Gå til innhold
  • Bli medlem

TrondA

Aktiv medlem
  • Innlegg

    371
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av TrondA

  1. Hei! Aller først; veldig bra tema på denne tråden! Etter år som speiderleder i Furnes Speiderleder, Hedmark Krets med diverse ansvar for vinterutstyret, ser jeg at småspeidere og bevere bør få all mat tilberedt av voksne på tur. Stifinnere og vandrere bør starte forsiktig med gass i sommerhalvåret. Ja, faktisk vandrere bør ha en del opplæring på gassutstyr før man slipper dem løs alene. Skikkelig primus for vinterbruk for vandrere og rovere; Let etter gammel Optimus 111 bråk på militært overskuddslager. Gi peffene like god opplæring som vernepliktige soldater med praktisk prøve før de lærer videre til sin patrulje! Ja, 111 er solid og tåler en del brukerfeil, men jammen er det en del smådeler som trenger varsom og øvet hånd. Grafittpakningen er kritisk punkt! Jeg ville også vurdert innkjøp av de helt få messingprimusene som dukker opp på Finn.no ved jevne mellomrom. Dersom selger er et turmenneske og ikke en skrotnisse som skal prakke på dere en antikvitet, er man i trygge hender hos en entusiast som kan gi gode råd på kjøpet! Speidere bør vite noe om gjenbruk og ressursutnyttelse og vil ha en del argumenter når unge speidere fra dott.com-generasjonen rynker på nesa over 50 år gammel messing. Dersom nymotens løsninger er eneste mulighet, er Kovea Booster +1 importert og solgt av drevne speiderledere som fremdeles finnes på bisontelt.no. For å støtte egne rekker; https://speider-sport.no/turutstyr/matlaging/kokeapparat/kovea-multifuelbrenner-booster.html Innenfor lovlig periode i sommerhalvåret bør åpen ild for matlaging være et naturlig alternativ for alle speidere. Faktisk ikke det mest miljøvennlige, men bålet sitter i ryggmargen på oss lenge før yoggi-yoggi-yoggi brøles ut i skogen når leirkosen skal begynne...
  2. Vil bare helt kort si at hvis Phoebus stinker så ille at den settes bort i en krok, er det garantert noe galt med den... Ikke at jeg på strak arm kan si hva det er, men primusen min av samme merke og typenummer er kanskje den mest luktfrie og rentbrennende primus jeg har. Problemet med denne må være at den er litt kresen på drivstoffet; den skal ha Jet A1, Shellsol D60 eller D70. Den ryker for mye på tennvæske og grønn fyringsparafin. Direkte til topic; Gammel Optimus 111 bråk og det meste av trebens messingprimus er gull på langtur om vinteren. Ser at Kovea Booster +1 gjorde det bra i test i Villmarsliv, har den selv og jeg går god for den om nymotens slangeprimus på alkylatbensin er et must.
  3. TrondA

    Mc telt

    Siste år har jeg hatt flere netter i telt i forbindelse med MC enn vanlig friluftsliv og speideropplegg. Jeg har kjøpt et "spesial - sykkeltelt", men gikk etter en helt annen spekkliste enn deg... Jeg ville ha solid lufting og gode tørkemuligheter, mye bagasjeplass og rom til å kunne ta av og på meg kjøredress komfortabelt innendørs hvis det regnet. Alt dette krever plass, plass og atter plass! Selv om jeg ofte er på tur alene og bare har samboer på egen sykkel med på tur iblant, gikk jeg for minst 4 - manns telt. Ekstreme vinteregenskaper var uaktuelt da campingplass i barmarkssesongen var eneste bruksområde. Valget falt på Exped Gemini IV, http://www.moontrail.com/exped-gemini-iv, et florlett, men soid telt som tåler klessnorer med tungt kjøreutstyr hengende i stangkonstruksjonen. God erfaring med to andre Exped telt og er strålende fornøyd med Gemini også. Anbefales, dog med litt andre egenskaper enn hva Louee hadde sett for seg.
  4. Er vi på høyfjellet, blir det vanskelig å ta hensyn til vindretning når vi setter opp telt. Vinden snur fort, gjerne i kast og støt. Sette opp teltet med glippene mot lesiden er likevel det jeg har best erfaring med. Det bygges gjerne en skavvel bak teltet på lesiden og en snøleppe i vindøyet. Begge deler kan utnyttes for at ikke teltet skal fylles med snø når det er glipper mellom teltduk og bakke. (Robert Scott kaller snøleppen en Stratuga i The Last Expedition) Scott lærte oss også å bygge solide levegger, selv om dette tok tid og tærte på kreftene. Vi vet jo selv hvor komfortabelt det er i le, men at leveggen kan danne grunnlag for skummel skavveldannelse som kan begrave telt og utstyr på et blunk. Der har jeg jammen gått på en smell noen ganger...grave meg ut av teltet og sånn... Har hatt Exped Orion II i flere år. Egentlig et kjempetelt!! Når glippene oppstår, løsner jeg ut alle stangstrammere og begynner på nytt. Jeg strammer først den lange stangbuen som danner et slags møne på teltet og så strammer jeg etterpå ganske lett de to stangbuene på tvers. Teltet framstår designet fra grunnen for å bruke glippen mellom duk og bakke som del av luftingen. (Ikke sjekket med fabrikant...) Snøen kan fyke inn. Lykkes dette har du telt der du kan fyre primus uten frykt for kullosforgiftning fordi den blåser bort. Ventilasjonen er fabelaktig med tanke på kondens også.
  5. Mener RX100 er genialt turkamera på grunn av liten størrelse og lav vekt. Men, det er uvant med ekstra batteribank isteden for vanlige utskiftbare batterier. Merker at jeg er fryktelig forsiktig med apparatet med hensyn til fukt, støt og slag. Mangler tillit til byggekvalitet. Skulle jeg kjøpt en RX100 på nytt, ville jeg blitt førsteutgave Mk 1 engang til pga pris og egenskaper. Jeg mener camera er best i dagslys og jobber på blender 8 i alle brennvidder tilgjengelig uansett. Samboer har Mk 3 med fiffig pop-up søker. Den er lyssvak, liten og trang for brillebrukere. Den framstår også lite solid. Lite brukt på tur. Er det noen her på tråden som klarer å betjene camera med hansker? Camera er så lite og knappene ditto at jeg fomler veldig på vanlig "grønn auto +" - knipsing hvis jeg har noe på hendene. Jeg er sjanseløs på manuelle innstillinger av alle slag med vottene på. Dette er dumt da camera tåler å bli lagret i mange kuldegrader over tid og dermed egner seg brukbart til vinterbruk.
  6. Har Manaslu 96 og Svea 123r. Manaslu 96 fyrt på Shellsol D70 og Svea 123r fyrt på FK Alkylat. Begge forvarmet på rødsprit. Manaslu har en veldig stor forvarmerskål som jeg alltid fyller maks. Svea har en grunn fordypning i selve tanken som gjerne må fylles to ganger når det er kaldt. Jeg tenner begge primusene på brensel i gassform fra tankene, ikke fra restene i forvarmerfyllet. Eksotermi; pluss 6 grader C i garasje uten vindtrekk. Kjele benyttet; std kjele fra Trangia stormkjøkken No. 25. Ikke lokk. Lab.temp.måler benyttet. Kok er lik 97 grader. Fri bobling. Mitt resultat i ettermiddag; Manaslu 96 koker 500 ml vann på 8 min 10 sek inkludert full forvarming. Svea 123R koker 500 ml vann på 7 min 35 sek. Forvarmet en gang
  7. Jeg har den minste 96 modellen fra Manaslu kjøpt hos Primuskongen. Dette er solide saker - jevngod med sine forbilder fra Optimus og Primus. Nettopp det at de ikke er bedre, gjør Manaslu noe dyr. Orginalvare i allefall 210 - modeller, kjøper du på Finn.no for en redjedel av prisen. Etter en runde med zalovann og messingpuss skinner de som før. Jeg skjønner at den lille 96'en er vanskeligere å få tak i. Har du erfaring med eBay, er det også en mulighet. På Solotur er Manaslu 96 en svært sjarmerende, liten sak. Du får mye oppmerksomhet - både på utseende og høy freselyd. Fyr gjerne på Shellsol D60/D70 eller vanlig tennvæske når du har fyrt opp den gamle fyringsparafinen din. Da lukter det litt mindre.
  8. Over til noe helt annet; Dårlig parafin fra Esso? Se; http://www.aftenbladet.no/nytte/bolig/Parafinvarmer-har-eksplodert-to-ganger-pa-Knuts-hytte-3278035.html
  9. Hvis du har anledning til å velge mellom nymotens Novabrenner og orginal, gammel 111 med bråkebrenner, bør du kanskje bruke den gamle traver'n fra Forsvaret. Jeg har begge. Gammel 111 er lite kritisk på brennstoffet. Det er en av helt få parafinbrennere som til nød fyrer på diesel. Dermed tåler den alle slags tungdestilate, gammel, grønn fyringsparafin inkludert. Kjør fuelen i kaffefilteret som anbefalt. Forøvrig er gamle messingprimuser konkurransedyktige med nymotens løsninger med slange.
  10. Hvis du har anledning til å velge mellom nymotens Novabrenner og orginal, gammel 111 med bråkebrenner, bør du kanskje bruke den gamle traver'n fra Forsvaret. Jeg har begge. Gammel 111 er lite kritisk på brennstoffet. Det er en av helt få parafinbrennere som til nød fyrer på diesel. Dermed tåler den alle slags tungdestilate, gammel, grønn fyringsparafin inkludert. Kjør fuelen i kaffefilteret som anbefalt. Forøvrig er gamle messingprimuser konkurransedyktige med nymotens løsninger med slange.
  11. Primus sin minste bensinbrenner er kanskje den minste primus for flytende drivstoff for salg overhodet.Den veier 176 gram alene, men trenger pumpe og flaske som alle andre. Den krever kort forvarming, men har liten forvarmerskål slik at faren for søl er stor. Den er behagelig stillegående, men delvis fordi effekten er liten - bare 1500 watt. Krever derfor lengre tid til å koke opp en liter vann, men god vindskjerm hjelper. Dette primusen har jeg ikke sett i salg her hjemme i Norge. Den bør likevel være interessant for gramjegeren alene i fjellet som vil koke i små kjeler. Click here to view the article
  12. Lurer på hvilket mandagsprodukt afe har fått tak i...? Phoebusen min er den beste primusen jeg har i en relativt stor samling. Den fyrer ALDRI gult, tåler ekstrem kulde - i alle fall Femundsløp i fjor - og fyrer etter kort forvarmingstid. Sammenliknet med min Nova montert i Trangia stormkjøkken er Phoebus vesentlig bedre på de fleste felt. Min Kovea Booster +1 er bare tull. Optimus 111 bråk er veldig bra, men krever kyndig bruk. Det er trist å høre om en gulfyrende, treg og svak stinkbombe som ikke fungerer utendørs. Dette er HELT feil. Problemet med denne utgående, gamle klassikeren er at feilproduksjon ikke utløser noen garantirett. Den største svakheten med min Phoebus 625 er at det er nesten umulig å finne reservedeler. Derfor står den i boden mer enn den fortjener.
  13. Til Balle! Exped Polaris er yppelig til ekstreme lettvektsturer for to i høyfjellet om vinteren. Det geniale med teltet er at det veier mindre enn 3 kilo og likevel gir temmelig god plass til velordnet bagasje for to personer. Utfordringen er at det har en duk som puster i motsetning til std. vanntett ytterduk med luftende innerduk som vi er vant til. Membranduken til Polaris fungerer som Goretex. Det må være forskjell mellom innside og utside av duken for at osmotisk gjennomtrengning av kondens skal flyte gjennom. Større vanndråper blir liggende utenpå. Disse prinsippene er velkjent for de fleste av oss fra klærne våre. Om vinteren er det stor forskjell på temperaturen utenfor teltet og temperaturen inne i det. Når primusen slukkes for natta, blir det et islag i toppen av teltet som holdes fast av en svært ru overflate på innsiden av telttaket. Når primusen fyres om morran, siver vannet som damp gjennom membranduken. Prosessen blir hjulpet av betydelig lufting. GENIALT! Sommervarmen har ofte den samme temperaturen på begge sider av duken. Duken er tett for regn. Men det kan bli klamt inni teltet. Nattdugg kan trenge igjennom fra utside til innside. UFF! Det motsatte skjer når sola steker mot teltduken der kondens fra innsiden flyter gjennom duken. Dette fungerer aldri helt bra tross skikkelig lufting. Exped Polaris har dessuten rare, smale døråpninger. Vi kryper inn gjennom en sær forteltløsning i en trang kanal for å komme inn i hovedrommet. Teltet er lavt for at det ikke skal fange vind med den sittehøyde som følger med. Barduneringen er viktig for å holde duken stram. Festene er også preget av at pluggfestene må festes tett inntil teltet - til bruk på fjellhyller. Vanlige turtelt har store, flotte døråpninger, bedre sittehøyde, mindre komplisert lufting og kondenshandtering. De er ofte billigere og lettere å reparere. Exped Polaris er for de helt spesielt interesserte som vet hva vinterfjellet krever av solide tekniske løsninger, høy rivestyrke i duk og monteringsmetode. Jeg er svært glad i mitt Exped Polaris. Fantastisk vintertelt! Jeg erfarer imidlertid at mitt Exped Orion Extreme brukes MYE MER i løpet av et helt år med høyfjellsturer på barmark og vanlig sommerkæmping. Skulle jeg forsøkt et turliv med bare et telt, ville jeg heller kjøpt det... Trådstarter snakker imidlertid bare om topptur vinterstid! Da er Polaris å foretrekke.
  14. Topptur i norske vinterfjell? Jeg er sikker på at det nå vil renne inn en mengde gode forslag! Følg med... Jeg foreslår Exped Downmat 7M underlag. De enda større dunmattene i 9-familien er tyngre å fylle med luft i vinternatta ute eller i et trangt telt. Kikk også på Exped Polaris telt dersom budsjettet tillater et dyrt telt med smalt bruksområde. Det er nemlig et rendyrket vintertelt med membranduk som egner seg dårlig til vanlig kæmping om sommer'n. Du må derfor ha flere telt... Sovepose? Vanskelig! Er selv klar på at jeg ville satset på dun. Forslag; Mountain Equipment Dreamcatcher 850.
  15. Hei afe! Kjenner deg fra dine mange kompetente innlegg og vet at du aldri ville tatt med rein butan på vintertur... Fra min LPG-drevne lille bil kan jeg bekrefte at de verste vinterdagene i Norge kan jeg kjøre på propan til minus 25-30 grader i ca. to timer. Etterhvert fusker gasstilførselen og jeg må slå over til bensindrift. Dette til tross for at kokepunktet til propan er minus 43 grader. Mine erfaringer er dermed i tråd med dine der du har opplevd å koke på propan i stålbeholder til dette til slutt streiket. Selv med ren propan, vil vi altså få driftstans om kulden er streng og eksponeringen er langvarig nok. Dette skjer ikke med trykksatte primuser drevet av ren parafin (eks. Shelsol D60) og renset bensin. Jeg har fyrt min kjære Svea 123R i streng kulde flere ganger. Den har så liten tank at den er tom før kulden setter inn for alvor. Det skal sies at jeg merker at effekten ikke er optimal. Den har lite å gå på for max ytelse er 1400 watt. Jeg har imidlertid aldri opplevd at eksotermisk kulde har stoppet forgassingen. (Riktignok har jeg satt den rett i snøen der den aldri kom over i normal drift, men det er en annen historie...) Svea 123R er ingen vinterprimus. Dette er sjarmtrollet for en person på korte barmarksturer. Lykke til videre med forvarming med parafin, forresten...
  16. Vil da anbefale de helt enkle videokameraene uten motorzoom og store LCD-skjermer. Dette er saker som normalt krever mye strøm. Slike ting blir ikke så stort og dyrt heller. Jeg har to "systemer" i bruk; Sony a55 med ekstern mikrofon og en bitteliten, vanntett og støtsikker Kodak ZX-1. Denne gang vil jeg dvele litt med den lille Kodak'en. Kameraet er etterhvert blitt gammelt og ute av butikkene nå, men tilsvarende fra mange produsenter filmer i full HD. Jeg må nøye meg med 720P, og kjører faktisk ofte i VGA (480P) for enkle "dagbokopptak". Strømforbruket er stort i streng kulde. I minus 10 grader må jeg skifte oppladbare AA-batterier for hvert kvarter med filming. Derfor har jeg kjøpt et Brunton feltladesystem med 9 Watt solcelle som er i konstant drift på kalde turer. Det er ikke tilstrekkelig, men jeg kommer som oftest hjem med ca en time råopptak som redigeres hjemme. Det interessante er at Sony'n ALDRI er med på skikkelig tur! Det beste kameraet er det du har for hånden... Noen ganger må det som for et par år siden var noe av det beste som finnes av systemkameraer for film, bli hjemme!
  17. Kjenner ikke til trådstarters budsjett. Her skulle det kjøpes inn mye annet enn telt også. Her bør selvfølgelig bruksområdet vurderes, men å foretrekke enkle barmarkstelt og nesten-lavvo framfor solide ekspedisjonstelt for helårsbruk, er prioriteringer som er fremmed for meg ... for å si det sånn ... Jeg kjenner Exped Pegasus. Det er litt komplisert å sette opp alene i sterk vind. Mht bruksegenskaper og teknisk kvalitet er Exped-teltet nesten i klasse med de beste amerikanske kuppelteltene med kryssgående stenger. Kan trådstarter nøye seg med enklere løsninger fra Norge, er Holmeslet i ulike varianter å foretrekke framfor amatørutstyr fra Helsport og Bergans. Personlig ville jeg valgt Hilleberg Keron 4 GT dersom referansen var budsjett og bruksområdet for Exped Pegasus.
  18. Hei mronseth! Du kjenner ikke meg og min erfaring med primusfyring. Jeg kjenner heller ikke til deg annet enn at du er på 15-20 turer med primusfyring i 30 til 60 minutter og fyrer bare med Primus Omnifuel. Ser at dine erfaringer spriker veldig med mine. Jeg blir gjerne med deg på tur der du fyrer gass i lavere temperaturer enn 20 minusgrader (...) fyrer naphtabasert lampeolje på Omnifuel uten problemer i to år ... eller slår til med forvarming på samme guffa ... Med unntak av det du mener går an med gass (kremt...), tror jeg dette handler om hva slags sotnivå vi mener er akseptable. Jeg skal ikke ha sot i det hele tatt, men misfarging av brennergodset kan aksepteres. I skikkelig kulde, fyrer jeg alltid med rødsprit til denne ikke lenger antennes ved ca. 28-32 minusgrader. På fjorårets Femundløp måtte vi blande inn alkylatbensin for å få en forvarmersats som fyrer godt nok til at brennstoffet forgasses.
  19. Kjellis er inne på noe vesentlig her, folkens! Jeg har både Optimus 111C, 111T og orginal 111 bråk. Ikke særlig tvil om at orginal Optimus 111 bråk brenner renere enn andre varianter av denne boksebrenneren. Problemet er støy. Jeg bruker hørselvernet fra rypejakta inne i teltet om kvelden... Savner å kunne snakke og fyre primus samtidig, men bytter aldri bort merkbart bedre luftkvalitet. At jeg aldri har fått Cobra'n i 111C til å brenne stabilt, er en annen historie...
  20. Til Kristian 123 Phoebus er en multifuel-primus. Du skifter mellom to medfølgende dyser, liten for parafin, stor for bensin. Phoebus 625 er kanskje best på parafin. Er en av helt få parafinprimuser som kombinerer stille drift og sotfri forbrenning. I haugen av alle primuser jeg har, er Phoebus favoritten. Jeg er litt for redd for den til at den brukes slik den skal og bør. Svindyr sak på eBay. 2500 kroner (?) (Har alltid vurdert denne som en parafinbrenner.)
  21. Flammekaster med bensin? Heldigvis ikke noe erfaring! Jeg er først og fremst redd eksplosjon etter overtrykk i tanken. Dysa for parafin er så trang og tynn at det er begrenset med drivstoff som kommer ut som i det hele tatt kan lage noe flammekaster. Brukes store kjeler eller stekepanne (av jern), blir det veldig varmt rundt tanken. Da pumper jeg ikke så hardt når jeg fyrer parafin heller. Overnervøs? Kanskje...
  22. Den gamle 111 bråkebrenner er opprinnelig en parafin/tennvæskebrenner. Likevel fyrer den gressklipperbensin svært godt på samme dysa dersom du passer på å ikke pumpe opp tanken for mye. I romtemperatur trenger den tre-fire støt med velsmurt pumpe for å fyre godt. Varmen fra brennerhodet sørger for å bygge opp evt. tilleggstrykk. Vær litt forsiktig og prøv deg fram! Sprit, rød sådann, kan fyres om du får tak i en temmelig sjelden alkoholdyse med så stort hull at du kan stikke en synål gjennom den. Jeg har bare sett den, men aldri erfart 111 bråk i drift med sprit som brennstoff. Ryktene forteller riktignok at det ikke er noe å stå etter... Mye sot og veldig høyt forbruk. Krav til trykk vet jeg ikke noe om. I praksis kan du bare glemme hele ideen. Personlig fyrer jeg Optimus 111 med bråkebrenner utelukkende med tennvæske og Shellsol D60/70 (begge rene parafintyper). Den brenner best og er mest sikker på det den ble lagd for...
  23. Hehe, veldig bra jegerjente!! Jeg har også dilemmaer når jeg skal ut på tur (...) og ofte er turen såpass lite krevende at jeg kan ta sentimentale hensyn. Har både Manaslu 96 og Svea 123R og er storfornøyd med både følelsen og funksjonen i disse. Du verden så mye tullball jeg har i bøtter og spann som jeg finner glede og nytte i. Bekrefter mitt "nostalgisk samlesyndrom" der jeg er i godt selskap med flere på denne tråden... Trangia Multifuel er rettet mot de mer nøkterne og praktiske sidene ved turlivet! Dette er som allerede sagt i forrige innlegg utstyret vi tyr til når en iskald kjøkkenjobb på snaufjellet står på agendaen. Når du i tillegg har gode minner med Trangia, kan det hele bli komplett. God tur!
  24. Auriga har et så lite fortelt at du må pakke smart og holde pinlig orden for å ha sekk på 80 liter og sko der. En sekk vil alltid "flyte litt ut" etterhvert som vi graver etter innholdet i denne og krever derfor endel luft rundt seg. Tørkeloft? Nei! Det rommet over hodet ditt - hodene deres - er høyt nok til å sitte skikkelig oppreist på oppblåste, store og tykke underlag, men å bruke det til tørkeloft som i f.eks. Exped Orion, er helt umulig. Prøv likevel i det trange teltet... Mye er mulig! Med to store, syntetiske soveposer, blir det temmelig fullt i innerteltet, men jeg vet det skal gå med litt øvelse og planlegging. Hva som virkelig er utrolig bra, er rivestyrken i både ytterduk og bunnduk. Stort bedre blir det ikke uansett teltprodusent!! Vær imidlertid obs på at Auriga med Mesh-innerduk er sårbare saker! Myggnetting er ikke akkurat noe for bikkjeklør... Anbefaler vanlig Auriga-variant om topp rivestyrke på innerduk er viktig. Da får du duk som ikke smelter eksplosjonsaktig heller...
  25. Slangeprimus til Trangia ble min første av denne sorten i samlingen. Den gang var det Optimus Nova som var utgangspunkt. Forstår at du ikke akkurat har et skrikende behov for en ny primus, men akkurat dette med bensin- og parafinmulighet i kombinasjon med Trangia stormkjøkken, er faktisk temmelig smarte greier. Har en solid samlig primuser selv, men har tatt med min opprinnelige Trangia Multifuel på flere tøffe turer der jeg skal lage mat utendørs i sterk vind. Under slike forhold må til og med mine Optimus 111 bråk, Primus 210 og Phoebus 625 gi tapt. Tåler du streng kulde og mye vind? Liker du toppturer der du skal pakke lett i ryggsekk? Hvis ja, vil den primusen som kommer i posten nå være mer fornuftig enn mye annet jeg ser du har stående... Lykke til!
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.