BjørnM
Aktiv medlem-
Innlegg
61 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
-
Dager vunnet
21
Innholdstype
Profiler
Forum
Artikler
Intervju
Støttemedlem?
Community Map
Alt skrevet av BjørnM
-
I går så gikk jeg Stornappstinden 740 moh. på Flakstadøya i Lofoten. Som de fleste andre fjellene i Lofoten er turen kort og bratt med fantastisk utsikt fra toppen. Oppstart fra E10 ved Nappskaret, lengde ca. 5 km t/r, tidsbruk ca 3 timer. Turmålet er midt i bildet: Nappskaret og E10 langt der nede: Mot vest: Fiskeværet Napp der nede; Nappstraumen:
- 227 svar
-
- 11
-
I dag så har jeg vært på Halls Fortopp 1314 moh. Det er naboen til nasjonaltoppen Stetinden. Den er nord for Kjøpsvik i Narvik kommune. Navnet har den fått fra den danske klatreren Carl Hall. Han prøvde å bestige Stetinden i år 1889 sammen med norske Mathias Soggemoen. Men de måtte gjøre vendereis på Halls Fortopp hvor de lagde en varde. Derav navnet. Året før prøvde tyske Paul Graussfeldt sammen med norske Martin Ekroll å bestige Stetinden uten å lykkes. Senere prøvde William C. Slingsby, han greide heller ikke å bestige Stetinden. Det var først i 1910 at Ferdinand Schjeldrup, Carl W. Rubenson og Alf B. Bryn at de greide å komme seg videre fra Halls Fortopp til Stetinden. Den vanlige ruta til Stetinden går via Halls Fortopp. Oppstart fra parkeringen ved rv. 827 som går rett under toppen ved havnivå. Det er tydelig sti opp Storelvdalen.Ved Svartvatnet så kan man gå opp bratt steinur til venstre til sørøstryggen eller følge vatnet og gå opp sørøstryggen. Jeg gjorde sistnevnte. Deretter er det bare å følge ryggen til topps. Lengde ca 10 km t/r, tidsforbruk ca. 6-8 timer. Mye motbakke, men Halls Fortopp er oppnåelig for de fleste. De som ønsker seg opp på Stetinden trenger klatrekunnskaper. Stetinden i morgensol: På tur opp: Stetinden sett fra Halls Fortopp. Her er det klatring som gjelder for å komme seg opp på Stetinden: Trygt nede igjen:
-
- 10
-
I fjor så gikk jeg over Hardangervidda fra sør til nord, fra Rjukan til Haugastøl. I år så har jeg gått fra øst til vest, fra Ustaoset til Skjeggedal ved Tyssedal. Jeg brukte 6 dager på turen. Dag 1: Fra Ustaoset til Heinseter Jeg tok nattoget fra Oslo til Ustaoset tirsdag den 30. juli 2024. Ved ankomst kl. 03.18 så var det mørkt. Jeg ventet til kl. 6 for at det skulle bli lyst. I starten så var det noe stigning, men når jeg kom opp på platået så ble det forholdsvis flatt. Underveis så besøkte jeg Tuva som er ei hyggelig hytte før jeg fortsatte videre til Heinseter. Denne dagen så gikk jeg ca. 20 km. Dag 2: Fra Heinseter til Rauhelleren Dette var korteste distanse, ca. 14 km. Forholdsvis lettgått terreng. Rauhelleren har et utmerket kjøkken, vi fikk servert veldig godt sosekjøtt. Det var mange folk her den dagen. Dag 3: Fra Rauhelleren til Sandhaug Dette er nest lengste distanse, ca. 25 km. Men terrenget er veldig flatt. Derfor er det lett å gå mellom disse to hyttene. På Sandhaug disket de også opp med god mat, salt fårekjøtt, hjemmelagd vossakorv med komle. Det var mye folk på Sandhaug, her var mange fisketurister. Det var bare såvidt at jeg fikk plass. Dag 4: Fra Sandhaug til Litlos Dette er lengste distanse, ca. 26 km. Terrenget er ikke like flatt som det dagen før. Men det var fint å gå der. Dag 5: Fra Litlos til Tyssevassbu Lengden er på ca. 20 km. Dette var den mest kuperte delen av turen og det var ikke helt enkelt å følge stien på slutten. Den siste delen av turen burde vært merket bedre. Tyssevassbu er den eneste ubemannede hytta på denne turen. Dag 6: Tyssevassbu til Skjeggedal via Trolltunga Turen ned til Trolltunga var kronglete, kupert og dårlig merket, ca. 7 km. Etter det så fulgte jeg ruta til Skjeggedal, ca 15 km, den er lett å følge. Så her gikk jeg litt over 20 km. Været var bra under hele turen, det kom ikke noe regn. Delvis overskyet deler av turen og perioder med sol. Temperaturen var enkelte dager såpass bra at jeg droppa t-shirts. Denne turen passer for folk som er i alminnelig god form og som liker å gå lange dagsetapper. Total lengde er ca. 127 km. På tur til Heinseter: Her fra Tuva som jeg passerte. De liker tydligvis ikke termoser. Ytterst få personer kan få gratis påfyll: Endelig på Heinseter: Uendelig med vidde: Sandhaug: Kveldsstemning på Sandhaug: Litlos i morgendis: Fremme ved Tyssevassbu: Fra Trolltunga. Personen helt ytterst satt med føttene utenfor kanten. Unødvendig risikosport spør du meg. "Because death is so permanent". Her er ei lenke til turen som jeg gikk i fjor:
-
- 6
-
I dag og i går så var jeg på Rødøyløva 443 moh. i Rødøy kommune. Tur/retur ca. 5 km, tok 2 timer. For å komme dit så må man ta hurtigbåten enten fra Bodø eller Sandnessjøen til Rødøya. Jeg gikk på toppen i går kveld og overnattet i telt. Siden returen med hurtigbåten var sent på ettermiddagen i dag så tok jeg en til tur opp på toppen for å få tiden til å gå. Det var veldig varmt, sol og 25 grader. Vi ankommer Rødøya. Løva ligger der badet i sollys og venter på oss: Det er veldig langt ned, imponerende stup: Utsikt fra toppen mot vest. Her vises både Træna (til høyre) og Tomma: Mot sør, mange fine øyer: Mot nord, Bolga, Kunna, Fugløya, Skjeggen og mange andre øyer og topper: Rødøy sentrum langt der nede: Bolga by night:
- 227 svar
-
- 13
-
Dagens turmål var Nordre Bolnatinden 1389 moh. på Saltfjellet. De fleste toppene på Saltfjellet er avslepne og kjedelige, men ikke denne. Toppen har en spesiell form og er et landemerke på Saltfjellet. Oppstart fra Polarsirkelsenteret ved E6. Slak stigning, men litt bratt på slutten. Dette er en enkel topp for de fleste. Tur/retur ca. 10 km, tidsbruk mere enn 4 timer alt etter form. Temperatur 20 grader, litt vind og sol i dag. Toppen er litt til høyre for midten: Her krysser jeg polarsirkelen, markert med to store varder midt i bildet: Strengt tatt er vel polarsirkelen langt bak ryggen til fotografen, for den beveger seg 14,25 m per år mot nord. Mot nord, Semskadalen: Mot sør: Mot nord:
- 227 svar
-
- 11
-
I dag så ble det tur til Skjeggen 904 moh. i Meløy kommune. Oppstart fra Museet i Dalen ved Reipå, tett ved foten av fjellet. Så her var det kort anmasj til fjellet. Lengde t/r 6 km, 3-4 timer. Det var varmt i dag, sol og over 20 grader, derfor var det slitsomt med så mye stigning på så kort distanse. Fra startpunktet. Toppen er midt i bildet, med litt hvit farge i seg: Fra toppen, utsikt øst mot Storvik: Vest, mot Kunna: Mot sør, startpunktet er langs veien, langt der nede:
- 227 svar
-
- 13
-
Dagens turmål var Høgstjerna 820 moh. i Gildeskål kommune. Lengde 12 km t/r , 5 timer. Pent vær, sol, over 20 grader og vindstille. Startet på Forstranda, ved havnivå. Turmålet stikker opp i bakgrunnen: Turmålet var pukkelen til høyre: Litt nærmere, måtte på baksiden av toppen til venstre: Nesten oppe, puh, her var det mye motbakke: Fra toppen, utsikt mot vest: Mot nord, Fugeløya. Til vestre skimtes såvidt Christian Radich som har ankret opp: Fjellet sett fra sør, fra fv. 17:
- 227 svar
-
- 12
-
Dagens turmål var Eidetinden 1020 moh. på Kjerringøy i Bodø. Lengde t/r ca. 6,4 km, jeg brukte litt over 4 timer. Det var fint vær, 18 grader, vindstille og sol. Her får man flott utsikt for relativ liten innsats. Eidetinden: Mange flotte tinder mot øst: Mot sør: Mot vest, Strandåtinden nest nærmest. Den er kjent i klatremiljøet som en utfordrende topp å bestige:
- 227 svar
-
- 12
-
I dag så har jeg gått Sandhorntinden 993 moh. i Gildeskål kommune. Startet i Horsdal ved havoverflata. Lengde t/r 10 km. Flott vær med mye sol og 20 grader. Fra toppen mot sydvest. Det er langt ned til høyre i bildet: Retning nordøst. Bodø by midt i bildet: Forrige lørdag så var jeg på Blåkollen i Misvær i Bodø kommune. På tur opp så kom jeg over noen skumle formasjoner:
- 227 svar
-
- 11
-
Dagens turmål var Durmålsvassknubben 347 m.o.h. Den er på Kjerringøy i Bodø kommune. Lengde ca. 11 km t/r. Startet ved Fjære og gikk rundt Sørvatnet til østsiden, herfra gikk det bratt opp til Durmålsvatnet og videre til toppen. Været var veldig bra, sol, vindstille og over 20 grader. Durmålsvassknubben midt i bildet. Her sett fra Festvåg: Her fra vestsiden av Sørvatnet. Durmålsvassknubben er midt i bildet, næmest vatnet: Fra Durmålsvassknubben, mot sør, Finnkonnnakken til venstre, Steigtind til høyre lengre bak: Mot øst, mange fine tinder: Retning nord, Lofoten langt ute i horisonten: Nede ved Fjære. Bak midt i bildet så er Trolltinden. Den er kjent i klatremiljøet:
- 227 svar
-
- 15
-
I dag så gikk jeg fra Valnesfjord Helsesportsenter til Sætervatnet i Fauske kommune. Turen var på ca. 10 km t/r. Minus 6,5 grader og helt vindstille. Nykjørt skispor. Kan nesten ikke bli bedre forhold for en skitur.
- 227 svar
-
- 8
-
I dag så gikk jeg på ski til Branden på Kalkfjellet i Bodø. Lengde 16 km t/r, det tok 3-4 timer. Fint vær, minus 7, litt vind på toppene, men stille litt lengre nede i terrenget.
- 230 svar
-
- 8
-
- 230 svar
-
- 5
-
- 230 svar
-
- 7
-
Første skitur for meg på denne siden av sommeren. Gikk i lysløypa ved vanntårnet på Hunstad i Bodø. Minus 8 grader og vindstille med god glid.
- 230 svar
-
- 7
-
På tur i dag fra Heia til Sandjordlia og Furumoen. Det er ved Soløyvatnet i Bodø. Sol, minus en grad og nesten vindstille. Foreløpig så er det for lite snø her for å gå på ski.
- 230 svar
-
- 7
-
Turmålet i dag var Svartnes ved Soløyvatnet i Bodø. Lengde 5 km t/r. Fint vær, vindstille og minus 3.
- 230 svar
-
- 8
-
Fra skiposttur i Bodømarka i dag. Uten ski, for det var nesten ikke snø. Labbet på føttene til postene. Nå i kveld så snør det. Så da er det kanskje håp for en skitur i morgen. Fra skiløypa i Jensvolldalen: Fra Vatn-vatnet, Steigtinden i bakgrunnen innhyllet i tåke:
- 230 svar
-
- 9
-
Samfunnet har blitt mer og mer personfokusert de siste årene. Det gjelder også Fjell & Vidde (F&V) og øvrige media. I hver utgave av F&V så er det et Portrett, det vil si et intervju med en person. I utgave 2 i år så er det 8 sider intervju med hundekjører Hanna Lyrek sitt friluftsliv og 9 sider intervju med ei som de kaller for Mor Utladalen. Er dette så veldig interessant for meg som turgåer? Det er også en artikkel som heter "Chatteheimen en kunstig samtale om friluftsliv" som beskriver KI sine muligheter til å innhente informasjon om friluftsliv på nettet. Totalt irrelevant for meg, det har ikke noe med mitt friluftsliv å gjøre. Fjellpride var det også en artikkel om. Jeg kommer neppe til å stille der. I utgave 3 så er det 8 sider intervju med bestyrerinnen på Fondsbu og en 3 sider artikkel som heter "Huset som luktet melk og bomull" av Kari Slaatsveen. I utgave 4 så er det 8 sider intervju med Anne Lindmo og hennes friluftsliv. Dessuten en artikkel som heter "Vår haust draumen om fjellet, sanninga om september" som beskriver fargene i fjellet og at det begynner å bli kaldt. I denne utgaven så er det også en 12 siders artikkel som heter "Dystopisk kjærlighetsbrev" som beskriver ei dyster framtid og med mange rare bilder. Tidligere så leste jeg F&V for å få forslag til å gå turer. Det finner jeg lite av i nyere utgaver som likner mer på ukeblader og Se & Hør. Heldigvis så har jeg tatt vare på mange av de gamle utgavene.
- 6 svar
-
- 3
-
Hei Litt botanikk. I sommer så har jeg vært 3 turer i Sulisfjellene og gått en tur mellom Sundsfjorden og Fykan. Jeg har lagt merke til en plante som jeg har sett mange steder i nevnte fjell. Se bilder under. Er dette Tromsøpalme? Hvis ja, så er det vel dårlig nytt. For Tromsøpalme er vel en plante som sprer seg ukontrollert og presser ut andre arter.
-
Har bare sett Papphuset fra utsiden. Det så veldig medtatt ut. Så det gjenstår nok mye arbeid før det blir ferdig.
- 4 svar
-
- 1
-
Det er stor høydeforskjell mellom Papphuset og Fykan. Stien bukter ned i sikksakk. Den var helt fin å gå.
-
Torsdag den 14. september 2023 så tok jeg bussen til Sundsfjorden i Gildeskål kommune. Herfra gikk jeg anleggsveien innover fjellet. Det er mye stigning i starten, deretter flater det ut. Målet denne dagen var DNT hytta Fellvasstua. Lengden er litt over 14 km, hvor de første 11 km er på anleggsveg. Vanligvis liker jeg ikke å gå langs etter veg, men siden det var så fint landskap så var det en flott gåtur. Jeg hadde sol og gikk i t-shirt. Denne etappen tok litt over 4 timer. Fellvasstua er ei lita hyggelig hytte. Jeg trodde at det skulle være noen rypejegere der, men det var ingen der, så jeg fikk den helt for meg selv. Ikke dårlig det! Etter en god natts søvn og frokost så startet jeg andre etappe kl 08.30. Målet var Fykan som ligger 22 km unna. Været var grått, men det regnet ikke. Landskapet var lett å gå, litt opp og ned, ruta var godt merket med røde T. Nede ved Fykan så måtte jeg gå en omvei siden trappa ved Fykan er stengt. Måtte følge en sti på fjellet nord for Fykanvatnet. Dette var den mest krevende delen av turen, for her er det mye motbakke. Stien følger ei small hylle oppe i fjellet. Kom ned ved DNT sitt Papphus og gikk deretter ned til Fykanbergan. Andre dagsetappe er litt lang, men turen anbefales siden omgivelsene og naturen er så fin. Langs anleggsveien: Fjellet Store Ruffen midt i bildet: Tindene Høgnakken og Høgstjerna mellom buskene: Store Ruffen: Endelig fremme ved Fellvasstua: Overraskende grønt i fjellet selv om vi er i midten av september: Stabbursfjellvatnet rett nord for hytta. Her leier DNT ut kano og båt: Dag 2: Svartisen i bakgrunnen. Mot grensen til Meløy kommune:
- 4 svar
-
- 9
-
Sjøsetting av Nordlændingen - vårens kanskje vakreste eventyr?
BjørnM svarte på BjørnM sitt emne i Generelt om friluftsliv
Mitt forrige innlegg omhandlet utsetting av storfembøringen Nordlændingen. I dag så har jeg vært med på det motsatte, å ta opp Nordlændingen. Det var stort oppmøte og mange hender som hjalp til. Vi hadde hjelp av en bergingsbil med vinsj som dro opp båten på 49 fot. Båten tilhører Kystlaget Salta i Bodø. Tidligere i sommer så var denne båten innblandet i ei ulykke hvor den kantret. Det var mellom Kunna og Støtt i Meløy kommune. Området er notorisk værhardt. Alle overlevde heldigvis. Artikkel fra NRK: https://www.nrk.no/nordland/dramatisk-redningsaksjon-i-meloy_-12-unge-voksne-kantret-i-femboring-1.16509759 Naustet i Bodøsjøen: Wire er strukket: Ei lang renne full av grønnsåpe: Ut med masta: Noen tilskuere: Da er vi klare til å vinsje: En liten pause: Halvvegs inne: Helt inne: Forstavn:- 6 svar
-
- 4
-
Denne helga så har jeg vært på DNT Sorjushytta i Sulitjelmafjellene i Fauske kommune. Den ligger ikke så langt fra riksgrensen, mellom Blåmannsisen og Sulitjelmaisen. Startet å gå fra hytta Ny-Sulitjelma på lørdags ettermiddag kl 15. Turen tok 3 -4 timer og er på ca. 11 km. Været var bra, nesten 20 grader varmt, sol og knapt en sky på himmelen. Terrenget er lettgått og variert, litt opp og ned. Returnerte på søndags morgen. Planen var å ta med fiskestanga, men siden været var så bra så jeg lot den være hjemme. Det var lite folk i fjellet, bare noen få personer, enkelte av dem var utenlandske. Dette er en fin liten helgetur som anbefales. Kart: Retning mot Sulitjelma: Fra venstre, Stortoppen, Knekten og Dama: Nærmer meg Sorjus: Helt vindstille: Nesten framme: Stille morgen: Stortoppen badet i sollys:
-
- 12