Gå til innhold
  • Bli medlem

Øystein_

Aktiv medlem
  • Innlegg

    69
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    1

Alt skrevet av Øystein_

  1. Telt og tarp og sånt kan gjern være i mørke farger slik at det går litt mer i ett med naturen. Men andre ting vil jeg gjerne ha i sterkere farger slik at jeg ikke roter det bort på tur. Alt for mye turklær og utstyr er i grønt eller svart eller andre farger som blir usynlig når man slenger det fra seg rundt teltet eller i skogen(ja jeg er en rotekopp på tur ) Man vil jo gjerne kanskje også ha en vindjakke som er rød eller oransje tilfelle noen må leite etter deg.
  2. Jeg kjenner noen små hemmeligtjern der det går fin fisk. Dårlig med gyting og reproduksjon samt noen dype hull er det som skal til. Når det gjelder fjellfisket så synes jeg det er veldig lunefult. Man kan ha dager der det er helt eventyrlig bett og man kan bare hente fisk. Så er det andre dager der tilogmed overbefolkede småfiskvann er helt steindøde. Mitt tips er å ta med meitemark i tillegg til slukene. Meitemark kan være veldig effektivt og kan fiskes både aktivt og passivt. En kastedupp typ ørretbombe og en streaking caddis kan også være lurt å ha med.
  3. Løfter opp denne. Er det noen som veit hvordan det et å vade Djupa ved Geitsjølægeret? Det står merket som vadested på kartet, men nå er det jo sikkert mye vann i elva.
  4. Sovepose og liggeunderlag går inni sekken. jeg har også en ekstra vanntett pakkpose på utsiden av trekket til soveposen siden posen må være tørr. Og kommer man utfor en skikkelig syndeflod så er det ikke sikkert at sekken og regntrekket holder tett. bruker dog oppblåsbart liggeunderlag.
  5. På en eller annen HV øvelse fikk vi utdelt noen sånne små gule mottakere som bare viste koordinater. Sikkert fordi de var billige. Men jeg er ikke kar om å huske hva de het.
  6. Da jeg var i Østerrike på ferie fikk vi ikke lov av verten vår å gå opp i fjellene når det var meldt såkalt "Gewitter". Tordenværet der er nok ganske mer intenst enn det vi er vant med her hjemme. Men det kan nok hende det blir mer vanlig med intense tordenvær etterhvert og da mp vi jo håndtere det. Jeg skjønner jo at man skal komme seg ned av topper og rygger hvis man ser det begynner å tykne i horisonten. Men det er jo ikke så lett å stikke ned fra vidda hvis man er på en ukestur. Ikke har man værmeldig heller. Og skal man la vær å dra på tur alle dagene det er utrygt for tordenvær så kan man jo ikke dra på tur med mindre det er 10 grader og nordavind . Det blir jo en stusselig sommer.
  7. Hardangervidda er vel et godt eksempel på at tilrettelegging har ført til negative ringvirkninger. Høy slitasje på naturen, en villreinstamme ute og kjører og masse søppel. For å få gleden av noe stort og utilgjengelig så bør det helst forbli stort og utilgjengelig. Jeg tror at jo mer tilgjengelig naturen blir, jo mer kommer allemannsretten under press. Så er det liksom dette med almenningens tragedie. Du ønsker ikke at all natur skal bygges ut, men bare den der du ferdes. Men hvis alle tenker sånn lokalt så blir jo alt bygd ut. Så skjønner jeg også argumentet for å få mer liv og besøkende til bygda, det blir jo mer omsetning for reiselivet. Det er klart at de som drar på ferie for å bære en 30 kilos sekk opp 1000 høydemeter kan telles på en hånd.
  8. Tror du at et oppblåsbart liggeunderlag er nok isolasjon? Jeg tror det skal holde så lenge det ikke er veldig vått eller noe. Når det gjelder tordenvær så synes jeg at det skumleste er mens det er under oppbygging og du ser de mørke skyene sige innover. Spenningen tar knekken på meg Når det først er igang så drar det jo fort over. Et annet forslag er jo å legge toppturer og turer i høyden til morgen og formiddag. I Alpene er det jo enda tøffere tordenbyger og jeg ble fortalt av noen franskmenn at der begynner folk å gå i 4-5 tida om morgenen så de rekker neste hytte før ettermiddagsbygene kommer.
  9. Hei. Jeg har en Garmin Gpsmap 62. Men jeg lurer på om noen har forslag til en mye mindre og lettere (og billigere) mottaker som bare viser UTM koordinater. Siden jeg stort sett navigerer etter kart og kompass så er GPS'en bare med i tilfelle jeg roter meg bort. Og da trenger man jo bare å få opp koordinatene der man er. Går kanskje an å bare bruke mobilen siden den alltid er med, men jeg stoler ikke helt på den ifm. batteri og sånt.
  10. Jeg har det litt på samme måten. Jeg fikk "skrekken" etter de to som ble truffet av lynet for noen år siden der hun ene døde. Mer lynvær er kanskje noe vi må bli vant til med klimaendringene og mer ekstremvær i fremtiden. Det er vel ikke så mye hjelp i rådene mine siden jeg ikke har noen klar løsning, men. Jeg prøver å legge meg til så jeg ikke ligger så veldig utsatt til. Ikke i nærheten av vann, gjerne så jeg har noen høyder rundt meg som kan ta av for støyten. Sånne generelle risikoreduserende tiltak som jeg har lest. Så tenker jeg at jeg statistisk sett har større tjangs for å omkomme på vei til og fra fjellet enn som følge av lynet. Tordenvær må man liksom bare regne med i fjellet hvis man skal gå på tur om sommeren og jeg har ikke tenkt å la en irrasjonell lynskrekk holde meg hjemme. Når det gjelder det å være i telt så er jeg litt redd for teltstengene i aluminium. Tror at om jeg skulle fått tordenvær om natta så ville jeg tatt ut stengene og lagt meg flatt under duken på det oppblåsbare liggeunderlaget. Da tenker jeg risikoen må være minimal for å bli truffet.
  11. Elgen: Regner du 0.25 liter pr pers på sommerturer? Jeg synes det virker litt mye. På mine helgeturer på sommeren bruker jeg rundt 100 gram/dag med moderat forbruk uten varmefyring i telt. Ellers vil jeg anbefale en god vindskjerm rundt brenneren for å få ned forbruket.
  12. Jeg fyrer min Optimus 111 på tennvæske. Drivstoffet har jeg på drivstofflasker fra Primus og Msr. De er tette og solide. For paraffinlekkasje vil jeg ikke ha.
  13. Den Columbia jakka så fin ut. Er den vindtett også? Hvor får man kjøpt den?
  14. Hei. Jeg lurer litt på folks erfaring med andre membraner enn Gore-Tex. Gore-Tex tøy er jo relativt dyrt synes jeg og vi har jo også etterhvert blitt klar over miljøproblemene som produksjon av Gore-Tex og andre PTFE membraner fører med seg. Rab har noe som heter Pertex og Proflex. Klattermusen har Cutan. Har forøvrig kjøpt en sånn jakke fra dem og den var tett, men har ikke brukt den så mye at jeg har fått testet holdbarheten. Jeg hadde regntøy i Dermizax fra Bergans for lenge siden, men der synes jeg holdbarheten var litt dårlig. For meg er det viktig at materialet er holdbart og at regnet ikke slår igjennom i vindvær. Pusting er mindre viktig siden jeg er på jakt etter ei regnbukse til bruk på fjellet. Noen som har erfaringer å dele?
  15. Vi mennesker er skapt for å være i naturen. Når vi kommer tilbake dit så kommer våre instinkter tilbake og vi føler oss hjemme. Det er dette miljøet vi er skapt for å leve i og å håndtere, ikke en by. For meg føles det bare riktig, jeg kan ikke beskrive det på noen annen måte. Å være ute i naturen gir meg også mer "naturlig" stress. Jeg er alltid mer årvåken for farer og det å passe meg selv. Ikke at det er så mange farer i norsk natur akkurat, men jeg kjenner liksom at kroppen er mer på alerten. Jeg leste en artikkel om en dyrepark der de fant ut at det var bedre om alle de forskjellige dyrene fikk gå sammen(utenom de som spiste hverandre da), siden det førte med seg en del stress for dyrene. Og stress var visstnok bra, for ellers ble det kjedsomhet og mistrivsel. Så jeg tror det er det samme med oss mennesker. Vi trenger riktig type stress for å trives. Angående det som Megalep skriver om åpne vidder. Jeg leste også et sted at dette er noe vi har arvet fra da vi kvemet rundt på savannen. Vi mennesker foretrekker åpne landskap med lav vegetasjon siden vi har bedre oversikt over potensielle farer.
  16. Hei. Nå som det så smått begynner å smelte ute så våkner fiskelysten igjen. Fiskepraten går lett i de tusen stuer, utstyret kontrolleres og handlelister gjøres klare. I år har jeg begynt å tenke på å få tak i en skikkelig langstang for å kaste bombere med opphengsflue samt meitemark midtfjords når jeg er på fjellfiske. De vil nok være ganske håpløse hvis man er i skogen. Jeg har allerede en 11 fot Milo Green Spirit så jeg tenker litt på en lengre 13 fot eller 14 fot. Jeg har sett på 2 alternativer som jeg fant i farta: milo green spirit 13' 12-40g Lawson Bait Launcher 14 fot Tenker da å kaste med dupper og bombere på 20 gram +. Er det noen som har erfaring med så lange stenger for innlandsfiske? Får man noe særlig mere kastelengde eller blir det bare træl?
  17. Buksa er nok eldre enn 5 år og godt brukt så tror ikke det er så mye å reklamere på. Hvilken arcteryx modell er det som tilsvarer Falketind?
  18. Jeg gjenoppliver denne tråden fra de døde siden jeg er i samme situasjon. Mine Falketindbukser lekker og ga meg noen kalde og våte dager på fjellet i sommer. Så jeg trenger noe nytt. Er egentlig fornøyd med falketind. Den har gitt grei beskyttelse i forhold til vekt og volum. Så jeg lurer på om det finnes andre alternativer i samme klasse. Trenger jo ikke å gifte meg med Norrøna. Den gamle buksa tenkte jeg å bruke til vindbukse. Jeg synes den er lun og god, selv på vinteren. Eneste er kanskje at den kunne gått litt lengre opp på livet for å stoppe snøfokk, men igjen da går det på bekostning av bruksverdien om sommeren. Da trenger man jo helst regntøy som ikke blir for varmt. I gamle dager fantes det noe som het låringser. Sånne vanntette buksebein man kunne dra på utsida buksa. Har tenkt litt på om det kumme vært et alternativ når det høljer eller man må vasse gjennom vått ris. For det er bo da regnbuksene som oftest settes på prøve.
  19. Jeg brukte lærbalsam på mine.
  20. Det som irriterer meg med stisykling er at noen stier, spesielt myrdrag, blir helt herpa. Jeg har selv sett forfallet på en sti jeg har brukt i mange år og man kan liksom se ødeleggelsene øker for hvert år. Det skal dog sies at overdreven fottrafikk også er et problem på noen stier. Så jeg skulle gjerne ønske at syklistene kunne ta litt mer hensyn sånn sett og prøve å sykle på stier som er litt fastere og tåler belastningen bedre. Så har jeg også opplevd syklister som ikke kan eller vil respektere reglene for sykling i naturvernområder. Det er også litt synd for da blir det fort at man skjærer alle over en kam. Men det er jo bra for folkehelsa at folk er ute i skogen, om det så er med sykkel eller på beina. Det viktigste er at folk kommer seg ut. Og det å bli sure på hverandre hjelper ihvertfall ikke. Så blir det jo sånn med alt at et eller annet sted så blir det for mye av noe og så mye at det ikke er bærekraftig. Slik som det for eksempel ble med disse e-sparkesyklene noen steder. Noen sparkesykler er ikke et problem, men når det blir tusenvis henslengt overalt så går det jo ikke. Sånn kan det jo fort bli med sykler også, at det blir for mye av det. Og det er kanskje derfor misnøyen øker også, at folk er redde for at det skal komme ut av kontroll slik at de mister gleden ved å gå ute i naturen.
  21. Versa har vel integrert pumpe, noe som jeg ihvertfall ikke vil ha. Så tenker jeg kanskje at Dura er av litt bedre kvalitet. Men jeg har ikke prøvd noen av dem.
  22. Hei. Jeg veit ikke om det hjelper deg, men Friluftskompaniet på Kongsberg hadde inn et greit utvalg av Vandra og Forest i fjor vinter. Så mulig at de tar de inn igjen i vinter igjen. De har sikkert noe butikker i Oslo og omegn også så kanskje dem tar de inn. Dog, da jeg skulle kjøpe sko i vår så hadde dem sendt tilbake alt dem hadde så jeg var nødt til å kjøpe på internett. Frakt og tilbakesending var problemfritt, men det er jo det at man må legge ut da. Og skal man bestille 3-4 par for prøving så blir det fort summer. Jeg var litt heldig siden jeg hadde prøvd noen par i butikken da dem hadde dem inn så jeg visste omtrent hva jeg skulle ha. Når du eventuelt finner deg et par så anbefaler jeg at du tar ut sålen og sjekker under for i det ene paret jeg fikk så sto det opp stifter av sålen.
  23. Vi hadde et slikt opkomme/brønn på hytta før der det ble tatt vannprøver jevnlig. Det gikk da sauer rundt i området og det jeg fikk høre da var at man skulle være litt påpasselig når det var mye overvann fordi overvannet kunne dra med seg bakterier og sånt ned i olla.
  24. Jeg søkte litt om vær på PCT og fant for eksempel denne bloggen: https://thetrek.co/pacific-crest-trail/the-weather-that-tried-to-kill-me/ Tarptent som blir gjennomvått av regnvær. Fant også andre artikler om folk som måtte reddes ned etter å ha blitt overrasket av dårlig vær i fjellene langs PCT. I ett av tilfellene hadde teltet gått i stykker i vindvær.
  25. Dette er vel et tilfelle av hydrolyse av mellomsålen. https://blog.hanwag.de/en/hydrolyse-der-zwischensohle/ Er en lengre tråd inne på forumet her om samme sak også. Jeg pleier også å snøre løst. Et triks som jeg bruker er å hoppe over det paret med hemper som sitter rundt ankelen når jeg snører. Da synes jeg ankelen får bevege seg litt friere også blir det ikke så mye trykk bak på hælen.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.