Harald Blåtann
Aktiv medlem-
Innlegg
74 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
Innholdstype
Profiler
Forum
Artikler
Intervju
Støttemedlem?
Community Map
Alt skrevet av Harald Blåtann
-
Det er sistnevnte.
- 185 svar
-
- 1
-
Takk, typisk at noen skal presentere en ubegrunnet påstand som fakta. Og 1 cm tykke blad, det tror jeg heller ikke noe på. Hvertfall ikke at ingen kniver var tynnere enn dette.
- 185 svar
-
- 1
-
Har ikke hørt noe heller, går og venter på å bestille :)
-
Ser de har fått inn Nordlys skandislip igjen. Tror de kom inn noe senere enn planlagt. Tipper FG kommer mot slutten av oktober. Tror jeg skal bestille Nordlys emaljekopp samtidig som jeg bestiller FG. Da jeg bestilte Nordlys skandi så fikk jeg med en liten trebit innprentet «Helle», samt noen klistremerker. Syntes dette var litt artig. Noen flere som fikk dette? Jeg bestilte den samme dag den ble lansert. Kanskje de gir sånne ting til de første som bestiller? Skaftet var også meget pent. Ganske likt tshansen sitt skaft. Tenker jeg derfor skal bestille FG så fort som overhode mulig
-
Veldig kult, bra jobba! FG er vel rett rundt hjørnet nå?!
- 185 svar
-
- 1
-
Så du mener 1500 kr (ca for samekniv fra Strømeng) er mye penger for en såpass stor kniv? Så vidt jeg kan se så har du kun ett eksempel på en billigere kniv, som fremstår som vanskeligere å få tak i og av ukjent opprinnelse? De andre som er blitt referert til her ser ut til å være mye tyngre og dyrere. F.eks den fra ESEE – hvem er det som ha en kniv som veier 600 g på beltet på tur?
- 221 svar
-
- 1
-
En ting som er veldig kult med slira til Nordlys er at beltehempa kan roteres. Hvis den roteres 90 grader og man samtidig fester en annen hempe lengre ned på slira, f.eks. hempa av skinn til nøkkelringen som Helle selger (passer veldig bra, får man to festepunkt til beltet. Da kan kniven bæres horisontalt, noe jeg synes er den beste løsningen å bære kniven på. Da blir den skjult under skjorta og det blir mindre stress å gå på tur med en stor kniv på stier der det ferdig mye folk. Den blir også lettere å dra når man har sekk på.
- 185 svar
-
- 2
-
Det er først og fremst vinkelen på slipet som avgjør kutteegenskapene, ikke tykkelsen på bladet. Derfor er Helle Skog ikke er bra til kutting, selv om den har tynt blad. Nordlys har samme kutteegenskaper som Nord, fordi de har samme vinkel.
-
Virker sånn. Jeg har bare basert min påstand på replikaer jeg har sett, men disse er sikkert basert på antakelser, som Gabs88 er inne på. Jeg ville imidlertid trodd at flatsliping ikke akkurat er en liten detalj, da hele knivbladet gradvis blir tynnere mot spissen. Dette ville jeg tenkt at man burde sett fra et dårlig bevart knivblad (hvertfall hvis de var 1 cm tykke), når stålet rustes jevnt over vil man fortsatt kunne se at bladet blir smalere mot spissen, så jeg er ikke overbevist om at det er tilfelle at vi ikke kan se slipingen på knivene fra vikingtiden. Men jeg er overhodet ingen ekspert på dette feltet.
-
At de brukte dem ja, men ikke hvor vanlig de var i bruk. Altså da mener jeg at jeg skulle ha sett avhandlinger om alle funn av kniver som er gjort, som oppsummerer hvilke kniver de brukte. Jeg ser hvertfall replikaer som er flatslipt. Så kan det hende at noen av saxene, som jeg tidligere sa var flatslipte, også i tilfeller hadde skandislip, men det vet jeg ikke.
-
Vel, jeg synes det er rart om folk før i tiden, for mange hundre år siden, ikke brukte flatslip. Jeg har søkt litt og finner overraskende lite om knivtypene som vikingene brukte. Men ser ut som saxene, disse lange knivene, var flatslipt. Folk som har prøvd flatslip vs skandi av samme kniven ser ut til å foretrekke skandi til spikking. Mulig det er fordi de er vant med skandi fra før da? Bruk av FFG vil sikkert kreve litt tilvenning. Uansett er ikke den mest optimale kniven til trearbeid det avgjørende for meg. Leste en plass at skandislip på buschcraft-kniver er en motegreie som er innført av kjendiser som Ray Mears. Jeg skal kjøpe Nordlys i FG. Så selger jeg sikkert den som ikke blir favoritten. Noen som vet når den blir lansert?
- 185 svar
-
- 1
-
Skandislip har absolutt en viktig plass, og er foretrukken til trearbeid. Føler den blir mer av et spesialisert verktøy. Når våre forfedre brukte flatslip for over tusen år siden så er det noe å tenke på ift. tradisjoner. Men de brukte også skandislip til mindre kniver selvfølgelig. De var jo de virkelige ekspertene når det gjelder bearbeiding av tre.
- 185 svar
-
- 1
-
Jeg har en teori om at det er den flatslipte versjonen som er den ultimate «outdoor-kniven», som Helle kaller det. De sier Nordlys som er kommet ut (i skandislip), er den ultimate outdoor-kniven, men det er fordi flatslip-versjonen ikke er på markedet enda, fordi jeg tror det er DEN som blir den ultimate outdoor-kniven! Jeg har gjort noen tester med Mora Kansbol og Helle Mandra FG, som altså er i flatslip. Jeg har ikke noen problemer med å spikke bedre enn brukbart, og lage fin opptenningsved. Kløyving går også greit, men selvfølgelig ikke like bra som skandislip. Også er de helt rå til å kutte og hogge med. Ser for meg de må være utrolig bra til å sløye fisk og slakte dyr. Jeg har også lest div. på nettet som understreker at flatslip er en veldig god allrounder som ikke har noen vesentlige svakheter. Ikke like sterkt knivblad som skandi, fordi flatslip har mindre metall (derfor også lettere - enda en fordel). Litt usikker på hvordan den lettere vekta slår ut på hugging/kapping, men jeg tror en tynnere egg alt i alt gjør den enda bedre til dette. Jeg tror skandislip er mer spesialisert mot trearbeid, som spikking og kløyving. Skandislip har selvfølgelig en viktig plass, men når vi snakker om en altmulig-kniv, så TROR jeg versjonen i flatslip blir utrolig bra. Jeg tror imidlertid man må passe litt mer på eggen, siden den ikke blir like robust. Tenk på dette. Vikingene brukte lange kniver, kalt sax (eller seax), som etter jeg skjønner var flatslipte kniver. Disse knivene brukte de til alt mulig, fra å kutte tau, til bearbeiding av trevirke og slakting av dyr (og mennesker?). Det er altså den type egenskaper vi ser etter når vi snakker om Nordlys fra Helle. Så vidt jeg klarer å finne så er de originale machetene også med flatslip. Inntil videre er dette bare spekulasjoner! Hva tror folket?
- 185 svar
-
- 2
-
Min erfaring er at Helle er greie med å ordne opp om sånne ting, hvis du ønsker det.
- 185 svar
-
- 1
-
Enig. Blir spennende å se flatslip-varianten ja!
-
Jeg er hvertfall villig til å se hvor bra Nordlys duger på sikt! Jeg tror den blir som en slags samekniv for meg.
- 185 svar
-
- 1
-
Hehe, det er bra du har kontroll, men å ha én gjenstand på beltet som kan brukes til mange ting må vel være mindre komplisert enn å ha flere (minst to) gjenstander? Men om denne kompleksiteten er noe som må problematiseres er selvfølgelig noe annet! Kan godt hende at det på sikt er bedre å ha øks og kniv, bare at jeg ikke har funnet det ut enda. Da ville jeg i såfall hatt en liten og hendig kniv. Kanskje Mora Wit.
-
Ok kult valg 😊 Da ville jeg hvertfall ikke hatt en så stor kniv som Galgalu, men noe lite og nett som f.eks Helle Mandra flatslipt (FG). Eventuelt en lommekniv som Opinel no. 8? De er utrolig kjekke og billige lommekniver. Helle sine lommekniver er også bra.
-
Ok bra, da vet du at du skal ha bål. Når jeg drar alene er jeg ikke alltid sikker på om jeg finner ved eller orker å lage bål. Det var bare fordi jeg kom på noe etter at jeg skrev det første, skulle kanskje ikke gjort det.
- 185 svar
-
- 1
-
Hvis en stor kniv ikke funker bra til å hogge med så er det mye bedre med komboen liten kniv og øks.
-
Ok så ta med et spesialisert verktøy til alle oppgaver? Hvordan får du det til å stemme med «dekomplisering» og det enkle liv som det snakkes om her? Hva om du glemmer eller mister en av de tingene? Har du husket å ta med alle verktøyene? Jeg mener hvertfall at det er lettere å pakke og huske færre ting. Man vet ikke alltid om man trenger å hugge før man drar på tur. En øks veier fort 0,5 kg. Den er selvfølgelig bedre og mer spesialisert, men her det snakk om muligheten for å hugge med noe som er brukbart. Jeg var også sånn at jeg tenkte jeg måtte ha med øks, men det frister veldig å ikke ta den med pga. vekt og volum og at det er flere ganger jeg ikke trenger den enn motsatt.
-
Kan godt hende! Tviler på at den er like bra til hugging som Nordlys pga formen, men hvem vet, kanskje den duger? Personlig ville jeg ikke hatt innprentet Afrikas kontinent på slira, men det er bare sånn jeg er. Vil ha minst mulig med inskripsjoner/merker/signaturer. Men kniven ser jo fin ut den.
-
Ok, tar du med øks og sag da? Metall med skarp kant for å skrape spon fra ved/never, og lage gnister mot tennstål? Det høres jo ut som Nordlys gjør ting enklere for brukeren og ikke mer komplisert, som de andre her påstår? Orden i hodet. Det er ikke alle som trenger disse egenskapene til Nordlys. De fleste trenger kanskje bare å kunne skjære i en pølse, spikke en pinne og sløye en fisk. Da funker blå mora bra. Nordlys er for oss som er opptatt av villmarksteknikk og som setter pris på estetikken og de naturlige materialene.
- 185 svar
-
- 4
-
Hvilken kniv er det dere har som dere mener er bra nok?