Gå til innhold
  • Bli medlem

Marmot

Passivt medlem
  • Innlegg

    213
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Om Marmot

  • Bursdag 25. juni 1985

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Sted
    Trondheim

Nylige profilbesøk

1 774 profilvisninger

Marmot sine prestasjoner

Collaborator

Collaborator (7/14)

  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In
  • First Post

Nylige merker

76

Nettsamfunnsomdømme

  1. Som tidligere nevnt så bør du vurdere hund hvis du skal gå alene. Jeg sover dårlig nok med hundevakt og etter noen dager med dårlig søvn vil du trolig bli så sliten og ha så mye søvnunderskudd at du ikke våkner hvis noe skulle tusle rundt teltet ditt. Svalbard om sommern kan bety hufsete vær og mye lokal tåke, noe som heller ikke hjelper noe særlig på nervene. Sjansen er størst for å møte bjørn i Agardhområdet, men kan dukke opp flere steder, bla kan det være en del rundt Van Mijenfjorden. Både Hvitserk, Spitra og flere private grupper har gått samme tur (som regel vinterstid) så mulig du kan få tak i noe mer info ved å henvende deg til dem. Skaff deg også en signalpistol med nok knallskudd, signalpenn er kriseløsning som er mer stress å klargjøre/fyre av, vanskeligere å sikte med og med mye dårligere effekt. Bjørnene kan også være noe mer pågående sommerstid, men umulig å si om du klarer å skremme dem vekk med ett skudd, eller bare må holde den på avstand til du blir evakuert som ved Nordenskiold i fjor. Velger du å gå alene uten hund så pass på at du lagrer mat og annet spennende litt unna teltet ditt og har en eller annen anordning som vekker deg hvis noe stort og tungt skulle begynne å grafse på det. Du må vel i tillegg presentere turopplegget ditt til Sysselmannen (mulig dette bare er for guida turer) så lenge du ikke er fastboende, så mulig de stiller noen ekstra krav til deg.
  2. Hvordan man skal forberede seg kommer jo veldig ann på hvilken tjeneste man ønsker seg inn i, noen krever eksplosivitet, noen et godt forhold til vann og andre en interesse for orientering og tung sekk. Min erfaring er at utholdenhetstrening er den viktigste treninga fordi nesten alle tjenestene krever at man har en viss utholdenhet i bunn. Grunnstyrken må være på plass, men utholdenhet får deg så uendelig mye lengre enn store muskler og elexiarekord i benkpress. Bli kjent med verdien av en tung sekk og en lang bakke, da har du et bra utgangspunkt. Jeg hadde rangert prioriteringa på treninga mi slik 1) utholdenhet, 2) sekk, 3) styrke. Definer et par kvalitetsøkter innen løp ila uka, også en eller to generelle utholdenhetsøkter utenom. En økt med sekk regnes også som utholdenhet, selvom det i tillegg etterhvert blir en bra styrkeøkt. I tillegg til dette kan du trene opp mot styrkekravene også jobbe deg mot et nivå der du klarer et par korte men litt mer eksposive styrkeøkter (type markløft, benk, knebøy, militærpress) ila uka. En fin økt å starte med en 1.5 - 2 timers i terreng med forholdsvis lett sekk, så legger du gradivs på et par kilo hver 1-2 uke frem til det går greit med 25-30 kg på ryggen over litt tid. Etter at du har kommet deg dit så er det greit å justere ned vekta til ca 20kg og trene med det, treningsutbyttet er ganske likt men du slipper skader. Trening kan du sikkert masse om og du finner sikkert en bra løsning på det. Ellers er det viktig å bli komfortabel med å leve ute i felt over litt tid. Er en del som blir litt stressa av dette og ikke helt klarer å omstille seg, viktig å klare å bruke ledig tid på å slappe av isteden for å stresse over gjørme og regn. Innebærer seleksjonen el tjenesten mye orientering burde du også legge inn dette i øktene dine, å være trygg på orienteringa di gjør at du slipper mye ekstra stress og frustrasjon. Edit: Så ikke at du ville bli hundefører før jeg hadde postet meldinga. Vet ikke så mye hun hundetjenesten, men de hadde vel løpeplikt en gang i tiden, det kan jo være greit å ha i bakhodet under forberedelsene.
  3. Bøverbreen har vel alt unntatt riktig lokalisasjon. Kort anmarsj, forholdsvis flatt og lett innsteg og kort vei til litt mer spennende områder i isen. I tillegg er det gode overnattingmuligheter både ut og inne på (alltid hyggelige) Krossbu.
  4. Brukt Klattermusen Brede og Froste en god del, de har tålt lange turer med sekk og pulk, brevandring og skogsvandring så og si uten noen tegn til slitasje. Begge jakkene er tunge og dyre men har en helt utrolig slitestyrke.
  5. Ville også ha gått for militære soveposer, billige og varme. Sånn i teorien kan dere jo også kjøpe et lagstelt med multifuel siden dere skal kjøre, det tåler mye vær og dere får varma det bra opp slik at klestørken også går greit. Ønsker dere enklere og lettere telt så liker jeg TNF VE 25 eller Hilleberg Nammatj, god plass og tåler mye vær.
  6. Har gode erfaringer med Arctic Light XPG til ca 2000kr. http://www.hallingsport.no/Hodelykter-Sykkellykter/Arctic-Light-XPG-2000-LED-hodelykt/flypage-halling.tpl.html Grei batteritid, men blir fort varm så bør helst brukes ute når det er noen minusgrader. Edit: Så den var utsolgt nå, men mulig den finnes på finn.no eller lignende.
  7. Svalbard? Med litt vinter og ski erfaring kan man få mange fine dager i Nordenskiold land, som ligger forholdsvis nære byen slik at logistikken blir litt enklere.
  8. Ja, soveposer kan bli ganske mye tyngre pga svette, du kan prøve å lufte den sikkelig ut noen dager og se om det hjelper.
  9. Noen ganger er tydligvis bare teskjea som fungerer, så for å forklare det enklere: Siden mange ikke vil presentere en utstyrsliste til en med liten erfaring, slik at han/hun kanskje begir seg ut på noe en ikke burde uten opplæring, så kan han/hun heller google "breutstyr/glacier equipment" hvis han/hun insisterer på å dra ut alikevel. Vi lever tross alt i et fritt land. @Fjelldude: Synes absolutt ikke at du har blitt slaktet, du har derimot fått noen gode råd. Hvis du ikke klarer å ta imot det uten å komme med spydige kommentarer, så bør kompisene dine være glade for at det ikke blir noen tur med deg.
  10. Som enkelte er inne på her så er isbreer et veldig "dynamisk" landskap som forandrer seg mye og det kan ofte være vanskelig å skjønne at man har gått seg inn i en vanskelig situasjon før man faktisk står oppe i den. Isen kan se veldig fast og stabil ut uten at den nødvendigvis er det, glir man ut så får man fort større fart i enn hva man kanskje skulle tro (self-arrest på is behøver ikke å være verken lett eller særlig helsefremmende) og det kan være tilnærmet umulig å vite hva man egentlig står oppå. Å ta et kurs eller i det minste ta noen turer med en erfaren person er derfor det beste rådet man kan få. Man kan lese seg skakk på hvor sprekker oftest oppstår, hvor de svakeste snølagene ligger, plassering av sikringsmidler, osv, men det vil for en uerfaren person forsatt være veldig vanskelig å se når man er i et totalt ukjent landskap. Grunnen til at folk sier at man bør ta et kurs isteden for å ramse opp utstyr, er nok ikke fordi brekompetansen på forumet er dårligere nå enn før. Heller det motsatte, har man vært mye i fjellet så har man som regel vært oppe i en situasjon eller to som verken føltes eller var særlig greit, enten pga uflaks eller uvitenhet. Det meste kan læres greit på egenhånd, men jeg synes ikke fjellklatring og breferdsel er en av dem. Da kan det fort være et par langrennski eller en heldig plassert hylle som redder livet. Et grunnkurs i brevandring koster lite og er en kjempefin opplevelse. Vil man alikevel prøve seg selv så er det nok av informasjon på google om hva som brukes.
  11. Bruker selv kombinasjonen av vindvotter og hansker som nevnt over, da med en thinsulate arbeidshanske fra blåkleder som kosta 299 eller noe sånt. Alpha SV er en varmere hanske, men blåkleder hanskene kommer på en solid andreplass til mye billigere penge. Problemet er jo da at du ikke får med goretex.
  12. Marmot

    Sportstape

    Som Sigman sier, prøv tensoplast. Sitter hele turen, puster og er elastisk. I tillegg kan man bruke talgstift eller krem på beina selvom de er teipet og det er enkelt å greit å bygge litt ut hvis man allerede har fått gnagsår. Minuset er at det kan være litt herk å få av foten hvis man bruker det lenge nok og at man trenger en forholdsvis skarp saks for å få klippet den sikkelig til.
  13. Spiterstulen har vel vært kjent for dette her i mange år, kun vært der en gang og hadde ikke noen dårlige opplevelser da. Har derimot hørt både fra bekjente og på nett om en del ubehagelige episoder lik det trådstarter forteller, så har stort sett holdt meg til andre steder de gangene jeg har vært i området.
  14. Har brukt Viking Hunter 2 en del år og var veldig fornøyd med den, minner litt om Alfa Bever, men for meg en mye mer behagelig støvel. Ellers er Lundhags Syncro en veldig god støvel hvis du skal gå litt lengre og bære tungt, du finner den neppe til under 2000, men den er verdt pengene. Hvis du ikke skal gå så veldig langt og ikke bære så veldig tungt så anbefaller jeg deg å ta en titt på hiking sko fra f.eks Merrel. Har brukt sko i fjellet de siste årene og er veldig fornøyd med det, kan kombineres med gode gamasjer hvis det er vått. Lett og fint å gå med, men er jo lettere å pådra seg et overtråkk.
  15. Norrøna har fått 5 eller fler tilbakemeldinger de siste årene bare ifra folk jeg kjenner ang sømmer som ryker, så tror nok de er klar over det. De fikser det, men det tar ofte lang lang tid og de ryker gjerne igjen. "Aldri mer" har vært en gjenganger ang skallbuksene deres. Har en del norrøna produkter selv som jeg er kjempe fornøyd med, så vil ikke si at det er en dårlig produsent, bare at man kan få begge deler fra dem. Arcteryx har jeg derimot bare positive erfaringer med.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.