Gå til innhold
  • Bli medlem

Fjell64

+Støttemedlem
  • Innlegg

    106
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    3

Alt skrevet av Fjell64

  1. I følge nettsiden til Milrab så er vekten på den nye modellen 785 gram. Mens i den gamle modellen veier 750 gram for størrelse 42 i følge nettbutikker som fortsatt har den gamle modellen for salg. Milrab har ikke opplyst om hvilken størrelse vekten gjelder. Men jeg vil anta at det er størrelse 42 det også, siden det standarden som Alfa bruker for å oppgi vekt. I så tilfelle ser den nye modellen ut til å være litt tyngre. Vi får se hva Alfa lister når de lanserer den nye modellen på sin nettside.
  2. I tråden "Håldbare fjellsko" nevnte borgern at det kommer ny versjon. Og da jeg gjorde et søk på versjon 2 så fikk jeg treff på nettbutikken til Milrab, som allereder har lagt ut den nye modellen, selv om den ikke kan bestilles ennå. Ser ut som de er litt for raskt ute i forhold til Alfa sin lansering. https://milrab.no/products/alfa-impact-adv-2-0-gtx-m-classic-brown-6177f Har selv den første versjonen, men ennå lenge igjen til de er utslitt. I tillegg har jeg en eldre versjon av Walk King, som jeg "jobber" med å slite ut.
  3. Gjorde et Google søk på versjon 2. Og Milrab har lagt ut den nye versjonen i sin nettbutikk allerede. Men ennå ikke mulig å bestille. Ser ut som de kanskje er litt raskt ute i forhold Alfa sin lansering. https://milrab.no/products/alfa-impact-adv-2-0-gtx-m-classic-brown-6177f Det er en del endinger i detaljer. Og helt ny såle.
  4. I følge UD 2-1 Forsvarets sikkerhetsbestemmelser: Side 305: https://regelverk.forsvaret.no/fileresult?attachmentId=24887503 Hvorfor vet jeg ikke. Vi hadde en blanding av bråke og stille brennere. Mulig Forsvaret kjøpte brennere fra Optimus som var optimalisert for Forsvarets behov. Men usikker.
  5. Nei, siden det ikke er noe oksygen inne i boksen. Men hvis det er brennbart materiale rundt boksen som kan begynne brenne slik at selve boksen varmes opp, så kan trykket inne i boksen øke så kraftig at boksen revner, med en eksplosjonsartet brann som resultat når all gassen slipper ut. Og uansett, hvis du ikke raskt hadde fått kontroll på brannen og lekkasjen, så hadde det klart vært tryggest å trekke seg unna.
  6. Ja. Forsvaret oppdaget også at F-34 inneholdt stoff som ikke er bra. Den første av artiklene nevner at mange avdelinger har byttet til renset bensin, noe som er mulig siden Forsvaret i stor grad har byttet ut 111 med MSR XGK EX. https://www.forsvaretsforum.no/drivstoff-f-34-f-35/utsetter-forsvarets-drivstoff-frist/384752 https://www.forsvaretsforum.no/drivstoff-f-34-helse/fortsetter-bruken-av-kreftfremkallende-drivstoff/406935 Men jobber med å bytte det ut med alternativer. Og Vi fyrte mye med F-34 på 111-ene da jeg var ute ved avdeling på begynnelsen av 90-tallet. Da skal jeg prøve å la være å avsporte tråden ytterligere🙂
  7. Det inkluderer også diesel og drivstoff til jetmotorer (jet fuel/ jetparafin), som også er basert på parafin. Ser at Primus er litt upresis i begrepsbruken på sine nettsider. Så jeg la inn en litt lengre oppdatering om det i posten min lengre opp tråden: https://www.fjellforum.no/topic/63665-ny-brenner/#findComment-553182
  8. I følge Primus så er Omnilite Ti Silencer kun beregnet på bruk med bensin. Og ikke parafin og lignende: https://primusequipment.com/en-no/products/omnilite-ti-silencer?_pos=1&_psq=silenc&_ss=e&_v=1.0 Det i forhold til trådstarters preferanse for parafin. Oppdatering 16 april Med "parafin og lignende" så inngår også diesel og drivstoff til jet motorer, som også er basert på parafin. Men jeg ser at Primus er litt upresis med begrepsbruken. For både på den engelske og svenske versjon av nettsiden så bruker de betegnelsen aviation fuel og flygbränsle. Dette begrepet inkluderer også flybensin eller aviation gasoline. Mens de nok burde skrevet jet fuel og flybränsle, som er basert på parafin. Flybensin, som brukes i stempelmotoer for småfly, må uansett ikke brukes, siden den fortsatt er tilsatt bly.
  9. Var ute på tur ved Dælivann, her i Bærum, i går for å fotografere fugler. Har fotografert toppdykkere der før. Men da har de vært ganske langt ut på vannet. Men i går traff jeg på et par stykker ganske nært inne i en vik. Satt å fulgte med på at de dykket etter mat, da den ene av de dukket opp med denne abboren i nebbet. Har fulgt med at de har dykket tidligere, uten å tenke så mye over hva de var ute etter. Så ble derfor litt overrasket. Måtte lese meg litt opp i etterkant. Teknikken deres er gjerne å jakte fisken når de er på vei opp til overflaten igjen, siden fisken da kan sees i sillutt mot himmelen. Abboren ble slukt hel på høykant. Så meget fornøyd med det fotografiske resultatet i går. Og lært noe nytt om toppdykkere også.
  10. Årsaken var kullosforgiftning i følge den rettsmedisinskeundersøkelsen etter ulykken: https://www.sverigesradio.se/artikel/dodsorsaken-faststalld-forgiftades-i-taltet Lenker til Randulf Valle sin meget grundig artikkel om faren for kullos ved fyring i telt. Og hvordan forbygge den: https://randulfvalle.no/artikler/2024/12/09/luktfri-usynlig-og-dodelig/
  11. Noen av buksene til Fjällräven har kneputelommer. Blant annet Fjällräven Men's Singi X-Trousers.
  12. Takk for info om boken, da er boken bestilt. Fant en nettbutikk som fortsatt hadde den, selv om den var utsolgt fra forlaget. Jeg har boken Vinterfugler. Men den er ikke like systematisk i beskrivelsen av alle detaljene og variasjon i fjærdrakt avhengig av alder, kjønn og årstid. En del arter gjør det ganske vanskelig å finne ut av hvem de er. Det er ikke så lenge siden jeg begynte så smått å sysle med fuglefoto. Så mye å lære.
  13. Takk for boksiden du postet. Den var til god hjelp. Du har nok rett i at det er en hønsehauk. I tillegg så jeg nærmere på beina i bildet jeg postet først. De ser ut til å være ganske kraftige. Mens spurvehauken har tynne bein. Noe som også er tydelig på bilder jeg har funnet frem til på nettsiden til noen fuglefotografer. Her er et annet bilde fra serien jeg tok, som viser toppen av hodet tydligere. En flott fugl.
  14. Fotografert denne hauken i dag. Men er det noen som med sikkerhet kan fastslå om det er en hønsehauk eller spurvehauk. Jeg heller til det siste etter en del googling. Men ikke lett å fastslå med sikkerhet.
  15. Det er nok klart en grad av samarbeid her siden Åsnes produserer sine ski hos Kästle i Tsjekkia: https://asnes-academy.com/velg-riktig-utstyr/pa-innsiden-av-skiene/ I følge nettsiden til Kästle så skjedde oppkjøpet i 2018. Men produksjonen ble ble flyttet til Tsjekkia i 2019. Design og utvikling av alpin ski er fortsatt i Østerrike. Mens kompetansesentret for nordiske ski er lagt til fabrikken i Tsjekkia. I følge den tyske wikipedia artikkelen om Kästle så fikk de tidligere produserte skiene sine hos Head og Atomic. Etter hva jeg ser så innebar oppkjøpet en kraftig revitalisering av merket. Jeg kunne ikke finne noen ski hos Åsnes med de samme målene. Så det er nok eget design fra Kästle. Men i artikkelen om produksjonen av Åsnes ski, så beskriver Åsnes et meget tett samarbeid med fabrikken. Så her er det nok kompetanse som går begge veier.
  16. Nasjonal biblioteket har alle bøkene til Lars Monsen. De eldre bøkene er fritt tilgjengelig digitalt. Flere av disse inneholder pakkelister. Vinterpakkeliste i boka På tur om vinteren: https://www.nb.no/items/ceecb999cc36885f770b6684c37f2925?page=115 Diverse pakkelister i Villmarksboka: https://www.nb.no/items/ee30d3382dc689650e8a5414b0b7e50c?page=267
  17. Hilleberg Kaitum 2 GT, Red Label.
  18. Forsvarets forum har i en artikkel om de nye teltene. Her er det bilde fra skrå vinkel mot teltet. Som viser at det faktisk er to ekstra barduner i hver ende i forhold til Arctic Polar modellene til Barents Outdoor. https://forsvaretsforum.no/anskaffelser-fma-forsvaret/slik-blir-forsvarets-nye-patruljetelt/342461 I forhold til trådstarters spørsmål, så fremheves Barents Outdoor som en kvalitetsprodusent.
  19. Forsvaret får nye patruljetelt fra Barets Outdoor: https://www.fma.no/aktuelt-og-media/2020/forsvaret-far-nye-patruljetelt Det ser til å være en militær versjon av de nye Arctic Polar teltene til Barens Outdoor: https://barentsoutdoor.no/product/arctic-3-polar-nyhet/ https://barentsoutdoor.no/product/arctic-4-polar-nyhet/ En forskjell jeg ser av bildene er at patruljeteltet har en ekstra bardun i hver ende nede på duken, som ikke finnes på Arctic Polar modellene.
  20. I tillegg kan det være pollen fra skogen lengre ned, som har blåst med vinden innover fjellet. Det kan godt være fra pollenspredning tidligere på våren som har lagt seg på snøen på isen. Når isen smelter så vil vinden kunne drive pollen i overflatevannet inn i vika. Når det gjelder insektene så har nok det og en naturlig forklaring. Det kan være døde insekter som har fjoråret som har ligget frost i isen, eller som har død oppe på breen og føres ned av smeltevannet. Mange insekter har også kort levetid. Ligger de og flyter i vannflaten så vil også døde insekter blir ført av vinden inn i vika. En annen mulighet er at algesuppen er så klissete at noen blir sittende fast og dør i den. Et par lenker: https://www.statsforvalteren.no/vestland/miljo-og-klima/forureining/nar-forureining-har-ei-naturleg-forklaring/ https://www.yr.no/artikkel/hva-er-det-hvite-sloret-pa-vannet_-1.13535861 Legg merket til skyene med pollen i denne nyhetsartikkelen fra NRK: https://www.nrk.no/trondelag/ekstreme-mengder-pollen-i-trondelag-skyldes-blomstringsar-for-gran_-hoye-temperaturer-og-godt-vaer-1.15521425
  21. Må være Tommskjevelen på øya Tomma i Nordland. Sagnet gjorde det lett å finne området. Og jeg kjente fort igjen øyene som stikker ut rett sør for Onøya i Norgeskart. Og at fant dermed ut at du må ha vært på Tomma. Etter å trukket litt linjer i kartet til de karakteristiske fjellene Hestmannen og Rødøyløva, samt også til Liatinden inne i Aldersundet fant jeg ut at toppen måtte være Tommskjelven. Og etter litt nærstudie av kartet så konkluderte jeg med at ryggen til høyere for soveposen, må være en av ryggene som går ut nordover fra østryggen oppover til Tommskjelven. Jeg har kun seilt gjennom område med hurtigruten for lenge siden. Men oppdaget at jeg tok bilde av Tommskjevelen og de andre øyene rundt, da jeg passert på en tur sørover tidlig på vinteren 1997 i flott vinterlys. Et fantastisk område, som jeg burde ha vært mer i. Godt alternativ til en lørdagskryssord.🙂 (Tommskjevelen er den offisielle stavemåten i henhold til Kartverket, men ser på nettet at det er Tomskjevelen som brukes med bare en m.)
  22. Men likevel fullt mulig, dessverre: https://www.nettavisen.no/primus-startet-brann-pa-blamanen/s/12-95-630040 Risikoen er klart lavere med en gassbrenner og andre typer turbrennere. Men underlaget er jo viktig likevel. Uhell kan skje, som at gassbrennere velter, skumper bort i rødspritbrenneren, søl i forbindelse med forvarming av brennere med flytende drivstoff osv. Sitter du midt i tørr lyng eller tørt gress så er det ikke mye å gå på. 🙂
  23. Enig. Men det virker som at de driver å oppdaterer informasjonen på sidene sine, så endringer fra gang til gang da jeg var innom tidligere i uken. Så forhåpentligvis kommer det. I det minste må de oppdatere siden om materialer, som ikke lengre stemmer helt med de nye teltene. Og det burde stå listet som en del av den tekniske informasjonen om hvert telt, uten at vi må lete andre steder i nettsidene.
  24. Hvis du søker opp de nye teltene hos Fjellsport så har de med informasjon om hva slags materialer som er brukt i de nye teltene.
  25. Svar på mengde og sikker oppbevaring og frakt av bensin, rødsprit, diesel, parafin og gass for privatpersoner finnes på denne siden opprettet av DSB: https://www.sikkerhverdag.no/gass/
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.