Jeg vet ikke helt om mange av de som deltar her i tråden går noe særlig på forskjellige isbreer litt godt utpå sommeren når mye av snøen har smeltet bort?
Da vil man ofte se store mengder av lemen i ulike grader av forråtnelse, fra de som ser nylig døde ut (men som kan ha ligget der i flere århundrer) til de som bare ser ut som en svart "gjørmeklump"...
Ja, det KAN være både kadavre og avføring også i andre bekker og elver, like ovenfor der du drikker. På mange isbreer er du derimot garantert at det finnes! Selv mistet jeg lysten på brevann etter å ha sett noen lemen-kirkegårder.... Hvor altså kirkegården kansje ikke er resultatet av bare 1 lemenår, men 10? 20? 50? Som i breens vekstperioder gradvis har lagt seg over hverandre for så å smelte sammen i varmere tider.... Da skjønner man jo også lettere forskjell på de relativt hele likene og "gjørmeklumpene"...
Dette er etter hva jeg har forstått en av de store farene ved å drikke brevann pga bakteriefloraen som oppstår, men selvfølgelig så er det ikke bra å få i seg større mengder av leire/steinmel heller.
Slikt er tungt for fordøyelsen, men jeg har aldri hørt noen som har fått kuttskadene i mave/tarmsystem som det her snakkes om. Er dette med kuttskader noe dere vet, eller noe dere gjetter på?
Mikrobene som livnærer seg på det biologiske materialet fra breoverflaten, inkludert de råtnende lemenene dør nok ofte ganske raskt nedover i det kalde vannet. De frykter jeg personlig nok mest oppe i bresona, eller inne på breen. Overflatevann er altså ikke trygt selv om du ikke ser "en elg som ligger litt lengre opp i bekken". Faktisk så er det i mine øyne tryggere å drikke stillestående vann fra minipytter på breoverflaten enn å drikke det som renner på breoverflaten. Pytten er liten og du kan derfor se at det ikke er noe stort kadaver der og du kan håpe på at de mikrobene som var der i går enten frøs ihjel sist natt eller har dødd av uv-strålene samme dag. Er du derimot uheldig har det i akkurat den isen som har tint opp og blitt til vann, overlevd en høyst tvilsom mikrobe som jeg skal forklare mer om nedenfor:
For etter hva jeg har forstått så er det farligste ved å drikke brevannet de helt spesielle mikrobene som utvikler seg i det ekstreme levemiljøet som brevannet i seg selv er.
Disse mikrobene utvikles i det kalde, lys- og nærings-fattige vannet og det at de kalles "steinspisere" sier kanskje en del om dette ekstreme levemiljøet! Beklageligvis så er det slik at de fåtall mikrober som trives både i ekstrem-miljøer og i menneskekroppen har en tendens til å medføre at vi kan bli svært syke. De tåler vårt miljø, men vi tåler ikke dem. (Kanskje fordi vi ikke er vant med deres miljø?)
(Her kan jeg se en mulig forklaring på at mennesker kan ha blod i avføring etter å drukket brevann, men kuttskader? Aldri hørt om.)
Dette ekstrem-miljøet forsvinner gradvis nedover i elven, etterhvert som vannet både blir varmere, steinmel/leire-restene avtar, vannet blir klarere, UV-lys fra sola slipper til og næringsinnholdet øker. Da forsvinner også levekårene for mikrobene. Etterhvert kommer det også tilførsel fra andre vannkilder som ikke inneholder de nevnte ekstrem-mikrobene. Altså blir det færre gjenlevende mikrober på større volum vann og faren avtar jo lenger ned i vassdraget man kommer.
Både mikrobene som oppsto på breens overflate og de som oppsto i vannet avtar/tynnes altså ut jo lengre ned vi kommer og slik blir det langt tryggere å drikke vannet i eksempelvis Gjende enn vannet i bekken på, eller elva under/rett nedenfor Memurubreen...
Noen ganger går det helt fint å drikke brevann, andre ganger ikke. Noen breelver er antagelig farligere drikkekilder enn andre. Men generelt så er det en altså en reell risiko å drikke brevann.
Personlig så prøver jeg å gamble minst mulig med det og finner stort sett andre drikkekilder.
Hvorfor gamble, selv om det kanskje går bra?
Frank Løke har stort sett dårlige erfaringer...