Gå til innhold
  • Bli medlem

ketilring

+Støttemedlem
  • Innlegg

    832
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    31

Alt skrevet av ketilring

  1. Ull, definitivt. Min erfaring er at det bør være en blanding med minst 70% ull, og de bør være såpass tykke at de kan absorbere en del fuktighet uten å føles klamme. Min favoritt er sokkene til Lasting, da de er de mest slitesterke og komfortable jeg har prøvd. Bambus og andre syntetiske tekstilfibre har jeg ikke tro på til turbruk i alle fall, men kanskje andre har mer erfaring med dette enn meg.
  2. Akkurat det @foroll skrev. Jeg bruker Lundhags Grease en til to ganger i året for å mette læret og holde det vanntett og mykt. Men i det daglige brukes Lundhags Wax som et beskyttende og vannavvisende lag på toppen av dette. Jeg har ingen lærsko med gore-tex selv, men jeg vi tro at det er voks som er mest aktuell her, til å beskytte læret og membranen under så den varer så lenge som mulig.
  3. Vi endte opp med et solseil på 3x3m fra jysk. Kostet ca 500,- mener jeg å huske. Ikke polycotton men UV-beskyttet polyester. Bardunene som følger med må byttes i noe sterkere, men den har holdt nå i to sesonger her på den forblåste trøndelagskysten.
  4. Som ligger i … ? Det er nok den nord-amerikanske turkulturen med «thru-hiking» og «trails» gjennom USA og Canada som har gjort slike lettvektsprodukter veldig populære. Jeg har flere slike produkter selv, og de fungerer bra. Men de er nok 3-sesongsprodukter i skandinavisk målestokk.
  5. Virket ikke så veldig "stormworthy" som de selv kaller det nei. 😄 Men man må huske at en amerikansk "storm" egentlig bare er en ansamling med mørke skyer. Her en en oversettelse til norsk: rain storm: det regner litt hail storm: det hagler litt snow storm: det snør litt wind storm: det blåser litt
  6. Osprey Ariel Plus 100 er en damemodell som ofte har vært på salg til rundt 2900. Den begynner å bli utsolgt rundt om på nettet, men kanskje noen butikker har den enda? Det er nok 85-literen det går mest av…
  7. Lundhags Forest II ute og gjør jobben sin i høstskogen.
  8. Med barn på tur er nok det viktigste at brenneren og matlaging generelt er så enkelt som mulig, da man har mye annet og stresse med, og man trenger ikke en sær og kranglete brenner som skal pumpes og forvarmes og passes på i tillegg. Jeg vil anbefale (og brukte selv da ungene var små og var med på tur) et Trangia 25-sett med gassbrenner. Et slikt får du til 1200,- nytt og enda billigere på Finn. Fordelene er at det varer evig og trenger knapt vedlikehold. Ingenting er enklere og raskere å fyre med en gass, og varmereguleringen på denne gassbrenneren er god. Settet står meget støtt på basen, og vindskjermingen veldig god. Vindskjermen beskytter også flammen mot barnehender og plastposer og annet som veives rundt. Ulempen er naturligvis at vekt og volum er noe høyt. Men man har jo med dette et helt kokesett som kan pakkes sammen inni seg selv, med plass til brenner og gassboks og mer til.
  9. Det ryktes at Garmin har en ny abonnementstype eller "modus" for sine InReach-enheter som kalles Enabled. Her betaler man ca. $8 i måneden, og det er kun SOS-funksjonaliteten som er inkludert, men man kan bruke sporingsfunksjonalitet med lengre intervaller og sende check-in meldinger for noen kroner pr. melding. Jeg har ikke klart å finne ut noe mer om dette abonnementet og hvordan man aktiverer det. Men hvis det er mulig å benytte dette her i Norge tror jeg kanskje det er noe jeg kommer til å gå for, siden jeg egentlig bare har med InReach'en på grunn av SOS-knappen og bare en sjelden gang sender check-in meldinger.
  10. Det kan nok gå, men vær obs på at ytterteltet ikke tetter helt ned mot bakken på denne modellen, og det går antagelig ikke å stenge ventilene eller myggnettingen, noe som betyr at teltet kan fylles med snø i snøfokk. Hvis det er små tunneltelt du helst vil ha, se heller etter Nallo 2 GT eller tilsvarende på Finn. Som allerede nevnt er det en kjempefordel med to innganger og rette endevegger på innerteltet på vintertelt, i alle fall over tregrensa. Da bør du se etter Kaitum 2 eller tilsvarende modeller.
  11. Jeg fikk med meg på YT at Garmin på grunn av konkurranse fra Apple har fjernet den årlige abonnementsprisen og økt antall kostnadsfrie meldinger. Men at de har økt prisen på andre ting som oppstartsgebyr og lignende for å kompensere forbauser meg ikke…
  12. Dårlig? Mener du at den er glatt på enkelte typer underlag? Antagelig har de prioritert slitestyrke foran grep på akkurat denne «urbane» modellen med Wayfinder-såle. Tipper man må gå de inn på grus en periode for å få rufset opp sålen litt slik at de sitter bedre på våt stein og røtter, akkurat som på mange Vibram-såler.
  13. Det var interessant. Så et par reviews, og det ser ut til at de har eksperimentert med flere løsninger på denne sekken som ikke har vært helt heldig. Levity/Lumina ser ut til å ha mer "standard" løsninger på ting, og jeg merker ingen tegn på slitasje nå etter fem års bruk. Men så har jeg aldri hatt mer enn 10-11 kilo i den da, og det har kanskje litt å si på skulderreimer og slitasje på disse.
  14. Osprey Levity, finnes i 45L og 60L versjon. En lett og veldig komfortabel sekk. Jeg har 45L som veier 830g, og jeg ga 1499,- for den for rundt fem år siden. Den holder fint til en ukestur på sommeren. Edit: Ser at det er lite treff på Levity/Lumina på Google nå, så jeg frykter at den har gått ut av produksjon dessverre. Ser ut som det er Exos Pro 55 på ca 860g som har tatt over, og den er en god del dyrere.
  15. Det mest essensielle: ikke ta med ting man ikke trenger. 😊
  16. 70 cm skal jeg også klare på en dag. Husk også at ut i oktober har man bare 8-9 timer godt dagslys, så det kan også være en faktor.
  17. Jeg så at 42mm og 47mm-utgavene av Epix lå til 7299,- mens 51mm-utgaven, den med god batteritid, kostet en del mer. Prisene endrer seg fra dag til dag, så det kan nok være lurt å følge med litt og sette opp varsel i Prisjakt f. eks. Du kan jo også forsøke deg med et lavere bud på de klokkene som har ligget på Finn en stund.
  18. Det er vel Shimano’s metode for å angi størrelse på snella, og sier noe om hvor mye snøre den har kapasitet til å ta. Min tolkning: 500: innlandsfiske 1000-2500: lett til moderat fjellfiske 3000 og oppover: kystfiske/sjø
  19. Tror ikke du gjør mye feil ved å velge den snella eller noen av de stengene du lister opp her. Akkurat som deg liker jeg å gå langt og lett og bruker sluker og spinnere på 7-12 gram. Jeg ville nok ha gått for den Miravel-snella i 1000 eller 2000-størrelse og lagt på multifilament, og valgt en stang med kastevekt 3-14 gram, for eksempel Shimano STC 210/240L (7/8 fot, 3-14g). Andre vil sikkert mene at man må ha mye grovere utstyr enn dette.
  20. Jeg ble imponert over kartfunksjonene på klokka faktisk. Har lastet inn Topo Summer Norway fra Frikart og brukte den til navigasjon på en ~50 km vandretur i Åfjord/Steinkjer i sommer. Det gikk veldig bra, og telefonen fikk ligge ubrukt i topplokket under vandringen. I starten var det enklest å bruke touchskjermen til å panorere og zoom'e i kartet, men jeg lærte meg å bruke knappene til dette også etter hvert. I tillegg bruker jeg kartene mye når jeg padler kajakk. Da har jeg hele tiden oversikt over hvor jeg befinner meg blant holmer og skjær, kan holde rede på avstander under lengre kryssinger, og det gjør navigeringen mye enklere. Fenix 7 Pro-serien har en litt bedre og klarere skjerm enn Fenix 7 og eldre, så det kan hende at det har innvirkning på hvordan kartene vises. Tidligere var min menig at lommelykt på klokka var en utrolig teit og unødvendig gimmik! Nå har jeg kommet dit hen at jeg aldri skal ha klokke uten lommelykt igjen. 😊
  21. At den "spiser batteri" under aktiviteter er vel å ta i litt, jeg opplever at den varer i opp mot 55 timer i aktivitets/GPS-modus, og det er mye mer enn jeg hadde forventet. Med 2 timer GPS-bruk om dagen varer jo klokka i opp mot 3 uker uten lading. 😅 Skjermen på Fenix 7 Pro-serien er absolutt god nok ja! Flere jeg kjenner på kontoret og ellers har gått for Epix på grunn av skjermen, som er samme skjerm som Apple Watch bruker, og de er strålende fornøyd med den. Den har jo imponerende farger og oppløsning. Men de er vel mer "smartklokke"-brukere som bruker den mest til golf og litt løping, og har ikke noe i mot å lade klokka litt oftere. Jeg bruker ofte klokka på på lengre turer over flere dager og vil helst ha lengst mulig batteritid. Jeg liker best MIP-skjermen som kan være på kontinuerlig under navigering/kartbruk uten å bruke særlig strøm, og samtidig var jeg veldig nysgjerrig på Solar-funksjonaliteten. I tillegg var Fenix 7X Pro tusen kroner billigere enn Epix Pro Gen2 da jeg skulle handle, så da var valget enkelt. Jeg er selv halvveis til 90 og må holde klokka på en armlengdes avstand for å se, så jeg tror ikke jeg ville kunne dra nytte av den ekstra oppløsningen til Epix uansett. 😅
  22. Jeg ser at du nevner "Epix Gen2" i tittelfeltet. Merk at dette er en eldre modell, forløperen til Epix Pro Gen2. Jeg ser at Elkjøp og Power prøver å selge den eldre modellen til omtrent samme pris som den nyere Pro-modellen. Dette er veldig forvirrende, og disse butikk-kjedene satser nok på at kundene ikke helt skjønner forskjellen. Den eldre modellen har bare halvparten av batteritiden, halve lagringskapasiteten (for kart), har en eldre pulssensor og mangler lommelykt, samt at den mangler noen av de nyeste software-funksjonene.
  23. Fenix 7 Pro har en MIP-skjerm som bruker betydelig mindre strøm, men har litt lavere kontrast og oppløsning, mens Epix Gen2 Pro har AMOLED-skjerm, som bruker mer strøm men er mer lyssterk og har klarere farger. Fenix kommer i tillegg i en Solar-versjon (solcellepanel) som gir litt strøm til batteriet når den brukes utendørs. Så oppsummert så har Fenix litt bedre batteritid, mens Epix har litt bedre skjerm. Bortsett fra det er disse modellene identiske. De har også identiske kart/kartløsninger. Selv gikk jeg for Fenix 7X Pro Solar på grunn av batteritiden og at skjermen kan være på hele tiden uten å bruke strøm. Oppgraderte fra Fenix 3, så hadde vent meg til denne skjermtypen. Begge disse modellene ble forresten erstattet av Fenix 8 for noen dager siden, men prisen ligger på rundt 15000,- så de er foreløpig ikke noe reelt alternativ…
  24. Ser på YT at fiber begynner å bli populært i boblejakker (synthetic jackets) igjen, kanskje først og fremst blant veganere. Det kan se ut til at primaloft, coreloft og andre materialer blir forbedret med tanke på isolasjon/vekt stadig vekk, men vet ikke om dette noen gang vil tas i bruk i soveposer.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.