Gå til innhold
  • Bli medlem

gudmundgaard

Aktiv medlem
  • Innlegg

    28
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    3

Alt skrevet av gudmundgaard

  1. Fin dag på jobb i dag! Baktropp på skoletur med en gjeng vgs-elever, geografi/naturfag/krøv-opplegg. Steindalen i Storfjord i Troms. Sist jeg var der, var i 2015, og breen krymper raskt..Men en utrolig vakker dal å vandre gjennom. Vi er så heldige at en lærer også er brefører, så de som ville fikk prøve bre-vandring.
  2. Hvis man har buffer, så er det jo greit å ikke ha forsikring, kanskje? Jeg vaklet veldig om jeg skulle ha forsikring eller ikke, men er i grunnen glad for jeg valgte å ha det. Livmorbetennelse med påfølgende operasjon nylig - da var det en lettelse å ha forsikring som dekket mesteparten. Dette er en familiehund, og blandingshund, så jeg har lav livsforsikringssum, men en veterinærforsikring til langt mer, ettersom f.eks en akutt sykdom/skade fort koster fra 20.000 og opp hvis det er helg osv.
  3. Fortsetter utforske «bakgården» her jeg bor, og siden vi nylig hadde trasket gjennom Piggtindskaret, måtte vi også utforske skaret på andre siden av Piggtinden. Sistnevnte er nok velkjent for de som driver med fjellklatring, og ikke minst fra Peter Wessel Zapffes Barske Glæder. Skaret på andre siden heter Storelvskaret, og innerst ligger et lite vann - omkranset av Middagstinden, Durmålstinden, (en av de) Tverrfjellet og Piggtinden. Jeg fant en rapport av friluftsrådet, og turtellinga fra noen år siden viste at dette området er minst besøkt. (Av innfallsporter/stier i Lyngsalpan landskapsvernområde) Området er også reinbeitedistrikt, og i starten av dalen er det oppsamlingsplass for reinflokkene som drives fra Storfjord bla - og over om høsten. Balsfjords eget «blåvann» - og et «månelandskap» der inne mellom fjellene. Lyngsalpan landskapsvernområde er foreslått å få status som nasjonalpark. Dette er det uenighet om, så får se hvor det ender. Jeg er uansett glad for å kunne ha dette så nært og lett tilgjengelig.
  4. Piggtindskaret fra Lakselvdalen til Storvannet i dag. Turløypa går over til Oteren, men vi skar ned Lysvassdalen mot Storvannet for å gå hjem. Overskya, så fikk ikke sett Piggtinden og fjellene rundt i all sin prakt, men turen var flott! 19 km. På vei mot skaret. Midt i skaret er et steingjerde, som vi antar er reingjerde fra gammel tid. Spennende! Det største vannet i skaret. Vi nærmer oss Lysvasselva og Lysvassvannet Mot Gurgela og Lysvassvannet til høyre Lysvassvannet. Idyll! Herfra kåla vi et godt stykke i myr og kjerr. Stien på kartet eksisterte ikke 😆, men etterhvert kom vi mot Storvannet og retning hjem. Tror egentlig vi heller bare skulle gått til Oteren, er hakket kortere og mindre myr. Men utrolig artig å nå fått sett enda mer av «bakgården» her jeg bor.
  5. I dag gikk turen innover Postdalen i Balsfjord, Troms. Polvartinden midt i bildet. Dette er del av postruta som gikk fra Karesuando til Tromsø. Ruta gikk via Signaldalen over til Postdalen, til høyre for Polvartinden. Dalen ligger mellom Postdalstinden og Istinden, og er en sidedal i Tamokdalen. Lettgått og vakkert terreng, fulgte elva på venstre side opp. Bestemor var fra Signaldalen, og jeg hadde et gammelt bilde merka Postdalen, et av få bilder der hun er med. Kanskje gikk jeg der hun gikk for mange, mange år siden?
  6. TS har sikkert funnet hund nå, men pga min blandingshund «oppdaga» jeg portugisisk vannhund - en rase jeg knapt hadde hørt om. På sikt håper jeg å finne en. Selv om min hund er blanding, er adferden hennes som portisene beskrives. Jeg vet jo at det ikke alltid blir jf rasebeskrivelsen. Min forrige hund var rasehund. Dengang fikk jeg ikke møtt valpene på forhånd, og det angra jeg på i ettertid. Noen mener det ikke betyr så mye, men i valpekullet min nåværende hund kom fra var valpene utrolig ulike. Nå har jeg ikke peil på hundeavl, men har derimot avla på en hesterase. De høyest premierte hestene mine var ikke alltid de beste brukshestene 😆. Og ikke minst var det viktig hvordan de var skrudd sammen i knollen. Hva som var arv - og hva som var miljø - tja, si det. Jeg har altså blandingshund, og har noen ganger nesten fått litt skulende blikk og «mumling» over at jeg ikke har rasehund. Men er enig i det som mange skriver; det er mye rart - og mye bra - i begge leire. Tror det viktigste er å sjekke rundt selger/oppdretter så mye man kan, og ikke minst bruke god tid før man velger.
  7. Nå er det jo en god stund siden ts spurte, men skriver om min erfaring med blandingshund, en blanding mellom portis, storpuddel og en dæsj flatcoated retriever. Skikkelig gatemix! Men at det ble denne skyldes: - oppdretter (litt feil egentlig, for vedkommende driver ikke med oppdrett) bodde så nært at jeg kunne treffe kullet og velge valp. Var der mange ganger og hilste på. Er ikke noen ekspert på hund, men jeg fant en valp jeg likte adferden til. - vi kunne vente med å hente valpen til den var 10-11 uker, da hadde jeg fri to måneder, og det var viktig når vi skulle få valp i hus. - valpene var vant til bil, unger, osv, oppdretter hadde også alt på stell med vaksinasjoner osv. - jeg visste pelsstell kunne kreve sitt, hun fikk portispels, altså røyter hun ikke, og skal pelsen være lang må det daglig, skikkelig børsting og stell til. Pelsen tover ellers. Jeg velger å klippe, pga hun er med på tur, og da er det enklere å skylle henne rein. Er det kaldt/vått og hun er klipt ned- bruker hun dekken. - det viktigste for meg var å få en godt sosialisert valp jeg hadde fått møtt selv først. Oppdretter ga oss også muligheten å levere henne tilbake hvis vi så at vi ikke passa ihop. -jeg betalte ikke en vanvittig pris, omtrent halvparten av en rasehund, men det var ikke derfor jeg valgte dette. Hadde det vært en raseoppdretter av aktuell rase i nærheten, hadde det vært like aktuelt, med dertil pris. -jeg har hatt rasereine hunder - og blandingshunder før, men til mitt bruk - tur og familiehund - er det litt hipp som happ. Hunden må være sunn og frisk, i kropp og sinn. Resten er opp til eiern 😬😀
  8. Etter ei litt grå og blaut påske, fikk vi 1,5 dag med sol i Troms. Fredag hadde jeg jobb, men kjappet meg til Finnsteinhaugen og Rundhaugen i en litt lang lunsjpause, og lørdag samme vei - men gikk da videre mellom Storvasstinden og Pertinden til Storvannet i Balsfjord, over Lago. Midt på der har vi utsikt til de to tindene, samt Rassevarre og Fugltind over fjorden. Og en hel haug andre tinder rundtom. Tror halve bygda var i det området de to dagene, sola var etterlengta! MÅ jo ikke være finvær for å gå til fjells, men herreminhatt så godt det var med sol i fjeset!
  9. Mørketid her, men slepte med husets tenåringer på hodelykttur inkl. bål og kakao. Litt snø i høyden, akkurat nok til skitur - så i morgen drar jeg tilbake og går videre innover - i de få timene vi har dagslys. Men det var måneskinn og stjerneklart på den første dagen av 2021.
  10. I sommer tok vi utgangspunkt i innfallsportene til landskapsvernområdet. Dette området er vel velkjent for toppturer på fjellene her - men i år har det blitt dalvandring - ikke toppturer. Ikke spesielt lange turer akkurat - men tur er tur - og flott å oppdage nye steder i «bakgården». Nå kan selvsagt turene bli mye lengre - vi satser på et par lengre turer i høst. Noen av innfallsportene har vi vært på tidligere år, som Blåvannet, Lyngstuva og Steindalen. Da vi gikk til Blåvannet for fem år siden - møtte vi to andre, nå er det rene køvandringa ifølge lokalavisa Men uansett, et knippe turmål følger: Goverdalen Fugldalsvatnet / Faueldalsvannet Faueldalen naturreservat, vi ser nedover dalen - vi er på tur opp til vannet. Lyngsdalen, hvor Sydbreen, Midtbreen og Vestbreen sees, og Jiehkkevarri ligger inni der hvis jeg ikke tar feil? Elvevolldalen, Nervatnet. (Elvevolløypene ble kåret til Troms fineste turløype for et par år siden. Utgangspunkt for tur inn Langdalen, og over til Djupen - Friarstien) Det har ikke vært voldsomt folksomt på disse turmålene, en del finske turister, men stort sett har vi bare møtt en og annen hist og pist. Satser på flere turer her nå som høsten kryper innpå, og fluene og kleggen gir seg litt
      • 12
      • Liker
  11. Rundhaugen, bare 450 moh, men vi skriver 31 mai, og det er mye snø i fjellet her fortsatt. Kan gå på ski fra parkeringsplassen på veien og opp. Det tiner, men det er mye snø i år. Utsikt mot Blåtind/den sovende soldat. (Midt i) Lyngsalpan landskapsvernområde Rekker sikkert noen skiturer til, men nå tror jeg neste tur innover får bli når det er bart.
  12. Nei. Det er ikke greit å bryte loven. Bra du arresterte meg der! Lovbrudd skal straffes etter gjeldende lovverk. Uansett hvem eller hva - likhet for loven. Forhåpentligvis lærer vedkommende av det, og at ved neste korsvei så tar han eller hun et annet valg. Å bryte loven kan neppe defineres som «bare en tabbe». Det er uansett det jeg er spent på; i denne saken - hva velger vedkommende å gjøre nå - på veien videre? Fortsette å bryte loven, eller ikke? Eller er hun dømt nedenom og hjem for all tid? Sånn. Har tatt meg sammen og forsøkt presisere hva jeg mener.
  13. Det var en salig saus i både innlegget og kommentarene, hovedpoenget (og muligens budskapet) drukna i den sausen, dessverre. Det er lov å tabbe seg ut, feile, gjøre erfaringer. Spørsmålet er om man lærer av det, eller ei. Føler meg urgammal - når jeg ser disse unge eventyrerne - fulle av ungdommelig overmot 🤣. Forøvrig sabla vanskelig å debattere andres holdninger, verdier og adferd, uten å ramle ut i personangrep. Spesielt når personen er produktet. (edit: jeg er altså ingen eventyrer, BARE urgammal, middelaldrende «turtrasker», som neppe noensinne havner på ekspedisjon eller leve ut drømmen!)
  14. Fabelaktig serie! Hvem var det som sa at dette var som Lars Monsen, men med følelser? 😂 Uansett, for en jobb han har gjort, og han framstår som ydmyk og ærlig i det han gjør. Kommer det flere episoder en gang seinere, tru?
  15. (Og der var vi to som posta samme lenke, tror jeg!)
  16. Mange kommentarer på FB på dette innlegget: https://nordnorskdebatt.no/article/krypskyting-ulovlig-hyttebygging Leste det i dag, dessverre også mange fordomsfulle nett-troll som så sitt snitt å skrive mye blæ i kommentarfeltet. Har sett deler av serien, men jeg tror ikke jeg er helt i målgruppa. Smaken er som baken! Skulle gjerne sett mer av naturen. Tenker serien treffer bedre de som er yngre enn meg? Har veldig sansen for folk som tør satse litt, velge litt andre veier, men akkurat denne serien var ikke «my cup of tea». Da er det fint at jeg heller kan se på Jens Kvernmo -fantastisk serie!
  17. Hvis man ser på turkartet Lyngenhalvøya 2019, så ser man Virránjávri, et fjellvann akkurat «nede» i hjørnet på kartet. Der har jeg ei lita bu, ca 2 skritt brei - og 7 skritt lang. I dag ble det trugetur opp, for vedstabling. Fikk med meg blåtimen. Kanskje en ide å huske å lade hodelykta, den takka for seg på returen, men bikkja sørget for at vi holdt oss på sporet. Storvasstinden ligger rett borti hogget. (Kugo har turbeskrivelse dit) Dette området er blitt poppis for toppturer/skikjøring, og for noen år siden kom to splitter nakne finlendere ned 🤣 lia, midt i påskestimen opp . Fantastisk!
  18. Mørketida var pr definisjon over her i midten av januar, og dagene fylles sakte, men sikkert av mer lys. Men fortsatt er det mørkt på sein ettermiddag og kveld, så da blir det hodelykttur. Som vanlig tasset jeg og bikkja innover mot Lago, seint i går kveld. Skikkelig dårlige bilder, beklager, innser jeg trenger bedre kamera...Men det var streif av nordlys, silkeføre og masse dyrespor 😊
  19. Hårballen i familien. Blanding av portis, puddel og flatcoated retriever 🤣. Klin umulig å få tatt gode bilder av, blir bare en haug svarte krøller. Bilde fra Barden, Senja, sammen med jentungen, og hundeselfie fra Kjusakdalen her heime.
  20. Men har jeg vent meg til det? Nei 😂 Endatil fylkeskommunalt ansatt, så burde skjemmes 🤪. Påberoper meg retten til å bruke kun det ene for å angi sted?
  21. Der jeg bor nå Jeg bor ved et av Troms´ største veikryss - E8/E6 passerer her, men samtidig kan jeg gå rett ut utgangsdøra og opp på fjellet. Flere kjente og godt besøkte områder er innafor en radius på ca 1 times kjøring: Lyngen, Dividalen, Rostadalen, Signaldalen, Ånderdalen, Senja og grensa til Finland og Sverige. Kanskje ikke villmark og voldsomt øde, men allikevel så mange valgmuligheter at man sjelden går i kø. Sånn : dagens reklame for Troms😂. Dessuten midt imellom Nordland og Finnmark!
  22. Satser på at emnet passet inn her, hvis ikke - regner jeg med jeg får beskjed? Uansett: er det en gruppe eller tråd for «skriving» over temaet natur, turer, friluftsliv? Jeg har en blogg, uten ambisjoner om annet enn å samle skriblerier mine ett sted - men jeg skriver ikke direkte «turrapporter» - men jeg skriver (prøver skrive!) litt om det å være på tur, (ikke akkurat ekspedisjoner!). Litt usikker på hva jeg vil -men jeg tror jeg ønsker meg et sted der man kan diskutere skriving, få tips, råd, tilbakemeldinger på tekster der man prøver skrive om tema knytta til natur, tur osv. Fins det? Er det teit å ønske seg noe sånt? Er kanskje vel mye å forvente at andre skal gidde bruke tid på å lese for å gi tilbakemeldinger? Men nå er jeg dog en godt voksen dame som ikke er redd for hverken å spørre eller dumme seg ut - så da spør jeg (Edit: jeg har funnet noen tråder som tar for seg tips, idémyldring ol - men de var av mer generell art?)
  23. Tusen takk for tips 👍
  24. Takk Den bikkja er ubrukelig som trekkhund 😂, men hyggelig turkompis er hun uansett.
  25. Selv om det sikkert ikke er enorm forskjell på sovepose til voksne vs ungdom, så har jeg gått meg vill når jeg prøver finne fornuftig «førstegangs» sovepose for vinterbruk til jentungen i huset, som i neste måned skal på tre dagers skitur m overnatting i telt. (Kilpis/Golda/Gappo) Koster såpass mye, så takknemlig for gode tips og anbefalinger! Hun er 16, og strekker seg neppe så mye i lengden mer heller, så tenker nå kan vi investere i en hun kan ha lenge. Gode råd?
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.