-
Innlegg
22 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
-
Dager vunnet
2
Innholdstype
Profiler
Forum
Artikler
Intervju
Støttemedlem?
Community Map
Alt skrevet av Docker
-
Våknet en gang av att en hest stakk trynet inn teltåpningen og snuste meg i ansiktet. I de 4 sekundene det tok før hjertet begynteå slå igjen og jeg skjønte hva som skjedde var jeg definitivt døden nær, så ja det er livsfarlig. Vist man derimot skulle frykte rovdyr så tror jeg att antal mennesker tatt av rovdyr delt på antal døgn som tilbringes i telt vil gi et forholdstall som får en flyreise til å fremstå som risikosport, sannsynligvis å sitte i sofaen hjemme.
- 317 svar
-
- 3
-
På en kald og tørr vintertur vil et mellomlag i dun gi mye varme i forhold til vekt og volum. Bakdelen er natuligvis att det røsker i lommeboka vist man skal ha høy dunkvalitet.......Det er selvfølgelig ikke noe man MÅ ha med på tur, men mye ekstra varme når det trengs.
-
Som regel er det fortsatt godt mulig med fotturer på den tida. Det kan være litt kaldt i været men ikke værre enn att høstklær holder. Veldig sjelden att det er kommet mye snø så tidlig på året, om i det hele tatt noe. Vi bruker å ha siste campingturen vår der oppe i midten av oktober og synes det er en vakker tid.
-
Tennvæske koster 19,95 per liter i de fleste butikker, grei nok pris det. Og i min verden er det grillsessong året rundt. Har aldri hatt noe problem med å oppdrive tennvæske. I værste fall har de det på bakrommet. Foretrakk egentlig bensin jeg og før men nova+ brenner mye bedre på tennvæske (helt lattelig mye bedre faktisk) , og alkylatbensin kan være vanskelig å oppdrive noen steder samt det selges omtrent kun i 4 liters dunker, De fleste steder det bor folk har en coop marked eller lignende, og da har de som regel tennvæske. Alkylat bensin er vel og dyrere per liter, tror jeg.
-
Hund i telt er ensbetydende med et telt med god plass, og solide løsninger. I hvert fall ikke Superlight 1-2, med mindre du skal skaffe deg kanindachs eller noe slikt. Noe med stort fortelt er og kjekt. Våt hund inni teltet er f.eks ikke mye kos. Ville nok sagt minimum 3 manns telt og med litt plass i forteltet er vel ikke 4 kilo mye. jeg gav til slutt opp å ha hunden inni teltet. Kjøpte egen hule til den i stedet og nå sover den der, og er fornøyd med det. Husker ikke hva det heter men er en halv kuppel med åpning som kan lukkes. Kostet noen hundrelapper.
-
Bruker tennvæske, først og fremst fordi den selges overalt til en grei pris på praktiske 1 liters flasker som tåler litt juling. Og aldri noe tull med den på tanken. Mulig jeg fikk det anbefalt en gang og av en eller annen..... Funker som gull på min Nova+ i hvert fall. Lukter vel ikke så halvgale heller synes jeg.
-
Vist det er snakk om betennelse av den typen som fint kalles noe slikt som plantarfascitt, og som kjennetegnes ved att det er mildt sagt vondt å tråkke på hælen så er det lite hjelp i medisin. Det er en belastnings-skade, og blir nomalt bra etter alt fra 2 måneder til 2 år. Sleit med det i min ungdom engang grunnet feil sko når jeg trente friidrett. Noen mener akupunktur hjelper, trykk/sjokk behandling er vanlig og noen sverger att kiropraktor er det som skal til. Det du kan gjøre selv vist du ikke er klar over det er for det første å få undersøkt beinstllingen ved gange, om du har over eller underpronasjon og få laget såler til innlegg i sko, samt investere i et par gode joggesko som er laget for foten din,med god demping. Unngå å gå mye på hardt undelag og med mye vekt i sekken. I tillegg til å gjøre øvelser av typen "Stå på en serviett og plukk den opp me tærne" er fine. Å massere hælen hver kveld gjerne med noe som vibrerer og evt har infrarød varme samt varme fotbad er ofte behagelig, men vet ikke om det hjelper noe fra eller til. For min del har det aldri vært et problem igjen etter jeg begynte å kjøpe riktige sko for mine føtter. Av annen alternativ behandling som homøopati osv videre så har jeg ingen tro på det utover att tro i seg selv gjør underverker, å samarbeide med kroppen derimot bruker å funke godt sammen med skolemedisinen.
-
Underskiver anbefallingen på kløv..... En ting med femundområdet er att i tørt vær er det mye av en hvit mose/lav som blir veldig skarp og vond for hundepoter når den tørker. Så noen litt solide hundesokker ville jeg tatt med vist dere skal bevege dere noe til fots og.
- 24 svar
-
- 1
-
Har en tynn dun sovepose som ble som ny etteren omgang med dunvask og dunimprignering. Både vasken og imprigneringen skal vistnok gjøre duna mer motstandsdyktig mot fukt. Til tørk bruker jeg å la det tørke liggende på et stativ først mens jeg snur og løser opp litt innimellom og deretter får den en "refresh" i trommlen med en liten ball, eller i mitt tilfelle en hundeleke, type kong puppy. Synes duna er like god som ny etter denne behandlinga. Men er ingen dunekspert, bare min erfaring at det funker, har brukt nixwax sine produkt.
- 12 svar
-
- klær
- vedlikehold
-
(og 1 andre)
Merket med:
-
Har superlight 1-2. Brukt det noen netter på vidda med sønnen min på 7 og noen netter alene. Som enmannstelt er det fint. Det tåler en del vind og holdt tett etter to dager med "norsk sommer" dvs frisk vind og regn. Stoffet i teltet synes å være solid og tåler nok en del mer enn man kan tro ved første øyekast. Virker å være stabilt, men det bråker litt i vinden. Og det er litt trekkfult når det blåser. Jeg synes det er lett å sette opp, men klarer å irritere meg litt over de 3 pinnene i fotenden når skal pakke det ned, vet ikke helt hvorfor. Kan ikke tro det er noe god løsning for folk som er lange, men for meg som bare har med 172 cm på tur så har jeg god nok plass inni til både utstyr og meg selv. Når jeg har med sønnen min blir det bare et soverom og det går bra,men jeg hadde aldri delt det med en voksen person til. De pluggene som følger med funker fint på godt underlag, utrolig nok siden de minner mest om tannpirkere, men i dårlig jord så må man bruke litt mer fantasi, eller ta med andre plugger. Ellers synes jeg løsningene i teltet er gode og mye som minner om et vanlig telt, selv om det er lite og lett. Finnes kanskje bedre telt i samme vektklasse/størrelse, men for meg som liker helport sine produkt så vil jeg anbefalle det. Nå gav jeg ikke mer enn knapt 3 tusen for det helt nytt, og det er det verdt syns jeg. Hadde nok sittet litt lengre inne å kjøpe det til veil pris. Det er og det første teltet jeg har kjøpt i denne klassen, så for meg blir det sammenlignet med større telt, og er vel ganske imponert over det egentlig. Det blir i hvert fall mitt førstevalg på turer alene i sommerhalvåret både på fjell og i skog.
-
Til konservering funker etter min erfaring kun vanlig salt..... Aner ikke hvorfor men seltin og de greiene har liten effekt på holdbarheten til fisk og kjøtt
-
Bruker noe som heter siste stikk på barn og de 4 beinte http://www.neofolger...sistestikk.html Det funker godt nok vist man smører all bar hud med det, reklamen sier att det og demper kløe om man har blit stukket men sønnen min mente ikke det var tilfelle. BurnAid spray derimot mener alle 3 barna her i huset er det som er best mot kløen vist de har blitt bitt av noe(samme som brukes på brannsår) Så vidt jeg har skjønt inneholder ingen av produktene noen skumle ting, bortsett fra prisen naturligvis. Ang myggspiral så tilsier erfaringen at den er mest egnet for å holde mennesker borte. Myggen har jeg derimot ikke merket att bryr seg nevneverdig. Vet og om en del barn som blir kvalme av røyken/lukten så hos oss er det puttet i kategorien "trengs-ikke-testes-igjen"
- 22 svar
-
- 1
-
Kunne jeg få spørre om hvor dette er? Stednavnene sa ikke en fra vestladet så mye. Virket som en koselig plass. Ellers takk for en fin rapport, merker att det er for lenge siden jeg var på tur med ungene nå.
-
Enig med att jakke og sko er greit å bruke penger på, men vil si att telt, liggeunderlag, og sovepose er vel så viktig. Erfaringsmessig kan man godta litt av hvert om man kan tilbringe natta behagelig. Ellers er det mulig å få "billig" utstyr som holder mål, men bakdelen er att da veier det en del. Om vekt er et tema kan man bare vinke farvel til tusenlappene. Jeg har nett blåst av feriepengene for å spare 5 kilo i sekken på tur så det koster. Når det gjelder telt er helsport enkelt og greit, de tåler en del vind, er tette, og xxl pusher de relativt billig. Det finnes andre gode alternativ, men det er nå et forslag, jeg har i hvert fall overlevd i de under ganske mange sære forhold, og det ganske behagelig. Men ville hoppet over trek segmentet og heller gått for pro segmentet for å få litt mindre vekt og litt bedre løsninger. Og kjøp uannsett et telt som gjør det forsvarlig å bruke brenner/primus inni når erfaringen er på plass. Alt blir så mye bedre når man kan fyre i stugu etter en dag med fiske og ha det godt og varmt noen timer. Underlag har jeg to jeg er fornøyd med. Exped down mat kjøpt på oslo sportslager, og mammut light pump mat kjøp på xxl. De er tykke varme og tar liten plass. Sovepose, kjøpte en dunpose på xxl nå som heter helsport haukeli. Den er varm og grei nok. Har og en som heter sveabreen. Nett like varm, men 400 gram lettere og godt og vel dobbel pris. Foretrekker dun, men mye fint i kunstfiber, men det tar mer plass og veier mer. Helsport alta er jo en klassiker som er varm og god, og passer det meste av året. Og vist du skal gå mye er en god sekk viktig. Ingenting ødelegger en tur mer enn en dårlig sekk. Ta en tur i butikken og be om å prøve de med ca 15-20 kilo oppi. Gå gjerne opp og ned noen trapper, en god sekk sitter på hoftene og er tight og fin. Og hva som er bra er ganske ulikt fra en person til neste. Når det gjelder jakker kan jeg si mye fint om bergans sine, har hatt turjakka mi i snart ti år og den har tålt mye juling. Å lese tester er ikke så dumt, de bruker å stemme godt vist man tar høyde for sitt eget bruk. Når jeg skal ha noe nytt leser jeg de, og erfaringer med produktene i ulike forum, og finner den butikken som selger det billigst. De som jobber der har sjelden noe erfaring eller kunnskap om det de selger, selv om det finnes noen unntak, mens f.eks folk her inne og andre forum har mye praktisk erfaring til sammen. Og ta høyde for att når du skal på høyfjellet (dovre,vidda osv) kan været forandre seg fort, ubehagelig fort, så bruk heller noen kroner ekstra på det viktige utstyret slik att du er trygg. Et godt telt vil tåle en storm på fjellet. Et dårlig et vil rives sund og så ligger du der i storm uten tak over hodet. Verken snø eller storm er veldig uvanlig i høyfjelllet i august. Min "rekord" er 15 cm snø og stiv kuling på finse 20 august, tror det var i 1997. Noen timer før var det bare en passelig fin sommer med 10+ og regnbyger. Og dagen etter var det fint vær igjen. Så da har du i hvert fall noen forslag til greit utstyr.
- 7 svar
-
- 1
-
Hei! Med 4 timer kjøretid har du ufattelig mange valg egentlig i alle rettninger, alt etter om du vil opp på fjellet eller vil være under skogsgrensa. Femunden med området rundt er 5 timer unna og byr på både små fiskevann og fine turer. Butikken i engerdal selger fiskekart som viser både hvilken art som er i vannet og størrelse på bestanden. Hatt mange gode dager i det området selv om det kan være mye folk på de mest populære stiene til tider, men ikke noe problem å finne sine egne plasser vist man ønsker Du har jo og blefjell som ikke er langt unna, som byr på flott natur, fiske vet jeg ikke, men så lenge det finns vann som ikke er regulerte er det som regel noe som biter nedi der. Vist du vil på fjellet er hardangervidda og 4 timer unna ca. Mange fine tjern å fiske i og en liten rundtur fra skulevik innover dyretjørnane og rundt til olavsbuvatnene gir mulighet for både fiske og fine nturopplevelser. Oppover mot haukeli er og noen fine steder. Fra Vågslid kan du gå sydover og finne noen fine fiskvann, og fin natur. En fint råd er jo å studere kart på nettet, finne området man vil til, legge en liten plan uten mye detaljer og bare reise. Har man rette innstillngen blir turen alltid fin.
- 7 svar
-
- 1
-
Takk for fine tilbakemeldinger Skal ikke se bort fra att det blir flere turer og rapporter på oss. Ungene har mast hver dag om ny tur og jeg hadde en kjempeopplevelse med de. Godt å se att det som gav meg mine beste minner i barndommen fortsatt slår ann. Skattejakten med GPSen var nok høydepunktet for de. Så lærte de litt og mens de holdt på, de er 4 (snart 5 ) og 7 år så alt som er nytt lærer de i et tempo som forundrer meg like mye hver gang. Børgefjell t3 er fortsatt et godt telt det, og en av få ting som ikke har blitt byttet ut gjennom årene. Tror nok det skal få gjøre tjeneste noen år til og
-
Stanga er en shimano beastmaster 3-14 gram, 7 fot om jeg ikke husker feil, Gansk sikker på att det er denne http://www.xxl.no/fiske/marka-og-fjellfiske/stang/beastmaster-bx-stc-7-8-3-14g-1055680 Det er en god stang som er lett å kaste med. Snella er en abu garcia lettvektsnelle til rundt 2500 kr. Denne er "overkill" men ble valgt pga vekt siden jeg noen ganger ender opp med å bære utstyr for en familie på 5. Da teller grammene litt. Men et råd jeg fikk en gang var att når man passerte 1000 lappen på snellene så øker kvaliteten veldig. De spoler godt, ingen slark og innsveivingen går rolig og fint. Mens det på billige sneller ofte blir mye rykk og napp, og særlig på de hersens lukkede snellene. Ellers er et godt råd å ta med junior i butikken, be om å få prøve stang med snelle og se hvordan han bruker den. Att balansen mellom stanga og snella er god er viktig og ikke alltid det samme som passer best for alle. Man ser egentlig med en gang om det er en god eller dårlig kombinasjon. Og siden det fort blir noen kroner er det greit å ta med noe beskyttelse til både stang og snelle. Da gir utstyret glede i mange år. Jeg hadde et sett til 3000 kroner i 12 år, brukte det mye og det var fortsatt like bra når noen rappet det med seg på en tur i sverige. Kan ellers legge til att att jeg og gutten i huset ved en anledning måtte kjøpe et sett slik billig sett på en lokal coop-butikk. Betalte 349,- for den. Grunnen var att vi hadde glemt igjen utstyret hjemme. Skal ikke si att det ikke funket, men mye glede forsvant på fisketuren og den ligger nå ubrukt langt baki boden. Skal man først kjøpe et sett med snelle og stang så ville jeg beveget meg opp på de som koster 999,- Da gjør man et greit nok kompromiss er min mening.
-
Med et værvarsel som ikke var for stygt sett med vestlandske øyner bestemte vi oss på tirsdag for å ta en tur på vidda med de to eldste barna. Siden barna har liten erfaring med å gå med sekk falt valget på Inste Olavsbuvatn, som ligger knappe 2 km fra Rv 7 like ved Halne. Konemor kjørte oss opp tirsdags ettermiddag, og vi stoppet på Dyranut Fjellstove for middag. Etter min mening en av de bedre stedene å kjøpe mat. Rundt klokka 19 ankom vi Halne og trasket innover mot vannet. Turen gikk helt greit med noen pauser på veien og en million spørsmål om alt fra hvorfor det var snø på sommeren til hvorfor det var vått i myrer. Vi kom inn til vatnet omtrent en time senere og gikk litt rundt for å finne en fin plass til teltet. Den beste plassen var opptatt av en stor familie med Lavvo, hunder og kano, men i fant et greit sted på en voll lengre borte. Framme ved leirplassen Mens jeg prøvde å huske gamle kunster med å sette opp telt begynte barna å utforske litt, Etter omlag 20 minutter stod det gode særdeles gamle Børgefjell t3 teltet støtt og godt og etter en hurtig utpakking av sekk kom vår nyinnkjøpte venn Optimus Nova+ i gang og varmet godt. Det var nemlig langt fra varmt ute med rundt 6 grader og en god vind rett fra Hardangerjøkulen. Men med litt tomatsuppe og litt sjokolade ble barna fonøyde og hoppet frivillig ned i soveposene for å si natta. Rundt 2 minutter senere sov de og jeg kunne bruke litt tid på nyte solnedgangen før jeg la meg. Solnedgang gav et fint skue i omlag en halvtime. Ut over natta blåste det en del og noen regnbyer kom og gikk. Det bråket godt i teltet, men ungene sov. Litt værre var det for meg som ble liggende og høre på været til kl 4 før jeg ble overmannet av søvnen. Dagen etter våknet guttungen rundt kl 9 og vi andre ble kommandert opp. Været var ikke noe særlig, fortsatt mye vind og litt regn, og ikke minst kaldt. Grått og trist vær Vi brukte derfor god tid på frukosten. Og med mindre gode minner fra teltdager i min barndom hadde jeg før turen vært på Elkjop og svidd av noen kroner på en en Samsung Tab. Noen vil vel si det er "feil" å ta med slikt på telttur, men vi fikk i hvert fall noen koselige timer i teltet med tegnefilmer før vi kledde på oss for å gå ut på dagens eventyr. Barna hadde ikke lyst å fiske, men etter litt om og men så de noen sauer oppi lia som de ville opp og se på. Så vi trasket oppover. Halvveis fant barna derimot en stor stein og sauene ble glemt. Steinen ble på en annen side et lekeapparat i to timer, før vi satte kursen mot teltet og litt mat i magen. Friluftsliv anno 2012 Naturens lekeapparat Siden det var ungenes første tur hadde de fått velge all maten på turen så til lunch ble det nudler med baconbiter. Sunt eller ikke så var mitt mål med turen att de skull ha en god opplevelse så de fikk mye valgfrihet og enkle regler. Etter lunch bestemte de seg for å se en film., mens pappa slappet av. Etter att filmen var ferdig ville de ut igjen, og jentungen ville fiske. Hun har knapt fisket før, så hun fikk en stang med dupp og agn. De første kastene gikk litt i alle rettninger, men etter 1 times tid fik hun til greie kast, uten att det ble så mye fisk. Vannet var iskaldt og de få nappene vi fikk var slappe. Kjempemoro syntes hun selv om fisken ikke ville bite på Denne bekken holdt guttungen i aktivitet i maaaaaaannnnge timer Etter en stund med fisking gikk hun litt lei og begynte å hjelpe broren med å demme opp en bekk, før de begge ble både kale og slitne. været ble bedre ut over dagen men frisk fjelluft og mye aktivitet gjør sitt. Så vi gikk inn og lagde middag. Etter middag og litt sjokolde i teltet ba begge to om å få legge seg å sove, og 2 sekunder senere sov de. Da benyttet jeg anledningen til å snike meg ut en tur for å gjemme skatter. Dagen etter våknet jeg tidlig, og lenge før jeg åpnet øynene viste jeg att været var blitt fint. Hintet kom i form av att jg badet i svette i posen, halsen var tørr og lufta svei når jeg pustet den inn slik bare et solvarmt telt kan få til. Jeg vekket ungene som umiddelbart løp ut i frisk luft de og. Siden teltet var ubrukelig i sola og vi skule møte skyssen vår kl 15 paket vi ned teltet før vi lagde frokost. Panebrød med smør og noe søtt og klissete på toppen. Frokost i det fri med leiren ltt strødd utover. Etter frokost fikk ungene Gpsen og beskjed om å dra på skattejakt. Kvelden før hadde jeg gjemt en del ting rundt om og lagret hver enkel som et punkt i en rute. Guttungen vet noenlunde hvordan det fungerer og den neste timen løp de rundt og stllheten ble kun avbrutt av enkelte gledeshyl når de fant skattene. I mellomtida fikk jeg pakket og styrt på og når de kom tilbake var alt klart for en liten fisketur fø vii gikk mot bilen. Vel framme ved bilen viste det seg att mor hadde tenkt å overraske oss der vi teltet med det resultat att vi gik forbi hverandre uten å se hverandre. Så de var ved teltplassen vår når vi var ved bilen. Dermed måtte vi vente på de en stund før vi satte kursen heimover. Regner med att turen var fin for de fo begge to vil på tur igjen snart.
- 7 svar
-
- 3
-
Var på tur med eldstejenta noen dager nå (hun er litt over 4 år), hun har ikke rørt en åpen snelle før og knapt en lukket. Etter en time med litt prøving og feiling så fikk hun til kastet og etter noen timer til fisket hun som bare det. Kjøp en god åpen snelle og god stang, så blir det mye kjekkere for junior med en gang........aldri helt skjønt hvorfor man skal spare på utstyret til barna. Er det noen som trenger den hjelpen godt utstyr gir så er det vel nettopp de som skal lære noe nytt.
- 9 svar
-
- 3
-
Trangia tundra 3 (469,-) funker noenlunde en stund uten å å koste all verden. hadde et par kjeler jeg nett byttet ut etter 7 års bruk. ca 60 døgn i året. Hvor lenge de varer før de mister belegget er vel mer et spørsmål om bruk, en tresleiv til å bruke i kjelen veier ikke all verden. Bruker du stål i de kan du like godt spare pengene. Funker for meg i alle fall.
-
Har hatt med sønnen min på 2 år på mange turer, og erfaring sier vel att det går veldig greit. Han tusler litt på egen hånd og utforsker kongler, pinner og andre spennende ting på egen hånd før han hopper opp i bæremeisen og sitter der en stund. En god behaglig bæremeis er første bud for små barn, er den vond å bære blir turen ødelagt fordi pappa blir lett irritert etter en stund, og er den vond å sitte i blir ungen surere for hver meter. Deretter er vel gode klær viktig. Ull under og noe vindtett så hjelper det godt på. Og ikke pakke ungen for godt inn. Har møtt noen som hiver ungen i en parkdress og ferdig med det. Da koker han når han går på egen hånd og sitter svett og klam i bæremeisen etterpå. Ellers er vel god tid en selvfølge. Da bruker resten å gå strålende. Skal man på telttur med små barn er det bare å planlegge godt. En god sovepose og liggeunderlag er viktig, ingenting som setter spor som en kald natt. Bruker og å ta med noe kjent noe til leggetid, et kosedyr eller lignende, da går den delen veldig greit. Et skikkelig telt er en selvfølge, var på tur med et dritttelt fra BaseCamp og brukte hele natta på å samle vanndråper så ikke ungen skulle bli våt. skal man koke/bruke primus så pass godt på, det er veldig spennende ting for alle barn, det ser veldig lett ut når vi gjør det og plutselig skal de bare prøve på egen hånd. Gjorde det selv når jeg var rundt 4 år. Ellers er det viktig med mye godt i sekken. Litt sjokolade, noen epler, saft osv.. Det veier litt ekstra men hjelper mye på humøret. Evt kan man tørke frukten før man reiser på tur så blir det eplechips i stedet. Dropper man teltet og skal ligge under åpen himmel så mer varme klær og å ha mer enn nok ved til bålet før det blir kveld. Bruker og alltid å la ungen hjelpe til med ting på sitt vis som å pakke ut av sekken, sette opp telt osv. Det tar 10 ganger lengre tid men hjelper godt på humøret. Ellers prøver han alltid å gjøre det samme som jeg gjør så vist jeg fisker så skal selvsagt han ha en fiskestang og. Om den er en pinne med et snøre i enden eller en ekte fiskestang er likegyldig. Han har og en liten sekk som han har på ryggen når han går med drikkeflaska si og noen godsaker. Det blir ofte noen kilo ekstra med barn på tur så har man en hund er en kløv en fantastisk investering. Da slipper man å vente på att sin bedre halvdel vil på tur og man kan ta med ungen på turer alene uten å dø av for mange kilo på ryggen og likevel få med seg alt man vil ha med.