende egenskaper er ved diffusjon, der forskjellen i luftfuktighet på innsiden og utsiden av jakken påvirker hvor godt jakken vil puste. Si det er 70% luftfuktighet på innsiden av jakken og 30% på utsiden av jakken så vil fuktigheten transporteres ut gjennom membranen. Men dersom ytterstoffet har trukket til seg vann vil luftfuktigheten på utsiden av plagget være tilnærmet 100% og det vil ikke bli transportert ut noe fuktighet, heller motsatt om fuktigheten på innsiden av jakken er lavere. Dette er også med på å forklare hvorfor det er så vanskelig å holde seg tørr når man er i høy aktivitet og det samtidig er høy luftfuktighet ute.
- 23 svar
-
- 1
-
Har du prøvd å vaske den før impregnering, f.eks. med Nikwax Tech Wash eller lignende? Se forøvrig her for å se hva Arcteryx selv anbefaler av prosedyre for å se om du gjør det som anbefalt: https://arcteryx.com/us/en/help/product-care Men når det er sagt så har jeg til gode å være fornøyd med membranprodukter over tid.
-
Ser ut som det er Nora Megajan-støvler (evt. en tidligere modell) som bruker syntetisk gummi i form av en patentert PVC-blanding og nitril. https://www.haugseng.no/produkt/nora-megajan-stovel-05772/ https://www.noraboots.com/megajan-verde-stivali-agricoltura?lang=en
-
Har du skrudd av "tap to wake"? Altså funksjonen hvor du trykker på skjermen for å aktivere den? Mitt forslag er å ønske deg en hjemmestrikket telefonsokk til jul (hvis du ikke strikker selv). Jeg fikk en slik en for mange år siden, og bruker den hele tiden på tur. Var opprinnelig strikket til en iPhone 5, men siden det er noe stretch på den så har den passet til alle telefoner jeg har hatt siden. Holder telefonen varm og tørr i lommer, og også grei å ha på telefonen når man legger den fra seg i teltet. https://www.etsy.com/uk/market/knit_phone_sock
- 6 svar
-
- 1