Gå til innhold
  • Bli medlem

Gardy

Aktiv medlem
  • Innlegg

    12
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Gardy

  1. Skal gå DNT sin MASSIV tur i juni/juli. Spørsmålet er om jeg helst bør starte i nord eller sør mtp snø som ligger igjen i terrenget. Noen som vet om det pleier å være noen forskjell på når snøen pleier å smelte i Breheimen kontra Hardangervidda?

  2. Luesveis skrev (2 timer siden):

    Trenger du sekk på 90 eller 100 liter når du skal på en tur hvor det jevnlig er provianteringsmuligheter?   Med sekk på 90 liter og over kan du jo gå over en uke uten å proviantere.

    "gå MASSIV ruta i sommer og sove i telt og være i så stor grad som mulig uavhengig av hyttene".     Virker som det å være uavhengig av turisthyttene er viktigere enn å holde sekkevekta nede?   

    Er vel et slags forsøk på å få til begge deler. Selv om det på en måte er motstridende 

  3. Til denne turen har jeg også kjøpt inn to sekker som jeg prøver å velge mellom. Osprey nimsdai mutant 90 og Osprey Aether plus 100. 90 liter sekken er 1,1 kg lettere når jeg tar de på vekta og de er tomme. Tenker dere det er dumt å bry seg om vektforskjellen og heller utelukkende bry seg om bærekomfort?

  4. Takk for svar dere! Kunne eventuelt kjøpt et Helsport fjellheimen superlight 3 camp. Rundt 2kg, men kanskje litt mer værbestandig. Tanker?

    Med mindre det regner eller blåser veldig pleier jeg ikke gå i skallbekledning, så jakke og bukse ligger stort sett i sekken. Går stort sett i fleece og softshellbukse, er ganske varm av meg. Stemmer at vi er to stk på tur. 

  5. Vet det har vært en del lignende tråder tidligere, men prøver meg allikevel på å få noen gode innspill fra erfarne fjellfolk. Tenker å gå MASSIV ruta i sommer og sove i telt og være i så stor grad som mulig uavhengig av hyttene. Går man ruta fra hytte til hytte skal man klare det på 18 dager, men siden vi både har lyst til å kose oss på tur og vi har en del mer å bære på tenker vi å bruke 30-40 dager. Har gått noen turer før på rundt 10 dager med en vekt på rundt 25 kg i sekken, men før en slik tur frister det å investere i litt lettere utstyr, spørsmålet er hvor lett det kan være før det begynner å bli for dårlig. Skal jo tross alt være ute i 1 mnd. 

    Eks: 

    Har et sydvang skaring 3 telt som veier 3,9kg, vurderer å bytte til Big Agnes Tiger wall ul3 som veier 1,2kg.

    Kraftig Berghaus Gore-Tex jakke 600gram, bytte ut med Salomon bonatti wp 150 gram 10 000 mm vannsøyle. 

    Dynafit Gore-Tex bukse 500 gram, bytte ut med Salomon bonatti wp bukse 10 000 mm vannsøyle 125 gram 

    Av ting jeg vurderer å bytte ut er det disse tre tingene jeg er mest redd for at skal bli for puslete for en slik tur med tanke på vær og slitestyrke, men det å kunne spare 3,5 kg på disse tre frister veldig. Noen som har tanker å komme med og eventuelle andre ting som kan være lurt å tenke på før en slik tur?

     

  6. Fenrisfrøya skrev (40 minutter siden):

     Lær er for meg ett must, syntet og annet kjafs (inkl joggesko lignende fottøy, som kalles tursko, hiking, fjellsko) har jeg bare dårlig  erfaring med hva gjelder slitasje, vanntetthet, lukt, holdbarhet, manglende ankelstøtte, for myke såler,  mm. Jeg Får vondt i føttene ved å ikke bruke grove lærstøvler med kraftig stiv vibram såle.

    Holdbarhet:  Dette varierer mye i forhold til hva slags underlag du går på. Benytter du mye DNT stier e l, steinete terreng, mye fjell, eller mye grusveibanking, ja da slites sålene kjapt.

    Jeg går i variert terreng, litt grus, og mine  crispi Skarven holder ett par år med hardt hardt/mye bruk. De sitter på beina nær sagt hele tiden. Etter +- 2 år er sålen utslitt. Hvor mange mil jeg går aner jeg ikke, men det kan dreie seg om mellom 15-25 timer i uka, året rundt.

    levetiden på sko varierer også med vedlikehold. Jeg benytter crispi sin lille messingbørste, for rengjøring, og en spray for nubuck lær. I tillegg setter jeg de i en laveffekt skotørrer som jeg kjøpte på fjellsport eller hekta på tur med lys, for å drepe lukt/bakterier, samt at mine sko da aldri står fuktige over tid. Fukt skaper lukt, og tærer på stoff, lær, sømmer og spensten  i læret. Jeg tar ut sålene ved tørking.

    Når jeg er på telt turer tørker jeg kun støvlene med noen få ark fra medbrakt avispapir, som jeg bruker om og om igjen under turen, og hvis avisarkene blir fuktige tørkes disse i soveposen eller v bålet.

    Heng ikke støvlene dine i nærheten av bålet.

    Glade Føtter er blant det viktigste for å drive godt friluftsliv, ta derfor ekstra godt vare på føttene og ditt fottøy.

     

     

    Tusen takk for utfyllende svar! 

  7. PTG skrev (8 timer siden):

    La sportiva trango er en serie med veldig ulike sko. Det er modeller for trekking på sti, tinderangling og til alpint bruk med tung ryggsekk. Dette har veldig mye å si for konstruksjon og stivhet. Bruke du for stive sko på "flatt" underlag så kan det fort bli ubehagelig iom at mye av fotbevegelsen i frasparket legges på forfot/tær. Avbøtende tiltak som taping/liners eller å stramme godt hjelper, men vil uansett ikke være behagelig over tid. Skoene kan også ha en fleks som ikke er "avstemt" med hvordan ditt bein flekser og da blir det fort bevegelser med mye friksjon.  

    Husker ikke akkurat hvilken trangomodell det er siden det snart er 3 år siden jeg kjøpte de. Synes også de er litt for stive i sålen til dagsturer, men ikke nok støtte i ankelen til turer med tung sekk. Kanskje ikke riktig sko for mitt bruk. Vurderer å kjøpe alfa juvass siden det virker som disse er litt stødigere i ankelen. Går stort sett turer i Rondane og Jotunheimen 

  8. frankdrebin skrev (1 minutt siden):

    Har du prøvd med tynne silkesokker innapå ullsokkene? Jeg har ett skopar (Solomon, veldig stiv såle) som gir meg slike plager hvor det hjalp.

    Takk for tips! Det skal prøves ut! 

  9. Skogens Stønn skrev (4 timer siden):

    Jeg bruker så og si alltid ullsokker i sko, gjerne litt tykke og tettstrikkede, i alt fra fjellstøvler eller lette terrengjoggesko. Jeg har inntrykk av at det er det mest skånsomme mot føttene. Det verste jeg kan bruke er bommullssokker. Da kommer gnagsårene etter kort tid. Dette gjelder meg, men det er kanskje verdt å prøve?

    Jeg bruker også alltid ullsokker. Synes det er rart jeg skal merke så stor forskjell fra disse skoene og andre. Det som er synd er at de er veldig gode ellers, så frister liksom ikke helt å kjøpe nye heller... 

  10. Har et par la sportiva trango fjellsko og blir ekstremt sår under tærne med de etter bare få kilometer, selv med gnagsårteip. Har andre tursko som ikke er like grove der jeg kan gå flere kilometer uten å bli sår. Så her er spørsmålet: blir jeg sår fordi det er stivere såle og da eventuelt mer friksjon mellom fot og innersåle, eller er det skoen som rett og slett ikke passer meg? 

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.