-
Innlegg
1 126 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
-
Dager vunnet
18
Innholdstype
Profiler
Forum
Artikler
Intervju
Støttemedlem?
Community Map
Alt skrevet av Gabs88
-
Helt innenfor, dette er fjellforum og du diskuterer fjell...
- 16 svar
-
- 1
-
Den har jeg skrevet allerede, 8 timer lang MC-tur i rekordregn hvor det ene varmehåndtaket mitt sviktet, sannsynligvis fordi det hadde kommet vann inn i det, for det funket noen dager etterpå. Og jeg skulle da helt på slutten av turen over både sognefjellsveien og tindeveien i ett strekk. 1450 og 1350 meter eller noe slikt.. Ble brukt rundt 30000 kr på Gore-Tex kjøreutstyr fra Rukka dagen etterpå. Får håper du slipper en slik tur..
- 16 svar
-
- 1
-
Jeg skjønner godt filosofien, men folk kvir seg for å anbefale enkelte typer utstyr når man ikke vet hvor mye du har tenkt å bruke. Tankegangen din er også typisk for folk som ikke har kjørt så mye langtur før, mens feks meg og Tshansen har lært av skade og velger litt mer komfort. Hvis du vil ha virkelig ultralett (og kompakt) utstyr så finnes det. Og det som er lett er dyrt, men det pakker også lite. Så ville jeg ha bestilt et Durston X-Dome telt fra USA, 985g for et fullt funksjonelt frittstående telt. Lett å finne plass hvor som helst. Så har du feks soveposer i 950 cuin dun, dyrt ja men pakker utrolig lett. Finn den som passer deg. Med tanke på matter, bruker du 2000 kroner på noe slikt som Thermarest NeoAir Uberlite. R verdi på 2.3 og helt allreit oppblåsbart underlag som kun veier 170g. Vil du ha kokesystem så har du Jetboil Stash, denne har jeg selv og er strålende fornøyd . Alt i en liten kopp på litt over en halv liter, da har du nok gass til en tur som varer en uke med en mikroboks. Denne har jeg selv og jeg er strålende fornøyd. Så snakkes vi til høsten når du har funnet ut at kanskje det er greit med litt ekstra bagasje for å få opp komfortnivået..
- 16 svar
-
- 3
-
Ikke dumt, kan hende jeg plukkero pp et par slike! Det der er jo helt nydelig til feks toalettsaker.
-
Har kjørt mye MC selv og det jeg kan si er at etter en dags kjøring vil man helst ligge behagelig å sove godt. Det er også veldig deilig å ha et telt som går fort å sette i sammen, hvis man feks stopper på grunn av drittvær. Da kan man sette opp teltet bare for regnbeskyttelsens skyld. Du vet jo aldri heller om det blir drittvær, været blir ikke nødvendigvis slik værmeldingen sier det vil bli. Og når man kommer frem etter en lang dags kjøring vil man gjerne gjøre mer enn bare å sove inne i teltet, man vil feks spise, eller ha muligheten til å bruke en brenner inne i teltet. Muligheten til å tørke dyre MC klær kan også være viktig. Det teltet jeg selv har med meg på MC-tur er Hilleberg Niak, det er et veldig dyrt telt, veldig bra telt, som tar lite plass, har god plass og kan settes opp på et par minutter. Dette teltet er ikke nødvendigvis aktuelt for din del, men er et godt eksempel på hva jeg ser etter i et MC-telt. Det er frittstående, som gjør det enkelt å finne plass til det. Og kan fint brukes uten plugger til regnbeskyttelse underveis. Anbefaler også å skaffe luftmadrass med en R-verdi på 3.5+ slik at du kan sove noenlunde komfortabelt om natten. Det kan alltids bli kaldere enn 10c nattestid hvis det er klar himmel, eller hvis man finner en fin plass til teltet oppe i høyden.
-
https://bugshirt.com/collections/frontpage For noen års tid siden så jeg for første gang denne genseren/jakken brukt av noen som hadde laget en video av en lang padletur i Canada. Spurte hva det var, men fikk ingen svar. Etter det så har jeg igjen sett den, gang på gang i diverse videoer fra Canada hvor folk gjerne er ute i naturen i en måneds tid i strekk, mens de mer eller mindre bor inne i jakken. Har spurt i kommentarfeltet hver gang men aldri fått svar, før nå. Er det noen her som har testet en slik jakke selv og har noen erfaringer de kan dele?
-
-
Woolshell er slik jeg forstår det et 2 lags system, innsiden er merinoull og utsiden polyester av et slag. Det er utsiden som beskytter mot vinden og den er som en hvilken som helst annen typisk vindmembran. Så ja, det hjelper jo veldig mot vind.
-
-
Ja jeg lo godt Jeg kjøpte meg først en Fishpond håv, så kjøpte jeg meg en Fishpond Chest Pack. (bildet) Så kom sekken også, og sekken kan kombineres med chest packen, slik at du tar av rygg partiet på chest packen i bildet. (Der du har håven) og setter chest packen fast i sekken i stedet. Uheldigvis så er det et absolutt herk å gå med når du skal av og på med sekken, så jeg bruker nesten aldri den funksjonen. Chest-packen er helt fantastisk, 10 av 10 poeng, men sekken burde ha vert 10 liter større. Så det jeg pleier å gjøre nå er at jeg har med chest-packen med ryggfestet, så legger jeg gjerne igjen sekken et sted og går rundt med bare den. Chestpacken har plass til et par små slukbokser. Det er dette som er greia, det er så utrolig mye bra utstyr man kan ha med seg i fjellet nå som ikke nødvendigvis veier mye, men som fort kan ta litt plass.
-
😄 Ja du jeg skulle ønske det faktisk var selvskryt, men jeg pleier ofte å velge meg ut feks 4 slukbokser som går i sekken, så litt mat, jakke, drikke og litt toalettsaker, da er det ikke mye plass igjen til fisken. På godturene mine kommer jeg gjerne hjem med 4-6 kilo fisk og da må de bæres i pose utenfor sekken. Hadde den vert ca 40L hadde jeg i skjelden trengt å slite med plassen.
-
Mye måtte du ut med?
-
MSR Whisperlite Universal vs International
Gabs88 svarte på Brage Guttormsen sitt emne i Primus og kokesystem
Norsk bullshit. I utlandet er det motsatt, og universal er dyrere. Men i det lille norske markedet så er det lett å skape falske tilbud ved å først øke prisen dramatisk for så å sette den ned igjen. Og brennere er spesielt utsatt for denne taktikken etter det jeg har sett. SåI en brenner som feks koster 1000 kroner i USA vil gjerne koste 2700 kroner i Norge, og så blir den plutselig satt ned til 1200 kroner i stedet og de kaller det et supertilbud mens det egentlig ikke er et tilbud i det hele tatt, det er bare normalprisen og ekstremprisen er ren prismanipulasjon. Den typen falske tilbud er lettere for butikkene å få til med mindre omsatte produkter, så da blir ofte de beste og mest populære modellene billigere enn norske.- 6 svar
-
- 1
-
Så konsensus er at den ideelle dagstursekken ligger mellom 12 og 70 liter. Spøk til side, variasjonen er der med god grunn. Jeg har feks en Fishpond ryggsekk som brukes sammen med en chest pack og er helt topp med tanke på at du kan henge håv på siden av den. Fantastisk funksjon som gjør at jeg bruker denne sekken på 26 liter mye til turer hvor jeg kjører helt frem og skal gå langs et vann for å fiske. Denne er spesialisert opp mot fiske så den passer meg godt. Men det er trange kår, hvis jeg har jakke + slukbokser og litt mat i sekken så er det ikke plass igjen til fisken jeg får. Så om jeg bare kunne hatt en enkelt sekk til alle typer dagsturer, så ville det uten tvil blitt ca 38-45 liter. Da har du nok plass til å starte dagen med turmat, brenner og vann samt fiskeutstyr og et lite førstehjelpsskrin+enkle toalettsaker. Du kan også ha jakken i sekken, men du har fremdeles plass til å legge hettegenseren i sekken hvis det blir for varmt. Og hvis føler behov for å ha med ullklær, plukker bær eller får fisk så er det fremdeles greit med plass igjen i sekken til det også.
-
Det finnes ikke en ideell størrelse ettersom alt er avhengig av hva du selv vil. Noen vil gå langt, pakke lett og bestige fjelltopper mens de har med matpakke. Andre setter veldig pris på et varmt måltid underveis. Og vil ha med kokeapparatet. Noen går kun i finvær. Og trenger kanskje ikke noe mer enn en liten jakke i sekken. Andre går også når det er kjangse for drittvær, og trenger derfor ekstra klær i sekken. Noen plukker bær, de trenger gjerne en stod og god sekk til utstyr. Og for noen, som feks meg, så går jeg i praksis aldri tur uten fiskeutstyr, da må jeg også ha med feks plastposer til fisken, slukbokser osv. Men også plass i sekken hvis man skal ha med fisk hjem. Men si at du kanskje skal være ute sent om kvelden eller det er risiko for at du skal overnatte, en usikker du hvor du bestemmer deg etter hvert? Da vil du gjerne ha 50L og en tarp? Og hvis du skal ha en perfekt sekk til hver tur, så kan du gjerne ha 12, 20, 30, 40, 50L avhengig av hvordan dine dagsturer ser ut. Men hvis du bare skal ha en enkelt sekk og du ikke er helt sikker, så bør den være minst 30L for rene turer og 40L for de som har med ekstra utstyr som feks fiskeutstyr.
-
Jeg er litt skeptisk på hvor mye Monsen faktisk tester, jeg tror det i større grad handler om hva som lønner seg for han å bruke. Når det virkelig teller så har han alltid valgt Hilleberg, mens når han har lettere ekspedisjoner så brukes både det ene og det andre. Men det blir litt som når Monsen merket var prioritert, da brukte han bare de teltene han solgte selv. Det er jo ikke bare Monsen som er slik, det finnes mange turkjendiser og feks populære YouTube kanaler hvor de som drifter kanalen bruker kvalitetsprodukter i sine tidligste videoer og så plutselig bytter de til ting i lavere prissegmenter etter hvert eller egenproduserte varer. De fleste som driver med videoproduksjon av villmarksliv kommer til et punkt hvor de får tilbudet om å bruke spesifikke varer mot betaling. Som er grunnen til at jeg skjelden eller aldri bryr meg om hva de faktisk bruker.
- 5 svar
-
- 1
-
Har noen få ja. Men er fremdeles plass til flere, så lenge de dekker et behov som de andre ikke dekker.
-
Da er den bestilt og betalt, Palms Sylpher SYCVi-53UL, så da er det bare å vente. Dette er en moderne glassfiberstang fra Japan som brukes til elvefiske der. Tuppen er karbonfiber for høy følsomhet men kroppen er glassfiber sammen med moderne produksjonsteknikker. Her i Norge forbinder vi stort sett glassfiber med gammeldagse og svært billige stenger, men i Japan har de i løpet av det siste tiåret utviklet et enormt antall moderne glassfiberstenger. Det er rett og slett en type produkt man ikke finner på det norske markedet i det hele tatt, så denne er jeg utrolig spent på.
-
Dette var et merkelig innlegg altså, du ser bort i fra de tradisjonelle vintermerkene og satser på airsoft-greier? Først av alt, Gore Tex er primært sett et 3 lags system. * Ytterlag (vannavisende/pustende og beskyttende) * Mellomlag (Gore Tex membran, pustende og vanntett) * Innerlag (Komfortabelt og beskytter membranen fra innsiden) Membranen i seg selv tåler veldig lite, som er grunnen til at man har beskyttende ytterlag. Ytterlaget kan i praksis være hvilket som helst tekstilmateriale, så om det er Nylon, Polyester, Bomull eller Cordura så er målet kun at det skal være beskyttende og vannavstøtende. Ytterlaget puster kun godt så lenge det er tørt, så målet med ytterlaget er at det skal holde seg tørt og være vannavvisende. Dette skjer i all hovedsak på grunn av Durable Water Repellent impregnering. Men materialets egenskaper i seg selv er også viktig, rip-stop nylon eller polyester er naturlig vannavvisende og solide stoffer. Men i tillegg er måten stoffet veves på viktig. Et tettere og glattere mønster gir bedre vannavvisning. Cordura er derimot et grovere mønster som gir dårligere vannavstøting enn feks ripstop-nylon gjør. Så ja, du får et mer solid plagg, men det vil ikke fungere like godt med tanke på å holde været ute. Forøvrig er gore tex membran og gore tex liner omtrent akkurat samme ePTFE-materialer men membraner er laminert sammen med stoffet som reduserer risiko for skader og øker holdbarheten.
-
Hvis tanken uansett er å holde kameraet i handa bør vel kanskje DJI Pocket 3 være med i beregningene også. Jeg så litt på det, men ettersom det ikke er helt vanntett så var det helt uaktuelt for min del. Men fy flate for en funksjon og kvalitet du får på bildene med utrolig lite egeninnsats. Og spesielt natt/kveldsfilming er utrolig. Pluss at stabiliseringen er helt suveren hvis man feks skal ta bilder over ulendt terreng.
-
Okey, du skiftet tema litt fra bygging/reparasjon til privat bruk. Så der ble jeg litt forvirret.
-
Jo, men som jeg sa, hvor har du tanken om at dette vil gjøres på vintertid i fra? Det er vel heller et rent sommerprosjekt. Og som jeg også sa, selv om Krossobanen ikke er godkjent for persontransport finnes det fremdeles mulighet for at de kan få lov til å benytte den til å frakte utstyr og materialer. Den er jo fremdeles fullt operativ selv om den ikke er godkjent for bruk med personer.
-
Jo men selv 15 min per sving opp Ryes vei vil jo være ufattelig mye billigere enn prosjekter hvor man ikke har vei i det hele tatt og feks må ty til helikopterbruk. Samtidig så er det jo slik at selv om krossobanen er stengt for persontransport, så betyr ikke det nødvendigvis at det ikke er mulighet for å få til et unntak til utstyrstransport uten personer. Den står jo det fremdeles, den kan jo drives selv om man ikke har lov til å gjøre det.
-
Sammenligningen til Ulriksbanen og at det ville være mindre omfattende er daglig leder sine egne ord etter at hun hadde jobbet med prosjektet i over et år. Og som nevnt sjekket jeg en del sammenlignbare prosjekter tidligere, samt at en del infrastruktur som feks vei opp allerede er på plass som gjør at det ikke er behov for feks helikoperløft. Jeg ble også forøvrig imponert over hvor klar i talen den nye lederen var, som nevnt tidligere. Det var en veldig "no nonsense" tone over det som ble presentert. Så jeg tar tallene god god fisk og tenker prosjektet er gjennomførbart for er sted mellom 100-135 mill. Men det betyr ikke at det ikke kommer til å balle på seg, hvis det blir snakk om kapasitetsutvidelser, kulturbygg og annet fjas så vil det jo fort bli snakk om andre kostnader.
-
Umulig å vite, kan ha vert uflaks, kan ha vert et øyeblikks uforsiktighet på en tidligere tur, eller mandagsmodell. Men slik jeg forstår det er det store fabrikker gjerne i Asia hvor nesten alle merker handler teltstenger i ulike kvaliteter, fabrikker som i praksis ikke driver med noe annet enn å levere teltstenger. Så mandagsmodeller skjer jo, men det er nok ganske jevnt over alle merker i omtrent like prisklasser. Mitt inntrykk er uansett at Monsen bruker det han får betalt for å bruke nå til dags.
- 5 svar
-
- 1