-
Innlegg
641 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
-
Dager vunnet
8
Innholdstype
Profiler
Forum
Artikler
Intervju
Støttemedlem?
Community Map
Alt skrevet av aico
-
@sturela Mountain equipment Fitzroy eller Fitzroy WLD kan være noe å vurdere. Vanlig Fitzroy markedsføres som en belay-jakke, som er tiltenkt klatrere som står å sikrer. Den bruker 30D windstopper/Infinium yttermateriale, som betyr at den bør tåle en god dæsj nedbør og litt slitasje, men 30D er ganske tynt. Fitzroy WLD er en variant av Fitzroy som er tiltenkt militæret, så den kommer i mer nøytrale farger og tykkere ytterstoff (40D, med 80D på utsatte plasser), ellers er det samme isolasjon og begge bruker windstopper membran for å holde vind og nedbør ute. Selv om jeg lenge har vurdert den vanlige varianten av Fitzroy har det foreløpig ikke blitt sånn, så jeg har ikke prøvd noen av de. Jeg vet at den vanlige har romslig snitt i både armer og kropp ettersom belay-jakker normalt tas på over alt annet, inklusive skalltøy. Jeg er usikker på om dette er tilfelle med WLD. Vektforskjellen som er oppgitt er såpass liten at jeg mistenker at WLD kanskje er mer normal i størrelsen. Jeg ser at noen butikker har veldig få WLD på lager og selger ut de siste jakkene til ganske OK priser. Og til hundebruk (som kan innbefatte ganske mye) så er det kanskje det tryggeste valget, litt avhengig av hva din hundebruk går ut på.
-
Helle Nordlys FG kan nok være ett godt alternativ når den omsider dukker opp. Jeg har også litt trua på nessmuk-inspirerte kniver når mann vil ha en OK allroundkniv, men der matlaging prioriteres litt over andre egenskaper. Formen gjør at hånden får litt klaring fra underlaget/skjærefjølen, som på en kjøkkenkniv, uten at det blir så mye at den blir upraktisk til andre oppgaver. Har tilgode å faktisk prøve en slik selv ennå, så det er ett tips med forbehold.
- 21 svar
-
- 2
-
Det er som regel fornuftig. Kanskje jeg er ufornuftig, iaf. overtenker jeg dette temaet ganske mye, så råd fra meg må du ta med en klype salt. Jeg har gitt opp å finne den ene, perfekte turkniven. Selv med to kniver må jeg fortsatt inngå noen kompromisser, men ikke fult så store. Jeg velger en slirekniv som er solid nok til å takle de hardeste oppgavene jeg ser for meg, som kan være alt fra å spikke pølsepinner og splitte vedkubber til å hakke hull i stålis når isfiskehullene har frosset igjen. I tillegg har jeg en foldekniv til finarbeid, matlaging, sløying av fisk o.l. Jeg synes faktisk slirekniv og foldekniv utfyller hverandre bedre enn to slirekniver/fastbladkniver med ulike egenskaper ville gjort. Da kan jeg velge en slirekniv med seigt stål og en egg geometri som gjør den godt egnet til røffe oppgaver. Foldekniven kan være lett, tynn og i ett hardt stål som holder seg skarpt lenge ved tiltenkt bruk. Jeg liker også at denne er lett tilgjengelig hele tiden, uten å komme i veien slik en slirekniv kan gjøre. Så når jeg må kappe ett fiskesnøre e.l. så er den alltid på rett plass til rett tid. At du ikke liker syntetiske grepsmaterialer vil nok være en stor begrensning når det kommer til foldekniver, så om dette er en vei du vurderer å gå, så bør du like godt svelge den kamelen med en gang. Syntetiske (forsterket nylon, f.eks. FRN, GRN, Zytel o.l.) grepsplater uten metallinnlegg (liner) gir deg en veldig lett kniv som også er mindre utsatt for rust og lettere å holde ren. Jeg vil også sterkt anbefale en foldekniv som kan betjenes med en hånd. Har du levd et helt liv med slirekniver slik jeg har, så er du ikke skrudd sammen på en måte som gjør at du planlegger langt nok frem til at du skjønner du vil få bruk for kniven før du står der med noe i hånda, klart til kutting og som du helst vil slippe å legge fra deg for å finne fram kniven. Nevnte Opinel er fantastisk mye kniv for pengene, men for meg er det en picnic-kniv, ikke en lommekniv.
- 21 svar
-
- 1
-
Dette er skandi-versjonen, den har vært ute en god stund.
-
Jeg var innom en av de lokale sportsbutikkene som normalt ikke er av veldig stor interesse, men når jeg må slå ihjel noen minutter med venting og først er på ett kjøpesenter så er det mange andre butikker som havner lenger ned på lista. Det som var veldig påfallende var hvor mye Amundsen-avdelingen hadde vokst siden sist jeg ramlet innom, og hvor bra plassering den har i butikken. Når jeg først ble oppmerksom på merket så anså jeg det som gimmick og ett snevert nisjemarked. Gimmick er det nok mye godt fortsatt, men jaggu ser det ut som det må selge ganske greit. Det skal også nevnes at i det jeg skulle til å le høyt av en jakke til 8500,- så oppdaget jeg at den var laget av Ventile. Prisen var fortsatt latterlig og designet litt tvilsomt til seriøs bruk, men ble positivt overrasket av at de ikke prøver å lure kundene i fult så stor grad som jeg trudde.
-
@tshansen det finnes en ganske fersk tråd om denne halv-posen fra før.
- 8 svar
-
- 1
-
Dette med å referere til hanskestørrelse når en skal forklare andre hvilke knivhåndtak som passer, kan være litt misvisende. Selv har jeg en hånd som er ganske smal, men pga. lange fingre er det str. 10/Large som ser ut til å være min hanske-/vottestørrelse. Det TS kan ha i bakhodet er at de fleste som designer kniver som skal kunne brukes til litt finarbeid prøver å legge balansepunktet rundt pekefinger-posisjonen, dvs. at lengre knivblad som regel resulterer i lengre grep. Jeg liker heldigvis kniver med relativt kort knivblad, men får fort motsatt problem av TS når jeg ser etter kniver med litt mer bladlengde.
- 10 svar
-
- 1
-
Så egentlig kan du også sette ny bil på listen over hva du ikke har kjøpt. Imponerende spare-streak, Bjørnar!
-
Jeg har tenkt at årsaken kan ligge der. Det gjør i så fall hele den skalaen ganske meningsløs, men men - det finnes større problem her i verden enn akkurat det Det ligger an til det, men jeg har ikke dradd i avtrekkeren ennå. Må ta en avsjekk i undertøys-skuffen når jeg kommer hjem fra jobb og verifisere at det faktisk er ett reelt behov. Mener å erindre fra slutten av forrige sesong at det begynte å tynnes greit i rekkene nå. En bolk av utvalget består fortsatt av ull- og nettingundertøy som jeg fikk utdelt fra forsvaret i perioden 2000-2006, så stadig noe som må pensjoneres pga. hull og slappe strikker. Fikk utdelt så mye at det er nesten ufattelig. Har gitt bort, rotet bort og brukt opp klær i 20-ish år nå - og det er fortsatt en håndfull funksjonelt, grønt undertøy som er i semi-jevnlig bruk 🤪
-
Skal ikke plage deg med fler spørsmål @sneakyowl alt jeg lurte på er besvart meget godt! Tenkte derimot å fremlegge noen ferske data som nok en gang bidrar til å underbygge min opplevde utfordring med å kjøpe Norrøna-klær uten å prøve først. De plaggene jeg allerede hadde bestilt kom i dag. Alt var bestilt i small og alt passet, så tommel opp til Norrøna der! Men jeg kan ikke med min villeste fantasi forstå hvorfor Femund tech T-shirt som er oppgitt å ha technical fit, har ett mye romsligere snitt enn Fjørå Equaliser long sleeve zip top som er oppgitt som regular fit. Fjørå er hakket før pølseskinn, mens Femund er så romslig at jeg hadde vurdert å prøve XS hvis det fantes. Hvis definisjonen av slim, technical, regular osv. harmonerte fra plagg til plagg kunne de plaggene jeg fikk nå vært tilstrekkelig grunnlag til å treffe veldig godt ved bestilling av core-spun undertøy siden det også er lignende plagg/kategori, men her er jeg altså like klok. En ting jeg ikke merket meg før nå er at core-spun trøye er oppgitt til technical fit og core-spun longs er oppgitt til slim fit. Ganske rart og operere med to forskjellige snitt på over- og underdel som gjerne kjøpes sammen. På den positive siden er jeg godt fornøyd med armlengden på den Fjørå-trøya i small, så da holder jeg en knapp på at det ikke er alt for mye variasjon i armlengde mellom de forskjellige undertøys-seriene.
-
Det var førsteinntrykket mitt, basert på bilder og beskrivelse også. Undertøy bør være enkelt, med minst mulig fjas. Bra tips med lengden uansett, da er det ikke helt utelukket med glidelås-varianten allikevel.
-
høres ut som jeg er på grensen til small her også da, men kommer veldig an på hvordan arm- og rygglengden er. Med mine ca. 70kg fordelt på 186cm er det ikke alltid lengden strekker til på de størrelsene som passer best i omkrets
-
Min erfaring med så og si all fyring i telt, enten det er parafinbrenner i vanlig fjelltelt eller vedovn i hot tent, er at du må fyre så lenge du vil ha det varmt. Når ovnen slukker er det kaldt ila. få minutter. Nikke sitt oppsett med 1-mannstelt og feltseng som er hevet over bakkenivå vil sikkert føles varmere litt raskere og litt lenger enn mine oppsett med forholdsvis store, høye telt (Nortent Gamme 6 og Lavvo 6) og vanlig liggeunderlag, men forskjellen er nok ikke vesentlig.
-
Med så gode skussmål var det grunn til å sjekke om det fortsatt var noe igjen. Det er fortsatt greit utvalg i min (antatte) størrelse, men gode skussmål til tross så er det fortsatt noe som holder meg igjen. Først og fremst Norrøna sin overdrevne billboarding, men også at designet er unødvendig høylytt i sin helhet. Ikke helt utypisk for Norrøna, og det er jo tross alt undertøy som ikke vil vises veldig mye, men læll så kjenner jeg at jeg kanskje må ha litt mer fyr på bålet før jeg lar meg overbevise. 1) 140/200gm2 høres litt tykt ut, kan du si noe om hva du liker å bruke disse til, f.eks, ifht. temperatur og aktivitet? 2) Norrøna og størrelser er ikke alltid opplagt. Av ytterjakker er det meste ganske passe eller faktisk litt romslig i small, men jeg har også en eldre genser i large som er ganske passe/ørlite romslig, og en Flex 1 bukse i small som nå er bittelitt for liten etter ett litt for vellykket forsøk på å gå opp i vekt Selv om jeg typisk lander på small i yttertøy og ofte på mellomlag også, ganske uavhengig av merke, så må jeg ofte opp på medium for undertøy (Brynje, aclima, H/H Lifa) og dunplagg, så intuitivt hadde jeg valgt Norrøna undertøy i medium også, men kunne vært greit å høre hvordan du opplever størrelsen ifht. annet undertøy.
-
Hendig sak det der
-
At tilbudene kommer med flere betingelser er vel en utvikling som måtte komme. I etterdønningene av Corona-bakrusen har bransjen kjørt ett utrettelig tilbudskappløp for å få ned varebeholdningen, med det resultat at vi forbrukere har blitt vant til at det er tilbud og kampanjer hele tiden, så nesten ingen handler noe til "vanlig" pris lenger. Nå som de fleste har fått varelagrene under kontroll, er det ikke noe som MÅ ut lenger, så "tilbudene" vi ser nå er en tilpasning til de nye forbrukervanene som bransjen selv, ironisk nok, har skylden for.
-
Noen som har hørt noe mer om Nordlys FG? Ikke dukket opp på nettsiden iaf. Selv med en veldig romslig tolkning av "midten av Oktober", så er vel det tidspunktet passert nå. Det skal sies at mens jeg har ventet på FG harjeg blitt mer og mer åpen for å velge skandi-versjonen, men uansett vil jeg gjerne se og aller helst lese noen betraktinger/erfaringer med FG før jeg tar det endelige valget.
- 191 svar
-
- 1
-
På tur har jeg ikke spesielt store problem med å bruke samme kniv til det meste, sånn fra ett hygiene ståsted. Til hverdags er jeg langt mer nøye på å skille mellom arbeid og mat. Helst forskjellige kniver, men som minimum en god skylling før jeg svitsjer mellom de to. I praksis drar jeg nesten aldri på tur med bare en kniv, for som jeg har antydet i denne tråden flere ganger er det mye lettere å finne en ganske bra kniv-combo enn å finne den ene, ultimate turkniven som er bra på alt. I min kniv-kombo er det som regel en sylskarp foldekniv, i ett hardt, rustfritt stål, med forholdsvis tynt blademne og en ganske spiss sekundæregg (<17°) som fortrinnsvis brukes til mat, rensing av fisk og plutselige behov som kutting av fiskesnøre, åpning av matemballasje o.l. I grunnen alt finarbeid som nyter godt av en kniv som skjærer godt og medfører liten mekanisk belastning på kniven. På mange turer kan det være den eneste kniven, men ofte har jeg med en litt mer robust slirekniv i tillegg. Denne er gjerne i ett seigere stål, tykkere stålemne og en buttere egg-geometri som splitter ved litt mer effektivt. Slirekniven slipper billig unna og får stort sett gå rundt møkkete og uflidd. Foldekniven prøver jeg å "vaske" på ett vis hvis jeg har skjært i rått kjøtt, men det er jo ikke alltid så lett - så noen ganger er det vel mer en symbolsk effekt for å overbevise meg selv om at den er trygg å bruke
-
Det kan hende, men det kan også hende at Jotron bare har valgt å teste mot IPX7 fordi det er det som er bransjestandard/krav. Ocean signal oppgir ikke hvilken standard de har testet mot, hvis de har testet mot en offisiell standard i det hele tatt? Jeg vil anta at begge enhetene er tilstrekkelig vanntett, og utover det vet vi egentlig ikke så mye.
- 5 svar
-
- 1
-
Sett bort fra forede vinterbukser og bibs, så trur jeg alle mine turbukser/utebukser brukes hele året i en eller annen grad. Kort oppsummert er det kombinasjonen av aktivitet og værforhold som bestemmer hva jeg anser som det beste valget, men det kan ligge mange hensyn bak det endelige valget. De som brukes mest er: Trangoworld, ukjent modell (gammel). Ganske tynn syntetisk bukse med knallbra passform og gode løsninger mtp. lufting, lommer etc. Brukes til aktiviteter med høy intensitet, teltturer eller generelt når jeg vil ha noe med god bevegelighet og/eller som tørker raskt, enten det kommer fra svette eller nedbør. RevolutionRace, GP Pro Rescue. Polyester/bomull-blanding med stretchpaneler. Hvis jeg er generøs så kan jeg si at den er sterkt inspirert av Fjällräven Keb, men den er ikke en blå-kopi. Og de små forskjellene som er gjør at jeg liker denne bedre enn Keb. Fin til generelt friluftsliv i lavere tempo. Litt tykkere stoff som puster bra gjør dette til ett bra valg på tørre og kalde dager. Da skader det heller ikke at den funker bra til bålfyring. Stille nok til det meste av jakt er den også. Mountain Equipment, G2. Mange tenker nok primært på denne som ei vinterbukse, men her i Trøndelag er det absolutt ei helårsbukse. Windstopper/GTX Infinium uten tapede sømmer er ikke fult så vanntett som vanlig GTX, men nesten. Og det at den har ørlite grann fleece-aktig polyester på innsiden gjør den mer behagelig å bruke direkt mot huden enn andre skallbukser på sommeren, når det fort blir for varmt med undertøy eller vanlig bukse under. Fjällräven, Sörmland. Dette er mer en "honorable mention" siden jeg bare har hatt den 3/4-år. Men den har blitt mye brukt siden jeg fikk den. Prinsipielt sett er det ikke mye som skiller denne fra Rev Race GP Pro, men den er litt tynnere og den har ett mer nøytralt utseende som ikke "roper" turbukse. Ganske trivielle forskjeller, men det gjør det til en bukse som er lettere å velge i noen sammenhenger, spesielt i den varme årstiden. Det er fint lite som som skiller disse buksene fra andre bukser på markedet, teknisk sett. Du finner hundrevis av andre modeller med samme eller tilsvarende materialer, det som gjør at jeg velger akkurat disse er hvor godt de passer min kroppsform kombinert med lommeplassering, ventilasjonsåpninger m.m. som er slik jeg liker å ha det. Så mitt beste tips er å komme seg i en bukse å finn det som passer deg. Gjerne start med å prøve de buksene som får mange anbefalinger, det er ofte en god grunn til det, men det viktigste er at buksa passer godt til deg.
- 9 svar
-
- bukse
- helårsbruk
- (og 4 andre)
-
.308 til salongrifla ja... ja, det kan bli en større pusse jobb det
-
@zimwalker aller helst skulle det vært mulig å kjøpe bare den koblingen mellom flaske og kork. Flaskene og korka varer stort sett evig, men plaststubben i mellom har relativt kort levetid. Spesielt med unger som har med seg nalgeneflasker på skole og idrett hver dag. Og ekstra bonus, en enda billigere ting som kan trigge rabattkode - og som (iaf noen) har enda mer bruk for
-
@Miamaria knottsikker?
-
Jeg har helt latterlig kalde føtter, og det virker ikke som jeg svetter mindre på føttene selv om de er kalde, noe som fører til at det produseres fuktighet uten at det er varme nok til at denne kan fordampe og drives ut av skoen, og det blir en ond sirkel med stadig kaldere og klammere føtter. Har tenkt at dette var ganske unikt for min fysiologi, men så så jeg på en episode av Brille at Espen Eckbo opplever at den ene foten har blitt akkurat sånn etter han brakk ryggen, mens den andre fortsatt er tørr og varm. Jeg har aldri vært utsatt for noe lignende ryggtraume, men det fikk meg til å tenke at det kanskje kan være noe kluss med nervesignalene som styrer kroppens temperaturregulerende mekanismer. Anyhow, det som har funket best for meg er først og fremst å unngå at det er stramt rundt foten. Jeg har ca. 44 i skostørrelse, så det er ikke kjempelett å finne romslige sokker. Ullsokker har en del innebygd elastisitet som mange produsenter utnytter ved å produsere en størrelse som skal dekke mange fotstørrelser. Det gjør at en sokk som er oppgitt f.eks str. 43-45 gjerne sitter for stramt rundt foten min. Så jeg ser etter størrelser som starter rundt 44+. Jeg liker å kjøre med to lag; en tynn ullsokk innerst og en skikkelig raggsokk ytterst. Det er ikke alle sko som tillater så tykt lag med sokker, så da blir det heller litt tynnere sokk ytterst eller bare en mellomtjukk sokk. Det viktigste er at hverken sokker eller sko sitter stramt rundt foten. Jeg deler ikke den erfaringen med tåsokker som noen skriver om her. Jeg er veldig glad i bruke tåsokker til intensive aktiviteter, men i kulde opplever jeg at tåsokker har en lignende funksjon som hansker ifht. votter, dvs. at tærne i mindre grad varmer hverandre og jeg blir fortere kald som resultat. Her er det nok individuelle forskjeller, mine føtter er jo på ingen måte "normalen", men det er verdt å nevne at dette kan være ett blindspor for noen.