spec
Aktiv medlem-
Innlegg
52 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
Innholdstype
Profiler
Forum
Artikler
Intervju
Støttemedlem?
Community Map
Alt skrevet av spec
-
Det nederste bildet du linker til er fra området torres del paine. Selv har jeg bare vært rundt landsbyen el chalten, og kan anbefale det. Fine fjell der og. Mener å huske at man kun fikk campe på angitte "sites" under tregrensa. Argentina er ganske så trygt, kanskje det beste i sør-am sånn sett. Ting dere trenger er nok lurt å ha med fra Norge, forutenom gass som ikke er noe problem å få tak i. Ellers, skulle ønske jeg hadde tatt meg tid til noen dager i buenos aires, så... Og, ja... Det er mye dårlig vær i patagonia.
- 3 svar
-
- 1
-
Hoff og helgerud er jo de store 4x4 krigerne vi har da uansett i farten finner jeg bare at de mener at høy intensitet forbrenner mer fett, enn lav intensitet, delvis på grunn av at man vil fortsette å forbrenne etter at økta er ferdig. Uansett, det var jo ikke helt saken, poenget mitt er ikke at jeg betviler det du sier, men nerd som jeg er, så dersom du har referanse, så veldig gjerne
-
Evnen til fettforbrenning er trenbart. Å ligge i intensitetsone 2 (77-82% av makspuls) er optimalt. ref. http://idrett.speaker.no/Downloads/505250/docs/Intensitetsstyringsbalansen_S.Aasen.pdf (slide 5) I tillegg så har jeg lest en studie et sted på at inntak av "sportsdrikker" før og under trening ikke er bra - innlysende nok - man blir bedre på det man trener på, og om man trener med "tomme lagre", så blir man bedre på dette. (kan rote frem referansen om ønskelig).
-
http://www.nordnorskklatreskole.no/
-
Ingen problem med to 60m tau. Kan være litt mekk med rutefinning. Finner dere noen ekspansjonsbolter ute til venstre, har dere traversert for langt (mener det er når dere skal travarsere noen meter til venstre for å komme til "kamin-taulengden". (kan forresten være lurt å flytte standplassen til under kaminen for å unngå taudrag) Kan også være lurt med noen litt små sikringer til en av de siste tre sekserlengdene. Ikke noe koppergreier, men noen små kiler, evt en liten kam, eller to. Ellers fin klatring, ikke veldig vanskelig, syns heller ikke det er spesielt stivt gradert. Rapellen på returen går fint med et tau. God tur!
-
Yvon Choinard (med fare for skrivefeil), grunnleggeren av Patagonia, har og skrevet en særs leseverdig bok om bedriftsfilosofien sin med tittelen "Let my people go surfing". Har også en etterfølger som nylig er publisert, husker ikke tittelen...
- 5 svar
-
- 1
-
Siden man tydeligvis er ute etter å "ta" hverandre her, så la meg begynne med at jeg ikke vet helt hva jeg snakker om, så jeg kan være på bærtur. Men, uansett hvem som har bygget veggen, så er det vel de som eier den/der den står som er ansvarlige? Så, selv om klubben har betalt for den, så er det vel kommunen/staten/whatever som har det formelle ansvaret dersom den står på en form for "offentlig" grunn? F.eks. dersom klubben min betaler for en vegg som står i idrettshallen på en høgskolen, så vil det være høgskolen som har det formelle ansvaret. (så vidt det ikke foreligger andre formelle avtaler.) Er veggen privat - på privat grunn, så har kan andre fucke opp så mye de bare vil - de har vel ikke lov å være der uansett? Ellers har vel Fosenveitja det mest fornuftige svaret her.
- 16 svar
-
- 1
-
Kommentar til tidligere: Stortinget har gått vekk fra definisjonen av friluftsliv. Definisjonen fra Stortingsmelding nr.40 fra 1986/87 brukes ikke lengre Fritjof Nansen kalles friluftslivets far, og definerte det ganske så bastant i talen sin "Friluftsliv" (eller hvor det nå var), som noe man bedrev alene, for å kvesse karakteren sin. Det var noe som tok stod i kontrast til den sosiale, runde, koselige tilværelsen i samfunnet ellers. Dersom man spør den "vanlige" friluftsutøver i dag så er det nettopp det sosiale, og det "koselige" som står i fokus. (finnes forskningstall på dette, som jeg ikke gidder finne frem for å referere til) Fra dette kan man trekke en konklusjon om at definisjonen av Friluftsliv er dynamisk og endres med tiden og kulturen. Den er helt og holdent avhengig av sosiale kontekster, og hver enkelt sin oppfattelse av begrepet. eller?
-
Var der noen uker i sommer. - Aklimatiser. Vil anbefale å f.eks. begynne med en trekking-rute om du har tid for å venne kroppen til litt tung sekk, samt aklimatisering. Ellers er ishinca dalen et ypperlit utgangspunkt for aklimatisering på topper. Dagsturer til disse klassiske innsjøene er også fint. - Sykdom er et problem, og en del av "gamet". Basiller i søramerika er hard-core. - Man får ikke kjøpt frysetørket mat i butikker i huaraz - sånn i utgangspunktet. De er koselige å ha på fjellet. Lurt å ha med. Er ikke innom her så ofte, send gjerne en PM om du lurer på noe spesielt! -Rake
-
I praksis så bør en karabin tåle minst 20kn i lengderetningen, med lukket snapper. Belastning med åpen snapper, tverrbelastning og treveisbelastning forholder man seg til slik at det skal ikke forekomme, fordi karabinen tåler mindre da. Hva minimumskravene vi bruker rent metodisk baserer seg på, tørr jeg ikke si, men 20kn er jo et fornuftig tall. Nei, karabinere som går i stykker er ikke en vensentlig årsak til klatreulykker.
-
Men hvorfor skal du absolutt klippe det tauet dobbelt? Kjære folk... (jajaja, travers med to som følger, blablabla, klipp i to karabinere, plz. så slipper du at det ene tauet låser det andre også, koz og klemz.)
-
motbakkeløp handler mye om kapasitet, hvor "steget" ikke har så mye å si. Men det er som med alt annet, tren på det du skal bli flink til - løp i motbakker. For å sette det litt på spissen så kan du jo bruke tida på kupert terreng og sykkel, og det hjelper sikkert litt, men du får mye mer tilbake for å løpe i motbakker. Og dersom du bor nært nok til der løpet er til at du kan løpe traseen, så gjør nå gjerne det. Disponering av krefter, osv.. Lykke til!
-
Heisann, holder selv på med siste året på bacheloren i idrett og friluftsliv på Høgskolen i Finnmark (Alta). Det året i bacheloren på HiF som er viet til Idrett har også studiepoeng som går på friluftsliv. Under idrettstudiet får man to "friluftslivsturer" med overnattinger; en tur på høsten som er kombinert vandring og kanopadling i elv, og en vintertur på ski. I tillegg har studiet praktiske fag som terrengsykkel, orientering, skøyter, langrenn, diverse ballspill, klatring, osv.. Teoriundervisningen er teoriundervisning - typisk forlesning, også med arbeidsoppgaver. Det er spørst hvor dyptgående du mener ang. bevegelseslære, men man lærer om mekanisk og organisk analyse av spesifikke bevegelser i spesifikke idretter. (Hvor lett akkurat det var å forstå er vel så som så, men..)
-
Guttetur til Finnmark-Stabbursdalen. Trenger TIPS!!
spec svarte på ChristofferS sitt emne i Fjellvandring
10 dager holder fra fra Stabbursneset til Alta, enten over Jotka og ned, eller ned Transfarelvdalen - da blir også logistikken lettere. Et annet tips er å oppleve noen av de åpne gammene som finnes i Stabbursdalen - tradisjonelle og fine. Merket på kartet. PM om dere trenger noe praktisk hjelp med logistikk på alta-sida, kan nok kanskje ordnes -
Guttetur til Finnmark-Stabbursdalen. Trenger TIPS!!
spec svarte på ChristofferS sitt emne i Fjellvandring
Heisann! Ser at dere allerede har fått mange veldig gode tips om rutevalg - mye er jo også avhengig av hvor lang tid dere har, og hvor lenge dere vil være på tur. Et alternativ som tar dere enda nærmere alta kan være å gå fra Stabbursnes, vestover innover Stabbursdalen, når Stabbursdalen/elva drier sørover følger dere dalen videre nesten 20km, før dere dreier rett vest via f.eks. Veivannet som er et bra fiskevann, og ned Transfarelvdalen som ender opp ved E6 noen kilometer utforbi Alta. Eller så kan man fortsette Stabbursdalen helt sør til Stabbursdalsvatna, gå vestover til Jotka, og Stilla, og følge øst, eller vestida av Tverrelvdalen ned til Alta. Eller så kan man fortsette vest fra Stilla, og slippe seg ned til Altaelva nedenfor Sautso, eller holde seg på fjellet like øst for Altaelva, og gå nordover til Alta. Mye stedsnavn nå for noen som ikke er kjent fra før, men mulighetene er veldig mange! Masse masse fin natur! -
Jeg skal forsøke å svare litt, men er nok litt vanskelig da mange av spørsmålene mer krever erfaring for å finne ut av hvordan man vil gjøre det, enn at det finnes en fasit på hva som er riktig. Selv bor jeg i Nord-norge, og vet ikke hvor langt det er til fjells fra Oslo sånn i i praktisk avstand, men det finnes jo massevis av fjell nedi der - Jotunheimen virker kanskje opplagt? Med tanke på hvordan man tilegner seg kompetanse/kunnskap/erfaring så tror jeg mange kan ha forskjellige meninger. Å ta et kurs er ikke noe man *må*, men med tanke på alpinklatring på høyere fjell så vil jeg ikke si at å bare klatre masse is er nok. Du trenger nok langt på veg kunnskap om ferdsel på bre, redning, osv. også - og da er kanskje et kurs beste alternativ? Tar man et kurs, så får man ofte et opplegg som følger en metodisk standard, og du lærer "det du trenger å vite". Med tanke på rack så finnes det vel mange ideer. Om man skal prate om et "generelt" rack på alpine klatreturer så pleier det ofte vær et rack som er litt mindre enn "vanlig". Dette er fordi en alpin tur stort sett inneholder lettere klatring, men lengre dager. Et lite kilesett, 2-4 kamsikringer og 2-4 iskruer klarer man gjøre mye med. Annet utstyr er I tillegg bør man ha litt slynger, osv, til mellomforankringer standplass, osv.. (snøanker, knivbolter(bankebolter) Selv drar jeg sjeldent på snøforankringer. Om jeg gjør det så bruker jeg MSR sine snøbolter, ikke "gode gamle" dmm sine snøanker. Lettere å plassere... Har vel aldri hatt med mer enn to slike bolter. og iskruer bruker man i is, ikke i snø. Isskruer er bra i god is, og dårlige i dårlig is. Grunen til at "man ikke faller på is" er potensialet for å skade seg er veldig stort med tanke på skarpe gjenstander i hender, og på føtter. Veldig lett å ryke en ankel om stegjernet kommer borti isen i fallet, eller få en isøks i seg, osv.
-
snickers, sørlandschips, og eventuelt fiskekaker (litt mye vekt) for metthet.
-
Jeg vet at det er mulig å få tak i noe sånnt på den årlige samiske marknaden/festivalen i Jokkmokk i februar en gang...
-
Dobbelt eller enkelttau på Stetinds sydpillar /Presten i Lofoten?
spec svarte på lars wegge sitt emne i Klatring
Et annet alternativ er jo å "bare" svare på det som blir spurt om: Og på presten bare "bør" man ha dobbeltau. Tilleggsinformasjon er at det er fullt mulig, og ikke særlig problematisk, å gå presten på enkeltau. Så mener jeg at man klarer seg med BD #2 (off-topic: veldig koselig å ha #2 til å sette på 6. stand). kos -
Frokostblanding og tørrmelk=frokost Snickers=lunsj forhåndstekt/tørka-i-ovn kjøtt, toro-saus-pose og ris/pasta/potetmos=middag Denne fantastiske middagsoppskriften som jeg her avslører (Merk dere!) gir relativt lav vekt, og stor variasjon i kombinasjoner/smak og konsistens.
-
Slik som allerede har blitt nevnt så klarer du deg lenge med enklere utstyr ved kameratredning. En enkel talje kan rigges med to karabinere og to klemknuter. Ville bare anbefale å bruke karabin og klemknute, i stedet for en selvlåsende brems(atc guide, reverso), pga. mindre friksjon i systemet, dermed økt effekt av talja. edit: må lese hele poster Mener selvsagt ikke at man skal begynne å styre med å koble 2.mann ut av bremsen for å heise.
-
Selv har jeg et grønt telt nå, men kommer til å velge sirkusfarger neste gang. Enkelt og greit en sikkerhetsak for min del, hvor teltet blir lett synlig om noen skulle lete etter deg.
-
Jeg ville bytta til bare sittesele. Ja, det er litt større fare for at du ender opp-ned i en sprekk, dersom du har sekk på deg. Men, det er også mindre fare for at du ikke klarer å holde et eventuelt fall pga. innbindingspunktet er lavere, så du blir ikke så lett dradd over ende. Det heter vel fortsatt i metodesettet som blir brukt i NF-godkjente kurs at man skal ha begge deler, men...
-
halvårskurset på nordnorsk klatreskole. www.nordnorskklatreskole.no