Phanini
Aktiv medlem-
Innlegg
21 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
Om Phanini
Nylige profilbesøk
Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.
Phanini sine prestasjoner
-
Ja, Semeltinden er en flott topp. Jeg besteg den fra Gjendebu i fjor sommer. En ganske lang anmarsj , og ingen merking opp mot selve toppen. Men ikke teknisk krevende, kun litt bratt steinur siste biten.
-
Leirvassbu til Skogadalsbøen er den lengste etappen, men temmelig lettgått. Stort sett nedoverbakke hele veien (Leirvassbu ligger på ca 1400 moh, Skogadalsbøen på bare litt over 800 moh). Tyngre fra Skogadalsbøen til Olavsbu, men ikke altfor langt. Et spennende alternativ er å gå ruta via Skogadalen og krysse fjellryggen over til Rauddalen. Men dette er litt lengre og tyngre, og det er kanskje ønskelig for barna å gå den korteste ruta. Olavsbu-Leirvassbu er den korteste etappen, men kanskje også den som kan by på flest potensielle utfordringer. Det ligger en ganske stor og litt bratt snøfonn nedover fra Rauddalsbandet, som kan være litt ekkel om snøen er hard. Elva mellom Nedre Høgvagltjern og Langvatnet kan være litt utfordrende å krysse ved stor vannføring, men er uansett greit å komme seg over lengre ned mot Langvatnet, der elva deler seg i mange små løp. Når det gjelder fiskemuligheter tror jeg ikke de er de aller beste på denne ruta. Mange av vannene på turen ligger ganske høyt, og isen har vel knapt nok gått der enda (se f.eks. webkamerabilde fra Leirvassbu). Men anbefaler å høre med hyttevertene.
-
Jeg vet ikke om dere ønsker å følge merkede stier, eller om dere går utenom, f.eks. over breer og fjellrygger osv. Uansett er det en temmelig lang tur å tilbakelegge på en helg. Om dere går T-merkede stier tror jeg den raskeste ruta er å ta av mot Glitterheim etter at dere har gått over Besseggen, og så fra Glitterheim via Skautflye til Spiterstulen, og opp Galdhøpiggen derfra. En annen mulighet er å gå til Memurubu og videre over Memurutunga ned til Storådalen, og derfra opp Urdadalen og Visdalen til Spiterstulen. (antar i begge disse tilfellene at dere starter med å gå over Besseggen fra Gjendesheim). Hvis dere har breutstyr kan dere ta snarveien over Vestre Memurubre i stedet for Urdadalen.
-
Jeg er riktignok ingen utpreget fjellklatrer akkurat, og for folk som er godt erfarne med klyving og klatring er sikkert det klyvepunktet helt uproblematisk. Men jeg har tross alt vært på noen topper som innebærer en del klyving, som bl.a. Kyrkja, Mjølkedalstinden og Store Smørstabbtind, og jeg opplevde klyvepunktet mellom Svartdalspiggene som mer krevende enn det jeg har vært borti på de andre nevnte toppene. Men ok, hvordan sånne ting oppleves er nok ganske individuelt
-
Jeg gikk selv Nordre og Store Svartdalspiggen i sommer. Da brukte jeg ca 30 min fra Nordre til Store, og vil nok påstå at 15 min er litt vel i underkant i tidsbruk. Det går kanskje om man småjogger Men er det bare jeg som synes at klyvepunktet på eggen der var nokså plundrete? Jeg fant vardingen som førte ned fra Nordre litt til høyre for selve ryggen. Her var det så vidt jeg kunne se 3 mulige nedganger til det laveste punktet på eggen. Den ene (lengst til venstre på vei ned) fant jeg å være litt for høy og bratt, den andre så grei ut, men var sperret av en stor steinblokk. Jeg gikk da ned en tredje nedgang, lengst til høyre. Dog var dette nokså på kanten av hva jeg vil kalle "lett" klyving. Men takket være tørre og fine forhold gikk det greit. Men jeg hadde ikke våget meg ned der på vått fjell! Da jeg skulle opp igjen valgte jeg samme passasje, og jeg måtte virkelig ta et "kjempesteg" for å kunne dra meg opp en renne der. Dette vil jeg si er noe av det mer spenstige jeg har vært borti av klyving (sml med f.eks. Kyrkja og Mjølkedalstinden, der jeg har kommet meg veldig greit opp). Men jeg fant ingen enklere oppganger heller. Noen som kan si om jeg kanskje gikk feil? Dog var det en varde akkurat der jeg kom opp etter klyvingen.
-
På bildet uten zoom klarer jeg ikke å se toppene godt nok til at jeg kan si hva vi ser, men på det andre bildet ble ting mer tydelig. Jeg synes toppen du har merket med Midtre Surtningssue ligner mer på Vesle Knutsholstind, og den du har merket Austre Leirungstind synes jeg ligner mer på Vestre. Ellers er jeg enig i dine forslag. Dessuten er jeg ganske sikker på at vi ser Mesmogtinden og Langedalstinden (som du ikke har satt navn på) til venstre for Torfinnstindene. Muligens ser vi en flik av Kvitskardtinden også, som går nesten i ett med Torfinnstindene.
-
Tror vel neppe det er plagsomt mye folk der. Det er dog fare for noe biltrafikk på anleggsveien inn dit av folk som skal på Falketind eller Uranostind, som er populære å bestige. Men har ikke inntrykk av at så mange pleier å dra dit bare for å campe. Vil anbefale å slå seg til litt unna veibommen/parkeringen.
-
Jeg vurderer å ta en hytte til hytte-tur i Breheimen på ca en uke eller litt mindre i sommer. Ruta jeg vurderer er Bøvertun – Nørdstedalseter – Sota Sæter – Sprongdalshytta – Arentzbu – Nørdstedalseter – Stølsdalen – Turtagrø. (Eventuelt droppe de to første etappene og starte på Sota Sæter. ) Dette er et område jeg ikke har gått i før (har mest erfaringer fra Jotunheimen), men har inntrykk av at det er et spennende og variert terreng. Er det noen her som er godt bevandret i området og som har erfaringer og tips å dele vedrørende denne ruta, eller andre ruter i Breheimen? Ut i fra turbeskrivelsene til DNT inneholder flere av disse etappene elvevadinger, det gjelder både Bøvertun – N.dalseter, Sprongdalshytta- Arentzbu og Arentzbu – N.dalseter. Er noen av disse vadingene krevende? Generelt kvier jeg meg for elvekrysninger som krever vading, spesielt hvis elvene er strie. Jeg har funnet det vanskelig å oppdrive mye informasjon om dette området, både på nett og blant fjellbøker, så erfaringer og beskrivelser mottas med takk.
-
Flott rapport! Jeg var der dagen etter deg. Morsomt det du sier om snøfonna som går oppover fra bandet. Jeg valgte å gå opp steinura til venstre (som er temmelig grov lengst nede) og tenkte med meg selv at jeg heller burde gått snøfonna Ellers opplevde også jeg det øverste klyvepartiet (når man starter på det røde fjellet) som det mest krevende. Ble stående litt og tvile på om jeg skulle komme opp men det gikk veldig greit når det kom til stykket. Var verre å gå ned enn opp. Hadde en fin tur på Visbretinden dagen etter, den kan også anbefales!
- 1 svar
-
- kyrkja
- jotunheimen
-
(og 1 andre)
Merket med:
-
Den broa er nok en annen som ligger lengre nede. Den som man krysser når man går T-stien er mer solid, med rekkverk på hver side. Er det virkelig så mange som fem da? Har gått begge disse strekkene for et par somre siden og kan ikke huske flere enn de to jeg nevnte. Mulig det er 2 stk nede på elvesletta ved Gjendebu, men disse er uansett ikke av det utfordrende slaget. Ellers er det jo et par sommerbroer da, en i Torfinnsdalen og en i Veslådalen, men disse er ikke hengebroer.
-
Så vidt jeg husker er det to hengebruer på denne turen (hvis dere følger vanlig T-sti). Den ene er over Vesleåe (?) like før Gjendebu, mens den andre er over Høystakka, like før nedstigningen mot Bygdin. Ingen av disse er spesielt lange, men den over Høystakka er ganske høy og elva/fossen under bråker ganske mye.
-
1. July and August are the best months, but also the most popular and crowded. Perhaps mid- or late August, when most people have ended their holidays. September can also be nice, but the weather is generally colder and it may also come snow. 2. Most of the T-marked trails have bridges over rivers. 3. All of these (except Leirvassbu, I think) can be reached by bus. 4. Olavsbu is very popular in the holiday season and may be very crowded. Spiterstulen - Leirvassbu via Urdadalen sounds like a very long trip. Why not go to Gjendebu instead? A very nice place, although popular, it is not as crowded as Gjendesheim and Memurubu. Perhaps my favourite hut in Jotunheimen (along with Skogadalsbøen). The last trail on your list, Olavsbu - Skogadalsbøen via Snøholsvatnet is VERY long if you mean to walk it in a single day. I would rather recommend to start on the trail to Fondsbu, and then go to Skogadalsbøen via Mjølkedalen and Skogadalen (which is also long, but manageable). I would also recommend Fondsbu - Skogadalsbøen, a very nice and not too crowded route. 5. Easy, if you are in a normal physical condition. Have a nice trip!
-
Dette er en ganske grei tur med tanke på at det er T-merking helt til topps, men det er enkelte bratte partier. Spesielt opp til Svartdalen, samt det siste stykket før toppen. Men ikke noe verre enn lett klyving. Vær obs på å ta av fra stien mot Torfinnsbu så snart du er forbi det bratteste skrentpartiet opp mot Svartdalen. Her er det i starten ikke veldig god merking, men den blir tydeligere etter hvert, når du kommer opp på selve ryggen. Vi brukte ca 3 timer opp fra Gjendebu. Dessverre hadde vi tåke på toppen, så det ble dårlig med utsikt. Er sikten god så skal det også være greit å gå videre bort på Store Svartdalspiggen. (noe vi ikke gjorde pga. tåka)
-
Eventuelt kan man dele denne opp i 2 lettere etapper hvis man legger veien om Leirvassbu. (Gjendebu-Leirvassbu ca 6 timer og Leirvassbu-Spiterstulen ca 5 timer)
-
1) Det ser ut til å ligge en del snø rundt Leirvassbu fortsatt, utfra hva webkameraet der viser, se http://www.ton.no/index.php?option=com_content&view=article&id=71&Itemid=85&lang=no . Det trenger ikke å bety at det er vanskelig å gå der. Du kan eventuelt ringe Leirvassbu og forhøre deg. Rundt Spiterstulen er det vel helt bart, men så ligger det også ca 300 meter lavere. 2) Denne turen er ikke tung, i allefall ikke hvis du går mot Spiterstulen, slik du antyder. Gikk denne turen i fjor. Litt steinete inne i Kyrkjeglupen, men ellers lettgått. For det meste flatt og nedoverbakke. Brukte ca 5 timer. En fin tur for nybegynnere. 3) Tror det er helt greit å slå opp telt, i allefall nede i Visdalen.
- 5 svar
-
- 1