Gå til innhold
  • Bli medlem

aico

Aktiv medlem
  • Innlegg

    648
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    8

aico vant dagen sist 16. november

aico hadde mest likt innhold!

1 følger

Om aico

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Sted
    Trondheim

Nylige profilbesøk

4 526 profilvisninger

aico sine prestasjoner

Rising Star

Rising Star (9/14)

  • Posting Machine Sjeldent
  • Reacting Well Sjeldent
  • Dedicated Sjeldent
  • Very Popular Sjeldent
  • First Post

Nylige merker

543

Nettsamfunnsomdømme

  1. 2,1mm ...det er 30% tynnere enn skandi-varianten. Som allerede er en tynn kniv i dette segmentet. Dette skjønner jeg ikke helt. Kan det være trykkfeil? Hvis dette stemmer er det jo mer en kokkekniv med slire, enn den allsidige fulltangekniven jeg hadde sett fram til. Det har for så vidt hent at jeg har ønsket meg en turvennlig kokkekniv også, men det er langt fra noe akutt behov. Nei, håper nesten på trykkfeil for dette var ikke helt det jeg hadde ventet meg.
  2. Hvis dette er viktigst, og du var fornøyd med Mora 2000, så holder jeg en knapp på Helle Nordlys FG. Det blir veldig hypotetisk, siden FG ikke er i salg ennå og jeg heller ikke har prøvd skandi-versjonen, men jeg vil bli veldig forundret om ikke den kniven nailer det bruksområdet du ser for deg. Og det er av samme grunn jeg går og venter på Nordlys FG. Av modellene på din short-liste er det bare F1 jeg har inngående er erfaring med. Det tok ganske lang tid før jeg ble fortrolig med den kniven. Nevnte bladtykkelse var uvant for meg, og den skranglete plastsliren la heller ikke opp til noen varme følelser fra min side. Jeg etterbestilte t.o.m. lærsliren med dangler i håp om at kjærligheten da ville blomstre, ettersom det er noe jeg alltid har likt med min gamle WM-1, men det hjalp ikke stort. F1 er en helt annen kniv. Jeg var på nippet til å selge den da det endelig løsnet. Så lenge jeg har en god lommekniv til mer presisjonsarbeid så velger jeg nå for tiden nesten alltid F1 hvis jeg trenger å ha med en mer robust kniv i tillegg. Og nesten alltid med plastslira. Jeg har mye å velge i rundt samme størrelse, men det er noe med den pakka som jeg liker. Enkelt og pålitelig. Helle Nordlys FG er vel strengt tatt (enda) en kniv jeg ikke trenger, men som jeg allikavel trur kan dekke noen behov. Jeg har en Spyderco Waterway som er en veldig god (nesten) allround-kniv med flatslip, men den har ikke innfridd på vintertur. Grepet har ett ekstremt aggressivt mønster som lett tiltrekker seg / fylles med snø. Nordlys FG vil nok være ett mye bedre alternativ på vintertur, med varmere og tørrere grep, og i praksis sikkert ett sikrere grep også. Av mindre funksjonelle "fordeler", så vil det være den første norskproduserte kniven jeg kjøper på... hmm.. jeg har kanskje aldri kjøpt en norsk kniv før. Men jeg har noen som jeg har fått (Brusletto, Helle og Strømeng), men alt det er over 25 år siden. Så ja, med så mange kniver i skuffen er det litt flaut å ikke ha mer norsk, men jeg prøver kun å kjøpe noe når det faktisk løser ett praktisk behov (om aldri så lite) og ikke bare fordi jeg liker ett design eller vil støtte hjemmelaget.
  3. Ai ai ai...
  4. Aldri opplevd problem med ullklær fra anerkjente ullprodusenter som Ullvang, Devold, Aclima o.l. Men ullklær fra vanlige klesbutikker (aka. mote-klær) har jeg litt ymse erfaringer med. Husker en ullgenser fra Vic som gikk fra str. L til tovet baby-genser på en ullvask.
  5. Mann liker det mann liker, sånn er det med kniver, men til den prisen er det nok mye som kan vurderes. Du nevner skikkelig guard som ett argument, men med bruksområdet du nevner er jeg ganske sikker på at du kommer til å hate guarden på oversiden rimelig kjapt. Det neste som kommer til å irritere deg er den gigantiske "sharpening choil'en". Av mindre opplagte ankepunkter er glassblåst 3V med cerakote og rillene på oversiden av bladet. Cerakote er ikke ett evigvarende belegg, og glassblåst 3V ruster enda raskere enn polert eller tromlet 3V. Og det gir høyere friksjon mot materialet som kuttes. Rillene på oversiden er ikke bare overflødige som følge av guarden som er i veien, men i den grad du i det hele tatt får brukt ett tennstål før cerakote-belegget er borte, så vil disse rillene gjøre skraping av tennstål ganske upraktisk. Og de har en tendens til å spise opp klubben din hvis du tenker å batonere. Sikkert en bra kniv, men jeg ser i større grad en såkalt "taktisk kniv", eller kampkniv, i større grad enn en bushcraft kniv. Jeg har håndtert en og annen foldekniv fra ZT, og det er ingen grunn til å frykte for kvaliteten.. spørsmålet er mer om dette er riktig kniv for bruksområdet. Alternativ? Det opplagte alternativet er jo helt klart Cold Steel SRK. Varianten i SK-5 er dønn solid, mye billigere og langt enklere å få kjøpt. Dog ser det ut som XXL bare har Compact-varianten når jeg sjekker akkurat nå. Om du, eller noen du kjenner reiser til USA, så har Midway regelmessig 3V-varianten på salg til latterlig gode priser. I prisområdet ditt så kan du også vurdere TRC, Lt. Wright, Bark River og sikkert mange andre eksotiske varianter fra det store utland, men jeg ville også vurdert nordiske alternativ som Helle, Casström og Brisa. Jeg har selv en ufornuftig dragning mot skikkelig bushcraft-kniver i pulver-verktøystål som 3V, men all min erfaring med 3V hittil er at det ruster bare jeg tenker på å ta det med ut i normalt trøndervær... så jeg har så langt klart å stå imot fristelsen.
  6. Som @Skogens Stønn allerede har antydet, så er det veldig vanskelig å si noe om hvorfor dette skjer basert på en enkelt episode. Hvis det gjentar seg så kan en begynne å se etter mønster, men selv da er det vanskelig siden mye av informasjonen klokka prosesserer ikke er tilgjengelig for brukeren. Jeg ser at klokka har støtte for GPS, GLONASS og GALILEO, samt at den sikkert støtter SBAS, så det er ganske mye som foregår før en posisjon spyttes ut. Dette er system som bare delvis er kompatible da de f.eks har ulik systemklokke. Det er flere måter å komme fram til en felles posisjonsløsning for flere ulike system med, og / uten korreksjoner for noen av disse, men i alle tilfeller må det gjøres integritetstesting og vekting av de tilgjengelige målingene. Kanskje var det en veldig uheldig konstellasjons-samenstning som trigget en svakhet i den integrerte posisjonsløsningen. Det kan også være dårlig integritetsberegning/håndtering, slik at målinger fra en "unhealthy" satellitt har blitt med i posisjonsløsningen. Det er jo bl.a. ett langt strekk hvor det ikke er beregnet posisjon i det hele tatt, noe som i utgangspunktet ikke bør kunne skje med 3 tilgjengelige GNSS system unntatt ved tilsiktet jamming eller nærhet til en utilsiktet støykilde, men hvis dårlige målinger ikke blir forkastet kan det i noen tilfeller bli vanskelig å beregne en posisjon. En annen usikkerhetsfaktor med slike konsumentprodukt er jo at vi ikke vet hvor tett integrasjon det er mellom Garmin programvaren og GNSS-chip'en, som ofte er produsert av en 3. part som spesialiserer seg på dette, f.eks. SiRF/Qualcomm, uBlox e.l. Litt avhengig av valgt GNSS-chip kan denne integreringen gjøres på mange ulike nivå, med veldig ulik mulighet for å vurdere datagrunnlaget før en posisjon blir presentert. Enklere integrasjon = raskere og billigere produktutvikling, men også mindre kontroll på posisjonsløsningen.
  7. Jeg er enig i det du skriver og har fra før brukt flere av resursene du lister opp, Zimwalker. Men alt må ikke være gratis, alltid. Mads lager veldig bra innhold som jeg har hatt stor glede av, men seertallene står foreløpig ikke i stil til innsatsen han legger ned. Hvis jeg velger å ta dette kurset så vil jeg ikke bare se på det som betaling for et kurs, men også en mulighet til å kompensere Mads for alt han har levert av verdi til meg hittil, samt at det kanskje kan bidra til at han vil fortsette å legge ned tid og resurser på å produsere gratis innhold av høy kvalitet. Jeg vil anta at en stor andel av de som vurderer å ta dette kurset har ett forhold til YouTube-kanalen hans, og sånn sett er litt i samme båt enten det er bevisst eller ikke. Jeg er ikke der at jeg føler at jeg trenger ett slikt kurs, men jeg har avholdt slike kurs selv, så når @tshansen skriver at dette kan være nyttig selv for erfarne kartlesere, så blir jeg ikke mindre nysgjerrig. Så om ikke direkte for min egen del, så kanskje jeg kan plukke opp noen tips som kan bidra til å gjøre mine egne kurs bedre og/eller mer interessante. Edit: Ser at det jeg skrev over kan misforstås, så i fall noen skulle reagere: mine kurs kjøres på dugnad, uten noen form for kompensasjon, for (en) spesifikk(e) gruppe(r) som bruker sin kartkunnskap til nytte for samfunnet. Så jeg er ikke ut etter å "stjele" ideer fra Mads for min egen fortjeneste.
  8. @sturela Mountain equipment Fitzroy eller Fitzroy WLD kan være noe å vurdere. Vanlig Fitzroy markedsføres som en belay-jakke, som er tiltenkt klatrere som står å sikrer. Den bruker 30D windstopper/Infinium yttermateriale, som betyr at den bør tåle en god dæsj nedbør og litt slitasje, men 30D er ganske tynt. Fitzroy WLD er en variant av Fitzroy som er tiltenkt militæret, så den kommer i mer nøytrale farger og tykkere ytterstoff (40D, med 80D på utsatte plasser), ellers er det samme isolasjon og begge bruker windstopper membran for å holde vind og nedbør ute. Selv om jeg lenge har vurdert den vanlige varianten av Fitzroy har det foreløpig ikke blitt sånn, så jeg har ikke prøvd noen av de. Jeg vet at den vanlige har romslig snitt i både armer og kropp ettersom belay-jakker normalt tas på over alt annet, inklusive skalltøy. Jeg er usikker på om dette er tilfelle med WLD. Vektforskjellen som er oppgitt er såpass liten at jeg mistenker at WLD kanskje er mer normal i størrelsen. Jeg ser at noen butikker har veldig få WLD på lager og selger ut de siste jakkene til ganske OK priser. Og til hundebruk (som kan innbefatte ganske mye) så er det kanskje det tryggeste valget, litt avhengig av hva din hundebruk går ut på.
  9. Helle Nordlys FG kan nok være ett godt alternativ når den omsider dukker opp. Jeg har også litt trua på nessmuk-inspirerte kniver når mann vil ha en OK allroundkniv, men der matlaging prioriteres litt over andre egenskaper. Formen gjør at hånden får litt klaring fra underlaget/skjærefjølen, som på en kjøkkenkniv, uten at det blir så mye at den blir upraktisk til andre oppgaver. Har tilgode å faktisk prøve en slik selv ennå, så det er ett tips med forbehold.
  10. Det er som regel fornuftig. Kanskje jeg er ufornuftig, iaf. overtenker jeg dette temaet ganske mye, så råd fra meg må du ta med en klype salt. Jeg har gitt opp å finne den ene, perfekte turkniven. Selv med to kniver må jeg fortsatt inngå noen kompromisser, men ikke fult så store. Jeg velger en slirekniv som er solid nok til å takle de hardeste oppgavene jeg ser for meg, som kan være alt fra å spikke pølsepinner og splitte vedkubber til å hakke hull i stålis når isfiskehullene har frosset igjen. I tillegg har jeg en foldekniv til finarbeid, matlaging, sløying av fisk o.l. Jeg synes faktisk slirekniv og foldekniv utfyller hverandre bedre enn to slirekniver/fastbladkniver med ulike egenskaper ville gjort. Da kan jeg velge en slirekniv med seigt stål og en egg geometri som gjør den godt egnet til røffe oppgaver. Foldekniven kan være lett, tynn og i ett hardt stål som holder seg skarpt lenge ved tiltenkt bruk. Jeg liker også at denne er lett tilgjengelig hele tiden, uten å komme i veien slik en slirekniv kan gjøre. Så når jeg må kappe ett fiskesnøre e.l. så er den alltid på rett plass til rett tid. At du ikke liker syntetiske grepsmaterialer vil nok være en stor begrensning når det kommer til foldekniver, så om dette er en vei du vurderer å gå, så bør du like godt svelge den kamelen med en gang. Syntetiske (forsterket nylon, f.eks. FRN, GRN, Zytel o.l.) grepsplater uten metallinnlegg (liner) gir deg en veldig lett kniv som også er mindre utsatt for rust og lettere å holde ren. Jeg vil også sterkt anbefale en foldekniv som kan betjenes med en hånd. Har du levd et helt liv med slirekniver slik jeg har, så er du ikke skrudd sammen på en måte som gjør at du planlegger langt nok frem til at du skjønner du vil få bruk for kniven før du står der med noe i hånda, klart til kutting og som du helst vil slippe å legge fra deg for å finne fram kniven. Nevnte Opinel er fantastisk mye kniv for pengene, men for meg er det en picnic-kniv, ikke en lommekniv.
  11. Dette er skandi-versjonen, den har vært ute en god stund.
  12. Jeg var innom en av de lokale sportsbutikkene som normalt ikke er av veldig stor interesse, men når jeg må slå ihjel noen minutter med venting og først er på ett kjøpesenter så er det mange andre butikker som havner lenger ned på lista. Det som var veldig påfallende var hvor mye Amundsen-avdelingen hadde vokst siden sist jeg ramlet innom, og hvor bra plassering den har i butikken. Når jeg først ble oppmerksom på merket så anså jeg det som gimmick og ett snevert nisjemarked. Gimmick er det nok mye godt fortsatt, men jaggu ser det ut som det må selge ganske greit. Det skal også nevnes at i det jeg skulle til å le høyt av en jakke til 8500,- så oppdaget jeg at den var laget av Ventile. Prisen var fortsatt latterlig og designet litt tvilsomt til seriøs bruk, men ble positivt overrasket av at de ikke prøver å lure kundene i fult så stor grad som jeg trudde.
  13. @tshansen det finnes en ganske fersk tråd om denne halv-posen fra før.
  14. Dette med å referere til hanskestørrelse når en skal forklare andre hvilke knivhåndtak som passer, kan være litt misvisende. Selv har jeg en hånd som er ganske smal, men pga. lange fingre er det str. 10/Large som ser ut til å være min hanske-/vottestørrelse. Det TS kan ha i bakhodet er at de fleste som designer kniver som skal kunne brukes til litt finarbeid prøver å legge balansepunktet rundt pekefinger-posisjonen, dvs. at lengre knivblad som regel resulterer i lengre grep. Jeg liker heldigvis kniver med relativt kort knivblad, men får fort motsatt problem av TS når jeg ser etter kniver med litt mer bladlengde.
  15. Så egentlig kan du også sette ny bil på listen over hva du ikke har kjøpt. Imponerende spare-streak, Bjørnar!
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.