HakonJ
Aktiv medlem-
Innlegg
300 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
-
Dager vunnet
4
Innholdstype
Profiler
Forum
Artikler
Intervju
Støttemedlem?
Community Map
Alt skrevet av HakonJ
-
Fritidsparafin er bankers! Tennvæske (C10-13) fungerer også veldig bra, og er lett tilgjengelig. Greit å vite at dette er et alternativ, i alle fall så lenge det er varmere enn -15 °C.
- 35 svar
-
- 1
-
Jeg har eid begge disse brennerne (eller, riktignok den eldre coleman-versjonen som heter Peak 1, fra 80-tallet). I vind synes jeg Svea 123 er noe bedre, men den er likevel ikke kjempegod i vind. Ville anbefalt vindskjold til begge to om det er vind av betydning. Når det gjelder effekt/koketid er Coleman en soleklar vinner. De er ca like raske å fyre opp, men det tar litt tid før Svea 123 når full effekt. I tillegg er maksimal effekt større på Coleman. Den er også stødigere med kjeler/gryter på, og har større tankvolum. Selv solgte jeg Coleman-brenneren fordi jeg verdsetter enkelheten og påliteligheten til Svea 123 mer enn effekten til Coleman. Det lavere effekt-området til Svea gjør den mer velegnet til steking og småkoking, om det skulle bli aktuelt på noen av turene. Svea: Mer pålitelig, lettere, litt bedre i vind, bedre til steking/småkoking. Coleman: Bedre effekt, stødigere, større tankvolum.
-
Mine kriterier for vinterbrenner: - God nok drivstoffkapasitet (>3-4dl). Det går med mer drivstoff på vinteren, og fylling er i tillegg mer knotete enn på sommeren. - Relativt høy effekt (>2000W oppgitt). Slik at snøsmelting/vannkoking skal gå raskt nok ved behov. - Pålitelig og reparerbar i felt. Brenneren er viktigere på vinteren, dermed vil jeg ha en jeg stoler på og som er enkel å reparere om noe skulle gå galt - Må gå på parafin. Jeg er feig og risikoavers. Faren for brannulykker reduseres med et mindre flyktig drivstoff, men ulempen blir at drivstoffsøl ikke fordamper/forsvinner like lett. - Må kunne justeres ned til lav effekt. Jeg liker å kokkelere litt på tur (dvs gjøre litt mer enn bare tilberede drytech o.l.), og da foretrekker jeg å ha muligheten til å småkoke/småsteke. - Må ha ren forbrenning og lav CO-produksjon, også med kjeler. Her er kjelevalget viktigere enn brennervalget, egentlig. Jeg unngår kjeler med varmeribber. Kostnaden blir høyere forbruk av drivstoff. Basert på dette trives jeg godt med følgende brennere på tur: Optimus 111 - en favoritt! Litt bråkete, men veldig enkel i bruk. Stødig med tunge kjeler, og godt beskyttet i metallkassen. Den veier dog sitt. trebens messingprimus (ala Høvik 41, Optimus 00, Radius 21) - Scorer maks på pålitelighet og reparerbarhet i felt. Kanskje den brennertypen jeg stoler mest på. Ulempen er behov for demontering under transport, samt at den blir litt topptung med store kjeler. Krever egen underlagsplate for bruk på snø. Optimus 111T - lik Optimus 111 på mange måter, men brenner stille. Perfekt når man er flere i teltet og ønsker litt kosefyring med mulighet til å prate normalt. Ulempen er at den er litt mer komplisert i konstruksjonen, og brenner ikke fullt så rent. Phoebus 625 - Brenner helt stille og helt rent, med svær drivstofftank. Kjelestøttene er ganske dårlige, og effektreguleringen kan være litt vrien. Som ren "varmeovn" i telt er den suveren, men ikke den beste til matlaging. En må bare leve med kompromisser når det gjelder brennervalg. Du spør hva som er det beste valget av brenner, men her finnes det ikke noe entydig svar, da svaret avhenger av hva du vektlegger. Finn ut hvilke kriterier som er viktige for deg, da blir det enklere å ende opp med en brenner du selv er fornøyd med.
-
Hvordan er slitestyrken (sammenlignet med silnylon)? Med et telt til 7000 ønsker man i alle fall at det varer en stund!
-
Jeg kommenterte egentlig generelt på tarp som løsning i uvær, og burde kanskje heller sitert ditt første innlegg. Du mente @Nordhauk var bastant som påstod at tarp var ukult i uvær, men da snakker han vel ikke nødvendigvis kun om sikkerhet? For å få til et tarpoppsett som (kanskje) er like stormsikkert som et egnet telt, må man altså ofre det meste annet slik jeg ser det, og det er ikke spesielt kult. Kan være greit å ta med i vurderingen for trådstarters del.
-
Med 50-60cm takhøyde i en spiss i midten, og alle sidene festet langs bakken (uten noe form for fast inngang?) tror jeg 2-3 værfaste dager blir rimelig stusselig, selv om oppsettet tåler været greit. Ingen mulighet til å sitte oppreist, og en duk som konstant blafrer/trykker mot kroppen. Når alle sidenekantene må klistres helt mot bakken begynner vel kondens å bli et problem også. Er vel ingen tvil om at telt er det mest praktiske og komfortable når det kommer til vind i høyfjellet. Jeg kjøper argumentet med lite vindfang, men ville fortsatt stolt langt mer på et telt laget for høyfjellet. Har enda tilgode å finne en filmsnutt av et tarpoppsett i storm på høyfjellet, og det tror jeg det er en grunn til.
-
For meg er det ikke effekten som i hovedsak gjør Svea 123 lite attraktiv til vinterbruk, men tankvolumet. Det er på litt over 1dl. Til vanlig vinterbruk, og spesielt med 2 personer, må man altså fylle tanken opptil flere ganger per dag.
- 282 svar
-
- 1
-
Flammespredningen er nok minst like god som på overnevnte Optimus Vega og Primus EasyFuel. Bruker den ofte til steking, og har ikke opplevd at varmen er spesielt sentrert i forhold til andre brennere. Merkbart bedre enn en typisk toppmontert gassbrenner.
- 48 svar
-
- 1
-
Har hørt det samme, men hva er egentlig grunnen til dette? Dess lavere du stiller effekten, dess lengre unna dysa havner nåla, så nålas påvirkning bør vel bli mindre når du justerer ned effekten? Har også hørt at det hjelper å ta ut nåla og sette inn på nytt slik at den står lavere i brenneren. Er ganske fort gjort, så det er kanskje verdt et forsøk om man sliter med effektjusteringen.
-
1. Propellflylyden er varemerket til 123'en 2. Du trenger ikke gjøre noe som helst. Når brenneren er avkjølt vil du uansett ende opp med undertrykk i tanken. Bare husk å utligne trykket før bruk. 3. Den skal være utmerket å simre med, men det er litt treghet i systemet, så du ser ikke effekten av justeringen før etter et par sekunder. Prøv deg forsiktig frem, skru ned litt og litt. På min kan jeg ha suppegryta stående på uten at det koker.
- 282 svar
-
- 1
-
En brenner som i og for seg ikke er spesielt moderne, men som alltid har vært svært populær, er Svea 123. Den kom på midten av 50-tallet, og det virker nesten som om populariteten har tatt seg litt opp igjen de siste årene. Har sett en del tråder om den her på Fjellforum. Den fikk innebygget rensenål etter hvert, og går nå under navnet Svea 123R eller Optimus Svea Climber. Effekten er ikke like rå som de mest moderne brennerne, men den er likevel langt mer effektiv enn Trangia-brenneren. Synes det er bedre å lage mat på denne enn de kraftigste brennerne, rett og slett fordi effekten kan justeres til et veldig lavt nivå, i motsetning til f.eks Primus Omnifuel o.l. Konstruksjonen gjør den også svært pålitelig, veldig lite som kan gå galt med denne. Passer utmerket for 1-2 personer vår/sommer/høst.
- 48 svar
-
- 4
-
At det stort sett bør gå helt fint. Vurderer det selv i år. Rundt Volsjøan og Rølvoltjønnan kan det være litt snaut med trær og le. Ved Røa, Revsjøen, nedre/midtre deler av Mugga og Grøtådalen er det masse skog. Dette er områdene jeg har erfaring med. Bare husk finmasket myggnetting (mot knotten)
- 6 svar
-
- 1
-
Jeg kaller det bare ekstrempakking, enten det er den ene eller andre veien. Like sprøtt begge deler
- 141 svar
-
- 3
-
Kan anbefale Staffan Lindstrøms fluefilosofi om du synes alt utstyret blir avskrekkende. Han binder enkle og funksjonelle fluer, med relativt få materialer. Han har mange gode fluer, men spesielt CdC Døgnflueklekker og CdC Caddis er to fluer jeg kan anbefale fra ham (dette er mine tolkninger, så de er nok ikke 100 % lik hans fluer, men gir likevel et greit nok bilde på stilen): Enkle og rufsete, men dette er blant mine favoritter. De gir livlige og gode/riktige avtrykk i vannflata (som jeg har mer tro på enn at selve fluekroppen skal se mest mulig korrekt ut). Staffan har skrevet en bok kalt "Bare ett kast til", hvor han tar for seg en god del teori på insekter, fluefiske og fluemønstre, ispedd mange fine historier. Anbefales!
-
Uhøytidelig Fotokonkurranse, Emne "Kulde" Nå med premie
HakonJ svarte på Phaser sitt emne i Foto/Video
- 23 svar
-
- 5
-
Med to voksne i teltet vil soveposene nesten garantert være i kontakt med innerteltet på Svalbard-teltet. Nå har ikke jeg Svea, men byttet fra Svalbard High 3 Camp til Hilleberg Keron 3GT, som er ganske så sammenlignbart med Svea. Romfølelsen (takhøyde i hele innerteltet, samt rette endevegger) gjorde i alle fall at jeg synes det var verdt den 500-lappen det kostet meg å bytte. Og da fra 2-3 år gammelt Svalbard til nytt Keron. I tillegg var to innganger en velkommen forandring. Jeg syntes jeg måtte bruke vel så mye plugger på Svalbard-teltet for å få innerduken passe stram. I forhold til uvær tror jeg ikke jeg ville følt meg mindre trygg i Svea enn Svalbard. Det er jo tross alt et telt i Xtrem-serien til Helsport. Men for all del, Svalbard er et flott vintertelt. Hadde mange fine turer med det. Jeg ser bare for meg at "romløsningen" i Svea vil være en del gunstigere med hund og samboer.
-
Det er en del enklere å slå opp tunneltelt enn Svalbard, men det er ikke all verdens forskjell. Viktigere for min del er at jeg liker innerteltet i telttyper ala Svea bedre enn det i Svalbard. Veggene skrår en del på Svalbard, og soveposen kommer ofte borti teltduken. Dette er ikke noe tema i Svea (o.l.) med to yttertelt og rette endevegger. I tillegg får du ofte sånn ca lik høyde i hele innerteltets lengde. Med hund kan det jo også være kjekt med et ekstra , mindre forteltet.
-
Hvorfor lettpakke (utskilt fra Ultralettpakking: Utstyr og erfaringer)
HakonJ svarte på Hardy sitt emne i Alt annet utstyr
Hva menes med "grundpackning"? Telt/ly, sovepose, liggeunderlag og sekk med lav vekt og god kvalitet får man i alle fall ikke tak i for 2-3000(?) Det er vel her mesteparten av vekten spares. -
Bruk og oppbevaring av Primus drivstofflaske og pumpe
HakonJ svarte på paron78 sitt emne i Primus og kokesystem
Har du forsøkt å bytte O-ringen som sitter på korken? -
Virker som det er designet på stormkjøkkenet. Effekten på brenneren er vel høvelig lik Primus Omnifuel, så i prinsippet skal dette være noe problem. Slik jeg husker det er det relativt stor avstand mellom stekepanne og brenner i stormkjøkkenet. Men vanlige gryter (i alle fall de som følger med) står langt nærmere brenneren, så snøsmelting i disse bør ikke by på store problemer i forhold til effekt. Det er jo kjedelig å ha en brenner som ikke steker slik man ønsker. Tror ikke det hjelper å bytte til bensin, så alternativet må nesten være å bytte kokesystem, eller se om du får til å modifisere oppsettet, slik at du får stekepannen nærmere. For å utelukke brenneren som problem kan du prøve å koke 1L vann i en gryte med lokk. Er du i nærheten av 5 minutter vet du at brenneren har god nok effekt. En Høvik 41 e.l. + vindskjerm bør ikke veie så mye mer enn X2 + vindskjermen til stormkjøkkenet. Kan være et alternativ om du foretrekker parafin. Krever vel omtrent like mye montering. Vanlige slangeprimuser har også kort avstand mellom brenner og gryter/panner.
-
Gå heller for en god gammel Hiker 111. Finner du en i god stand har du bunnsolid brenner i årevis. Alternativt en Optimus 00/Radius 21/Høvik 41 eller lignende, som veier litt mindre og er vel så pålitelig.
-
Ser bra ut Ormlår. Får håpe de kan tjene som gode turkamerater i tillegg til å se fine ut. Håper du var påpasselig med å kjøpe rent bomullsgarn til veka. Om det er noe syntetisk i garnet vil det kunne smelte og tette brenneren.
-
Det er fint mulig å konvertere PDFer til Kindle-format, men det fungerer best med enkle PDFer uten for mye spenstig formatering. Kan bli litt krøll med plassering av bilde/tekst/figurer om sidene har mange ulike elementer, plassert litt sånn hist og her, som ofte er tilfelle for magasiner. Men man må nesten bare prøve seg fram. Noen ganger fungerer det overraskende godt, andre ganger blir alt bare tull. Bilder vises relativt dårlig, og det blir selvsagt sort/hvitt. Om PDFen består av scannede sider (altså helsiders bilder) fungerer det ikke spesielt godt.
-
Kjøpte en Kindle i vår, og den har blitt mer eller mindre fast inventar i tursekken. Er ikke så veldig glad i å dra med meg dyre og skjøre ting på tur, men her er fordelene så store at det er verdt bryet med å passe på den. Har også en vanntett lomme i klar plast som holder den fri for fukt.