-
Innlegg
85 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
-
Dager vunnet
3
Innholdstype
Profiler
Forum
Artikler
Intervju
Støttemedlem?
Community Map
Alt skrevet av Swiss John
-
For å unngå forvirring bør jeg påpeke at Primus-brenneren som jeg brukte i min sammenligning er mye eldre og konstruert annerledes enn Trangia GB74. Den produseres ikke lenger og derfor er sammenligningen ikke relevant for noen som leter etter en brenner i dagens marked. Det vil også være feil å anta at ytelsen til en gammel brenner er den samme som GB74 (som fortsatt er på markedet). Forskjellen er relevant for meg da Primus er mye tyngre og regulatorventilen ikke kan dreies 360°. Som jeg sa ovenfor, har jeg ingen anelse om hvor gammel denne brenneren er, men kanskje noen Trangia-eksperter på forumet kan kommentere alderen. Her er et par detaljerte bilder: Jeg synes det er rettferdig å kritisere håndverket/ utførelsen til den nye Trangia Storm. Det er absolutt ingen dårlig brenner, men Trangia, med ressursene til rådighet, kunne ha gjort det bedre enn dette: Flammebildene som jeg tok kom ikke godt ut. Jeg skal gjøre et nytt forsøk i håp om at jeg kan få riktig flammefarge og jeg legger ut resultatene på denne tråden.
-
Kanskje din Trangia Storm "hostet og harket" mer fordi garasjen din, ved 1°c, er altfor kald for en enhet laget på et verksted i Bangladesh. ................Å, beklager Trangia! Jeg ser på nettstedet deres at dere forsikrer oss om at brenneren var "Made in Sweden". Min feil........og jeg beklager på det sterkeste! Forresten #1: Min sammenligningstesten ble gjort ved en mye mer moderat temperatur. Jeg noterte ikke den nøyaktige temperaturen, men den var omtrent 13/14°C. (Ja, det er uvanlig mildt her for denne tiden av året!). Forresten #2: Min "gamle Trangia" er mye eldre enn modellen GB74 på bildet ditt og har "Primus" inngravert på brennerhodet. Jeg aner ikke når jeg kjøpte den.
-
Det kommer an på...........Jeg tror jeg har funnet en god bruk for min – jeg skal bruke den under undertøyet om vinteren for å hindre at deler av anatomien min faller av. Kanskje praktisk for det. Jeg kan ikke komme på noe annet jeg kan bruke den til.
-
Mer ikke Norge/ikke villmark, og i samme nord-østlige hjørne av Sveits som mitt siste innlegg i denne tråden. Turen i går var i Alpstein-gruppen, men denne gangen "jukset" jeg ved å ta taubanen fra Frümsen opp til ryggen, og startet dermed turen på 1860 moh. Værmeldingen ga utbredt "Hochnebel" med en øvre grense på 1000m og sa at den hardnakket ville forbli mange steder det meste av dagen. Dette betydde at de i lavlandet som ikke kunne ta en dag fri fra jobben, måtte forbli i "suppen" hele dagen. Over tåken var det blå himmel, solskinn og ingen vind – perfekte turforhold. Screenshot av kartet viser den tegnede linjen på turen, ikke .gpx-filen, siden Garmin min blir gal når jeg kobler den til Macintosh (mange parametere endres og "Logg spor til datakort" ble slått av). Turen var på 14 km, startet ved Stauberenkanzel 1860m og sluttet i Wildhaus 1090m. Høyeste punkt var Mutschensattel på 2069m. Utsikt fra Stauberenkanzel, sør-østover over den tåkefylte dalen i øvre Rhinen mot den lille fjellnasjonen Liechtenstein (til venstre), som med 160 km² er et av de minste landene i verden: En vidvinkelvisning fra samme posisjon: Utsikten rett vest fra ryggen. Bildet er litt overeksponert for å få frem detaljene i skyggene. Pyramiden i midtre skyline er Altmann 2435m og den andre pyramiden lenger til høyre og i bakgrunnen er Säntis - den høyeste toppen i Alpsteingruppen på 2502m: Den imponerende kjeden Kreuzberge (Chrüzberg på kartet) stiger over Rhindalen: Fjellshytta Bollenwees ved foten av fjellformasjonen Hundstein: En annen utsikt over Bollenwees fra Saxerlücke (pass): Saxerlücke 1662m. Min videre rute går via Mutschensattel til Wildhaus: Utsikten østover fra Saxerlücke, ser inn i den østerrikske provinsen/delstaten Vorarlberg: Utsikten tilbake mot starten av turen. Stien kan sees sikk-sakk ned til Saxerlücke: Kreuzberge/Chrüzberg på oppstigningen til Mutchensattel. Igjen, jeg har overeksponert dette da forgrunnen var i dyp skygge: Utsikt over hele Kreuzberge-kjeden. For mange år siden krysset jeg skyline av denne ryggen alene. Klatringen er ikke vanskelig, men man trenger selvfølgelig et tau for de mange rappellene: Den videre ruten ned fra Mutschensattel 2069m til Wildhaus 1090m. Churfirsten-gruppen der jeg turnerte sist lørdag kan sees tydelig til venstre i mellomdistanse, i sørvestlig retning: Den bratte nedstigningen gjennom Flüretobel: Fra de siste bakkene over Wildhaus, med utsikt over byen Eschen i Liechtenstein som nesten kan sees titte gjennom disen:
- 217 svar
-
- 15
-
Som sveitser må jeg være patriotisk og alltid bære en sveitserkniv. Jeg forlater aldri huset uten denne, selv om den er litt tung på 1,3 kg. Jeg må innrømme at det også var litt tungt på bankkontoen på ca.16 500kr – men kvalitet har sin pris, og man vet aldri hva man kan ha å forholde seg til, så det er bedre å være forberedt: Dessverre produserer ikke Wenger denne kniven lenger, så alle som vil ha en må se på eBay osv. Her er en nærmere titt på kniven: https://www.youtube.com/watch?v=LnmfzhKYcHE
-
- 9 svar
-
- 1
-
- bukse
- helårsbruk
- (og 4 andre)
-
Ikke Norge, og definitivt ikke villmark – men pittoresk, likevel. Denne dagsturen i går i Churfirsten var bare 15 km, men med 760m stigning og 1300m (for det meste bratt) nedstigning. Start ved REHA-klinikken på Walenstadtberg (967m på kartet), som ble nådd på bare to timer fra huset mitt med kollektivtransport. Turen slutter ved Walenstadt stasjon, 426m: På veien ovenfor REHA-klinikken (opprinnelig et tuberkulose-sanatorium). Walensee er dekket av et lag med "Hochnebel" (daltåke): På oppstigningen til de høyere bakkene: Østover etter Schrina-Obersass (1726m på kartet) mot Tschingla, 1529m: Spiser du dem ………….eller røyker du dem? Midt på ettermiddagen. Himmelen har overskyet og tåken har lettet fra Walensee:
- 217 svar
-
- 15
-
Ingenting om gjenåpning på Facebook «Hva skjer – Rjukan/Tinn». Den beste informasjonskilden: Rjukan Turistkontor, tel 35 08 05 50 01.01 - 31.12: mandag - fredag: 09 - 15.30 lørdag - søndag: stengt
-
Ja, selvfølgelig. Jeg vil gjerne se en video av deg som tar den ut av esken og viser den fra alle vinkler, samt viser all dokumentasjonen som kommer i esken. Da vil jeg gjerne se deg veie den – ikke på en vanlig kjøkkenvekt, men på en laboratoriestandard presisjonsvekt. Det ville også hjelpe enormt hvis du kunne sammenligne den med noen av de mange billige eksemplarene du kan bestille fra Kina-butikkene. Til slutt vil jeg gjerne se hvordan du klarer å sette den på flasken. Trenger du å smøre ringen med olivenolje for å få den til å gli over halsen på Nalgene-flasken? Jeg er sikker på at jeg ikke er det eneste medlemmet her som i spenning venter på svarene dine på disse svært viktige punktene.
-
Tidlig om morgenen søndag 28. februar 1943 kom seg en gruppe på 9 karer opp Ryes vei ganske raskt – og de bar på ski og noe andre ting. Jeg tror de ønsket å komme seg til Sverige. Kanskje de rett og slett ikke hadde nok penger til billetter på Krossobanen.
- 7 svar
-
- 2
-
Jeg skrev «Poplar», som jeg nå synes var feil navn på norsk (jeg prøver å lære meg språket!). Jeg tror det riktige navnet er “poppel”, og 4 mm poppel kryssfiner burde være veldig enkelt å finne i et byggemarked, f.eks. her: https://www.maxbo.no/kryssfiner-poppel-red-temperate-4x2440x1220-sk-p864730/ Jeg brukte plater i A4-format (210 x 297 mm) som selges i pakker med 5 stykker og finnes her i Sveits i DIY-avdelingene til store kjedebutikker. Det andre mest sannsynlige stedet å finne dem vil være en spesialist hobbybutikk, siden denne typen tre brukes til å lage modellfly osv., og hobbyfolk vil sannsynligvis ønske å kjøpe treet i små mengder.
-
Hadde litt tid på meg, siden jeg ikke kunne komme meg bort til fjells denne helgen, så jeg laget tre nye brennerplater, selv om jeg egentlig ikke trenger dem – måtte finne noe å gjøre! Jeg brukte 4 mm Poplar kryssfiner, som er lett, men overraskende sterkt. Kantene trenger ikke å sandpapires, da de vil bli dekket av folien. Til reflektorene brukte jeg aluminiumsfolie som er tykkere enn vanlig kjøkkenfolie, men ikke så tykk som alufolien som vanligvis levert med campingbrenner. Egentlig er det ment å brukes under varmeelementet i en elektrisk ovn. Vekt, uten/med folie: Kovea: 44/50g MSR (gass): 38/45g MSR (bensin): 97/103g Alle 3 brennerne sitter meget sikkert i hullene i platene og kan løftes og flyttes uten at platene faller av. Oh!...........og jeg antar at dette vil bli sett på som juks – Primus Titanium “Stove Paw”: 53g (......og koster ca. 13 kr. per gram):
-
Er det noen som har brukt de små tekstil-"fallskjermene" i stedet for plugger i aluminium? (I snø, selvfølgelig, selv om de også kan fylles med steiner).
-
Vel, vel! Hva har vi her? Ser ut som jeg snakket for tidlig: https://de.aliexpress.com/i/1005001882885360.html?gatewayAdapt=glo2deu
-
....med mindre du gjør som MSR og bestiller dem fra samme kilde der MSR får dem. Din favoritt Kina-butikk vil ha mange varianter av vannkokerens design – i rustfritt stål, aluminium, titanium eller hvilket materiale du måtte ønske. Det ville ikke overraske meg i det hele tatt om kjelene som trådstarteren er interessert i også ble laget i Midtens riket.
-
“……and he sang as he watched and waited till his billy boiled You’ll come a waltzing Matilda with me” De ser ut til å være populære i Russland også, som er mye nærmere enn Australia. Jeg aner ikke hvordan det fungerer å importere noe fra Russland på grunn av de nåværende sanksjonene. Jeg tviler på om noe vestlig kredittkort kan brukes, og direkte bankoverføringer er kanskje ikke mulig, men det er ingen skade å spørre. Hvis du har en venn som er en russisk spion, kan han kanskje ta med en i diplomatvesken sin. Denne har en kapasitet på 2,6 liter og veier 240 g (og den er av aluminium): https://market.yandex.ru/product--camp-s5/426998396?sku=100622365527&uniqueId=1239586&do-waremd5=cSK0T_QwiSDhOkUH4Q-EDQ ….og her er en 1,8 liters versjon (200g): https://market.yandex.ru/product--camp-s4/429050947?sku=100625007365&uniqueId=96529536&do-waremd5=l4hfXos0Uw8PWKKZP9c5zw
-
202 cm!!! Du trenger et vikingskip på hver fot! ..................(just kidding!). Jeg skal gå litt off-topic her og foreslå at støvlene er langt viktigere enn skiene. Randonnée er et fransk ord som betyr fotturer/vandring – og det er akkurat det du vil gjøre mesteparten av tiden på en Randonnée-tur. Med 202 cm har du sannsynligvis problemer med å finne sko for enhver aktivitet, enn si å stå på ski, så det er her jeg tror du bør bruke mest tid og krefter på å gjøre det riktig. For korte støvler vil være en tortur på en skitur. Hvis de er for brede vil du svømme rundt inne og ikke ha skikkelig kontroll på skiene. Hvis de er for smale kan plastskjellene utvides litt, noe som er en tjeneste de fleste gode sportsbutikker burde kunne yte. Med din størrelse og vekt vil du være lurt å snakke med en spesialist støvelmontør, i stedet for å bestille støvler på nettet og håpe at det ordner seg. Hvis skiene er for korte, for lange, for brede, for smale, for tunge, for myke, betyr det mye mindre enn dårlige støvler. Når du står på toppen av bakken og peker skiene nedover, vil Isaak Newton få deg ned uansett hva slags planker du har på beina. Unnskyld meg at jeg ikke svarer på spørsmålet ditt angående lengden.
- 18 svar
-
- 1
-
Hvis du har plass i huset for besøkende, har du nok plass til et annet telt.
- 606 svar
-
- 3
-
Min feil! Takk for at du påpekte det. Jeg har gått tilbake og redigert innlegget mitt da jeg ikke ønsker å skrive villedende informasjon. Jeg noterer meg at Hilleberg bruker silikonbelagte ripstop nylon flysheets i alle sine teltserier – til og med Yellow Label.
- 54 svar
-
- 1
-
Jeg venter til det er mørkt før jeg sjekker reguleringen, da jeg kan se forskjellene på flammen bedre i mørket. Reguleringen går fint. Jeg gjorde en side-ved-side-test på balkongen min uten vind, med to fulle bokser av Primus Winter Gas, og prøvde å fotografere resultatene, delvis med blits, delvis uten. Den sanne fargen på flammen har ikke kommet godt frem på bildene (jeg er ikke flink med fotografering). Generelt hadde Trangia mer oransje mens Primus hadde stort sett en ren blå flamme. • Den gamle Primus er en bedre brenner enn Trangia (bedre gass/luftblanding) • Primus har en mye bredere flamme på full gass, mer som en bolleform, mens Trangia-flammen er smalere og som en løk – hvis det gir mening. • Begge brennerne kan reguleres ned til en meget fin flamme uten å stamme. Primus til venstre; Trangia til høyre. Primus, full flamme: Trangia, full flamme: Blits, Primus full flamme: Blits, Trangia full flamme: Blits, begge lav flamme: Mine konklusjoner: Trangia, som et stort merke med verdensomspennende distribusjon, kunne ha gjort det bedre enn dette. Bortsett fra mine forbehold om kvaliteten på utførelse, er et annet lite poeng at kantene på klemmen som fester brenneren til basen er veldig skarpe og man kan lett kutte fingrene på dem. De må avrundes med en fil. Til tross for dette kan den nye Trangia anbefales, spesielt hvis vekten og evnen til å invertere boksen er vesentlige faktorer for kjøperen. Jeg tror at forskjellen i gass/luftblandingen ikke vil ha stor betydning ved normal bruk.
-
Jeg skrev “i sin nåværende form”. Sitat fra produsentens hjemmeside: “From 9/10/24 this tent will have a short pole sleeve and clip system as shown below. This makes the tent easier to pitch in strong winds. Colour is dark olive”. 9/10/24 er 5 dager siden, hvis han mener den europeiske måten å skrive dato på, eller 5 uker hvis han mener den amerikanske måten.
-
Hilleberg lager totalt 11 kuppeltelt, fra Atlas med 11,1 kg ned til Niak med 1,8 kg – så de kan litt om design av kuppeltelt. Tre av disse, nemlig Unna og de to Soulo-versjonene er designet for solobruk. Rogen og Niak er begge lettere enn Unna/Soulo og er mer romslige, men produsenten gjør det klart at disse to er " For snow-free use only". Et telt består av 4 grunnelementer: tekstilmateriale, stenger, plugger og barduner. De mest betydelige vektbesparelsene kan oppnås ved å finne måter å redusere vekten på stengene, ytterteltmaterialet, gulvet og/eller veggene i innerteltet og pluggene. Hilleberg, som en ledende teltprodusent, vil være veldig bevisst på hva konkurrentene gjør på markedet – deres R&D-avdeling er garantert ikke i dyp søvn. Jeg er ikke i tvil om at de har testet karbonfiberstenger i sine teltdesign, men har bestemt seg for å ikke bruke dem. På samme måte vil de sikkert ha sett på alternative tekstilmaterialer, spesielt Dyneema og andre tekstiler til ytterteltet, men foreløpig ikke funnet en løsning som de er forberedt på å sy navnet sitt på. Med ordene til Oscar Wilde: "Imitation is the sincerest form of flattery". Tre modeller diskuteres her som lette alternativer til Unna, nemlig Trekkertent Saor, Tarptent ArcDome Ultra og Durston, X-Dome 1+. I det meste av diskusjonen jeg har sett om disse teltene er Unna uttrykkelig nevnt, så det er helt klart referansen som disse nye designene blir vurdert etter. Durston har spart vekt ved å bruke karbonstenger og et innertelt i netting/mesh, i tillegg til å gi bare 4 plugger og ingen barduner. Tarptenter bruker et Dyneema flysheet og karbonstenger – de valgfrie 9 mm alu-stengene løfter vekten opp til 1,8 kg. Av de tre kommer Saor nærmest Unna, med 9 mm alu-stenger, et silikonbelagt polyester-flysheet (eller Dyneema i DCF-versjonen) ……og ingen plugger i det hele tatt! For å sammenligne dens oppgitte vekt på 1,35 kg (1,18 kg i DCF) med Unna, må man legge til de 12 pluggene (150 g) som leveres som standard av Hilleberg. Den bruker tilsynelatende også Dyneema som barduner (selv om det ikke er klart fra nettsiden deres), og alle som har jobbet med Dyneema-snor kan fortelle at knutene kan løsne ganske enkelt. Jeg er sikker på at alle disse tre teltene vil være fine å bruke i mildt vær, og at de har en klar fordel når lav vekt er hovedkriteriet – men det samme ville kombinasjonen av en bivysack og en tarpaulin. Jeg er like sikker på at jeg ville føle meg mye tryggere i Unna i det mer ustabile og mindre forutsigbare klimaet i nordlandet. Hvis jeg virkelig måtte velge mellom de tre ville jeg tatt Saor, men teltet, i sin nåværende form, har ikke vært på markedet lenge nok til å ha vist seg pålitelig i tungt vær. Jeg ville ventet et år eller to og tatt hensyn til rapporter fra brukere, spesielt i de skandinaviske landene og på de britiske øyer, siden jeg ikke har noe ønske om å være et forsøkskanin selv. Vekten på den versjonen, pluss 12 plugger som standard med Unna, ville vært 1,5 kg – altså 700 g mindre enn min standard Unna (2,2 kg). 700 g mindre er absolutt betydelig på en 8-timers turdag, men pålitelighet må komme først før vekt (og kostnad). Min Unna ble kjøpt for nøyaktig 10 år siden denne måneden og brukt i Skottland (Cairngorms), 3 uker i det islandske høylandet, og har blitt båret hele veien fra Fondsbu via Slettningsbu, Sulebu, over Skarvheimen til Finse og videre gjennom Hardangervidda til Haukeliseter – alle disse turene om sommeren, så den har hatt mye erfaring med nordisk sommervær. Ikke fornøyd med vekten på 2,2 kg, tok jeg de tyngre 10 mm stengene (+ et stengreparasjonsrør), et utvalg ekstra plugger (Island har på steder hard vulkansk grunn og krever harde spiker som plugger), dobbel (og lengre) barduner og et 246 x 130cm Tyvek 74g/qm underlag. Liker jeg å bære ekstra vekt? Nei, absolutt ikke! – men i områdene nevnt ovenfor ville jeg prioritert å ha et telt som jeg vet jeg kan stole på når været blir røft. Her i Sentral-Europa er jeg ganske fornøyd med å ta standard 9 mm stenger og færre plugger/barduner, siden været her ikke er som i nordlandet. For øvrig: «Saor» uttales som norsk «sier, ser, eller sur», avhengig av regionen – ikke «saa-or»– og betyr «fri» på de gæliske språkene (irsk, skotsk).
- 54 svar
-
- 9
-
.........for landet som fortsatt insisterer på å bruke Imperial måling (som vist i videoen) – til tross for at resten av verden, med unntak av Liberia og Myanmar, for lengst har tatt i bruk det metriske systemet. Som enhver amerikaner vet, ender den siviliserte verden ved USAs grenser. Kanskje han innser at resten av verden ikke er like godtroende som amerikanere, så han gadd ikke engang å vise de metriske målingene i videoen – selv om metrisk er det offisielle systemet i Canada. Jeg la også merke til dette på nettsiden hans: “Our first tent – the X-Mid 1 – was introduced in 2018”. ....og dette på Hillebergs nettside:
-
De som har blitt inspirert av Shackletons episke reise kan finne dette interessant: https://www.bbc.com/news/articles/cd6qz387qjgo