Gå til innhold
  • Bli medlem

Terje78

Aktiv medlem
  • Innlegg

    126
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    1

Alt skrevet av Terje78

  1. Min erfaring og tips om sekkestørrelse er at jo mer erfaren du er jo større sekkevolum kan du ha... Høres sikkert rart ut(?)🙂 Da jeg begynte å gå i fjellet som uerfaren i fjellet for 30 år siden endte sekken som regel på 35kg. Mest fordi jeg tok med for mye og litt fordi jeg var i startfasen og hadde mye billig og tungt utstyr. Dette med billig og tungt utstyr er likevel riktig i starten etter min mening. Man må først finne ut om dette er noe man liker før man legger mye penger i det. Gjør man det kjøper man seg sakte men sikkert opp. Bedre å begrense lengde på turer og bruke utstyret man har enn å handle utstyr i vilden sky man kanskje ikke kommer til å bruke. Fokuser derfor på å droppe unødvendige ting. I dag er dette mye lettere enn for 30 år siden. Et par nettsøk om tips til pakking av sekk er alt som skal til. Et super tips for både nybegynnere og erfarne er å ta seg tid når man kommer hjem til å legge alt som var i sekken utover gulvet og legge alt som ikke ble brukt i løpet av turen i en haug. Vurder så kritisk til neste tur om dette kan droppes. (Gjelder selvfølgelig ikke førstehjelpsutstyr o.l.). Gjør det i tillegg morsomt å veie alt du har med og noter ned i et regneark eller lignende. Dykker du slik ned i detaljene er forbausende hvor mange småting du klarer å halvere. Og teorien er enkel... Blir hver enkelt post halvert i vekt kommer sekken til å veie halvparten av hva den gjorde. 🙂 Så hvorfor liten sekk som nybegynner... Da MÅ du være kritisk på hva du tar med ellers får du rett og slett ikke plass. Har du stor sekk er det alt for lett å putte oppi kjekke saker til det er smikk fullt... 🤪 Man har selvfølgelig bedre forutsetning for å klare seg med liten sekk som erfaren, men personlig bruker jeg en 100l, (eller 120 er den kanskje også). Stone Glacier Sky 7900. Den veier ca 2kg. En mindre sekk veier ikke mye mindre. Hvorfor jeg velger den er fordi jeg vet hva jeg skal ha med, fristes ikke til å fylle opp og det er superraskt å pakke... Bare å slenge oppi og snurpe igjen. Telt og alt inni. Ingen stabling eller stapping av noe som helst. Sikkert mange med andre meninger, men det var min. 🙂
  2. Gammel tråd, men det gjør vel ikke noe. Morsom lesning og fikk lyst til å skryte enda mer av Allak2🙂 Har hatt mitt i snart 10 år og veldig fornøyd. Hadde Hilleberg Akto som ble solgt. Flott telt, med omtrent samme plass som Soulo. Litt lettere, men ikke selvstående. Også lavere, (jeg er 189). Det ble litt lavt å sitte i. Man kan krympe vekta en god del på Allak hvis man vil. Finnes flere tråder på dette. Plastplugger, carbonstenger, 2mm liner og droppe poser kan man true seg ned til 2,6-2,7kg mener jeg å ha lest. Jeg har kun skaffet plastplugger som sparer ca 80g om jeg husker rett. Jeg har også Hilleberg Niak med mesh-inner, som brukes i lavlandet sommerstid og et Trekkertent Saor dcf, (cubenfiber), som er en lett versjon av Hilleberg Unna. Uansett ender jeg nesten alltid med å argumentere meg frem til å putte Allaken i sekken. Hvorfor? Enkelt og greit fordi det er et superkomfortabelt telt, som tåler mye vær. Heldagsregn=innedag for meg og da skryter jeg meg selv opp i skyene fordi Allaken ble med. Høyde nok til å kunne sitte i teltet i Helinox-stol. Deilig å ikke ligge hele dagen. To fortelt er jo også konge. Ett til bruk og ett som "utstyrsbod". Snur vinden byttes forteltene om. Stort sett er det da mulig å ha en side åpen slik at "man er ute" I regnvær selv om man er inne. Måten innerteltet er festet i ytterteltet gjør også at innerteltet er ganske firkantet og gir god romfølelse. Supre luftemuligheter er det også. Eneste minuset jeg kommer på er at liggelengden kunne vært noe lenger. Er 225, teoretisk. Et behagelig underlag gjør at praktisk liggelengde reduseres noe. Jeg løser dette med å legge reserve/ekstraunderlaget i skum under innerteltet og opp mellom inner og ytterdør slik at bunnen av soveposen treffer dette hvis jeg spreller meg nedover i teltet i løpet av natten. (Hvis det ble forståelig. Når jeg i tillegg legger meg diagonalt i teltet er fuktig fotende på sovepose historie. Jeg har også alltid hund med meg, så litt mer plass i innerteltet enn de fleste enmannstelt kreves. (Både Akto og Soulo har et trekantformet innertelt, så en mindre hund får plass i denne "trekanten", men i begge telt er denne trekanten innerst slik at hunden må gå over sovepose og liggeunderlag. Går fint, men OCD-en melder seg når en våt hund må bakse seg over soveposen min🤪). = Allak anbefales🙂 Masse andre flotte telt selvfølgelig, men av alt jeg har sett og prøvd er det så langt ikke noe som har gitt meg samme trygghet og følelse av kvalitet som Hilleberg.
  3. Enig i det. Spurte om det før jeg bestilte. Svaret var da at glidelåsen var flyttet nærmere hjørnet enn bildene på hjemmesida den gangen viste... men enig - kunne fortsatt vært lengre ut.
  4. Satt det opp og tok noen bilder i dag. Fornøyd med omsyinga. Fint med ekstra bredde i innerteltet i "hodeenden". God plass til hunden + rot og leseplass. Litt "sægg" i innerteltet, som nevnt, men ikke et stort problem. Kjapt å kneppe løs noen hemper for innertelte og dermed få stort yttertelt når det trengs. Også veldig fornøyd med luka jeg fikk sydd i bakveggen på innerteltet. På midten er det ca 40cm mellom inner og ytter og dermed masse lagringsplass. Kjekt å ha dette tilgjengelig fra innerteltet hvis det er dårlig vær.
  5. Hei. Mener det er 220 liggelengde. Veldig få telt meg bekjent, med lignende konstruksjon som matcher Unnas 230. Jeg er 187 og kun godt tenke meg noen cm til. (Ligger på 7cm underlag)Min løsning er å ta det lette skumunderlaget jeg alltid har med, (I tilfelle det oppblåsbare sier pang+til kos på utsida teltet), og trekke det nedover slik at nederste delen legges oppover teltveggen, slik at bunnen på soveposen har dette mellom seg og teltveggen. Da holder posen seg tørr selv om jeg spreller meg nedover gjennom natta.
  6. Heisann. Har hatt noen netter i SAOR-DCF teltet nå. Står til forventningene. Mr. Marc hadde glemt å sy på hemper til plugger nede i 2 hjørner, men det løste seg med 2 taustumper. Omsyingen til 120cm i "hodeenden" var heller ikke perfekt utført. Var brukt litt mye materiale i bredden i taket, slik at det henger unødig mye ned, men ingen big deal. (Selvfølgelig mulig å sy om, men tror ikke jeg kommer til å gjøre noe med det). Kvalitetsfølelese forøvrig er meget bra. Var til fjells med en kamerat som bruker et Helsport Fonnefjell Superlight nylig. Da det dro på med nordvest en dag vi satt med kaffekoppen på utsida av teltene, (som sto ved siden av hverandre), la Fonnefjellen seg helt flat i kastene, mens ingen påvirkning å snakke om var synlig på "Trekkerteltet". Nå er vel verken Fonnefjell sin kostruksjon eller "Superlight" generelt noen målestokk, men observasjonen ga meg i alle fall en god trygghet i at dette blir teltet jeg kommer til å bruke - og føle meg trygg i - når turene blir så lange at vekt har prioritet. (Fonnefjellen reiste seg forøvrig og var like hel, men å ligge inni der og stadig få taket i panna er jo ikke stas:-) ). (God plass og lett å ha det komfortabelt i på alle type turer, men for å være sikker på å ha det lenge - slitestyrkemessig - er det kun på lengre turer jeg kommer til å bruke det). Får scoren: "Anbefales" av meg!
  7. Kan du finne en Berkley skeletor xcd 1002L, (10 fot, 2-12gram slukvekt), får du etter min mening mye stang for pengene til fjellfiske. Pleier, (pleide i alle fall), å ligge på ca 1500,-, men virker ikke like tilgjengelig lenger🤔 Het Berkley skeletor Series One tidligere. 10 gram er "sweet spot" for denne. Da er det skikkelig trøkk i den stanga. Selv har jeg flere alternativer i bua. (Blandt annet en Milo Green Spirit som er nevnt, da i 11 ", 5-22g. Flott stang. Men blir litt heavy hvis du vil litt ned i slukvekter. Fra 12g og oppover spennes den bra. 15-18 er perfekt. Har også ei Shimano Lesath 9" 2-10... muligens det står 12g? Det riktige for denne er 7-8g sluker. Denne koster jo også mange Berkleystenger. Aldeles nydelig stang... til 7-8 grams sluker og en drøm å kjøre fisk på. Ender likevel ofte med at Berkley stanga blir med til fjells. Lett å gå med og gir meget gode kastelengder med 10-12 grams sluker. Finner du en sånn til under 1 500,- gjør du et veldig godt kjøp. Da kjøper så mye Schimano snelle du kan, (gjerne brukt), for resten av budsjettet og lever lykkelig i alle dine dager
  8. Her er svaret fra Marc på spørsmål om hans mening om valg av teltstenger. (Skrev da at teltet ikke var tiltenkt vinterbruk, men at vinden i de norske fjell nok kan sammenlignes med det han er kjent med i "skotske highlands": "I do not think the 10mm poles are required for strong winds, the standard poles have been fine here in the Scottish Highlands with very strong winds. I prefer to use these self tensioner/shock absorbers, they help dissipate the wind energy and take strain off the poles and fabric. We could include some of these with the tent. A 10mm pole set would cost £80." Best Regards, Marc
  9. Kom ikke på noe ekstra da jeg bestilte, så han har ikke lagt til det. Kom kun £16 ekstra for "shipping cost".
  10. Ja det regner jeg med, men gebyr for fortollingen aner jeg ikke hva er.
  11. 🙂 Vil vel helst gå bra. Er langt mellom de langfingra folka i fjellheimen får vi tro, selv om det er noen som har opplevd det. Må jo være litt kjenner for å vite hva det er også. DCF er jo ikke direkte pent... Synes jeg da.
  12. Var ikke med moms påsto Marc. Jeg er ikke så inne i sånt, så jeg tenkte bare "neivel". 🤔😂
  13. Kanskje jeg må sitte vakt ved det for ikke å bli husløs😂😂
  14. Kan nok hende 10mm er det beste valget. Har ikke planer om vinterbruk men...🤔 8 800,- nå for telt og modder. Men så ruller det vel på moms og toll, så det ender vel til slutt på et nivå litt over Hilleberg.
  15. Ok. Da slipper man å vurdere det🙂. Blir sikkert unødig dyrt å skulle ha begge settene bare for å velge ut fra værutsikter for 135 gram.
  16. Spurte Marc hos Trekkertent om 10mm stenger i dag. Øker vekta med 135g sa han. Ender vel da på 1315g hvis jeg regner riktig🙂 Spurte også om kostnad for å få med både 8,8 og 10mm stenger, men har ikke fått svar enda. Burde kanskje spurt om det er plass til dobbelt stangsett som i alle Hilleberg telt også, men det får bli neste mail til han.🙂
  17. 🙂 Den skal brukes for tilkomst til mellomrommet mellom inner og yttertelt i regnvær. Er jo litt plass mellom dukene til litt saker og ting. Alle hulrom må utnyttes for å beholde maksimalt med tumleplass i ytterteltet. Og har man plassert noe mellom der kan man jo være sikker på at man trenger det når det høljer ned. Da er det jo deilig å slippe å gå ut. 😉
  18. Nå er det mest robuste Saor DCF tilgjengelig hos Trekkertent igjen. 80oz/1180gram. (Har kanskje vært det en stund. Lenge siden jeg har sjekket). Så jeg sendte i vei en bestilling med 2 modifikasjoner: 1: Innertelt som er 80cm bredt i den ene enden og 120cm i den andre. (Bredt på høyre side sett utenfra). Kostnad £20. 2: Ei "luke" i innerteltveggen, (altså rett frem når man ser inn i teltet), på 40x40cm, (starter 20cm fra gulvet). Kostnad £15. Ikke gale priser for modifikasjoner, men grunnprisen tar kanskje høyde for litt🤔 Lang leveringstid, men for meg er det bare jakt de neste 6 månedene, så da får Marc klippe og sy når han har lyst. 🐌
  19. Kort tur/få dager over tregrensa med ok værmeldig kunne jeg godt brukt det. (Få dager siden man da kan stole "litt" på værmelding). Jeg har som nevnt kun mesh innertelt og ved en en del vind blir det jo trekkfullt inni der. Hvis været drar seg opp mot hva norsk høyfjell kan tilby, (selv sommerstid), vil jeg ha duk til bakken for å være litt tryggere på at teltet skal bli stående, samt å kunne ha det litt lunt inni der. Altså grunnet sikkerhet og komfort. (Mange trives jo som nevnt med Niak høyt til fjells, men for meg blir følelsen at sikkerhetsmarginen blir litt snau). Niak i regn går som regel fint. Innertelt får sjelden sprut på seg. Da må det i så fall være skikkelig plaskeregn, eller hagl i kombinasjon med sterk vind. Men ved økende vind + regn fra uheldig retning blir det selvfølgelig litt vått i fortelt. Av vann som renner inn er det ikke noe forskjell på Niak og et telt med duk til bakken. Setter man teltet dumt, renner det inn uansett konstruksjon. Som jeg gjorde med Allaken under. Da må det flyttes... eller lages grøfter DSC_0668.JPG.url
  20. Sikkert mulig det også. Send de en mail. Enig i at ekstrakostnad ikke var ille. Marc fra Trekkertent svarte at de hadde laget innertelt med nettopp konstruksjonen jeg etterspurte før. Sikkert derfor ikke det ble verre prisøkning - pga ferdige tegninger osv. Mulig førstemann måtte ut med mer
  21. Kommet mange gode svar allerede ser jeg og mitt svar blir kanskje overflødig, (orker ikke å lese alle tidligere svar :-)). Jeg har Niak og Allak og er glad i begge. (Bruker som solotelt med hund + av og til sønn som nå er 8). Tiltenkt bruk avgjør. Til Niaken har jeg kun Mesh-innertelt og bruker dette dermed kun sommerstid og under tregrensa. Ser mange bruker dette også over tregrensa, (med vanlig innertelt), og trives med det. Jeg vil helst ha et telt med duk som går til bakken når jeg er til fjells. Dermed er det Allaken som blir med til fjells. Korte turer i nærområdet, det være seg fiske ved kysten og jakt i skogen er det også Allaken som blir med, siden da vekten ikke er så farlig og plassen er større. Innfesting av duken "i taket" på på Allaken gjør at innerteltet føles noe større enn på Niak. (Bredere oppe). Allak er også 225 langt mot Niaks 220. Lengden er forøvrig noe å tenke på. Jeg er 188 og på et tykt underlag må jeg legge meg veldig riktig i lengderetning på begge for å ikke få kondens i nedre enden av soveposen ved at inner og ytterduk kommer i kontakt. Når man ligger alene kan man ligge diagonalt som hjelper mye på dette. Bakdelen med Allak som solotelt er jo vekta. En stor fordeler er 2 fortelt/utganger. Kan velge hvilken man bruker ut fra vindretning osv. Allak er også genialt ved oppsett i vind. (Fester det i bakken mens det ligger flatt og knepper det oppover i stengene. Skifting og fyring går greit i begge med tilvenning. Jeg sikler på et Trekkertent Saor DCF som bør dekke tomrommet for meg mellom Niak og Allak. Lett, (1180g er det vel), og duk til bakken. Her kan man få sydd innerteltet slik man ønsker. Jeg har vært i kontakt med produsenten og han skal ha 20$ ekstra for å lage et innertelt som er standard 80 cm bredt i den ene enden og 120 i den andre. Må jo ha plass til hunden Skulle bare ønske det hadde vært 10 cm lenger, men da skal han nok ha ganske mye mere penger... PS. Hverken Niak eller Allak vil bli overflødig for min del likevel
  22. En annen mulig løsning enn footprint, hvis man som meg har med tynt liggeunderlag i skum som sikkerhet hvis det oppblåsbare skulle "smelle", (og for cowboystrekk på utsida teltet etc.), er å legge dette under bunnduken hvis marken ser litt aggresiv ut.
  23. For enda lettere plugger er dette ei morsom side: https://www.swisspiranha.com/portfolio/ultralight-peg-sets/?lang=en Her kan det kjøpes sett til en del telt, samt løse plugger etter fritt ønske. Har kjøpt et par sett og er så langt fornøyd. Sitter godt og virker solide og relativt snille med bardunene.
  24. Det er jo en strålende lov Er da "bare" å avklare bruk av motor. Man kan vel fort føle seg liten på Mår med bare årer hvis værgudene er... litt i form.
  25. Hei Tom. Godt å se at du stadig er løsningsorientert for å oppnå kvalitetstilværelse Ta å ring Bendik ferjekaptein, som du kjenner godt og sjekk mulighetene. Jeg spurte han om mulig sjøsetting av egen båt for noen år siden og mener han sa at det er strengt forbudt. (De tenker vel da på mulig (bakterie)smitte man kan ta med seg). Men det er kanskje en grense for hva som kan forbys? Går grensa ved gummibåt, eller kano, eller barkebåt? Skulle alle muligheter se mørke ut kan du jo få Bendik til å kippe deg inn i Grytekilviki og hente deg igjen på et avtalt tidtspunkt. Dette har du vel gjort før også. (Har benyttet meg av den varianten et par ganger selv også).
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.