Gå til innhold
  • Bli medlem

MH

Aktiv medlem
  • Innlegg

    601
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    1

Alt skrevet av MH

  1. Hei, er det noen som har kjennskap til gode bøker skrevet om svenske klatreekspedisjoner? Gjerne både av eldre og nyere dato(antikvariat ingen hindring ) Setter pris på all hjelp!
  2. Prøv Kiwi bivoks eller Meindls voks. De synes jeg er bedre enn Nikwax. Men å forvente at en lærstøvel holder all fukt ute på en flerdagers tur når terrenget er myr og andre fuktige områder er å håpe på mye. Etter hvert jobber du gjerne vannet inn i skoen ettersom du går.
  3. En kniv er alltid med på tur. Og i sekken/e ligger det også alltid en liten STS spork og en snyltekopp. Enten som reserve om jeg skulle glemme dette hjemme(største frykt på lengre tur er å glemme kaffe/kaffekopp/kjele) eller om det skulle dukke opp en plutselig mulighet for noe varmt Det veier ingenting og koster ingenting så kan like gjerne ha det liggende. ALLE mine sekker har nå blitt utstyrt med dette i topplokket.
  4. Tommy Sandal er fangstmann på Svalbard.
  5. Plassen er veldig avhengig av personenes størrelse og årstid. Med 5 high burde det ikke være problem med to små barn men med to tenåringer begynner det nok å føles litt trangt. Det går akkurat med fire stykk vinterstid men vil ikke anse det som komfortabelt i så måte. Med tre voksne burde det være god plass.
  6. Om dere tenker å bruke teltet også til litt "tøffere" bruk uten barn som dere skriver, så ville jeg gått for 5 high. Har brukt Svalbard-teltene mye(!), både 3 high, 5 high og 6, og synes at 6 utgaven er for høy og stor i forhold til konstruksjonen mtp vind. Har opplevd å måtte legge ned et Svalbard 6 i storm mens bla. Svalbard 5 som stod ved siden av stod greit. Svalbard 6 blir også kaldere innendørs om man fyrer der med primus enn 5 high pga av høyden(om det er av betydning).
  7. Hadde kløv på grønlendertispa mi også sist sommer, da var hun tolv. Med en karriere som hovedsakelig spannhund hadde hun ikke båret ekstremt med kløv opp igjennom(mer sporadisk) og følgelig var ikke lasten på de siste turene veldig stor men det var fin hjelp i at hun bar litt egen mat og den søpla som ble til overs fra oss andre(fylte kløven men ga ikke egentlig noe vekt).
  8. Telt 2 kg Sovepose 0,75 kg Liggeunderlag 0,45 kg Totalt 3,2 kg. Teltet er et solo telt som kan brukes alle sesonger så burde ikke være noe problem å lett spare et halvkilo til(og fortsatt ha et solid telt med komfort og stenger) om jeg en gang tenker å kjøpe et rent sommertelt for soloturer.
  9. Polarvier (Salix polaris) er blant annet en favoritt. Den er verdens nordligste tre(/busk) og er dermed en liten tøffing som bidrar til å gjøre verden litt grønnere på tundraområdene der jeg bor. Det er riktignok ikke en blomst så kan også nevne Reinrose(Dryas octopetala). Fjellblomst som var pionerart etter siste istid og ga dermed navn til en tidsperiode. Har også blitt brukt som legemiddel i flere kulturer
  10. Enig med Lompa her. Det er unødvendig med for mye klær men å ha et skift av ullstillongs, skjorte og sokker vil medføre at en del uforutsette hendelser kan takles langt bedre. Å gå gjennom og i elver/bekker/vann gjennom is eller om bare snøen dekker, evt overvann er en særdeles kjedelig og fort farlig opplevelse om større deler av kroppen er blitt våt og det er ordentlig vinterkulde. Har også opplevd at det regner og sludder så mye at man blir våt til skinnet, da er det greit å ha et tørt skift i sekken for å holde soveposen tørrere. I et slikt tilfelle vil det stort sett være snakk om komfort da det er mulig å komme seg gjennom det med våte klær men å ha skift om man er i nærheten av vann vinterstid er avgjørende. På en tur over flere dager vil en jo gjerne krysse over noe vann i hvert fall i de lavere delene av turen. Hvor mye veier egentlig stillongs, sokker og skjorte? Har ikke målt men det er ikke der som skyter opp vekten på sekken. De tre tingene i tillegg til varmeplagg og ekstra votter og lue el headover/hals så har man dekket seg.
  11. Videre vektbesparelse nå begynner vel å måtte gå enda mer på detaljnivå. Eksempelvis: Hva inneholder kokesettet? Noe å spare noen hundre gram på der? Hvor mange snøplugger er med? Ski og staver(brukes som dødmann) pluss isøks erstatter 5 plugger.
  12. Altså kan vindsekken lett droppes om vekt er viktigst.
  13. Skjønner jeg det riktig at du tenker bære alt alltid, altså alt med til topps? Da kunne man jo evt vurdere å droppe vindsekken ettersom man har med seg teltet. Ikke alle plasser det kanskje er mulig å sette opp teltet underveis opp men du har jo også en solid sovepose og kan jo også rulle teltduken rundt deg utenpå den igjen. (I tillegg til at spaden er med). Det burde vel spare et halvkilo?
  14. 2,5 kg for reperasjonsutstyr, toalettsaker og elektronikk? Her er det vel en del å spare, men du må nesten skrive ned detaljene her(så vi ser hva som gjør det tungt). For fire dager så trengs jo strengt tatt bare en dorull og tannbørste/krem i toalettmappa. Elektronikk regner jeg med er GPS? Utgjør 150-300 gram ca(anslått etter kjapp googling på et par modeller av ulik strl) pluss evt ekstra batterier. Er dere flere er vel også en skredsøker med i bildet? Mammut Barryvox er 210 g i følge nettsiden. Rep utstyr trenger heller ikke være så tungt for en slik tur. Det tyngste innholdet der blir vel evt til skibinding? Totalt burde vel dette ikke være så mye som 2,5 kg? Heller mellom 1-1,5 avhengig av hva reputstyret(som også inneholder førstehjelp?) består av.
  15. Dette vil avhenge av hvor dere skal gå hen/hva slags breterreng dere tenker dere å skulle gå i. Altså hva dere må være rustet for. Det vil avhenge av årstid(snø eller kun is) og også av gruppen størrelse(hvor mye utstyr per person f.eks.). Det er altså ikke mulig å sette noen bastant fasitliste for hva som er nødvendig. Om brekunnskapen sitter er det mulig å beregne dette for den turen du vil på.
  16. Gjengene som sitter inne i flaska som korken skrues inn i... Og ja, det er jo absolutt best om gjengene bare hadde vært en del av selve flaska. Antagelig derav tipset om dårlig/tvilsom kvalitet på konstruksjonen... (Dette er forresten ganske gammel informasjon, produksjonen kan ha endret seg siden den gang.)
  17. Kjører samme løsning med skallbekledning som Kjellra. Anbefales! Burde jo fungere med telt også. Ellers må jeg også si meg enig i at de tingene som ble nevnt ikke høres så ille ut egentlig. (Hos guidefirmaer og friluftsklasser på fhs eller høyskole er slikt småplukk ganske vanlig å måtte få fikset pga mye bruk.) Ville heller gjort en helhetsvurdering av slitasjen. På det punktet hvor man jevnlig oppdager ny feil/slitasje ville jeg ha byttet det ut.
  18. Etter å ha tenkt på det en stund, så kjøpte jeg nylig en softshellbukse med tanke på vår, sommer og tidlig høst. Valget falt på en berghausmodell. Etter å ha brukt den en uke nå nylig på Hardangervidda i skiftende vær kan jeg bare si meg strålende fornøyd! Et av de kjøpene man bare rett og slett ikke angrer på. Vindtett nok for sommer, bra nok vannavstøtende til bruken og ikke minst: jeg følte meg aldri klam!
  19. Har selv måttet legge ned et Svalbard 6 telt en uværsnatt her på Svalbard. Det har for mye vindfang. Det var ant det Svalbard 6 teltet som stod verst til for vinden på et punkt, det var noen andre også som stod gjennom natten(selv om de var nokså mørbanket og trengte noen reparasjoner etter det). Svalbard 5, 3 og Nammatj 3 GT teltene stod bra. Konklusjonen er at jeg ikke bruker Svalbard 6 på lang vintertur igjen. Vi røk også noen barduner før vi fikk lagt det ned. Da vi åpnet døren for å pakke ut av teltet fikk vinden tak i forteltet og da hjelper ikke stormmatter heller, selv om snøen som var pakket på var fuktig og kram og hadde hatt godt med tid til å feste seg. En person stod hele tiden og spente skuldrene opp i kryssbuen for at ikke vi skulle få noen knekte stenger el. før vi var klare til å legge ned teltet og grave snø over det. @peik : Snømengdene på Svalbard varierer sterkt med hvor du befinner deg. Høyere oppe på breene vil det sjelden være noe problem å finne nok snø. Ellers vil det variere en del med terreng og vind hvor snøen blir liggende. Bardunene jeg røk på Svalbardteltet den gangen var ikke kuttet av stålkanter. De røyk "lett" allikevel. Kjedelig selvsagt og vurderte å senere bytte ut bardunene med noe sterkere men har latt det være da jeg heller vil vite at bardunene ryker før teltduken
  20. 1 - Det er feste for tørkesnorer i taket. 2 - Aldri tenkt over at aluminiumshempene kan bråke så har ikke opplevd det som noe problem. 3 - Aldri fått noe inntrykk av at Hilleberg sine telt har spesielt slapp duk. Ikke noe problem med Nammatj i hvert fall. Unna synes jeg faktisk krever en anelse mer omtanke ved barduneringen men heller ikke noe som kan sies å være et problem. 4 - Aldri hatt behov for kundeservicen ( ) Mine telt: Nammatj 3 GT og Unna
  21. Har også bare gode erfaringer med Nordmarka-teltene fra Helsport. Litt dårligere forhold mellom vekt og størrelse naturlig nok men derfor også særdeles rimelig i innkjøp. Brukte Nordmarka 2 i noen år(har det fortsatt) og må si at det var mye telt for pengene.
  22. På dagstur og hyttetur er en Mammut-sekk på 40 liter favoritten men evt brukes en Gregory 50 liter om det må med litt ekstra. Hovedsekken på flere dagers teltturer er en Norrøna 125 liter sekk men de gangene den er for voldsom og Gregoryen for liten(eller jeg er nostalgisk ) tar jeg frem en Norrøna Stetind på 80 liter.
  23. Du har helt rett i at man bør velge hund ut i fra egenskaper, derfor har jeg ikke kommentert resten av innlegget ditt Men den siste delen kunne lett oppfattes som en direkte beskrivelse av egenskaper hos polarhunden som ikke helt stemmer. Hvilket jeg fant hensiktsmessig å kommentere(polarhunder har jo dårlig nok rykte som det er hos enkelte...) (Og nei, de bjeffer ikke så mye. Bra det ikke var ment som polarhundkritikk )
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.