Gå til innhold
  • Bli medlem

Lompa

Aktiv medlem
  • Innlegg

    6 561
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    60

Alt skrevet av Lompa

  1. Jeg har reparert en kopp med tokomponent epoxy. Husker i farten ikke hvilken jeg brukte, men jeg husker den var oppgitt å skulle tåle 94 grader. Det tar ikke mange sekundene før temperaturen på selv kokende vann er godt under det. Det har holdt godt etter en haug kaffekopper siden. Problemet var å finne en som er klassifisert matsikker. Det klarte jeg ikke, så jeg har bare stolt på at jeg ikke får i meg farlige greier.. (mao, jeg kan ikke garantere at metoden er etter forskrift) Det går an å lakke koppen innvendig, slik at vann ikke trenger inn i treet eller kommer i kontakt med epoxyen etterpå. Sprekken på min var veldig tynn, så jeg utvidet den litt for å være sikker på at jeg fikk limet godt nedi.
  2. Lompa

    Hot tent

    Ja, det hjelper med høy pipe over teltet. Problemet kan komme hvis det skulle bli ulming/ufulltendig forbrenning når man sover. Denne gassen merker man jo ikke. Greit nok om man må evakuere pga røyk. Det er ubehagelig, men ufarlig.
  3. Lompa

    Hot tent

    Det er jo ingen magasinert varme i hverken teltduk eller tynne ovnsvegger, så det blir kaldt når det brenner ut. Men jeg lurer på om du har reflektert noe rundt kullos og soving i telt med brennende ovn? Nå vet jeg ingen ting om lufting i dette teltet, men jeg har alltid hatt som regel at det ikke skal være noen form for brenner gående når man skal sove. Selv i telt med gode og store lufteluker. Jeg har brukt både Heatpal spritbrenner, multifuelbrenner og vedovn i lavvoen, men de skal være slukket når vi legger oss for å sove. Det finnes jo CO-alarmer man kan ta med seg. Kanskje det hadde vært en ide om du skal fyre om natta?
  4. Som det er nevnt over her, så ville også jeg tatt en henvendelse til noen av de gode fiskeutstyrsbutikkene og spurt om de har noe liggende. Helst de butikkene som har eksistert lenge, og sitter med skikkelig varelager. De har gjerne et roterom hvor det ligger en masse gamle greier. For eksempel Grønberg i Kristiansand, Torshov sportsfiske i Oslo, mmfiske i Sarpsborg, Jaktia på Jessheim osv..
  5. Jeg har sett flere kniver fra vikingtiden, også i veldig god stand. Søk for eksempel opp Facebook-gruppa secretsoftheice, og søk på kniv.. Fra vikingtid og middelalder har knivene full tange og stort sett flatslipt blad. Det er også funnet mange kniver fra gravhauger som har vært på likbålet, noe som gjør at de bevares ekstra godt. Denne kniven er satt opp med det man vel i dag kaller skandislip.
  6. 15 cm forskjell er kanskje ikke så mye, og man kan legge en genser eller lignende i bunnen om det føles for romslig ved føttene. Det kan være behagelig å ta på seg varme klær om morgenen.. Men det kan være litt ulik utforming etter typiske mannlige og kvinnelige kropper (skulderbredde f.eks). En annen sak er at temperaturområdet for kvinner og menn er ulikt. En pose som angis minus 20 for menn, holder kanskje minus 15 for kvinner. Så om du velger en herrepose, så gå opp litt. Det er mange som velger å bruke to poser utenpå hverandre om vinteren, så hvis du har en god pose til 3 sesong som passer deg så kan du kjøpe en 3-sesongs herrepose i tillegg. Hvis du søker på forumet så får du opp tråder om dette. For eksempel denne.
  7. I det siste har jeg begynt å gå på butikken med stor sekk når jeg skal ta ukas store handlerunde. Og velger heller ikke den butikken som ligger nærmest. Da får jeg kontinuitet i bæring med litt tyngde, slik at ikke kroppen får for stor overgang når sekken skal bæres på tur. Men jeg føler meg ikke nødvendigvis lat på dager jeg velger sofaen. Da tenker jeg at kroppen forteller meg at den trenger hvile.
  8. Jeg har kappet stengene på mine telt for å få dem litt lenger ned mot bakken, og for at de ikke skal sprekke i sømmene når et oppstrammet vått telt blir som trommeskinn når det tørker i sola. Jeg liker ikke stormmatter på teltene, så derfor er det greit å få dem litt lenger ned. Telt som er egnet for bruk om vinteren har uansett store lufteåpninger høyt oppe.
  9. Jeg synes ikke disse kjelene med hanken på tvers er så smarte. Man må ha to hender på kjelen for å helle, og da får man ikke holdt det man skal helle over i (f.eks termos). Jeg ser godt poenget med lav utgang på helletuten for en jevnere stråle på vannet (såkalt "guttekjele", selv om gutter ikke alltid er kjent for full kontroll på strålen..). Gammeldagse alukjeler var jo sånn, og de får man omtrent gratis på loppis og bruktbutikker. -Men de veier jo litt mer pga tykkere gods.
  10. Her synes jeg det legges vel mye i skilengde. Det er ikke sånn at du vil ha det kjedelig på en ski som er 184, og supergøy på 194. Du vil garantert få det veldig gøy på begge! Selv er jeg 199, og siden det er vanskelig (og sykt dyrt) å finne lange nok ski, har jeg stort sett kjørt på 184 og 187 lengder. Det går veldig greit. Det er også noe med at ski blir litt uhåndterlige når de blir for lange også. Særlig om man må forsere litt skog eller ta «kickturn» i løssnøen på vei opp. Jeg vil si kjør på med bruktskia på 184. Disse selger du videre uten mye tap etter en sesong, når du har fått bedre forståelse av hva du trenger. (Kanskje synes du de er mer enn bra nok.) På våren finner du masse tilbud når butikkene skal ha ut sesongvarene.
  11. Søk på seilduk metervare. Kanskje du til og med kan kjøpe et gammelt seil..
  12. Det er mye å vinne på å slipe brettet. Jeg har også en Pariser, og har slipt den et par ganger. Det glir merkbart bedre. Først med stålsikling for å ta alle tråder og småkanter som har reist seg. Deretter med sandpapir, begge deler i lengderetningen. Mener å ha brukt 120-korning først, og så 240. Brettet kan glides, men ikke varmes inn. Det holder å korke inn glideren.
  13. De som har stemt frem denne regjeringen bør ta inn over seg at de valgte andre saker foran naturen. -Men jeg tror på ingen måte situasjonen blir noe bedre om vi får en frp/høyre-regjering.
  14. Kult prosjekt! Mitt råd er å ikke gjøre det for komplisert. Lag en gapahuk med skråtak som åpner mot den flotte utsikten. Om du bruker stående trær som stolper sparer du masse jobb.
  15. Oppblåsbar setepute. Evt legge noe av bagasjen under rumpa (liggeunderlag e.l.). Jeg ser så mange i packraft som sitter bakoverlent mot ryggstøtten når de padler. I det minste må man skyve baken helt inn mot ryggstøtten, slik at overkroppen kommer rett opp, ikke skrått bakover.
  16. Jeg har ikke erfaring med finne foran, men kjenner jeg er skeptisk. Ville fulgt rådet om mer vekt foran. Fyll en 20 liters vanntett pakkpose med vann og legg i bunnen foran om du har plass. Ellers er det veldig mye å gjøre med padleteknikken også. Unngå å sitte lent bakover med bøyde armer, men vær aktiv langt frem. Det gjør det også enklere å få åra så bratt som mulig ned i vannet. Dess slakere vinkel på åra, dess lenger ut kommer taket. Dess lenger frem taket gjennomføres, dess mindre vingler den.
  17. Vi har så sykt mange kvadratkilometer flate tak på næringsbygg, og digre parkeringsplasser her i landet. Disse allerede utbygde arealene kan produsere mye solkraft. Men så lenge det er billigere å fjerne natur, så gjøres dette. Det er forresten ikke riktig at det bare er på sommeren solceller funker (her sør for polarsirkelen). De er faktisk mest effektive i kaldt vær, men soltimene er selvsagt færre..
  18. Det er et kjempedilemma du peker på. Vi skal være batteri for Europa, samtidig som kraftmarkedet skal drives etter rene bedriftsøkonomiske prinsipper. Vi må ha noe overføring for å kunne hente strøm i "uår" og selge ut eventuell restkapasitet på våren, men med stadig flere og større kabler, så blir det for lukrativt for regulantene (les: spekulantene) å bare tømme når prisen er høy. Å bygge ut flere vernede vassdrag i urørt natur bare for å sende strømmen ut, er jeg villig til å lenke meg fast til et eller annet for. Dette er ikke "ren strøm", for den ødelegger natur.
  19. Jeg har BC-binding og har brukt både den stive (røde), og den standard myke (sorte) "knotten". Med den stive så får ikke skoen like stort gåutslag, og jeg får mye mer bøy i tåleddet mens jeg går (samt lettere gnagsår). Siden tåleddet er ditt problem, så er det bare å gå med standarden, selv om den gir noe dårligere kontroll nedover. Som nevnt av andre så er det stor forskjell på sko. For noen år siden byttet jeg til Fischer BCX, som er mye stivere enn mine tidligere. Den bøyer seg langt mindre i tåleddet enn de jeg hadde før. Det samme kan du garantert oppleve med skomodeller fra andre produsenter også, så finn en butikk som har flere modeller du kan sammenligne.
  20. Man bør nok ha to biler, og først sette fra seg en på Fiskvollen, og kjøre den andre inn til Spekedalen. -Og så kjøre opp og hente den første igjen. Mulig man kan gjøre en deal med taxi fra Bergset i Rendalen, men det blir en dyr tur. Det er lange avstander inn på fjellet i begge ender.
  21. Det første miljøvernministeren gjorde da han kom hjem etter å ha skrevet under naturvernavtalen var å tvinge gjennom ny E6 i det vernede Lågendeltaet. Denne regjeringen har null troverdighet på området. Nå vil de igjen utrede mer og skaffe mer kunnskap i stedet for å handle utfra all den kunnskapen som fins. Etter de utredningene finner de nok at vi trenger enda mer kunnskap før de kan gjøre noe.
  22. Hm, kanskje jeg må slå følge.. Min nåværende nærmer seg slutten etter litt uhensiktsmessig bruk i fjor. (Måtte spa ut en bil fra en hard brøytekant..) Denne ser veldig bra ut, og jeg skal aldri ha annet enn D-håndtak igjen.
  23. Det kommer litt an på hvor lang du er. Med 2,20 liggelengde og ganske skrå ende, så er det fort gjort å bli liggende med føttene mot duken om du har et litt tykt oppblåsbart underlag. Er du alene i teltet er vel ikke dette et problem, da du kan ligge litt skrått. Bildet viser ikke om det er høyt plassert lufteluke også i fotenden. Det er etter min mening en forutsetning for vintertelting.
  24. Når det gjelder farge på telt er det vel så viktig hvordan det oppleves innenfra. Mitt mest brukte telt er mørk grønt med hvitt innertelt. Mørkt utenpå for å stenge ute så mye som mulig av morgensola, hvitt inni for å få det så lyst som mulig i den mørke årstiden. Tidligere hadde jeg et med gult innertelt, som ga en litt sykelig farge på folk.. Ellers er fargeskalaen forskjellig etter type aktivitet. Jakt og randotur er i hver sin ende av synlighetsskalaen..
  25. Karbonstaver er stive og sterke når de får belastning rett ned, men de tåler lite slag eller bøy sideveis. Hvis fjellturen inneholder litt ur og ruskete underlag er det fort gjort å sette staven i et hull eller mellom steiner mens man går, og da skal det lite til for å knekke dem.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.