Gå til innhold
  • Bli medlem

Dompappen

+Støttemedlem
  • Innlegg

    342
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    2

Dompappen vant dagen sist 27. desember 2024

Dompappen hadde mest likt innhold!

Om Dompappen

Nylige profilbesøk

7 868 profilvisninger

Dompappen sine prestasjoner

Collaborator

Collaborator (7/14)

  • Very Popular Sjeldent
  • One Year In
  • Dedicated Sjeldent
  • Reacting Well Sjeldent
  • First Post

Nylige merker

218

Nettsamfunnsomdømme

  1. Har en tilsvarende bukse for kaldt vær, som har isolasjon fra før. Ikke ofte det er så kaldt at jeg trenger den
  2. Ikke airsoft-greier. Men bukser som er laga for militært bruk og som er tilgjengelig for sivilt bruk. Airsoft - greiene var kanskje ugreit å skrive innledningsvis. Det blir ofte laga en variant uten kamo for sivilt bruk. Mye som har skjedd utvikling av klær til militært bruk i siste 10 årene. Ja de fleste er kjent med bomulls feltuniformen de brukte i førstegangstjenesten for 20 - 15 år siden og hvor "udugelig" den var kontra det du fikk på det sivile markedet. Nå får det norske forsvaret nye uniformere https://www.forsvaretsforum.no/bjorn-arild-gram-eirik-kristoffersen-finnmark/derfor-har-den-nye-uniformen-tatt-tid-det-ma-vi-laere-av/418148 Disse har vært under utvikling i flere år, jeg tenker at det er verdt å sjekke ut disse og det anvendbart til vanlig turbruk for oss som krever litt av buksa. Fordelen med militært utstyr er holdbarheten og at det skal tåle bruk, det kan man ikke alltid si at tradisjonelle turklær har. Noe jeg setter pri 1 ved kjøp av klær. Når det gjelder å se de tradisjonelle vintermerkene, så ser jeg ikke noe poeng å diskutere klær som er diskutert opp i mente titalls ganger før på dette forumet.
  3. Hva finnes? Hvis vi utelukker tradisjonell turklær fra norrøna, arcteryx, klartemusen, fjellreven m.m. Personlig har jeg sverget til gamle militær uniformer: Disse kan brukes året rundt og holder år etter år. Kjenner at jeg har behov for noe mer teknisk og nytt og ønsker bukse med innebygd knebeskytter som er kjekke å ha vinterstid når det er kaldt og du må ned på knestående. Jeg er også villige til å punge ut og vet at det koster om du kjøper noe fra nemt ovenfor. Sett en del på tekniske jakt klær for røft bruk, blant annet fra Zikta, men kommer frem til at det kan diskuteres om det er nok og til dels i samme kategori som ovenfor. Så har studert litt hva som finnes på det militære markedet. Samt sett på filmer på youtube av airsoft id**** som skal prøve å se mest ut som profesjonelle soldater. Funnet flere aktuelle bukser. Blant annet denne https://www.torraka.com/en-us/products/forest-trousers-3-0 og som jeg forstår det har denne goretex liner og ikke goretex membran på som en bukse fra norrøna? Dette må da være genialt med condura og goretex på innsiden? Noen som har lignende bukse og kan dele erfaring? Eller sett litt på denne https://www.norsegear.no/carinthia-combat-trouser-olive som ikke har så halv gale pris, men spørs om denne er like god om vinteren.
  4. https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/sesong/202501/episode/NNFA19010625 Har ikke sett så mye til "hvordan det står til" i de to første episodene av den nye serien. Synes Monsen er litt for pysete når det gjelder å komme med utspill hvordan det egentlig står til. At det begynner å bli litt "dødt" ute i naturen er noe jeg lenge har lagt merke til, selv om det til tider svinger voldsomt. Når noen begynner å legge merke til dette i nasjonalparker, bør det gå noen alarmer. Fortsatt noen som tror det er rosenrødt i naturen og at alt er såre vell. Blir som som å se på et hus som er nymalt og si at detter er bra hus å kjøpe, uten faktisk å få med store mangler, feil og råte innvendig og at dette ikke står helt i stil med inntrykket av utvendige. Det finnes flere som mener det samme. https://www.nettavisen.no/norsk-debatt/lars-monsen-er-helt-pa-villspor/o/5-95-2243576 Jeg tror ikke vi redder naturen alene med ekstra vern av nasjonal parker, men at natur rundt oss ikke blir bygget ned eller ødelagt. Dette regnskapet har gått i minus i flere hundre år og vil forsett gå i minus i framtiden. Du får ikke pluss i dette regnskapet ved å opprettholde eller verne områder som er alt for små til å ta igjen det som går tapt.
  5. Var det jeg trodde, fant en tegning som oppga 48", så det kan stemme med høyde på 120 cm En ting til, mens jeg har deg på tråden. Det skal være to lufteluker/ventilasjoner på begge sider. Funker disse godt og med tanke på at du trenger lufting opp og ned ved fyring av primus? Tenker at lufting nede bør ikke være noe problem å lage på hvilken som helst side av x-mid. Fant en youtube kar som bruker den på vinteren, men han hverken fyrer eller lager mat inne i teltet. Ei heller lager han en kuldegrop Snakk om sløsing av telt, han kunne like greit ha brukt tarp på turen sine om vinteren, spør du meg.
  6. Hva er tak høyden på X-mid? Regner med at du kan selv justere tak høyden? Og at takhøyden er lik om du går for pro eller solid? Planlegger nytt telt som er kompakt og tar kort tid å sette opp til vinter bruk, men som tåler vind og snø. Ser ikke at det er oppgitt noe takhøyde på hjemmesiden. Jeg tenker å bruke x-mid uten innertelt. Tenker du kan få bra takhøyde om du graver en kuldegrop på 50 cm +. Ser at backpackinglight Danmark har denne, erfaringer med å bestille herfra? https://backpackinglight.dk/tents/durston-x-mid-2-solid
  7. Interessant. Kan du om du har mulighet til å legge ut noen detaljerte bilder på denne tråden? Fått kjørt og testa Nordic på flere turer nå, både i dyp snø og klink is. Samt fått noen kilometer hvor jeg har stått bak uten ski . Samtidig har jeg også fått flere turer med Alpin S sleden og hvilke forskjeller dette er kontra nordisk stil. Må si meg at Bewe har mye tekniske detaljer på sledene sine og hvor faktiske godt de funker. Men alt materiale de har brukt på både på Alpin S og Nordic, kan du lage selv eller kjøpe i butikk. Skal jeg ha nye nordic, så vil jeg bygge den selv. Synd for Bewe, men han som laget disse, solgte merke videre. Og hun som overtok, har ikke akkurat imponert og er veldig tilgjengelig for bestilling og spørsmål. Så det er ikke sikkert at merke Bewe eksistere i framtiden.
  8. Kjøpte langfell for 6-7 årsiden og trodde det var en god investering og kjekt å ha i sekken. Jeg har brukt den en gang. Fordelen med kortfell er at du slipper å smøre skia. De fleste feller i dag er har god gli, både bort over og nedover, samt at du slipper å få bakglatte ski om du skal opp en liten bakke. Det fine med kortfell er at du kan ta den av om du har behov for god glid nedover. Det er vanskelige å få til om du har smørt skia eller kjører smørefrie ski. Nå har det også skjedd mye på "smørefri" ski fronten også. Jeg står i hovedsak 99% av tiden på ski ved hundkjøringen, så jeg velger smørefri ski, da det ikke alltid er fordel at skiene glir godt nedover.
  9. Så noe stusselig ut spør du meg. Tenker på noe samme selv, vurdert å kjøpe inn en rumpetaske, men det blir litt mye når jeg også skal gå med pulksele. Men det bør være mulig å sydde/feste en taske/lomme på selen. Her har du litt mer utvalg på multilommer, du får de fleste i flere farger om du ikke ønsker å kamuflere deg. https://www.norsegear.no/taktisk-utstyr/lommer/multilommer?p=2 Du finner sikker lomme som passer for Nalgene flaske både for 1 og 0.5 liter. Ser det flere og flere som bruker "rigg" alle stridsvest lignede med multilommer til jakt og tur. Men det bør da være mulig å lage en rigg selv med kun nødvendig lommer.
  10. Ubehagelig. Fikk flashback til førstegangstjenesten i indre Troms . Men tror jeg ikke hadde fryse ihjel heller. Det største problemet er muligheten for tørke jakka om jeg hadde vært på tur for flere dager og skulle sove i telt.
  11. Det er ingen lufte muligheter på Peski jakke. Den har stor hette og halsåpning, så det er noe muligheter her til lufting, noe jeg også gjorde. Men det var nokså kaldt og jeg brukte hetta aktiv for dekke til hode og for å holde varmen. Ventile puster og er kjent for å bli stiv når den blir våt. Det funker greit når det er pluss grader, men funka dårlig når det var ekstra kaldt. Da jeg kom ned til bilen var nakken og baksida av hetta dekka av tynt lag med is. Jeg tenkte det samme som deg utgangspunktet da jeg kjøpte jakka. Jeg tenkte at bomull var tingen når det ble kaldt og dette skulle være bedre enn goretex, da jeg synes goretex funker dårlig når det er kaldt. Jeg tenker at bomull hadde funka bedre i kulden om du hadde hatt litt innerfor som tar og holder på fuktigheten og ikke sender den ut via ytterforet. Jeg var på tur i går med jakka. Da jeg starta lå temperaturen på 1-2 grader og det var litt sur vind. Da jeg kom ned til bilen var det -5. Svetta like mye og samme aktivitetsnivået, men valgte ha å ull frotté type varm fra forsvaret., med super helt innerst. Denne funka og jakka var tørr, myk og varm da jeg kom ned til bilen. Men jeg tenker også at jakka tørka opp underveis i vinden.
  12. Bruker Peski anorak fra Sasta. Ventile ihht til standarden. Min erfaring er at det ikke "finnes" en jakka til alt. Stoler såpass på ventile til å bruke den i litt rusket vær så lenger det ikke sprutregner eller snør elefanter i fra -10 til pluss 5. Men testa jakka i helgen med vindstille og temp fra -12 til -25. Ski med hundeslede (nordisk stil) med høy aktivitet. Hadde flere lag på med semi tynn ullgenser ytterst. Det var akkurat nok til å holde varmen når jeg sto i ro i 5 min. Svetta greit oppover som resulterte at jakka ble helt stiv av is, slik at da jeg hadde en rast og med dunjakke over, frøys jeg nokså heftig og det var nesten ikke merkbart forskjell om jeg hadde dunjakka på eller ikke. Alternative var å ta av anorakken og kun ha dun jakken i pausen, men var redd for at anorakken skulle stå av seg selv i snøen etter 30 min pause. Tipper det var rundt minus 18 til 20 da jeg hadde pausen. Den type vær som jeg har hatt den siste uka, har det heller funka bedre med parkas. Kjører heller litt mindre lag eller flere lag etter behov. Spesielt når jeg står på sleden bak og har medium aktivitet. Skal aktivitets nivå opp, vil jeg heller ha kun "t-shorte" på meg. Parkasen var digg, da jeg var like varm og behagelig når jeg kom ned til bilen og når jeg hadde meg kaffikopp og en røyk før jeg dro. Så jeg bruker mange forskjellige jakker. Membran, bomull, ventil og parkas. Går fint det, du får plass i pulken og det koster ikke skjorta om du ikke kjøper det dyreste som finnes på butikken og nettet. Alle jakkene jeg bruker minus Peski fra Sasta har jeg kjøpt brukt på finn/bruktbutikk.
  13. Neste telt for meg blir Nortent Vern 1. Om det er noen her på forumet som har kjøpt den siste utgaven og som vurdere å selge. Så er jeg meget mulig åpen for kjøp av brukt. Seff til en ok pris Send meg en PM. Ser det ligger 1 ute på finn ubrukt, men har ikke hastverk.
  14. Admin: Fint om svaret mitt blir flytta til tåden: pulk-eller-slede-til-små-hundespann under emne Hunder. Fått tak i godt og brukt Bewe Nordic, tipper den er rundt 10 - 12 år gammel. Prøvde å fa tak i en ny fra Bewe, men det var ikke enkelt. Dukka opp en annonse på finn på en nesten ny Bewe Nordic, men den ble solgt på noen minutter, men hun som solgte den hadde en eldre modeller som hun skulle også selge. Tok ann og sa jeg kunne hente den ett par dager etter på. Skulle utgangspunktet satse på pulk. Men etter at jeg kjøpt meg slede, så fant jeg ut at pulk ikke var noe særlig med 3 eller flere hunder. Nordicen føler jeg er en mellom ting mellom pulk og slede Den er har samme gode egenskapene som pulk. Flyter godt og det er lett å sta på ski bak. Funker greit å stå på ski bak sleden (jeg har en Bewe Alpin S), men det litt herk, Nordic er laget for at du stå på ski bak. Nordic har også veldig god last kapasitet, har ca 183 cm laste lengde på ca 40 cm bredde. Jeg får fint 1 stk 50 liter + 2 stk 30 liter bokser og til slutt en 90 liter sekk framme. Da har jeg også mye rom til overs og god plass på toppen til telt i telt pose etc. Digg med skikkelig fest av anker også. Dette var drit og til dels farlig når jeg brukte pulk. Det som er aller best er at du kan stå bak uten ski. Ikke noe behagelig om du skal stå mil etter mil, men nedover er det helt konge om du har behov for ekstra med brems. Dette har jeg fått testa i bratt og hardt føre nedover 2 jule dag. Jeg trenker det også er fint om du har ekstremt utålmodige bikkjer i starten, da kan det være greit å stå bak til de roer farten. Minuset med Nordic, ikke noe særlig på hardt føre og hardpakka løyper. Den oppfører seg på samme måte som pulk i høy fart. Kjører du som meg, 60 - 70 % upsora og egen kjørt løype, er Bewe Nordic den eneste som gjelder Har 4 bikkjer, tre han hunder og ei tispe. Fått til 3 turer til nå, ikke det beste forholdene. Men det har funka. Er forholdsvis fersk på hundekjøringen, men valp på snart 1 år, svidda litt penger på slede og nordicen og anna utstyr. Håpe å få kjørt mye i vinter. Kommer ikke å se meg tilbake og pulken blir sanrt lagt ut for salg.
  15. Kanskje man skal prøve det 2-3 turer før setter opp meningen om det funka eller ei? Fikk testa ny innkjøpt nordisk slede sist helg som skulle erstatte pulken for bikkjene. Satt ikke helt 100% første turen og var ikke helt fornøyd. Men etter noen justeringer og erfaringer rikere fra første turen, så satt den 120% på den andre turen Etter nærmere refleksjon fra 1. turen tenker jeg at var alt for ivrig og lagt til for store forventinger, siden jeg har venta siden juli på å teste den. Det hjalp heller ikke på at bikkjene var super ivrige på alt annet enn å trekke, fant ut et par dager etter at tispa hadde fått løpetid . Satt igjen tispa på tur nr 2 og det hjalp betraktelige .
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.