Gå til innhold
  • Bli medlem

werdna

Aktiv medlem
  • Innlegg

    54
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Om werdna

werdna sine prestasjoner

Contributor

Contributor (5/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Nylige merker

0

Nettsamfunnsomdømme

  1. Blir vel ikke en blanding. Er mer slik at jobben utføres i adskillig hyggelige omgivelser enn i en større by. jeg tar gjerne betalt for å bedrive mine hobbyer Det kan vanskelig bli stressende nesten uansett hva man gjør på fjellet. På den annen side er jeg enig med at man må bort litt for å få kontraster og virkelig sette pris på fjellet. Det største problemet med å bo ett år i Jotunheimen er at man får ikke satt opp en koie der. Man må sove i telt. Da er det like greit å ikke ha fast tilholdssted men leve et nomadliv, noen uker i hver dal. Når turistene invaderer om sommeren kan man søker tilflukt på mer utilgjegelige steder.
  2. Espen - Jeg antar at du har nettopp begynt på studiene. NTNU? Håper bare ikke du begår den samme tabben som resten av oss (?)og får en utdannelse som låser deg til en storby resten av livet. Jeg skjønte etter endte studier at det man skal studere er: 1) Sosialantroplogi og deretter forske på de ulike stammer (tribes) i Karakorum, Nepal, Bhutan, Tibet osv. Naturligvis kun som unnskyldning for å bo mer eller mindre permanent oppunder kule fjell. (Tror riktignok jeg hadde holdt meg unna Tribal area i grenseområdet til Afghanistan). 2) Journalist og spesialisere seg på konflikter i eksotiske fjellområder i Sentral-Asia. John Simpson (BBC) trenger snart avløsning. Glem den urbane Åsne Seiersted innfallsvinkelen (Bagdad/Kabul). Det er dårlig med fjell der. 3) Geologi og forske på jordskjelv og ymse annet i kule fjellområder. 4) Medisin og jobbe i Medicin sans Frontiere - igjen i visse deler av verden. 5) Hovedfag norsk ???, kjøpe reiseskrivemaskin og bli den neste generasjons svar på Bruce Chatwin og dra på evige reiser til fjerntliggende og mytiske fjell. Husk å ha ferdig en bok minst annenhver høst. 6) Viltoppsyn/fjelloppsyn-utdannelse på Rena og traske i fjellområder her hjemme. Det er ikke meningen skremme men det man IKKE skal studere er: økonomi, revisjon, ingeniørfag og jus. Man ender bare opp i et sentralt strøk og kjører som en gærning hver fredag for å komme seg vekk og til fjells. Må være noe helt annet å jobbe i fjellområder hele tiden. Tror heller ikke "reiselivsfag" som fjellfører, guider osv er tingen. Man ender bare opp med å jobbe med den type turister man sannsynligvis ikke liker. For å ikke ta motet fra noen kan selvfølgelig alle type utdannelser brukes som utgangpunkt til å få en kul jobb - selv om de fleste ikke gjør det. Er litt for enkelt å velge villa-volvo-voffvoff-vræl livet. Klarer man å velge riktig spor her i livet slipper man sannsynligvis også trangen til å bryte tvert og stikke av i et helt år. Jeg tror fortsatt ikke Jotunheimen er tingen. Tenk hvor mye turister det er der om sommeren. Er knapt en dal igjen uten DNT-sti som sluser bermen inn på besøk..
  3. Når det er snakk om foredrag etter ekspedisjoner, polareventyr o.l. betyr "Aulaen" alltid Universitetets Aula, Karl Johans gate 47, Oslo. Vet ikke om han skal til Trondheim. Noen fordeler skal man ha av å bo i hovedstaden.
  4. Tom, det er bedre at du høre på litt musikk enn begynner f.eks å snakke med deg selv eller snakker til fjellene. Jeg har selv med Discman på fjellturer. Det har vært mange oppfordringer ovenfor om å komme seg til fjells. Det må sies at høsten er egentlig over på fjellet. Avhengig av hvilket høyfjellsområdet man måtte dra til, er det nok uansett game-over for høstfargene. Under tregrensen og i dalsidene/bunnene er det fortsatt mye pene farger å se, men over tregrensen er vinteren igang. Man skal ikke droppe fjellene pga av dette, bare velge fjellområde etter hva man er ute etter. Jeg var oppe på 1200 m topp i Hallingdal i helgen. Høsten tar "slutt" på 5-600 m og snøflekkene begynner på 8-900 m. Over tregrensen er det mye snø i forsenkninger og i lesider, men alt ellers er frossent så det er adskilig enklere å komme seg frem nå enn om sommeren. God tur
  5. Tror jeg hadde heller valgt Alaska eller Svalbard. Blir litt høyere kampen-for-tilværelsen-faktor med grizzly eller isbjørn som ser på deg som sitt neste måltid. Man får i tillegg litt mer urmenneske-følelsen ved å måtte hele tiden være bevæpnet i tilfelle man må forsvare seg. Noe for deg Tom? Ser forresten at Stein P Aasheim skal ha foredrag i Aulaen 6. nov. om sitt år på fangsthytte på Svalbard. Selv om han "jukset" ved å (1) ha med hele familien og (2) ha kontakt med omverdenen, kan det bli interessant å få med seg.
  6. Veldig hyggelig med detaljerte beskrivelser fra fjellturene dine og det er særlig artig å høre om snøforholdene i Jotunheimen. Jeg tror nesten jeg må ta frem noen gamle ski neste helg og sjekke forholdene på Flya...! Ellers er det modig at noen som ellers har mye cred som topp-sanker er villig til å stå frem som Besseggen-gåer. Etter min mening finnes det knapt noe mer kitschy og påtatt på fjellet enn Besseggen. Jeg hadde nok heller holdt meg inne i skapet enn å stå frem sånn... Fra spøk til alvor, Besseggen er for overbefolket. Det blir ikke akkurat en stille og avstressende fjelltur i urørt natur av å rusle i flokk/kø. Det er imidlertid hyggelig å lese at det går faktisk an å avlegge eggen et besøk - utenfor sesongen selvfølgelig. Det er også artig å lese om slike litt uvanlige turer i overgangen til vintersesongen. Jeg får masse ideer av dette.
  7. Rart at du (og flere andre her på Fjellforum) tror sesongen er over. På denne tiden av året tar man noen ukers pause fra de råeste toppene og tusler i lavtlandet istedenfor. Det er masse artige topper opp mot 16-1700 m. Om en måneds tid tar man frem noen gamle ski og begynne å kave i dyp pudder igjen. Blir ingen "resultater" av det, bare masse moro. Det ryktes forresten om en Bjørn Revil som frivillig flyttet fra Oslo til Pasvikdalen. Samme person? Da burde du ha ski, være svært glad i vinter-Norge og være mer keen enn de fleste av oss andre for kampen-for-tilværelsen-turer på fjellet midtvinters. Eller kanskje ikke...
  8. Som dere sikkert skjønner er det (nesten) ingen som gidder å la seg provosere. Selv om du (Tom) digger badboy-imaget, er det greit å ha i bakhodet at neste gang du miste lappen (for det kommer garantert til å skje igjen) og du deretter også blir tatt litt for mange ganger bak rattet uten førerkort (for du slipper vel ikke unna så lett unna neste gang?), tar'em bilen også. Jeg vil ikke deg noe vondt men det blir litt rart å lese dine Fjellforum-meldinger til oss andre som fortsatt har bil hvor du griner om å få sitte på til fjells... Tilfelle noen skulle lure på hvorfor jeg kun kjører 10-20 km over fartsgrensen: Eneste unnskyldning for å kjøre seg ihjel i ung alder er at folk husker deg som et vakkert lik. Ettersom jeg har passert 30, og skuslet bort den sjansen, skal jeg bli gammel, skrukkete og fæl før jeg kreperer - mens ventetiden brukes med til noen fjell som skal nytes, tiår etter tiår etter tiår... På vei hjem fra fjellet idag kjørte jeg faktisk fartsgrensen gjennom Hallingdal. Høstfargene var ubeskrivelige og innimellom kom det en snødekt topp til syne, badet i kveldsolen. Etterhvert kom fullmånen. Trengte ikke skynde meg hjem idag.
  9. Avhengig av hva slags forhold du har til risiko bør det være mulig å gå ryggen vinterstid. Den er smal og utsatt (bratt ned på begge sider) så jeg ville hatt med stegjern og isøks for sikkerhets skyld. Jeg så den den vinterstid for noen år siden og hadde ikke nølt å gå bortover den idag. Egger er ofte snillere vinterstid. Snøen fyller opp sprekkene og ujevnhetene og "utvider" den i bredden. Dessuten er det ikke så scary med snø som underlag å dette på som det er med stein.
  10. Kim, Jeg er enig at lavvo er tingen, men hvordan holder du unna de rundt 3 milliarder mygg som etterhvert prøver å stifte nærmere bekjentskap med dere. Jeg har erfart at de ikke er så frempå mens det er liv i bålet, men natten er laaaang....
  11. Takker.... men jeg savner noen prinsipielle kommentarer til om det lønner seg å satse på telemark eller rando etter vurderingstemaene: (1) knærproblemer, (2) forskjellen mellom de to m.h.t. oppstigningen og selve kjøregleden.
  12. werdna

    Fjellstøvler

    Blir litt reklame dette men jeg har også god erfaring med handle der. Jeg har inntrykk av at de har minst en ansatt som er skikkelig nerd på hvert område. Det gjelder selvfølgelig å snakke med rette vedkommende og ikke en tilfeldig ekstrahjelp.
  13. werdna

    Fjellstøvler

    Jeg er klar over at du vil helst ha ett par støvler, men jeg hadde vurdert på sikt å ha 2 par. Det er imidlertid godt mulig du finner en kombinasjonsløsning med en støvel som er stiv nok til stegjern men samtidig god å gå med på barmark. Da er det bare å kline til. Jeg har ikke funnet noe sånt ennå. Mye av breturer er labbing på snø, typisk opp og ned bratte snøbakker, uten stegjern. Da er det digg med en stiv, høy og tett støvel som holder foten og ankelen stabil. Det samme gjelder når man skal gå med stegjernene. Har man først fått dilla på blåis , så bare MÅ man prøve å klatre ved å bruke fronttaggene og to isøkser. Hvordan dette gjøres med en halvslapp støvel får noen andre prøve å forklare. Den perfekte brestøvel blir imidlertid fort for stiv og ukomfortabel for vanlige fjellturer. Her har man gjerne behov for en ikke full så stiv såle, ikke så høy "ankel", mer bevegelighet og utlufting. Kjøper man en støvel til begge formål, blir den fort en bastard som ikke passer til noen av formålene. Har man tenkt å gå mye i fjellet er det en klar fordel med støvler som passer til turene. Dersom du ikke finner den perfekte "bastarden" hadde ihvertfall jeg først kjøpt en støvel til vanlige turer (som det gjerne blir mest av) og så senere kline til med en brestøvel.
  14. Det obligatoriske besøket er over og ja, helt riktig, jeg har ingen planer om å dra dit igjen. Hytta er imidlertid en prinsippsak. Hvor skal man ellers sette grensen for hva som kan bygges på fjelltoppene? Etter min mening er det INGEN gode grunner til å ha den der. Jeg tror ikke det er færre eller flere som bestiger fjellet, hytte eller ikke hytte. Jeg tror heller ikke den vanlige fjellvandrerens opplevelse av å ha gått over en bre og "klatret" hele 600 høydemeter, fra Juvvashytta til det høyeste punktet i landet, blir noe mindre av å ikke kunne kjøpe souvenirer og t-skjorte på toppen. Tvert imot, tror jeg faktisk folk får en rikere opplevelse av å komme til et sted, "for egen maskin", som er så forblåst, vilt og utilgjengelig at man ikke engang får kjøpt en cola der. Ja, hytta ødelgger opplevelsen for alle. Hytta er en kommers greie. Jeg er en tilhenger av markedsliberalisme, så prinsipielt bør man ikke nekte andre å bygge konkurrerende hytter på samme toppen. Hva med en Narvesen kiosk? Eller en burgersjappe? (Min favoritt er en filial av Beach Club på Aker Brygge eller Essostasjonen på Noresund). Hvordan kan man i tillegg nekte kommersielle krefter å bygge ut mindre omstridte fjell utenfor nasjonalparken når det først er tillatt på selveste Galdhøpiggen? Både Bitihorn og Gaustadtoppen ligger tynt an allerede. Fjellene er under stadig mer press og det er viktigere enn noen gang å ta et prinsipielt standpunkt til slike spørsmål og sette klare grenser. Ja, det har vært hytte på Glittertind tidligere, men den ble tatt av en storm. Så leit... Den ble ikke bygget opp igen pga de vanskelige grunnforholdene. Når breen en dag har smeltet ferdig tipper jeg den kommer tilbake. Hvordan kan man nekte det? Tenk hvilken opplevelse alminnelige fjellvandrere vil få ved å ha en hytte på toppen hvor de får sendt postkort, kjøpt souvenirer og t-skjorter!
  15. Artig å se bilder av kjente fjell når den første kritthvite snøen har lagt og vinteren er i anmarsj. Nesten litt vemodig, men kontrasten mellom barmarken i dalen og det hvite sløret på tindene gir dem en egen aura av utilnærmelighet og mystikk. Må ha vært en fin fjelltur. Jeg synes imidlertid å huske et innlegg du skrev hvor du klagde og snufset over hvor kjip høsten er. Kan ikke være mye kjiip så lenge du får sånne turer!
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.