Gå til innhold
  • Bli medlem

Dompappen

Aktiv medlem
  • Innlegg

    295
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    1

Alt skrevet av Dompappen

  1. Spaden BD Evac 9 er nå bestilt. Fikk HØST25 rabbatt med en pris til 1029,25 kr fra 1399. Ref Kiling av stanga. I produkt bestilling til fjellsport står det blant annet "Det oppdaterte, forlengbare skaftet eliminerer muligheten for at det sitter fast, mens det modifiserte store D -håndtaket øker komforten for lange dager med flere groper og fremskynder gravetiden i en nødssituasjon" Som tyder på at det er kjent problemstilling for BD og at jeg har kjøpt en "oppgradert" versjon. I så fall var det verdt de tusen, niogtjue kronene og femogtjue øre jeg betalte spaden. Det blir fest i kveld!
  2. Noen år siden jeg tilbrakte tid i Frafjord, men det er parkerings fasiliteter oppe ved Månafossen. Sikkert mulig å parkere nede ved Brådland, men da bør du høre med grunneier først. Mye turister tilknyttet Månafossen, så de er vell mest intressert at du holder deg der. Om du parkere ved Månafossen så tar deg ca halvtime nedover på bena, men du får en lite oppoverbakke på vei om du går samme ruta tilbake.
  3. Tviler på at det er Åsnes i annet design. Ser ikke noe likheter, men kan absolutt være et samarbeid. Slik jeg ser det er dette Kästle sine ski. Åsnes sine fjellski og topptur er nok mer retta for det norske/nordiske markede. Sterkeste konkurent til Åsnes er nok Fischer som har kommet ut mange modeller av samme type som Åsnes. Har fjellski fra begge to. Pris messig ligger de nokså likt. Vet ikke om Fischer har en egen hunde ski, Åsnes har flere modeller Har nok ski, så bruker ikke så mye tid på å sjekke opp årets modeller.
  4. Har trehjuling på ønske lista til 2025. Har brukt alt for mye penger i 2024 Det er på kanten med 4, skal iallefall ikke prøve med 5 Da har du også 3 stk skivebremser på trehjulingen? Har du mekka en selv? Sitter med tanken på lage en selv (eller få noen til å lage den for meg). Kickbiken er digg med 2 bikkjer, kjører mye 2 og 2 hjemme og 4 når jeg stikker til fjells og det ikke så mye trafikk. Et annet problem for meg med trehjulling kontra kickbiken er plass i vare bilen, men tenker å kjøpe "hundehenger" som vil fiksa det problemet. Blir tøft å løfte trehjulingen på taket på bilen.
  5. Jepp, så ingen snarvei til dette. Så her er det bare å brett opp armene og bestille bleed kit. Da er den bestilt + olje Får det nok til ja.
  6. Whaat? Har aldri sett før.. Intressant, koster omtrent det samme som fra Heat og biltema sine. Skal definitivt sjekkes ut og testes. Gjenbruk er fint
  7. Hei Sikkert anna forum jeg kunne posta dette på. Men er ikke intressert å gå i debatt med sykkel nerder og jeg vet at flere på forumet her er sykkel entuaiaster og mekker sannsynligvis sykkel sjøl. Hatt mange sykler med gameldags bremseklosser, så det er første gang jeg har en med skivebrems. Har en kickbike til trening av huskyer før snøen kommer, denne har sabla god shimano skivebrems type m615 framme og bak. Bakbremsen kjenner jeg nå det er litt mye "slakk" når jeg bremser, det bremser ok, men jeg må trykk inn bremsen mye før det bremser. Har sjekka bremseklossene og de ser vedlig fine ut og trenger ikke å skiftes. Tenker at det er kommet mye luft inn eller at det vært litt lekasje på "bremseoljen"? Jeg er helt avhengig å gode bremser når jeg kjører 4 huskyer. Spørsmål: 1. Må du ha "bleeding kit" for å lufte bremsene/fyll på olje? Eller finnes det enkel måte å lage det du trenger for å lufte/fylle på? 2. Ser det ligger flere flimsnutter på youtube med instruksjoner for å gjøre dette. Er dette en enkel sak å gjøre for en som har 10 tommeltotter/lite tolmodighet Kickbiken og bremsene for kjørt seg når jeg har 4 stk i trekk forann. Kan bli farlig å kjøre om bremsene svikter eller er for dålige. Så må bli god og vant med fikse skivebremser.
  8. Kiling av staga høres ut som et minus. Har selv opplevd det på en ortovox spade. Men tipper at jeg kan leve med det, så lenge den spar unna store megder med snø og ikke gir meg kink i ryggen
  9. Takk, jeg viste ikke at biltema hadde disse Eksakt info jeg var jakt etter! Jeg tenker for mitt bruksområde er det greit å ha når det er behov, samt ha fint å ha i førstehjelps posen for å unngå frostskader. Dette skal testes ut i vinter, både for hånd, fot og den du kan ha på ryggen/magen.
  10. Ening med flere her! Ikke noe nytt konsept. Tanken og ideen er god. Men personlig hadde jeg heller brukt 1000 - 2000 kr for å få sydd om en gammel dun pose, feks til en halv pose, enda bedre som dun bukse med glidelås på sidene. Noe man kan få kjøpt nytt eller sydd om som jeg har sett andre har gjort her på FF. Sitter i tanke boksen om jeg skal ofre en gammel dun pose eller om jeg skal få den fiksa hos Barents outdoor. Bra for miljøet og jeg slipper å fylle opp skapet med noe ekstra "kjekt å ha".
  11. Tok et kjapt søk på forumet på "Black Diamond Evac 9" og fant niks og nada. Kjekt å fyre opp en ny "tråd" Har hatt flere snøspader, men som regel kun brukt den som lå nærmest da jeg pakka pulken. Jeg prøver alltid å grave "minst mulig" snø, men har savna en spade som er laget for å spa mest mulig snø, når jeg endelig må spa noe snø. Nå er heller ikke vekt og størrelse noe å si, har nok plass i pulken. Har sikla på denne en stund og den står øverst på ønskelista for vinteren. Den har D håndtak, lengde på skafte og stor spade, samt alright vekt. Noen som har dårlig erfaring med denne og som vil dele? https://www.tek.no/samletest/i/3EWy6P/beste-spade-for-fjelltur-og-topptur-2024#produkt-25132
  12. Hei Skal oppgradere førstehjelpsposen til vintersessongen og sett at flere på youtube bruker disse aktiv, blant annet Outdoorboys. Utgangspunktet skeptisk til disse og synes de blir brukt "under en lav sko" av Outdoorboys. Noen som bruker disse aktiv og funker de. Hvor lenge varar disse uåpnet? Jeg tenker å kjøpe inn for å ha i førstehjelpsposen, men kan være greit å ha de på ved de veldig kalde dagene. Blir max hundekjøring når den føste snøen legger seg. og jeg har forsatt friskt i minne om kuldeperioden i fjor som varte fra november til starten av januar. Disse fra Heat Company skal også være uten farlige kjemikaler, slik at disse kan kastet vanlig søppel. Prisen på disse er heller ikke så voldsomt.
  13. https://www.dn.no/fantasyfond/dn-investor/fantasyfond/magnus-midtbo-35-levde-pa-ingenting-na-tjener-han-millioner-pa-youtube/2-1-1700110?zephr_sso_ott=i0sjEB Magnus Midtbø gjør det skarpt på youtube
  14. Jepp, iallefall min erfaring. Hatt ca 1 års abo. Kun sett på 1000 og 2000 dager ute. Resten synes jeg er nokså lavmål og lite verdt prisen, det finnes bedre produksjoner og utvalg på youtube gratis. Har sagt opp abo. Personlig synes jeg BAB skulle satsa på youtube, tippe han hadde fått flere seere og bedre betalt på youtube. Men naturkanalen er kobla opp mot altibox og telenor, så det er sikkert grei inntekt og antall seere her.
  15. Du kan fint leve med lav takhøyde og lite (ikke eksisterende) fortelt . Har brukt Ringstind 2 SL i mange år. Ja kunne tenkte med litt mer takhøyde og bedre fortelt for kokelering og oppbevaring av bagasje. Men nå har mange av mine turer vært av en slik karaktere at teltid = sove tid, så da har ikke behovet for ekstra plass og takhøyde vært der. Men har vært på mange turer med dritt vær, der det ikke har vært mulig å lage mat utendørs og at all bagasje må inn i telt. Da har jeg ofte bare satt opp telt uten innerteltet og voila! mer plass og mulig å kokelere med primus og kjøkken i inne i teltet. Ringstind er nokså enkel å sette opp, så dette kan også funke sette opp for en lengre lunsj om du ikke finner ly et annet sted.
  16. Jepp Men ammo boks er kult når enn kan bruke det til noe annet kuler og krutt. Men fra spøk til revolver! Vil ammo boksen funke fint i snø og vind, kontra "tinn folie" boksene som vist i innlegget over. Tanken min er at denne kan erstatte vanlig forkoker med rødsprit om man har tilgang til mye kvist. Ser ut til at man kan få kokt vann i 2-5 liters kjele på den klump "boksen"
  17. Noen som har erfaring med "Ammo Can Rocket stove"? Har null erfaring med stove, men dette ser ut som en mellomting mellom bål og stove? Tenker at denne kunne vært fint på vinteren. Litt tung å drasse på, men har en del plass i pulken/sleden så ikke noe stress for meg
  18. Ja det brukes mye penger på markedsføring av destinasjoner i Norge. Jeg tror ikke at den tradisjonelle markedsføringen av Norge som turistdestinasjon har vært med å sette Norge på kartet. Jeg er skråsikker på at sosiale medier har påvirket turister mer en markedsføringen til norske kommuner. Norge har alltid blitt sett på som ekslusivt å reise på ferie til. Slutten av 1800 tallet var en typisk "turist" en englesk lord/godseier som skulle fiske laks eller klatre fjell. Frem til godt ut på 2000 tallet var som regel turister enten a) Bobil tysker som hadde funnet gamle kart fra krigen på loftet b) Rik cruiseturist c) Rike japaner i fulle busser d) Andre turister i buss som ikke er fult så rik. Nå finner du turister fra hele verden, og mye av dette skyldes også at krona har svekket seg mye de siste årene og fortsetter å falle mot andre valutar. Norge har alltid blitt sett på som dyrt sted å ferie, men dette er i ferd med og snu med tanke på landene rundt oss blir rikere og rike, mens vi blir fattigere og fattigere Skal man få litt mer bærekraftig turisme, som også bør gjelde for mange andre steder i verden (dette skjer også rundt i verden). Så tenker jeg at nøkkelen til dette er å begrense mulighet til å geolokalisere og dele bilder av steder som feks Trolltunga, Kannesteien i Lofoten etc og disse bildene ikke blir spredt i hytt og gevær på nettet. Skal man oppsøke informasjon om disse stedene blir man automatisk sendt til formelle informasjon steder på nettet (disse finnes allerede, iallfall i Norge).
  19. Helt på sin plass etter min mening! Lovverket finnes jf. innlegget til ryback. Mange er flinke til å plukke opp søppel etter seg når de er på tur eller camper. Men ser i løpet av juli og årets turistsessong med mye "norske turister" og hytte turister som ikke gidder å bære sitt eget søppel eller dritt. Er det fulle søppeldunker eller litt langt å gå til neste søppel dunk blir søppelen eller dritt bleia kastet på bakken. Samme med hyttefolk, er det fult i kontaineren så blir det kasta i grøfta. Dette ble posta på fjasebok og Femundsmarkas venner for få dager siden https://www.facebook.com/groups/2345109772
  20. Rått! Bruker mye google earth, men det gir bare 3D med satelittbilder, mens Norkart har flyfoto. Satelittbilder gir en grei oversikt over terrenget, mens flybilder også gir godt bilde av vegetasjonen. Veldig nyttig i forbindelse med at du skal ta deg ned en fjellside som ikke er så bratt, men ikke så gøy når du møter en vegg av skog. Her jeg bor i Vest-Telemark går tregrensa høyt og skogen vokser tett i bratt fjellsider. Men gode flytfoto finnes det kun rundt bebyggelse og ikke langt inne på vidda .
  21. Nja, ble litt tatt på sengen i fjor, da snøen kom i slutten av oktober. Så i år skal jeg være 100 % klar i midten av september Ny bikkje i år og mer som skal på plass. Synes det er fint å holde den tråden litt varm. Vært litt diskusjon om sleder for småspann i tidligere, men litt mye fokus på Danler, Polaris, Bjørkis og fjellpulken. Tenker at det er fint å få belyst hvilke alternativer det finnes for oss som driver småspann og nordisk. Har tilbrakt en del tid å nettet og sjekket opp flere sledeprodusenter, disse har notorisk dårlige nettsider og minimalt med info. Jeg har også vært innom tanken på å bygge meg nordisk alla Bewe sin. Enten å bygge fra bunnen av eller bygge om en toboggan slede, Feks ved å gjøre den smalere og kortere ski/meier. Fult mulig å få ta i en lett og brukt slede til 5000 - 6000 tusen. Jeg tenker utfordringen med å bygge fra bunnen av, er å finne gode ski/meier. Resten er forhåpentligvis litt letter å få tak i. Ja, må få meg en sikkerhets line til rykkavlasteren, har bytta og følgt med rykkavlasteren jevnlig, men tenker at det ikke var noe stress med 2-3 bikkjer. Men 4 bikkjer så tar jeg ingen tjangs. Har mekka linesett selv, men har gått til innkjøp av et komplett 8 spann linesett fra Troll. Skal eksperimentere litt med 2 - 2, 2-1-1 og 1-1-1-1 osv. Skulle funke fint det iflg han jeg snakka med på Troll. Målet med denne sessongen er å kjører uansett føre. I dyp snø og dype scooterspor har det funka fint med alle bikkjene på rekke, spesielt når de kan tråkke i samme spor. Har fint kjørt lett pulk (20-30 kg) i 20 - 40 cm uspora ny snø. Litt tungt for bikkja som må brøyte fremst, men fint når du kan bytte på hund som kan gå fremst. Har to som krangler om å gå fremst Dette er noe jeg har trent mye på. De to første jeg hadde nekta å gå uspora og jeg måtte som regel gå forann, som var noe herk. Mitt spann må bare blitt flinkere å finne riktig vei og retning, kan bli mye sikk-sakk om du følger sporet mitt, så lenge jeg ikke finner et skispor eller elgtråkk de kan følge Uansett veldig gøy å være på tur med bikkjene! Men erfaringene jeg har gjort meg de siste 2-3 vinteren, er at det kreves en del forarbeid og det er stor fordel å trene bikkje forkant. Så nå er kickbiken vaska, smørt og klargjort. Så forhåpentligvis får jeg begynt å kjøre bikkene allerede denne uka, selv om det er blir korte turer i starten Meldt nattetempratur under 10 grader fremover.
  22. Fått kjørt mye og i vinteren 23/24 og hadde jeg tre huskyer med pulk uten brems Hadde planer om å lage meg en egen brems på pulken, men dette ble skrinlagt siden det funka fint uten i uspora og gode skuterspor. Snøen lå bunnløst til slutten av februar her jeg bor + er velsignet med jevnlig påfyll av den edle sorten av snø. Men fikk dager med hardt føre ut i mars og måtte kaste inn håndkle. Så jeg skaffa meg en slede med piggbrems og bremsematte av typen Bewe Alpi S (9kg). Dæven kor gøy det var på hardt føre og stygge nedoverbakker. Spesielt med bremsematta , samt at det funka kjempefint å henge bak med ski på. Ulempen med Alpi S er at lastekapasitet er kun på 100 - 150 L, som ikke er noe særlig om du skal på langtur. Brukt en del tid på sjekke opp flere nordiske sleder, uten at jeg ble noe særlig imponert. Jeg mener at pulk med brems er bedre alternativt med tanke på laste kapaistet og bærevne i uspora snø. Dette var det frem til jeg kom over Bewe Nordic sleden. Eneste nordiske sleden som du faktisk kan stå på bak (som vanlig slede) og har like mye lastekapasitet som fjellpulken 168. Den er bygget som toboggan og har samme bredde som fjellpulken med en lengde på 183 cm på lasteplanet og total vekt på 11 kg . Kom over en tysker på FB som hadde kjørt hele Kungsleden fra sør til nord med denne. totalt på ca 1300 km og med 5 depo stopp underveis, han hadde brukt 4 huskyer og 36 dager på turen. Det fantes lite info om Bewe Nordic, bortsett fra et par filmer på youtube og FB om noen som hadde testa sleden, blant annet denne https://www.facebook.com/watch/?v=816306379764564. Forsøkte også kjøpe Bewe Nordic i vår før snøen smelta, men det var vanskelig få Bewe folka til å lage den Sendt mail tidligere i sommer uten å få respons, og nå er hjemmesiden deres nede også. Men har vært heldig å få tak i en brukt . En litt eldre modell og med kortere ski bak. Så dette blir gøy til vinteren med 4 huskyer . Det blir sannsynligvis også flere langturer type 5 - 7 dager med 40 - 80 kg bagasje i løpet av vinteren som jeg tenker er null problem for Bewe Nordic og 4 huskyer. Har hatt rundt 60 kg på pulken med 3 bikkjer i vinter uten problem, men det har vært hardt for meg bak pulken uten brems i nedoverbakke Så jeg har ikke tørt å ha så mye mer bagasje enn 60 kg.
  23. Noen som har erfaring med disse oppbevarings kassene fra IKEA? https://www.ikea.com/no/no/p/trofast-kasse-turkis-40464031/#content Denne har perfekte mål, men må tåle at pulken kræsjer eller velter. En del av disse oppbevarings kassen tåler ingen ting om du mister den i gulvet.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.