-
Innlegg
1 129 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
-
Dager vunnet
9
Innholdstype
Profiler
Forum
Artikler
Intervju
Støttemedlem?
Community Map
Alt skrevet av Elisabeth-81
-
Valg av sovepose til vinterbruk.
Elisabeth-81 svarte på eriblist sitt emne i Soveposer og liggeunderlag
Jeg kjører lag på lag når det kommer til sovepose også, og min erfaring er at det utvilsomt gir best varme. Har Ajungilak Shield (3-sesong) ytterst, Ajungilak Sphere Down Spring (tror jeg 😅 ) i midten og Reactor lakenpose innerst. Med en ganske tett ytterste pose, holdes lufta inne. Lufta helt inne ved kroppen, skal igjennom to poser for å kunne stikke av. Jeg har hatt poser som liksom skal tåle -40 grader. Tar halve sekken, tåler langt ifra -40. Her får jeg plass til alle tre i trekket til Shield og fortsatt får jeg komprimert endel. Jeg fryser lett. Holdt meg god og varm med denne kombinasjonen i -10 til -15 grader (har ikke forsøkt kaldere). En annen fordel er at med en 3-sesongers og en sommerpose, har jeg dekket hele året og alle temperaturer i to poser.- 26 svar
-
- 1
-
Litt sent nå da, men var det sånn at du bare så vidt prøvde dem, fant ut at de var for stramme og returnerte dem. Da jeg stappet bena oppi mine Skare, var den umiddelbare tanke at de måtte returneres. Men så var det ei som lurte på om jeg ikke kunne gå litt rundt med dem inne. Jeg gjorde det, med ulike kombinasjoner av sokker. Opp og ned kjellertrappa og rundt og rundt i stua. Bikkjene trodde jeg var blitt gal. Så tenkte jeg og tenkte litt til og prøvde på nytt og nå er det de beste skoa jeg har. Nesten så jeg har vurdert en str mindre som jeg kan bruke på sommeren. Blir jo ikke engang klam i dem, noe jeg blir av fjellstøvlene mine. De startet med å være trange, men så gikk alt seg plutselig til. Men når det er sagt, Alfa sitter bra på meg og ikke på deg, så sånn sett kan det hende Skare er feil støvel. Kan hende Skare expedition hadde passet deg bedre.
-
Ah, skjønner. Disse har jo gummi nederst, så jeg har liten tro på at det vil gå seg til. Prøvde med liggeunderlag, eller sitteunderlag var det, uten at jeg syns det hjalp. Lurte på om jeg skulle ofre en bit av "bamse", men det vil jeg ikke. Men nå kom jeg på at jeg har et allerede oppklipt i garasjen, tror jeg. Det er jo tykt, så kanskje det hjelper bedre. Tror jeg kommer til å prøve å selge disse. Noen støvler passer jo bare ikke til foten, samme hvor mye man vil. Men jeg vet ikke hva jeg skal erstatte de med.
-
Ja, det er de, men akkurat den informasjonen fant jeg ikke før det var for sent. Gadd ikke bytte binding før jeg hadde testet skoa. De hadde en av Rottefella-bindingene i Hønefoss. Det er ikke så langt fra meg. Men jeg tror fortsatt skoa er for store, selv om jeg syns det er litt merkelig. Jeg har 38 i Skare mid og de passer, har et par gamle Mira i str 37 og de er det kun plass til en tynn sokk i. Mens i disse lurer jeg på om jeg kunne hatt 36. De er jo både lange og vide. Ikke så gira på å bytte binding uten å vite at det vil fungere.
-
Da blir de vel større? Eller? Nå må jeg nesten google litt 😅 Sitter og lurer på om jeg skulle hatt to størrelser mindre for å ikke få knekken over tærne. Kanskje jeg burde ta en prat med en skomaker.
-
Nei, uten wire. Funderte på om det kunne hjelpe å bruke binding med wire, men tror ikke jeg gidder bytte binding for jeg ser ikke helt at en wire skulle hjelpe på knekken.
-
Det er forsåvidt begge, men det er bare på den ene at det blir skikkelig ømt. Men det er nok fordi den foten er hakket mindre enn den andre og da treffer knekken på et punkt som tåler mindre. Liggeunderlag skal jeg prøve. Takk for tips 😊 Det er god plass, så tror det går. Har prøvd å stappe noen lag med ull, men det ga overhode ingen trykkavlastning. Tenkte også på om jeg tovet noen kartanger skikkelig hardt, at det kanskje vill funke. Men har egentlig mistet troa på det. Liggeunderlag virker smartere. Har du også problemer med knekken? Støvelen er lenger enn vinterstøvlene jeg har, men det er vel fordi de har tykkere innersokk. Innleggsålene er like. Det kan virke som at det ikke er tatt høyde for at tærne ikke kommer like langt fram når skoen er stor. Det som hjalp her og nå var at på vei til Oslo, stakk jeg innom xxl for å bytte noen staver. Jeg spurte, bare for å ha gjort det, om de hadde noen skisko til 75 mm. Jeg hadde jo sjekket på nett at de ikke hadde. "Nei, eller jo, vi har to par her borte". Fisher et eller annet. Skikkelig syntetiske, jeg kommer til å bli klam og ekkel. Men de skulle ut og de kostet 100 kr, så jeg tenkte, ja, 100 kr for å slippe å stress-kjøpe ordentlige skisko, det er det verdt!
-
Jeg har et problem! Kjøpte et par Lundhags guide expedition. De var litt romslige, men jeg tenkte det var bra med plass til et par halvtykke og et par tykke sokker, uten at det ble for stramt. Jeg fryser nemlig ekstremt lett på føttene. Jeg vet ikke om det er størrelsen som er problemet, men det blir så mye knekk i forfoten, at bøyen presser ned på kun et lite område. Nå er stortåa skikkelig øm og litt rød. Virker som problemet er størst når jeg går oppover eller i dyp og/eller kram snø. I går var det et par cm snø oppå preparert løype og det gikk relativt greit dersom jeg husket å presse tærne ned mot såla. Men det er jo ikke i preparerte løyper jeg skal gå. Leste noe et sted her om å løfte hælen dersom man fikk gnagsår. Her er ikke problemet gnagsår, men jeg begynte å fundere på om en annen vinkel på foten kunne hjelpe. Nå er jeg riktig nok redd for å teste veldig mye mer, for det blir vondere og vondere for hver tur. Mamma sin enkle løsning var "selg dem!". Så enkelt er det ikke. Jeg får ikke testet str 37 for de er utsolgt overalt. Jeg er heller ikke overbevist om at det vil hjelpe. Så er det egentlig ingen andre støvler som er aktuelle. Disse gir god støtte (jeg er vant med BC binding og Crispi Stetind), men jeg vet ikke om det hovedsaklig er støvelen eller bindingen. Nedoverbakker og mellom busker og trær, ble ihvertfall veldig mye lettere. Har sett på Crispi Svalbard. Er det noen som vet om de kun har gore tex i gamasjen, eller om de også har det innenfor læret? Om det kun er i gamasjen, blir det kanskje ikke så klamt. Jeg blir veldig lett klam og da blir jeg også veldig kald. I Lundhags-støvlene har jeg holdt meg behagelig tørr på føttene. De er egentlig på alle måter perfekte, bortsett fra denne knekken. Jeg så at de kan lage støvler på mål. Kanskje en 75 mm såle på et par Skare hadde fungert. Men jeg er redd det kan bli veldig dyrt. Jeg har sent mail til Lundhags for å høre om det er noe jeg kan gjøre så knekken ikke blir så voldsom, men har ikke fått svar enda. Jeg har bare dette ene paret som passer til 75 mm, så om jeg ikke finner på noe veldig snart, kommer jeg til å gå av meg tærne 🙈 Det er visst ikke så lett å finne en butikk som har litt utvalg. Det er nesten så jeg vurderte å kjøre 2 timer til Brukås sport. De hadde noen jeg kunne testet. Men det er jo fryktelig langt. I nærheten har jeg sport1, en liten intersport, xxl og g-sport. Ingen av dem har noe utvalg innen 75 mm. Det kan hende jeg tar en tur til Oslo og prøver Crispi Svalbard, men det er et stykke til Oslo også. Jeg fatter ikke hvorfor alt på død og liv må ha membran. Læret blir jo minst like vanntett dersom man gnir det inn med fett. Og man slipper bli så sinnsykt klam. Frister ikke så veldig å bruke masse penger på noe som ikke er akkurat slik jeg vil ha det, men det kan se ut til at jeg ikke har noe valg. Er det noen som har forslag til støvler? Jeg trenger mye støtte i skoa. Jeg har også ganske korte og brede føtter så smale modeller funker ikke.
-
Kortfeller griper dårlig i løssnø. Logisk nok egentlig. Langfeller griper heller ikke godt i løssnø med mindre du mer går på skia enn å gå på ski. Tramper du litt hardt ned, får fellen mer feste siden underlaget da blir litt hardere. Ingenting fester i noe som bare forsvinner under føttene dine. Syntet fester mye bedre enn mohair og de holder mye lenger. Slet ut syntetfeller på 6-7 år. Slet ut mohair på én sesong. Knakk plasten i tillegg. Hvem pokker mente det var lurt med plast under skia? Syns de hadde dårlig lim også. Så jeg holder meg til 45mm syntet med stålfeste så lenge de er å få tak i. Jeg leste noe om at fellene skulle være omtrent like brede som skia. Jeg vil ha kortfeller som er litt smalere enn skia for da kan jeg kjøre litt på kanten når jeg ikke vil ha brems. Litt bremser det uansett, men ikke like mye som når fellen dekker hele bredden på såla. Jeg har heller ikke klippet til kortfellene. Så, om du skal ha kortfeller eller langfeller. I 30 grader stigning og løssnø, ville jeg utvilsomt gått for langfeller. Gikk 30+ grader på kram snø med langfeller og måtte plante bena godt i bakken for å ikke skli. Nå veier ikke jeg veldig mye da, mulig det er derfor jeg måtte gå så tungt. Hun jeg gikk sammen med, hadde kortfeller og hun måtte gå litt fiskebein. Men hun veier ca ingenting, så det er ikke rart hun ikke fikk godt feste 😂 Jeg bruker kortfeller mye mer enn langfeller, for kortfellene kan jeg ha på hele tiden. Det er jo en styrkeprøve i seg selv å få langfellene fra hverandre, så det er ikke aktuelt å ta de av og på. Er de på, så blir de på til det kun er nedover igjen. Eller, nå virker det som at limet har blitt dårligere enn hva det var på de gamle fellene, så mulig det ikke er så mye styrkeprøve med nye langfeller. Men uansett blir det fort kaldt å stå og styre med feller. Skal jeg bare oppover til jeg snur og kjører ned igjen, velger jeg langfeller. Skal jeg litt opp og ned og hit og dit, velger jeg kortfeller. På noen turer i skogen, i løssnø. har jeg lurt på hvorfor i helvete jeg ikke tok på langfeller. Det er bratt oppi åsen her og det virker som det bare er jeg som har løypeallergi, så det er ikke tråkket andre steder enn der jeg har gått. Jeg har i tillegg et stykk idiothund og et stykk treg hund, så i skogen kunne jeg godt brukt langfeller nedover endel steder også, spesielt hvis vi går på litt ferske spor 🙈 Han ene gjør iherdige forsøk på å bestemme retningen, mens han andre mest henger på slep etter 😂 Sjeldent det passer med noe særlig fart.
-
Dersom du normalt bruker 42, er 42 passe. Jeg bruker egentlig 37, men fordi jeg må ha ortopediske såler, må jeg ha 38 i vintersko og fjellstøvler. Jeg har brede, korte, håpløse føtter 😅 Jeg har 38 i Lundhags skare. De passer perfekt. Guide expedition er både lengre og bredere. I skare har jeg plass til en tykk ullsokk, i guide har jeg plass til en normalt tykk og en tykk ullsokk. Deilig det altså, men etter ca 3 timer på tur, begynte jeg å merke at knekken på skoen traff for langt fram på foten og det er ikke særlig behagelig. Jeg skal prøve å tove kartanger (innersokk) som er tykkere en de orginale og håpe at det da blir så tykt lag ull oppå foten, at knekken ikke merkes så godt. De er veldig romslige. Gode sko, om jeg bare får gjort noe med knekken. De er ganske håpløse å få tak i. Vet ikke om outnorth sender til Danmark og om de har din størrelse, men verdt å sjekke.
-
Norsk ull - splittet fra "Hva har du kjøpt nå!"
Elisabeth-81 svarte på Bjørn J sitt emne i Alt annet utstyr
Jeg sendte en mail i sta og spurte. Fikk følgende svar: Hei og takk for mail. Vi bruker superwash-behandlet ull i vår produksjon. Dette gjør vi for at; Plaggene skal kunne vaskes på vanlig måte i maskin slik man gjør med alle andre plagg. Vi tror at alle former for spesialbehandling som må gjøres ved vask og stell av plagget gjør at man heller velger plagg fra mindre bærekraftige kilder en ren ull. Plaggene skal ha en god slitestyrke og helst kunne arves mellom søsken. God kvalitet gir igjen øket bærekraft. Alle Janus plagg er sertifisert ihht Økotex 100 (Fri for alle helseskadelige stoff). Plaggene produseres ved vår fabrikk her i Bergen og hele produksjonen er underlagt ISO 14001 miljøstyringssystem samt ISO 9001 kvalitetssystem. -
Norsk ull - splittet fra "Hva har du kjøpt nå!"
Elisabeth-81 svarte på Bjørn J sitt emne i Alt annet utstyr
De fleste er sikkert blandingsprodukter ja, men som jeg har skrevet tidligere, plagg skal merkes med alle fibre som er benyttet i plagget. Altså er det 80% ull og 20% et eller annet annet, merkes ikke plagget med 100% ull. Dersom plagget har flere lag, kan det merkes f.eks fôr: 100% ull, yyterstoff: et eller annet. De kan ikke merke et plagg 100% ull fordi ulla er 100%. Plagget skal være 100% ull. De er forpliktet til å oppg alle fibre som er brukt. At de skriver ullfrotté uten at det er 100% ull, blir noe annet. Men ser man på lappen inni plagget, får man sannheten der. Med unntak av superwash da. -
Norsk ull - splittet fra "Hva har du kjøpt nå!"
Elisabeth-81 svarte på Bjørn J sitt emne i Alt annet utstyr
Tufte bruker heller ikke superwash-ull. Vet ikke om de har så mye rene ullprodukter, men jeg kjøpte ihvertfall en ullfrotté-genser i går, i 100% ull (det andre jeg har av "ullfrotté" er visst ikke 100% ull). Jeg tror en god indikator er vaskeanvisningen, men det er jo fortsatt ingen garanti for at noen ikke merker med lavere temp enn hva plagget faktisk tåler. -
Norsk ull - splittet fra "Hva har du kjøpt nå!"
Elisabeth-81 svarte på Bjørn J sitt emne i Alt annet utstyr
Kom gjerne med referat når du har brukt den litt -
Norsk ull - splittet fra "Hva har du kjøpt nå!"
Elisabeth-81 svarte på Bjørn J sitt emne i Alt annet utstyr
Det er ikke usannsynlig at folk fortsatt lever i den tro at ull må håndvaskes. Så tenker de at når noe kan merkes 100% ull, da er superwash en ubetydelig behandling mtp ullas funksjon. Og at jeg blir klam og kald i superwash og ikke i ubehandlet ull, det er jo bare psykisk. Også legges det vekt på at all ull uansett er behandlet, for det har vært igjennom en fargingsprosess, så helt ren ull er det uansett ikke. Jeg vil vel påstå det er en forskjell på farging og plast, så det argumentet syns jeg er tåpelig. Min subjektive oppfatning (jeg har asperger, så nervesystemet mitt er litt oversensitivt), blir forklart som psykisk. Jeg klarer ikke tenke meg hverken kald eller varm, men jeg skulle virkelig ønske det var en egenskap jeg hadde 😅 Jeg tror endel fortrenger at de blir lurt, at de tenker det ikke er så ille for da hadde de ikke merket med 100% ull. Også er det jo fint å kunne vaske på 40 grader og til og med vaske skikkelig feil uten at det krymper. Men jo mer vi maser på produsenter og jo mer vi klager, jo større er sannsynligheten for at det dukker opp krav til merking, eller ihvertfall at flere opplyser hvordan ulla er behandlet. -
Norsk ull - splittet fra "Hva har du kjøpt nå!"
Elisabeth-81 svarte på Bjørn J sitt emne i Alt annet utstyr
Det er bare å se på lappen inni trøya, eller gå inn på produktet på aclima.no. Jeg har 4 eller 5 sånne trøyer. 100% merinoull. Jeg er helt enig med deg at det ikke kjennes sånn ut, men så er jo også aclima-ulla superwash-behandlet og sånn sett er hele trøya dekket med plast. Men det finnes ulike ullkvaliteter, noen er glattere enn andre. Så har nok spinne-teknikk og strikketeknikk endel å si for hvordan stoffet kjennes ut. Hadde det vært syntetisk materiale på sidene, kunne de ikke skrevet 100% ull. -
Norsk ull - splittet fra "Hva har du kjøpt nå!"
Elisabeth-81 svarte på Bjørn J sitt emne i Alt annet utstyr
Ja, det vet jeg. Men når det er så løst strikket som ullnett, skal det mindre til før det krymper. Vasker man en superwashtrøye på vanlig vask, 40 grader. Er den like stor når den kommer ut av maskinen, som når man slang den inn. Ullnett derimot, må vaskes på ullprogram for ikke å krympe, selv om det er superwashbehandlet. Løs strikk var også Lanullva sin unnskyldning for superwash. Det er ikke det at jeg ikke tror det går å vaske ullnett uten superwash, men at jeg tror man må være ekstremt forsiktig. -
Norsk ull - splittet fra "Hva har du kjøpt nå!"
Elisabeth-81 svarte på Bjørn J sitt emne i Alt annet utstyr
Den er 100% ull (med superwash). Ingen syntetiske paneler. -
Norsk ull - splittet fra "Hva har du kjøpt nå!"
Elisabeth-81 svarte på Bjørn J sitt emne i Alt annet utstyr
Jeg har bare hørt at det er svalende, også gransket jeg ikke det noe videre 🙈 Men leser nå at det er temperaturregulerende. Men uansett, poenget var at 100% ull er varmere enn ull/silke blandet. Jeg har ikke noe penundertøy. Hvorfor har man egentlig det? Ullboxeren funker like fint under penbuksa som under turbuksa 😅 Jeg kunne nok hatt noen t-skjorter i ull/silke, for det høres behagelig ut om sommeren, men om vinteren vil jeg ha 100% ull. Ren silke funker ikke her, for jeg kan ikke fordra så glatte stoff. Men jeg vurderer silke som trekk til den ullputa jeg laget, for den røyter visst som faen 😂😂 I følge søsteren min, er silke veldig tett. -
Norsk ull - splittet fra "Hva har du kjøpt nå!"
Elisabeth-81 svarte på Bjørn J sitt emne i Alt annet utstyr
Jojo, silke er bra greier, men dersom man vil ha varmt ulltøy, velger man ikke noe som er iblandet silke. Silke varmer ikke, men har en svalede effekt. Og ja, ullnettingen til aclima er gull. Måtte sjekke mine da noen her skrev at de ikke var 100% ull. Jeg hadde visst noen blandet og noen 100%. Og bommer du litt på vaska når du vasker ullnettingen, blir den liten, så jeg vet ikke om det egentlig er mulig å lage ullnetting i ubehandlet ull uten at den krymper så fort du sier såpe og vann i samme setning. Det er jo ikke sånn at ull mister all sin effekt med superwashbehandling. Og ullnettingen varmer jo fordi fuktigheten lett føres bort fra kroppen og det dannes et lag med luft mellom hud og klær. Jeg klarer ikke styre hjernen min til å mene at jeg ikke fryser, dersom jeg faktisk fryser, så bare psykisk er det ikke. Det er stor forskjell på hvor sensitive vi mennesker er, så det er slett ikke sikkert du merker noen forskjell på det ene og det andre. -
Norsk ull - splittet fra "Hva har du kjøpt nå!"
Elisabeth-81 svarte på Bjørn J sitt emne i Alt annet utstyr
Og blander med 24% polyester. Da foretrekker jeg superwash egentlig. Hvis man ikke går for den økologiske seien, men der er det blandet inn silke, som gjør at klærne ikke blir like varme. Kan nok være veldig greit på sommeren, eller egentlig i januar også, når den er som nå 😤 Klarte ikke finne noe om strøm på sidene dems, men nå klarte jeg ikke finne det jeg leste om superwash tidligere heller, så jeg er nok muligens litt blind i dag. Men jeg tenker at for at klærne ikke skal krympe/tove på 40 grader, må skjellene bort, eller ihvertfall ganske mye ned. Jeg vet ikke om det stemmer, men jeg har lest at skjellene regulerer varmen. Uansett tenker jeg at skjellene er der for en grunn. Jeg er nok både sær og sta, men jeg vil at de skal være der. På tirsdag, på kveldstur med hundene, hadde jeg på meg en tynn, ubehandlet trøye og en ubehandlet ullfleecejakke. Det var riktig nok ikke møkkaldt ute. Det var et par grader. Men det blåste nordavind fra alle kanter. Det var litt feil, den var ikke så sur som nordavinden. Men ihvertfall, jeg tenkte, høh, det er derfor hundene ikke fryser ihjel på vinterfjellet, de har jo ordentlig, uvaska ull. I går, på en idiottur oppi skogen, sto jeg plutselig med vann til låret. Tynn ubehandlet ullstilongs og bomullsbukse. Var et par grader da også. Ble ikke kald. Hadde jeg hatt den tykkere superwashstilongsen, hadde jeg frøset ihjel, sånn nesten ihvertfall. I går kveld, tynn, ubehandlet trøye og behandlet ullfleece, vinden var kald. Men egentlig var den ikke kaldere enn på tirsdag. Av en eller annen grunn fryser jeg veldig lett på rumpa. Jeg kan ha tre lag ull, hvor det ytterste er ullfrotté, iskald fordet. Nå har det vært flere ganger hvor det har vært rundt minus 10 grader. Ganske tynn ullstilongs, fryser ikke. Nå skal det sies at jeg endelig fant bukser i 100% bomull, så det hjelper nok. Syntetisk blir kaldt. Men jeg er overbevist om at den tynne ullstilongsen varmer mye mer enn tykke superwashstilongser. Nå rotet jeg meg skikkelig bort fra poenget. All ull kan vaskes på ullprogram, med mindre du har en hønngammal vaskemaskin. Det er derfor ingen grunn til å behandle ulla med hverken det ene eller det andre. Det henger igjen fra gamledager, hvor maskinene ikke vasket så skånsomt. -
Norsk ull - splittet fra "Hva har du kjøpt nå!"
Elisabeth-81 svarte på Bjørn J sitt emne i Alt annet utstyr
Jeg tenkte "jasså, forvasket for mykhet og fasong, man kan da strikke klær med fasong. Og skal klær få en annen struktur etter vask?" Også tenkte jeg på at aclima skriver at klærne er "ferdig krympet", når de er superwashbehandlet. Så jeg stoler ikke på at Originals ikke har en eller annen uønsket behandling. Det beste er å spørre dem. Egentlig burde vi kontakte alle som lager ulltøy og etterspørre klær uten superwash, slik at de forstår at noen vil ha det. -
Norsk ull - splittet fra "Hva har du kjøpt nå!"
Elisabeth-81 svarte på Bjørn J sitt emne i Alt annet utstyr
Hvis det kan vaskes på 40 grader er det superwash. I følge Nøstebarn sin nettside, er det kun det som er merket med håndvask som ikke er superwash. Da jeg snakket med ei som jobber der, mente hun at dersom det kan vaskes på 40 grader, er det superwash. Det siste gir mest mening. I følge en blog betyr det vanlige vaskemaskinmerket at det kan vaskes på ullprogram med de antall grader som er oppgitt. Er det en strek under, skal det vaskes på skånsom ullvask, er det to streker under, skal det vaskes på ekstra skånsom vask. Dagens maskiner har skånsomme ullprogram, så jeg ser ikke helt hvorfor de ikke skal kunne merke med skånsom ullvask, 30 grader, dersom det er ubehandlet ull. Svaret fra Klepp var at det slurves med vaskeanvisningen, hva nå enn det måtte bety. Jeg tror ihvertfall ikke det er noen regel som sier at ubehandlet ull ikke kan være merket med maskinvask, da hadde hun svart det. Jeg tenker at man har ingen garanti for at noe som er merket med skånsom ullvask på 30 grader, ikke er superwash, men sannsynligheten er stor. Derimot vet man garantert at dersom det er merket 40 grader, er det superwash. Verden er innviklet 🙄 -
Norsk ull - splittet fra "Hva har du kjøpt nå!"
Elisabeth-81 svarte på Bjørn J sitt emne i Alt annet utstyr
Har hørt andre si at de gjerne skulle produsert klær i Norge, men at vi ikke har fabrikker igjen til det. Så det er nok noe i det du fikk fortalt. Den ene genseren kunne nok Ulvang klart å få produsert i Norge, det er vel bare snakk om pris. Men den er vel kanskje allerede dyr nok. Black friday, black week, black month, cyber monday, cyber week, førjulsalg, romjulsalg, januarsalg. Så har vi: vi tyvstarter black monday, black week, black month, cyber monday, cyber week, romjulsalget, januarsalget. Og folk lærer aldri. Butikkene vil ha ut årets (fjorårets når vi kommer til januar) modell, spesielt når det gjelder klær. Hvis du heller venter til februar, er det så klart en sjanse for at du ventet for lenge, men det er også en relativt stor sjanse for at du finner samme produkt mye billigere på outlet. -
Norsk ull - splittet fra "Hva har du kjøpt nå!"
Elisabeth-81 svarte på Bjørn J sitt emne i Alt annet utstyr
Jeg tror egentlig ikke slitestyrken blir bedre. Der er det nok andre ting som har større innvirkning. Om noe, burde den vel bli mindre slitesterk etter en superwashbehandling. Jeg tror ikke de har bedre fukttransport, men det utsagnet er kun basert på egen erfaringer. Jeg syns vanlig ull tørker raskere og føles tørrere, enn superwash. Superwash oppleves mindre varmt enn vanlig ull. Det føles litt som å ha plast mot huden uten at man egentlig tenker over at det føles sånn før man prøver noe uten superwash. Jeg har ikke hørt andre som har problemer med lukt i superwash-klær, men jeg syns de mye lettere får vondt lukt. Det jeg har lest er at det legges et veldig tynt lag med polymer rundt ullfibrene. Disse polymene utvides når de blir våte og hindrer at ulla krymper. Så det skal vel ikke være helt dekket med plast, ikke når det er tørt ihvertfall. Laget er så tynt at woolmark mener det fortsatt kan kalles 100% ull. Det man ofte leser hos produsenter som bruker superwash, er at ulla blir vasket og er derfor ferdig krympet. Høres jo harmløst ut, men det er ikke hele sannheten. Det er stor forskjell på superwash og syntetfibre, men det er også stor forskjell på superwash og ull. Om den ikke hadde blitt behandlet på noen som helst måte, ville den inneholdt lanolin. I superwash tror jeg ikke det er lanolin igjen. Uansett ull, blir den vasket før den blir til klær. Så endel lanolin forsvinner uansett. Vanlig ull kan man tilsette lanolin, vet ikke om det fungerer på superwash.