Gå til innhold
  • Bli medlem

Fjellrypa85

Aktiv medlem
  • Innlegg

    62
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    5

Fjellrypa85 vant dagen sist 2. juli 2019

Fjellrypa85 hadde mest likt innhold!

Om Fjellrypa85

Nylige profilbesøk

2 294 profilvisninger

Fjellrypa85 sine prestasjoner

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

  • Very Popular Sjeldent
  • Dedicated Sjeldent
  • Reacting Well Sjeldent
  • Conversation Starter
  • First Post

Nylige merker

192

Nettsamfunnsomdømme

  1. Jeg laga ei lignende løsning på mitt DIY-teltprosjekt. Laga inviduelle trekanter med webbing på midten som stangklipsen ble festet i. Dette ble sydd inn i ein flat felld seam på teltduken Stoffet jeg brukte er ikkje så kraftig som på hilleberg sitt. Måtte ha noe som symaskina greit kunne takle siden det ble ein del lag med stoff som skulle sys gjennom (6 lag). Jeg brukt eit teltbunnstoff på 150 g/m2 som jeg bestilte frå extremetextil. Ser ut til å holde i massevis. Dette fliser seg heller ikkje opp så treng ingen søm rundt kanten. Ser ikke ut som extremtextil har dette stoffet i sortementet sitt no. Legg ved eit bilde, men hele DIY-teltprosjektet kan du se her (med flere bilder): https://www.fjellforum.no/topic/40959-syprosjekt-enmannstelt/#comments
  2. Er enig i at ventilen blir lav og kan bli utsatt for bla snødrift, så ideelt skulle den vært høyere. Men som du nevner så var det der den måtte plasseres. Skulle bytte ut vinduet med ein ventil og bruke dei eksisteranse brettane som var i sømmen der. Blir spennende å ta det med på tur å se hvordan det fungerer i alle fall og gøy å gjøre sine egne modifiseringer på utstyr. Hvis jeg kutter stengene så tenker jeg at innerteltet blir slappere siden det klipses direkte på stengene(?). Så har i alle fall ikke umiddelbare planer om å gjøre det. Er det noe du har prøvd @Lompa?
  3. Fekk i sommer kjøpt eit Mountain Hardwear Trango 3 vintertelt for ein rimlig penge. Eg har ikkje tidligere erfaring frå desse amerikanske telttypane som bare har lufting ned mot bakken, men det verkar på meg at det blir for lite lufting når det på vinteren vil legge seg snø rundt teltet. Har difor sydd ein lufteventil i eine kortenden av ytterteltet der det var eit plastvindu. Stoffet er 55 g/m silnylon der fargen matcher bra resten av teltet. For å holde formen på ventilen er det lagt inn ein bit av 10 mm liggeunderlag og det er festet ein bardun i 3-punkt slik som på Hilleberg sine ventiler. I ventilen er det lagt inn ein åpne/lukke funksjon med glidelås og material frå eit kassert innertelt som puster. Dette for å kunne regulere luft som slipper inn og snø som kan drive inn. Teltet er enda ikkje testet med den nye ventilen, men håper og tror at ventilasjonen blir vesentlig bedre på teltet. Følg meg gjerne på Instagram der eg heiter utstyrsmakaren.
  4. @Tor-Erik-L-77 Takk for det! Har ingen konkrete planer om ett 2.0 telt. Ble far for 8 mnd siden, så fant ut at store syprosjekter må legges på hylla noen år. Men da får ideene tid til å modnes og utvikles ei stund, så kan en sette i gang når det er tid og anledning til det. Jeg kunne tenke meg å ha myggnett i hele eller halve innerteltdøra, nå er det vanlig innertelt materiale i den. Det kommer primært til å brukes i sommermånedene så nok luft er bare ett pluss. Samtidig kunne jeg ha bruk ett mer pustende materiale i endeveggene på ytterteltet der de to luftelukene er, så hadde de ventilert litt selv om de var lukket. Hadde spart meg for litt vekt og komplisert oppsetting ved å velge en ventil over døråpninga (ala Akto/Ringstind) i stedenfor en på toppen som gjør at en trenger topphatten. Men er veldig fornøyd med luftinga den gir og løftet den tverrstanga gir teltet i form av ekstra høyde og vindstabilitet. Skulle ønske jeg hadde brukt ett lettere ytterstoffmateriale enn 60 g/m silnylon. Men tror alternativet på tidspunktet jeg handlet var 55 g/m eller 36 g/m. 36 g/m hadde blitt for spinkelt så hadde ikkje spart så mykje vekt egentlig. Neste mindre syprosjekt er å lage lufteluker på ett Mountain Hardwear Trango 3.1 som bare har lufting langs bakken rundt teltet. Synes ikke det holder for ett vintertelt.
  5. Har du sjekket noe mer ut i dette @Jens Leirvåg? Mitt trango 3.1 har samme problemet. All tapen på sømmene er oppflassa og alle stangkrokene på innsiden av ytterteltet er dratt av.
  6. @Prebb Slik er det jeg sydde inn glidelåsene: Jeg klipte ikke i stoffet først, men zippa sammen glidelåsen, sydde den fast i stoffet med sømmer ytterst på kanten av glidelåsen. Så klipte jeg opp stoffet på midten av glidelåsen før jeg bretta stoffet under seg selv og sydde en ny søm. Legger ved ett bilde som viser prinsippet. Denne viser glidelåsen på lufteluka på toppen. Denne er ikke sydd i bue, men prinsippet er det samme:
  7. Takk for kjekke tilbakemeldinger😊 @Jod-R stoff, div plastspenner, glidelåser, bardunet og teltstenger kom på omtrent 2500 kroner+frakt (sikkert nokken hundrelapper). @Prebb å få til buede glidelåser var noe jeg ikke hadde erfaring med før, men det funket veldig bra og ser bra ut. Mine buede glidelåser i størrelse 3 og er standard coil glidelås. Tror at coil er tingen å bruke da "tennene" består av fleksible deler som kan formes til bueform på stoffet. @whistler bare å begynne med små prosjekter så kan du øke vanskelighetsgraden etter hvert. Men på ett slikt prosjekt bør du ha god tid, plass og tålmodighet😊 gøy er det i alle fall når resultatet blir bra. Silnylon er utfordrende å jobbe med. Stoffet sklir og symaskinen kan ha problem med å skyve stoffet gjennom med jevn stinglengde. Men går bedre etter hvert som du blir vant med det. Jeg brukte knappenåler for å holde stoffstykkende sammen, rett og slett for å ha mulighet for at resultatet ble bra. Skulle sømforsegle med silikon etterpå likevel, så gjorde ingenting med tanke på vanntetthet.
  8. Teltet har nå vært i bruk noen turer dei siste 2 åra. Har laget en liten demofilm der teltet blir tatt opp og ned og jeg har en liten gjennomgang teltet. Har lagt denne ut på youtube. Lyden faller ut i noen sekvenser grunnet vinden, men burde å være til å leve med:) https://www.youtube.com/watch?v=HXYONXTj3yw&t=1
  9. Jeg har forgjengeren til Bonfire, Lamina -30. Den har holdt meg varm i minus 25 grader i telt. Uten telt har jeg brukt den i minus 18. Det ble litt kaldt, men litt vind gjorde sitt. Etter hva jeg forstår så skal det nye fyllet som MHW bruker være bedre enn forgjengeren. Den klarer greit rundt null grader uten å bli for varm. Har brukt den i +15 grader, da blei det badstue, men valget sto mellom for varm eller spist opp av mygg.
  10. Takk for flotte tilbakemeldinger på teltet @Myrmor, @Bemil, @Tittei, @josteink og @Knappetelt! Jeg er fornøyd selv og som det ser ut nå så er det ett fullt brukbart telt som kommer til å bli med meg på tur når jeg skal på tur alene. @Knappetelt: Når det gjelder å ha en bardun fra tverrstangen for å unngå vippingen så tror jeg ikke det er det første jeg skal prøve for å stabilisere teltet mer. Då blir nok tverrstangen bøyd mer mot bakken, som kanskje vil legge ekstra press på hovedstangen og gjøre duken mindre stram. Vippingen i seg selv er ikke et problem tenker jeg. Tenker heller å prøve å redusere årsaken for at den vipper i vinden i utgangspunktet. Tenker da å få laget bardunpunkter på hver langside som kan bidra til å redusere at vinden får tak i duken som gjør at duken blafrer som presses som innerteltet. Tenker å plassere disse bardunene ca som på bildet under:
  11. Ja, stemmer det. Med 10 cm klaring mellom inner og yttertelt. Som vist i bilde under:
  12. Takk for fine tilbakemeldinger:) Kjekt at andre er interessert. Her er en oversikt over målene på teltet. Det var en forutsetning med teltet at det var plass til mitt Exped Synmat LW m/chairkit og at jeg kunne sitte i "stolen" uten å ta oppi taket. Det går akkurat slik teltet er konstruert pga at tverrstanga løftet opp innertelt omtrent der hodet blir når jeg sitter.
  13. Tenkte å skrive litt om arbeidet som er gjort på teltet siden sist "arbeidspost" på Fjellforum. Ytterteltet: Stoffet i klaffen over glidelåsen til lufteluka i taket er byttet ut. Det svarte PU-stoffet krøllet seg når det blei kaldt så byttet det ut med sil-nylon. Dette har fungert bedre. men må lage noen festepunkter på hver side, omtrent halvveis på hver side som holder nede klaffen i sterk vind. Da løfter den seg og vann kan komme inn gjennom glidelåsen. festpunkt der tverrstangen skal festes i hver ende er sydd på. Området der denne ringen er festet er forsterket med et lag sil-nylon som er limt på. Dette for å unngå brudd på duken grunna økt belastning siden tverrstangen står i spenn. Dette ser ut til å være ei god løysing. Tverrstanga gjør at det blir høyere under taket og at vinden ikke presser duken ned i den grad som blir resultatet uten stang. Topphatten er nesten ferdig, mangler bare å sy på festepunkta. Topphatten gjør at den øverste lufteventilen kan være oppe selv om det regner. Det funker veldig bra når det ikke blåser så mye at regnet driver inn, men alt i alt er denne topphatten ett møst for å utnytte teltet best mulig Innertelt: Innerteltet er laget med ein bunnduk som har ei vannsøyle på 10.000 mm, den går 10 cm opp på hver side for å få badekar effekten. Innerteltstoffet er 26 g/m:https://www.extremtextil.de/en/ripstop-nylon-impregnated-inner-tent-20den-26g/sqm-2nd-choice.html. Der er litt løst vevd, så jeg er spent på hvordan det holder seg etter ei tids bruk. I hver kortende er det sydd inn en halvmåne glidelås for å kunne åpne/stenge luftelukene i ytterteltet. Dette bidrar også til bedre lufting i innerteltet. Mulig jeg må få inn myggnetting i innerteltlukene for å få best lufting uten mygg inn. I taket i innerteltet er det ei matchende lufteluke som er i ytterteltet. Denne har myggnetting. Innerteltet er festet til ytterteltet på samme måte som Hilleberg gjør det. Jeg har byttet ut 3 mm barduner med 2 mm barduner. De veier halvparten. Jeg har hatt 2 testturer med teltet i vår/sommer. En med fint vær og en med regn og vind. Erfaringer frå desse turene: Det er god lufting når alle mulighetene blir benytta, om det er litt vind på en av kortendene, bidrar dette til god utlufting og lite kondens Teltet er vindstabilt. Stengene står som påler selv med sterk vind fra siden. Men ser at det bør være barduneringspunkter 1/4 og 3/4 på langsidene for å ta av for vind. Duken bøyer seg en del her. Men det ser jeg at Akto også har problem med dette på videoer jeg har sett av teltet i sterk vind. Ytterteltet er helt tett i sømmene, selv uten seamsealer. Det er jeg overraska over. Unntak er vann som kommer under klaffen på den høyeste lufteluka. Topphatt og ekstra festepunkt på klaffen håper jeg vil redusere dette. Totalvekt: Yttertelt, innertelt, teltstang, tverrstang, 10 x-plugger, topphatt: 1925 gram Legger ved noen bilder og en liten filmsnutt fra testturen med dårlig vær:
  14. Jeg tror det var på denne siden jeg fanget opp at rasant 75 bomull/polyestertråd var fint å bruke på silnylonstoff: https://bushwalkingnsw.org.au/clubsites/FAQ/DIY_RNCTents.htm#Thread "For the very light silnylon fabrics I prefer to use a synthetic thread which is a little lighter than the common sewing thread found in sewing shops (eg Gutermann). A continuous filament polycotton of 100 - 120 gauge (eg Rasant 120) or perhaps a pure polyester of the same gauge (eg Serafil 100) is about the right weight, and can be found in some sewing machine shops. Cheaper poly-cotton or polyester-cotton threads may not be strong enough in the fine sizes, and caution is recommended! Rasant 75 and Serafil 80 are good for seams in silnylon which require strength. The Rasant is a lot easier to handle than the Serafil." Tidligere (kanskje enda?) brukte Helsport polyestertråd omspunnet med bomull. Mitt 12 år gamle Helsporttelt har holdt bra i sømmene, så håper at tråden jeg har brukt også er holdbar. Det vil videre bruk avsløre. Det er ingen tvil om at man kan bli forvirrer når en prøver å finne ut hva man som amatør skal bruke på sine syprosjekt. De forskjellige betegnelsene på størrelser og tykkelser på tråd/nål, rivestyrker på stoff og annet bruker en mye tid på å granske før syingen i det hele tatt begynner. Viktig forarbeid før igangsetting. Synd å bomme på for eksempel trådstyrken, om teltet går i oppløsning på grunn av det så er det veldig ergelig hvis det kunne vært unngått.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.