Gå til innhold
  • Bli medlem

Swiss John

Aktiv medlem
  • Innlegg

    114
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    3

Alt skrevet av Swiss John

  1. ......og bedre detalj av starten fra Ustaoset:
  2. De kunne gjort det mye raskere enn det………….hvis de ringer de rette personene: https://www.doppelmayr.com/en/brands/garaventa/
  3. Jeg kan ikke si noe om de nåværende snøforholdene i det området, men jeg har gjort den turen i påsken 2013 (med ryggsekk, ikke med pulk). Første dag var fra Ustaoset via Tuva til Heinseter og det var skilt som sa at ruten via Verpestølan var stengt. Den merkede ruten gikk over østsiden av innsjøen og jeg husker ikke oppstigningen opp til vidda som spesielt bratt. Her er et skjermbilde fra Google Earth samt .gpx-filene. Se bort fra den rette linjen fra Geilo til Ustaoset – jeg hadde Garmin slått på i bussen. Jeg vet ikke hvorfor tracklogen stoppet litt utenfor Heinseter, men Heinseter var der jeg overnattet. 20130324.gpx 20130324.gpx copy
  4. ........og 1,5 millioner kroner ville ikke dekket erstatningskravene hvis noe slikt hadde skjedd: https://www.bbc.com/news/articles/ckgydwvkv1do Vedlikehold er billigere i lengden.
  5. 365 REAL Turmat-poser!!! Hvis du kan klare å spise en REAL Turmat hver dag i et helt år, synes jeg det ville være verdig Guinness Book of Records (og kanskje til og med en sponsoravtale med REAL). Jeg ville bli gal etter to uker, maksimalt, og begynne å drømme om en elendig McDonalds-hamburger.
  6. Ja, jeg kjenner fyren som startet den tråden – faktisk ser jeg ham hver gang jeg går nær et speil. (Jeg vet også om en som heter Roelant eller noe som bor et sted rundt Trondheim). Spøk til side – jeg har hatt tanker om min egen variant av en "get you home"-løsning på en ødelagt BC-binding eller støvel. Den koblede tråden på det amerikanske forumet omhandler den ødelagte BC-bindingen, men det første innlegget i den tråden lenker også til en BC-skofeil som jeg hadde opplevd ett år før det. Jeg vil ikke gjenta detaljene om noen av disse feilene her (de er beskrevet godt nok i det amerikanske forumet), men de var en sterk motivasjon for å se etter en løsning som ville dekke både sko- og/eller bindingsfeil. Dette er hva jeg kom på: PVC-røret forhindrer at kantene på slangeklemmen skjærer seg inn i stroppen (og skoen). Hvis det er en løkke bak på skoen, kan et stykke snor hindre at stroppen glir ned. Ellers kan en snor gå rundt benet til samme formål. Vekt, inkludert skrutrekker: 105g: Som man kan se av den fine, rene stroppen, er denne briljante ingeniøroppfinnsomheten ennå ikke testet i felten, og jeg inviterer forummedlemmer til å kommentere om de tror det ville fungere eller ikke. Det vil tydeligvis ikke tillate den involverte skien å gli, men det er ment som et midlertidig «get you home»-tiltak for å forhindre at foten synker i snøen før du kommer til nærmeste hytte eller vei. Skulle jeg gå med en eller annen ski rigget slik, ville jeg lagt en felle på den gode skien for å redusere forskjellen i glid mellom skiene. Stropp: Fasty 25mm, fra byggemarkedet, osv, for eksempel: https://www.monter.no/fasty?srsltid=AfmBOopqBwLBIPubOnMPz8ueqAYEqoeWHctC45BPXLThHHyPvBUAsxo1 Slangeklemme: 110 – 130 mm, f.eks.: https://www.hornbach.de/p/schlauchklemme-110-130-mm/3244175/ PVC-rør, innvendig diameter 10 mm, f.eks.: https://www.hornbach.ch/de/p/weich-pvc-schlauch-10-x-2-mm-transparent-meterware/5806469/ Jeg setter pris på tanken og arbeidet som andre forummedlemmer har lagt ned i deres foreslåtte løsning, men jeg kan ikke se meg selv fikle med 6 eller 8 små skruer midt i en storm i vinterfjellet.
  7. Litt off-topic, men relevant for Exped Downmats. Den første uken i mars for to år siden i Skarvheimen måtte jeg lage en nødbivuakk. Det var allerede mørkt da jeg begynte å grave, så jeg måtte jobbe raskt og siden jeg var alene og ikke hadde noen partner til å måke ut løssnøen, laget jeg et veldig enkelt "ormehull" på ca. 3m dybde inn i skavl. Som de fleste fjellturister hadde jeg en Z-matt, men også en Downmat (den samme nederst på side 1 i denne tråden, men på den tiden uten boblene). Det var ikke plass i hullet for å blåse opp matten, og hvis jeg hadde forsøkt å blåse den opp utenfor, ville pumpeposen ha fylt seg med løs snø blåst av den stive vinden. I stedet la jeg den flate (uoppblåst) Downmat oppå matten Z-matte, tok på meg varme klær (jeg har ikke sovepose på vinterturene), og krøp ned i hullet. Jeg hadde hengt termometeret på skiene utenfor og måtte ut av hullet noen ganger for å tisse. Utetemperaturen var minus 19°C. På en av disse “utfluktene” fanget et trekk vindsekken min, trakk den opp av hullet og bar den bort i retning Sverige. I hullet holdt jeg meg våken og fortsatte å bevege bena og føttene for å unngå frostskader. Klokken var 07:30 da jeg endelig forlot bivuakk og gikk videre, etter ca. 12 timer. Poenget med denne historien er at selv om jeg måtte fortsette å bevege bena og føttene, holdt overkroppen seg behagelig varm uten fordelen med Downmat-isolasjon og jeg la ikke merke til noen grop under der jeg lå når jeg trakk mattene ut om morgenen. Er det noen andre som har opplevd en kald natt i snøen med kun en Z-matte som underlag?
  8. Et utvalg skibindingsskruer (nesten alle Ø 5,5 mm) kan bestilles her: https://www.theskierslounge.co.uk/ski-binding-tools/ski-binding-screws Den samme handleren selger også de spesielle borene. Jeg har funnet ut at borene med 9 mm og 9,5 mm dybdestopp ikke er helt nok for noen Rottefella-skruer, så jeg bruker bitene med dybdestopp først, og avslutter så med å bruke en 3,6 mm bit uten dybdestopp for å ta en liten “bitt” for en hulldybde på ca. 11 mm (mål hvor mye skruen stikker ut av bindingen først): https://www.theskierslounge.co.uk/tools--waxes/ski-binding-tools/ski-binding-drill-bits Porto fra Storbritannia til en ganske rimelig pris. For Rottefella-spesifikke skruer vil det være best å bestille gjennom en Rottefella-forhandler. For eksempel tilbyr Rottefella et sett for NNN BC (Rottefella Backcountry Screw Set): https://rottefella.com/no/fjellski/reservedeler
  9. Har du montert skibindinger før? Grunnen til at jeg spør er at anbefalt bordiameter for skibindingsskruer (inkludert Rottefella NNN BC, Super Telemark og 75 mm with Cable) er 3,6 mm: https://rottefella.com/media/sparsh/product_attachment/Rottefella_InstructionGuide_BackCountry.pdf https://rottefella.com/media/sparsh/product_attachment/Mounting_instructions_Super_Telemark.pdf https://rottefella.com/media/sparsh/product_attachment/Mounting_instructions_Rottefella_Rottefella_75mm_cable.pdf Ø 4,1mm brukes også (for samme ca. 6mm skruer), men kun for ski med metallforsterkningsplate som skal ha gjengekuttet. Ø 3,6 mm brukes til trekjerneski uten metallforsterkende plate – med andre ord all langrenn/fjellski som jeg kjenner til *. 4,5 mm boren du tar med deg er definitivt for bred for disse skruene. Gjengene på skruene vil ikke ha nok grep på treverket. * EDIT: Åsnes Combat Nato BC og Combat Nato 62 har begge en metallforsterkningsplate for bindingen.
  10. Hadde det ikke vært for Krossobanen hadde jeg ikke hatt denne utsikten over dalen til Vemork: …..eller denne utsikten over til Gausta: Disse to bildene er tatt på ettermiddagen 27.02.2023 – dagen før 80-årsjubileet for Vemorksabotasjen, som var grunnen til at jeg var på Rjukan:
  11. Uansett hvor mye dun/syntetisk det er i matten, vil din dyre Exped-matte før eller siden se omtrent slik ut:
  12. Det er virkelig synd – ikke bare for tapet av turistbesøk i kommunen, men for innbyggerne i kommunen selv som nektes muligheten til å snappe litt sol i de mørke vinterdagene, for ikke å snakke om de som eier hytter opp i bakkene. Man må imidlertid spørre seg hvor erstatningspengene ville kommet fra ved en alvorlig ulykke med skader og tap av liv som følge av dårlig vedlikehold av anlegget. Det er en taubane her bare tre minutter til fots fra døren min, og de stenger for en rutinemessig revisjon i flere uker hvert år. En stor revisjon, som involverer skifte av hjul, kabler osv. tar seks uker. Det er et stort inntektstap, men det må gjøres, ellers vil de være forpliktet ved lov til å stenge.
  13. @Luesveis @sneakyowl Har dere to gutter ingen hjem å sove i?!!!
  14. Takk for linken til Meny. Det er akkurat det jeg ser etter, og Tine leverer det i 500 ml kartonger som er en tålelig vekt/størrelse for en første dag opp til hytta. Jeg lagrer et bilde av det på mobiltelefonen min, så jeg slipper å forklare når jeg er i butikken.
  15. Takk for svaret. Jep, UHT = Ultra High Temperature = ultrapastaurisert. Jeg har ikke klart å finne den i supermarkedskjedene der jeg har søkt, for eksempel Co-Op, Rema1000, Kiwi, Bunnpris osv. Kanskje jeg ikke så godt nok etter.
  16. Takk til de som nevnte Nido. Det ble tilsynelatende oppfunnet her i Sveits i 1944, men jeg hadde aldri hørt om det før – og heller ikke sett det i butikkene her (de fleste supermarkeder har sitt eget merke melkepulver). De positive kommentarene vekket min nysgjerrighet, så jeg lette på nettet og fant en butikk i nærheten av meg som har det på lager (og det var en indisk butikk, ikke en sveitsisk butikk!). Jeg ble positivt overrasket da jeg prøvde den – den smaker mye bedre enn de andre melkepulverene jeg har prøvd, så jeg vil gjerne bruke den på fjellturer i fremtiden. Mitt neste punkt er litt off-topic: Kan noen forklare hvorfor det er nesten umulig å finne UHT-melk i Norge? Jeg har søkt i de fleste supermarkedkjedene der, men aldri klart å finne det. De lager melkepulver og den forferdelige kondenserte melken i rør, men ingen UHT. Her i Sveits selges den i Tetra-pakninger i størrelsene 1 liter, 500ml og 250ml. Den smaker ikke fullt så godt som helfett fersk melk, men er mye bedre enn noen pulverisert melk jeg har smakt. Jeg ville ikke tatt med meg en haug av disse i sekken, men jeg synes størrelsen på 250ml er ideell hvis jeg for eksempel skal fra dalen og opp til en selvbetjent hytte og gjerne vil ha "ekte" melk på frokostmueslien min dagen etter.
  17. @Bendris-Monsen Jeg har gått hele turen flere ganger, men bare én gang om sommeren. De to første etappene er de mest strabasiøse, både om vinteren og om sommeren, men sommerruten den første dagen tar deg via Illvatnet og over flere omfattende steinmarker (is that the correct Norwegian word for “boulder fields”?). Andre etappe (Nørdstedalseter til Sognefjellet) går rett over Storevatnet om vinteren og det vil du ikke gjøre om sommeren – med mindre faren din var snekker fra Galilea. Sommerruta tar en lang omvei rundt Kjerringhetta. Vær også oppmerksom på at det kan være problematiske snøfelt i de høyere områdene i begge etapene – å ta med spikes til støvlene dine ville ikke være en dårlig idé. Jeg syntes begge etappene var mer anstrengende til fots enn på ski. Når du kommer til Sognefjellet har du den vanskeligste delen av hele turen bak deg (og du trenger ikke spikes lenger). I motsetning til det som ble foreslått i et tidligere innlegg, vil jeg ikke anbefale lette tursko eller terrengløpesko for denne turen. Du må krysse mange boulder fields og sko med myk såle kan være veldig slitsomt på føttene i slikt terreng. Jeg vil anbefale fjellstøvler med halvstiv mellomsåle. Å bære fullt campingutstyr er opp til deg. Jeg har fraktet hele settet fra Fondsbu til Haukeliseter, men kun fordi det var sommeren 2021 og noen Covid-restriksjoner fortsatt var på plass (drop-ins var ikke ønsket i DNT-hyttene). Jeg er ganske sikker på at jeg ville hatt mer glede av turen hvis jeg ikke hadde måttet bære med meg alt det. Jeg vil foreslå, hvis det er mulig, å ordne med henting av campingutstyr i Tyin, Breistølen eller Finse. Det blir mindre belastning i Skarvheimen/Hardangervidda enn i Breheimen/Jotunheimen – og alle fem/seks hytter mellom Sota Sæter og Fondsbu er betjent om sommeren, så ingen selvbetjening. EDIT: her er en liste over webkameraer langs ruten, som jeg laget i januar i år: https://www.fjellforum.no/topic/61914-massiv-webcams/#comment-536507
  18. Ta kontakt med Ove eller Silje (vertskapet) og spør om du kan bli med i Facebook-gruppen «Samkjøring til Sota Sæter DNT». De satte opp dette i mars 2022 fordi de ble lei av å svare på telefon om hvordan de skulle komme seg opp fra dalen. Du skriver bare inn datoene du ønsker å reise og, med litt flaks, vil noen tilby samkjøring eller dele taxi fra Bismo (som koster 1200kr!!!). Bussen står parkert utenfor hytta og Ove kjører begrenset trafikk kun om sommeren. Bortsett fra å hente opp grupper som kommer på helgekurs, er jeg ganske sikker på at han ville gjort en ekstra reise hvis det var nok gjester på en bestemt dag.
  19. Gikk en tur med randonnée-skiene i går i det svært populære skianlegget Flumserberg. Dette var en treningstur, da jeg de siste årene har neglisjert alpinturen til fordel for nordisk tur. De fleste alpinanlegg tillater ikke Randonnée-løpere å gå opp i pistene, men ved Flumserberg er det tillatt i piste #1 i normal åpningstid (det er forbudt å gå opp om natten på grunn av faren fra kabelvinsjer og eksplosiver). Vi opplever for tiden en periode med stabilt høytrykksvær her – over daltøken (“Hochnebel”) er det solskinn og skyfri blå himmel. Jeg gikk opp fra Tannenheim bunnstasjon (1220m) til Prodkamm toppstasjon (1939m), så gikk jeg ned på ski, spiste lunsj og dro hjem. Sichelkamm, som viser de oppadgående foldene i (kalkstein)bergarten: En ensom skiløper som nyter utsikten mot Spitzmeilen: Ser over dalen til den karakteristiske "haitann"-ryggen til Churfirsten. Turruta som jeg beskrev i et tidligere innlegg i denne tråden (side 9, 27. oktober) kan tydelig sees på som en åpenbar snøfylt terrasse som strekker seg fra venstre til høyre under kjeden av topper. Steinene over og under terrassen er for bratte til å holde snø. Under tåken i nedre halvdel av bildet ligger innsjøen Walensee:
  20. Hvis du er komfortabel med det engelske språket, så foreslår jeg Wayne Naylors utmerkede YouTube-serie med videoer der svært mange aspekter av kart/kompassnavigasjon er dekket. Han er en god formidler og har laget veldig mange slike videoer. Her er en oversikt over dem alle: https://www.youtube.com/@TheMapReadingCompany/videos ……og her er en som er spesifikt relatert til spørsmålet ditt: https://www.youtube.com/watch?v=ktpUHOtdqB8 For min del bor jeg nær Alpene og foretrekker å bruke en høydemåler (veldig hyppig kalibrert) og konturlinjer for å navigere i lukket skog, men det er fordi i skogene her er man vanligvis enten på vei opp eller ned og hvis det er ingen åpenbare referansepunkter høydemåleren/kartet er ofte raskere og enklere enn kompass/kart. Det gjelder selvsagt ikke så mye i norske fjellet.
  21. Du kan prøve her: https://www.ricardo.ch/de/a/schweizer-armee-rote-lawinenschnur-35mm-x-25m-1243499180/ ......eller du kan kontakte selgeren direkte her: https://www.green-store.ch/
  22. Med "hælbit" mener du plastbitene festet på skien (“hælstø”) eller kabelfestet? Hvis du mener kabelfestet, hvilken (Hardwire eller "3-Pin Cable")? Hvis du mener plastbitene, så er Voilé litt høyere enn Rottefella (11 mm vs 6 mm), men det burde ikke gjøre noen merkbar forskjell i bruk. Begge deler krever to hull i skien, men hullene er ikke like langt fra hverandre – så hvis du vil ta av Voilé-delen og erstatte den med Rottefella, må du plugge det fremre hullet og bore et nytt rett bak den.
  23. Denne tråden minnet meg på å hente Nansen min ut av kjelleren for "base prep", som jeg bare gjør en gang i året. Jeg bestemte meg for å benytte anledningen til å sjekke spennet (som jeg ikke gjorde da jeg kjøpte skiene). Til papirtesten brukte jeg standard skrivermaskinpapir, 80 g/m², og jeg fylte 3 ryggsekker med ballast: #1: 6 kg, for å dekke min nåværende kroppsvekt (70 kg) pluss de 6 kg jeg vanligvis ville brukt på en skitur (totalt 76 kg). #2: 10 kg + sekk #1 = 86 kg #3: 15 kg + sekk #1 = 91 kg Som nevnt i mitt forrige innlegg er Nansen min 200cm (anbefalt av Åsnes for 80 – 90kg). Resultatet: #1 (76 kg): Jeg kunne flytte papiret fra rett foran hælen til «r» på «Fridtjof». #2 (86 kg): Jeg kunne flytte papiret fra midten av foten til bare 14 cm foran pinnelinjen (jeg har 75 mm bindinger). Den venstre skien var mykere enn den høyre. #3 (91 kg): Jeg kunne knapt flytte papiret i det hele tatt. Med alle tre vektene måtte jeg være veldig forsiktig for å holde vekten jevnt fordelt på begge føttene - den minste vekten av den ene eller den andre foten ville klemme papiret. Konklusjon: Jeg tror ikke trådstarteren trenger å bekymre seg for at en 200cm eller 205cm Nansen har for mye spenn. Videre, siden Nansen er en meget kjent og populær ski i Norge, bør det være veldig enkelt å finne eksempler til leie, enten fra sportsbutikker eller fra private eiere. Her for eksempel fra Oslo Fylke (andre regioner kan søkes): https://www.hygglo.no/search/Nansen Dette kan være den beste måten for ham å finne sin ideelle lengde. Nansen er en veldig god ski, og Åsnes lager veldig gode ski, men hvis han virkelig vil ha no-wax så synes jeg han bør ta en titt på Fischer, da deres no-wax-mønster generelt er enig i å være bedre enn Åsnes. Jeg har tre Fischer no-wax, E89, E99 og S-Bound 98 og jeg kan bekrefte at grep-mønsteret er veldig bra på dem alle.
  24. …….skrap så klisteret av skiene før du står på dem i stuagulvet! ……(just kidding!).
  25. Du ser på feil vekt! Kroppsvekten din er 74 kg, tursekken din er mellom 10 og 20 kg og alt som ikke er inne i "bursdagsdressen" og ikke i sekken (med andre ord, hva du har på deg) må også beregnes. Dette inkluderer støvlene, klærne og alt du har i lommen, GPS, kart, kompass, mobil osv. samt skistavene. Du kan bli overrasket over hvor mye det hele veier! Jeg har Nansen. Jeg er 182 cm og veier 69/70 kg (naken kroppsvekt). Tursekken min veier 15 kg og alt som normalt ikke er i sekken på tur kommer ut på 6 kg - så vekten jeg tar med på skiene er 90 kg. Mine Nansen er 200cm og jeg finner lengden optimal. I ditt tilfelle vil jeg foreslå at du ikke går kortere enn 200 cm – og 205 kan være et bedre valg, med tanke på høyden din. Norge er et av få land hvor sportsbutikkene fortsatt har de brettene man kan tråkke på for å teste spenningen på skiene (papirtest). Jeg tror at hvis du går til en slik sportsbutikk iført alt du vanligvis ville ha på deg på tur pluss en 15 kg sekk, kan du oppleve at 190 Nansen vil flate ut for mye.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.