Gå til innhold
  • Bli medlem

Beron

Aktiv medlem
  • Innlegg

    108
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    2

Alt skrevet av Beron

  1. Min avdøde far hadde to sett av disse soveposene kjøpt på tidlig 70 tall. Ble mye brukt i min barndom. Doble med to inni hverandre. I følge han kosta de en liten formue og gikk ut av produksjon etter kort tid fordi de ble for dyre å produsere. De skulle også være av edderdun. Som soveposer så er de ikke så mye å ha. Dårlig krage og plenty kuldebroer. Hadde tenkt å få duna rensa og laga dyner. Noen som kjenner modellen og vet om det er tilfelle at de er fylt med edderdun?
  2. Hmm. Merkelige greier. og det kan ikke være at brenneren har vært for full, og rødspriten koker over kanten? Heter seg vel at man aldri skal fylle den mer enn 2/3 dels full. Brukte min mye i flere år før jeg fikk skrekken etter teltvelten med tilsvarende nedbrenning. Brukte riktignok bare med rødsprit, men opplevde aldri noen form for oppflamming.
  3. Oi! Det opplevde jeg aldri, så da var jeg nok litt for kategorisk.
  4. Fæl den gasshistorien. Husker den.... Vedrørende Optimus Loke så høres teorien din veldig riktig ut. Skummel konstruksjon da. Tanken må jo naturlig nok bli veldig varm over tid med den konstruksjonen der. Til og med gamle Optimus 111 har vel varmeskjold av en grunn selv om tanken der står luftig til.
  5. Linken fungerer dessverre ikke Er denne antar jeg ? https://hvlopen.brage.unit.no/hvlopen-xmlui/bitstream/handle/11250/149739/Bachelor2010_bruk av brenner i telt.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  6. Teorien din om forvarmete brennere og ulykkesstatistikk er jeg sikker på at er riktig. Har et godt knippe primuser selv pga personlig interesse og gode barndomsminner Det er akkurat som du sier, at man faktisk må sette seg inn i virkemåten før man får brukt de, i motsetning til Trangiaen som ikke er mer komplisert enn å tenne på et stearinlys for å være i gang. Som en liten digresjon vedrørende ulykkesrisiko så har jeg i mange år hatt en moderne trykkoker til bruk på kjøkkenet. Fantastisk kjøkkendupedatt, og jeg var en stund overrasket over at det var så lite vanlig her i Norge. Etter en googling så skjønte jeg det. Gammeldagse trykkokere hadde bare en ventil. Helt trygge de så fremt man sjekket at ventilen ikke var tett og ikke hadde gryta så full at innholdet tetta ventilen. En haug av dem gikk i lufta på grunn av at folk ikke klarte de enkle sikkerhetsforanstaltningene, flere med dødelig resultat. Den jeg har har 4(!) forskjellige sikkerhetsmekanismer. Ja, helt utrolig hva folk faktisk klarer å finne på å saksøke for over dammen! Bra kajakkhistorie Og enda mer utrolig hva slags saker de faktisk vinner frem med! Også utrolig hvordan firma/fabrikanter må gardere seg for å unngå å bli kjørt konkurs av søksmål. Et godt eksempel er jo det skisentereksempelet ditt. Jeg kjøpte en gang en amerikanskprodusert hammer som hadde klistremerke på skaftet. Der stod det blant annet "Kun til bruk for spiker. Maks lengde 6". Hørselsvern og vernebriller skal alltid brukes"
  7. Joda, opplevelsen din i USA kan jeg levende se for meg. Det skyldes jo i hovedsak den ekstreme ansvarliggjørelsen av de som kan bli stilt til ansvar. Hadde du f.eks vært amerikaner og glidd på en stein og knekt foten så skal du ikke se bort fra at du hadde blitt oppsøkt av en advokat på sykehuset som hadde tilbudt deg å saksøke skisportsenteret sønder og sammen. Gratis for deg, og om dere vant så skulle advokaten ha halve erstatninga. At det i mange tilfeller kan grense til det latterlige med påpasselighet for å beskytte folk mot sitt eget idioti kan jeg være enig i. Samtidig så har mange sikkerhetstiltak helt klart mye for seg. Eksempelsvis så er risikoen for at et barn kommer alvorlig til skade eller dør i dag 1/9'ende del av hva det var på femtitallet. Trangia rødspritkjøkken er 100% trygt det så lenge betingelsene er oppfylt. De er å aldri fylle brenneren for full. Aldri skumpe borti eller velte kjøkkenet når det er i bruk,. Aldri fylle på brenneren når den brenner (når det er en liten skvett igjen er det ikke nødvendigvis lett å se iom at flammen er nærmest usynlig). Aldri fylle på brenneren uten at den har fått kjølt seg ned. Hadde folk fulgt de enkle reglene der så ville det aldri ha vært noen ulykker. I praksis så skjer det en hel haug av dem, mange rammer barn. Et godt knippe dukker opp med et enkelt googlesøk : https://www.google.no/search?q=ulykker+med+stormkjøkken At du mener at alle brennere som må forvarmes er mer farlige får vi bare være enige om å være uenige om. Antar at du da snakker om i teorien og ikke i praktisk bruk da man må lete mye mer intensivt for å finne ulykker med disse?
  8. Hehe. Har vel egentlig ikke noen god forklaring på akkurat hva som førte til det, er vel rundt 35 år siden det der. Kan vel egentlig bare skylde på klumsethet. Nå er det jo slik at man kan være uheldig å sparke borti mye rart, men få av de tingene man sparker borti, inkludert gass og parafinbrennere har potensiale til umiddelbart å skape en halv kvadrat med flammehav.
  9. Ja, du har nok rett i at det ikke trenger å bli så ille vektmessig. Jeg har et knippe eldre optimusprimuser som jeg er oppriktig glad i Når jeg var guttungen dro foreldrene mine meg med på diverse vinterturer på isfiske innover fjellet med overnatting i telt. Teltvarmen stod en trebeint optimus med bråkebrenner på parafin for. Den svikta aldri. Eneste var at man måtte sørge for å ha med et nåleverktøy for å stikke opp dysa ved behov. Eneste bevegelige del var pumpa. Den hadde lærpakning som var lurt å smøre med litt fett før man dro på tur så den ikke tørka inn. Glemte man det kunne man som nødløsning fukte den med vann.
  10. En sånn Optimus 111 som på bildet har vært med meg på mange turer gitt! og sørget for god stuevarme i teltet med et knippe minusgrader utenfor Aberet er vel at den veier vel nesten like mye som Hilleberg teltet ditt
  11. Jeg var på besøk hos en kamerat i sommer. Han hadde en snabb med hjortepølse som han ba meg si min ærlige mening om. Etter en smakebit sa jeg som sant var at den smakte nydelig. God spekesmak, og ingen spor av å være harsk. Han sa da at den var en plass mellom 4.5 til 5 år gammel og ikke hadde vært fryst, Når det er sagt anbefaler jeg ingen å spise så gammel spekepølse.
  12. Ja, er helt enig i at det skal vesentllig mye mindre til å velte de fleste gassbrennere. Forskjellen er konsekvensene. Velter man en gassbrenner får man en konsentrert flamme på et lite område, ikke et potensielt stort område med brennende væske som er vesentlig vanskeligere å håndtere. Merker meg forøvrig at trådstarter også har holdt på å velte sitt eget stormkjøkken : "Jeg har selv hatt noen nære velt og kraftige skump uten noen form for dramatikk." Hadde mitt stormkjøkken nesten velta istedenfor å velte så hadde det heller ikke vært noen form for dramatikk.
  13. Hehe. Kniv i teltet var en av erfaringene jeg tok til meg etter den teltepisoden. Både fyrer og koker mye i telt enda, men da er det gassbrenner (også i stormkjøkken) og primus for min del Jeg innbiller meg at de fleste som hadde opplevd teltbrann lignende det jeg opplevde med brennende rødsprit ville ha vært tilsvarende "vaksinert" som meg mot rødspritbrenner inne i telt. Var ihvertfall en skremmende opplevelse hvor godt og raskt det teltet brant. Er jo noen år siden det der, så for alt jeg vet er moderne telt mindre brannfarlige, men det har jeg ikke tenkt å finne ut selv
  14. Var nok det som skjedde i mitt tilfelle. Angjeldende telt var et Helsport Rundhø 3 personers tunelltelt. Tok fyr av i et større område av ytterduken nærmest umiddelbart, og etter sekunder var det full fyr i det gule innerteltet. At det var vind i tillegg hjalp nok også på at det hele gikk så fort. Vi kom oss ihvertfall ut under ytterteltet i andre enden uten å åpne glidelåsen så pluggene spruta.
  15. Ja, brukerfeil var det selvsagt, men poenget mitt er at en brennende kopp med væske der alt som skal til er at man skumper borti/velter den er en risiko for full brann i teltet (som i mitt tilfelle), gjør at sjansen for brukerfeil øker dramatisk (etter min mening) hvis man sammenligner med en gassbrenner/primus der tilsvarende brukerfeil neppe ville ført til full teltbrann. Jeg visste selvsagt på forhånd selv uten opplæring at det var lite lurt å skumpe borti/velte stormkjøkkenet For min egen del synes jeg ikke det er spesielt rart å gå fra storpatriot til forkasting av et produkt når brukerfeilen i mitt tilfelle førte til nedbrent telt og dødsangst. Har forøvrig ikke forkastet mitt stormkjøkken, men med rødspritbrenneren kommer det aldri mer innenfor veggene i noe telt som jeg oppholder meg i. Brukerfeilargumentet blir for meg som om man skulle si at det ikke burde være nødvendig å utstyre våpen med sikring fordi at man skal jo ikke trykke på avtrekkeren uten at man har tenkt å skyte.
  16. Trenger forøvrig ikke å velte en gang, nok at man kommer borti slik at det skvalper over. Ikke ufarlig nei, men vesentlig mindre farlig enn en kopp med rødsprit som velter/skvalper ut over et større område og antenner. Eksempelsvis var det flere hus som brant ned bokstavelig talt foran øynene på beboerne på grunn av det prinsippet. Var en periode på 70-80 tallet det var vanlig med små glassbeholdere beregnet for lampeolje. Veken var tredd gjennom en messingring som satt løst og virket som "lokk" og falt av hvis lampen veltet.
  17. Var storpatriot av Trangia med rødsprit inntil jeg og en kamerat var på tur langt innpå fjellet i ungdomstida og skulle lage oss mat i ytterteltet på et Helsport Rundhø. Endte opp i at en av oss klarte å sparke borti det så det velta. Det trepersoners teltet endte opp i å bli et halvpersonstelt på under minuttet. Takk for at det hadde to utganger. Glemmer aldri de brennende dråpene av smelta teltduk som dryppa ned. En åpen kopp med brennende væske har ikke noe i telt å gjøre etter min mening.
  18. Hehe. Kjenner meg igjen på mye fra den lista ja , og så kan man for min del plusse på en god mengde fiskeutstyr. Man får trøste seg med at man er godt rustet til å overleve i skog og mark når zombieapokalypsen kommer.
  19. Jo, godt poeng ser den 😊 4800 er uansett en pen slump for et bittelite enduks trekant nylontelt. Har jo egentlig et verre eksempel enn det. Foreldrene mine levde rimelig nøkternt i hverdagen, men på turutstyr sparte de overhode ikke. På omtrent samme tiden kjøpte de to sett doble Ajungilac edderdunsposer som bare ble produsert en kort periode pga prisnivået. Mener å huske at de den gangen kostet godt over 6000,- pr sett. Når det er sagt så hadde de nok kostet en pen slump nye i dag også. Edderdun er grisedyrt
  20. Mine foreldre kjøpte et Helsporttelt ca 1975. Dette var et lite enkeltduk tomannstelt med to aluminiumsstenger. Teltet eksisterer enda og er fullt brukbart. Den gangen betalte de 800 kr for det. I følge statistisk sentralbyrå har vanlig lønn steget med 12gangen siden da. Det tilsvarer at det lille stangteltet ville kosta 9600,- i dag
  21. Ståhøyde er et must ja! Holmeslet er et interessant telt. Er det noe du har enda og er interessert i å avhende? Har to Helsport telt selv og kan underskrive på at de blir varme ja! Var på fjelltur med en kamerat i hvert vårt telt. Han hadde en helsporttunell og jeg en billig Naturehike kinakopi av MSR Hubba hubba. Ble nesten vindstille, kokvarmt og masse innsekter. Han holdt på å forgå i teltet sitt mens jeg kunne nappe opp fire plugger, løfte hele teltet og dreie det mot det lille vinddraget som var. Deretter var det bare å åpne i begge ender og la vinddraget gå gjennom meshen i innnerteltet.
  22. Det der kjente jeg faktisk ikke til. Så ut som en artig konstruksjon!
  23. Hehe. Hadde ikke noen forventning til at du ville bytte skal jeg ærlig innrømme Joda, sikker på at teltet er bra, og er jo en vesentlig vektbesparelse kontra coleman sitt. Glad i å bære tungt kan jeg ikke si at jeg er, men glad i nattesøvn er jeg. Har hatt litt for mange teltturer i trange telt opp i gjennom der man blir dulta borti og våkner ørten ganger i løpet av natta. Før kunne jeg sikkert ha blitt satt opp ned i en krok og sovet godt, men slik er det ikke lenger. Hvis et par kg ekstra på ryggen berger nattesøvnen på en flere dagers telttur så bærer jeg gladelig
  24. Ja, alt er jo en avveining på hvor mye man vil bære. Dro faktisk med meg det digre Colemanteltet til et fiskevann 1.5 mil inn på fjellet for noen år siden sammen med en fiskekamerat. Teltet veier over 12 kg. Det førte jo da til at vi hadde sekker på rundt 30kg. Med fire bæredyktige derimot hadde det vært snakk om 3kg telt pr person, og det er ikke så veldig mye mer enn et lett tomannstelt som jeg har hatt når jeg sover alene. Når det er sagt så var det jo ikke det lureste å dra inn det svære beistet to personer, men var jo veldig behagelig ha alt det boltrerommet og prima mulighet til å tørke klær. Målet nå er jo å ha et telt med god plass som er vesentlig lettere enn colemanteltet så det er sagt, men noen ganger blir jeg litt fasinert over vektfokuset i sportsbransjen og (teknologi) for den saks skyld. En hobbysyklist betaler gladelig dobbel pris for en sykkel som er 1-2 kg lettere, og syklisten er gjerne en middelaldrende mann med noen kg for mye på kroppen (som meg selv). En mobiltelfon kan få slakt fordi den veier jo hele 50g mer enn konkurrenten og den stakkars mobilbrukeren må i verste fall holde en vekt på nesten 150g i en hånd! Skulle jeg brukt det til camping ville jeg definitivt foretrukket colemanteltet. God plass til bord og spiseplass i midteltet for 4 voksne og to digre innertelt. Vi kan jo bytte så kan jeg ha god plass i Gimle Family på fjellet, og du ha god plass når du er på campingplassen 😊
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.