-
Innlegg
5 367 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
-
Dager vunnet
121
Innholdstype
Profiler
Forum
Artikler
Intervju
Støttemedlem?
Community Map
Innlegg skrevet av Marius Engelsen
-
-
thomas christensen skrev (21 timer siden):
Takk, nyttige tips her. Hvordan kutter du bredden på fellen, bruker du saks el. tapetniv? Det er ikke fare for at de vil "flise" opp når du kutter?
Du kan legge fellen noen mm for langt til ene siden, og kutte langs stålkanten med en tapetkniv. Flytt fellen til andre siden, og gjenta.
Swiss John skrev (2 timer siden):Når det er sagt, så tror jeg personlig ikke du trenger “wall-to-wall” felle til fjellski.
Helt enig. Gliden blir bedre med rette feller, og det er mindre kjangs for at det kryper snø under fellen.
Swiss John skrev (2 timer siden):Jeg foreslår at du går til en Colltex-forhandler og ber ham om å bestille Colltex Classic 100% Mohair i 38mm x 210cm med standard spissbøyle (og uten endekroker!). Hvis du virkelig ønsker mer trekkraft (og mindre glid) så den samme Classic 100% Mohair, men i 45mm x 210cm. Fellene kommer lengre enn du trenger, du klipper dem bare til riktig lengde som er 10 – 15 cm fra halen. Jeg er veldig kjent med disse fellene, etter å ha brukt dem i mer enn 30 år. Du finner dem ikke oppført på Colltex-nettside, men de vil gjøre dem på bestilling.
Jeg har samme fellene til fjellski. Anbefales. Du sliter nok ikke disse ut, uansett hvor mye skare du går på.
Men jeg kjøpe med halekrok, og dynamisk tuppfeste (altså en bøyle på en gummiforlenger). Dette vil jeg anbefale uansett om du skal klippe fellen i bakkant eller beholde bakkroken. Fordi at da blir det enkelt å dra fellen av uten å ta av skien, og dette er veldig digg i dårlig vær hvor ting blåser bort.
Dersom du klipper fellen i bakkant kan det være noe hærk å pille av fellen bak for å løsne den, særlig med votter/hansker. Med det dynamiske tuppfestet løsner du den foran først, og det kan gjøres enkelt med votter på.
-
Kristoffer Sandnes skrev (8 timer siden):
Liker MSR sin pumpcup oil til å holde pumpelær og pakninger vedlike. Oljen i tubene er såpass tynn så den er veldig enkel å påføre. Regner i grunn med at Oljen er en ren silikonolje? Primus sin er tykkere å minner mer eller mindre om silikonfett.
Skulle hatt litt mer av den, men å kjøpe tubene til 99,- pr stk er lite aktuelt likevel om de holder lenge.
Ser noen bruker symaskinolje osv, men hva med silikonstiftene fra feks turtle/crc som er laget for å påføre gummilistene på bilen? Det er en silikonolje som er tynn.
Jeg er nesten helt sikker på at jeg leste at MSR pump cup oil er «mineral oil». Altså symaskinsolje. Jeg har fyllt på mine MSR tuber med symaskinsolje, virker helt likt. Disse tubene er så små og greie å ha med på tur, de veier kun ca 5 gram.
- 1
-
Mohair er overlegent. Blir kanskje fortere slitt ja, men jeg har gått mye på skare, og har enda ikke slitt ut ett par.
Jeg like best å de så brede som mulig, uten at de dekker stålkanten. Da får man grep også når skiene er på kant. Kun i oppkjørt løype liker jeg smale feller, for da kan jeg kante skiene og få bedre fart når fellen løfter seg fra snøen.
- 1
-
Hei.
Jeg er også 171. Har vert 73 kilo, nå 65 kilo.
Norrøna bukser i Størrelse S har passet meg bra.
Til skibruk (toppturer, randonne og slalom), bruker jeg en gammel Norrøna Lyngen med Driflex membran. Denne er ikke på noen måte vanntett lengre, men tåler fuktig snø og vind. Denne er vid, løs, myk og stille. Avtagbar bib.
Til bruk i regnvær bruker jeg en Norrøna Falketind bukse. Denne bruker jeg kun på skiturer hvis jeg vet at det kommer mye regn. Skibruk tar fort nekken på vanntettheten i en skallbukse. Støvler gnager hull, stålkanter, staver, skarejern etc, skader buksen.
Falketid er mye smalere i livet enn Lyngen buksen.
Så min anbefaling er faktisk å bruke en gammel slitt membranbukse til skiturer (finn.no/tise), og ha en «finbukse» til bruk når du trenger en vanntett bukse.
Når det gjelder glidelåsen mellom bib og liv, er den faktisk grei om du må trekke ned hele buksen uten å ta av jakke/genser. Litt vanskeligere å få på igjen da, men man kan oftest bare stramme buksen i livet og gå videre uten at biben er fast.
Er du opptatt av lufting og løs passform rundt BIB, tror jeg faktisk at vikafjell (Sport Outlet) kan være et bra og billig alternativ!
-
Heldigvis har jeg aldri hørt om Vebjørn Sand før. Så da har jeg én ting mindre å bekymre meg for.
- 1
-
Jaha, okey. Litt av en påstand. Ingen hensikt å gå videre her ser jeg 🤦🏻♂️
- 5
-
tshansen skrev (8 minutter siden):
Bill Gates har vært på besøk i Downing Street i forsøk på å overbevise styresmaktene i UK at kyr må begrenses for det er så farlig for klima. 🤣
Akkurat dette er vel ikke noe å le av. Å erstatte mye av oksekjøttet vi konsumerer, med grønnsaker eller andre mer bærekraftige næringskilder, vil jo være veldig bra for helsen, klimaet, dyrevelferden og reduserer arealbeslaget (som ofte går på bekostning av eks. regnskog).
- 3
- 2
-
sneakyowl skrev (5 timer siden):
En veldig enkel fiks for varme er i så fall bare å slenge på noe solid tape e.l. på undersiden.
Teip isolerer nesten ingenting. Limen og teipen smelter/blir seig, om det er sånn at platen blir varm under.
Eks. MSR XGKII er en brenner som blir jysla varm under. Jeg bruker trillium basen på den. Jeg må flytte den litt rundt på liggeunderlaget i teltet, slik at den ikke lager smeltemerker, eller legger en skje under når jeg skal kosefyre.
-
Jeg gikk josten på langs for noen år siden. Det er to overnattinger på breen.
observerte kanskje 200 andre mennesker denne helgen. Kun èn brukte pulk.
Pulk er fint i moderat terreng. Men i bratte fjell er det best med sekk.
På «dagsturer» går jeg ofte inn med pulk og randoski til der bakkene begynner, setter opp telt, og morgenen etterpå går jeg topptur med lett sekk, og tar med pulken og utstyret tilbake til bilen når vi kommer ned igjen.
- 1
-
sneakyowl skrev (9 timer siden):
Lagde meg en ny og enkel primusplate tenkt for turer med sekk. 1mm aluminiumsplate. Popnagler fra undersiden ble til minimalistiske og gode festepunkter for Omnilite Ti-en uten å behøve å faktisk montere den fast på noe vis. Jeg kan tilte platen godt over 90 grader uten at brenneren faller av.
Poenget med platen er først og fremst at den kan stues bort i sekken uten å ta noe merkbart med plass.
Montering av fuelflasken med en god strikk fra Savotta ble også en god løsning. Både enklere å betjene og lettere enn reimer.
Veid inn til 117g. Kunne nok vært noe lettere.
Ulempen med en aluplate er at den blir veldig varm, og glatt, på undersiden.
Enkelte brennere blir veldig varm under. Andre brenner varmer ikke opp underlaget så mye, og da er alu helt fint å bruke.
-
BendikIv skrev (1 time siden):
Jeg er ganske sikker på at det var AK Teigland som nevner at han skulle gjøre dette under Sydpolen-forsøket hans, i podcasten Uteliv fra 15. november 2024. Ble også nysgjerrig på det, da jeg pleier å ha med langfeller i nylon på pulktur i tilfelle jeg må forsere en lengre, bratt og seig motbakke ila turen, men hadde vært digg om det fantes et lettere alternativ. Som @Marius Engelsen nevner kan jeg se for meg at de ikke sitter så godt, men som backup for kun å forsere enkelte bratte, litt lengre motbakker kan det kanskje funke bra, i tillegg til kortfeller i mohair som eller brukes?
Jeg synes iallefall det er utrolig digg å ha skikkelig feste hvis pulken er tung og bakken er av litt betydelig lengde.
Disse korte fellene foran løsner veldig lett i bratte oppoverbakker. De krøller seg litt fram, og da er det i gang. Samtidig gir det vesentlig dårligere feste og glid enn langfeller som dekker hele skien eller bak til ca 20 cm fra bakski.
Prøv selv, i praksis er det en svært dårlig løsning.
-
-
Flott video
Bergans teltet så ut til å stå svært bra i vinden!
-
Memento mori skrev (2 minutter siden):
Tja, vil ikke anbefale det, turmat smaker generelt ikke bra hjemme. Kokkens beste venn er sulten- så gå gjerne et par tre dager og vær virkelig sulten før du smaker på de🤠.
Men generelt er det for mye salt, og for sterk for min gane.Den der var som å bli slått med slegge i kjeften. Tok flere dager før tennene hang godt på plass igjen. Smakte bare flammer…
- 1
-
Jeg gikk «7-summits» i jotunheimen. Veldig bratt og steinete terreng, og svørt mange høydemeter på få dager.
Brukte først staver aktivt for å spare knærne. Gikk rolig og kontrollert, og alltid mest mulig vekt på stavene, særlig nedover avlastet jeg godt. Men da fikk jeg sykt vonde knær.
Det bedret seg litt mot slutten etter jeg hadde lagt fra meg stavene noen dager. Jeg kunne gå raskere og gli mer mer «slapt i bena» nedover.
For min del gikk det altså saktere med staver, og da bremser knærne mer. Armene klarte ikke å ta av nok belastning til at staver ble en bedre løsning.
På en så lang tur ville jeg tatt med èn stav, eller spikket meg en kvist, hvis jeg fikk behov for det.
- 2
-
Må si at jeg synes et tunnelltelt ala Fjellreven Abisko Endurance 3, med stort fortelt, ikke er så alt for stort for en person på pulktur.
Særlig når ting er vått og må tørkes, eller om det kommer regn og mildvær, trengs plassen. Da tar tørking av klær, og utstyr, halve innerteltet.
På ryggsekktur har jeg dog klart meg fint med Hilleberg Unna på vinteren. Men da skal det ikke være plussgrader og regn. Da er det en umulig oppgave å få tørket opp.
- 1
-
Kjell Iver skrev (11 minutter siden):
Akkurat den funksjonaliteten syns jeg er helt fenomenal. Om man sitter i et jobbmøte, kjører bil eller er i aktivitet er det bare et kjapt blikk på klokka for å se varslet etter telefonens forsiktige vibrasjon, uten at noen reagerer på det.
Det er akkurat dette jeg reagerer på. Du sitter og snakker med noen over bordet, eller er i møte, så merker du at klokken deres vibrerer og personen detter litt ut av samtalen til fordel for et kjapt blikk på klokken som setter tankene på noe annet. Det er forstyrrende og grusomt irriterende for den man snakker med også, og helt unødvendig. Bare vissheten om at man fikk ett varsel gjør noe med oppmerksomheten. De fleste menneske klarer kun 2-4 tanker i arbeidsminnet om gangen.
Tror ikke alle skjønner hvor stor forskjell det er på en helt uavbrutt interasksjon, vs. en interaskjon avbrutt av to varsler fra klokken med et «kjapt blikk».
Når det gjelder logging av turer, og den slags, så gjør telefonen dette helt fint uten klokke.
- 1
- 2
-
tshansen skrev (18 timer siden):
Det beste av det billigste. Jeg må ha noe som tåler hardt bruk, høye temperaturer og kan brukes i alt slags vær. Jeg tålig lei sportsklokker som skal minne meg på idiotiske mål, dundre på med notifikasjoner eller fortelle meg at nå er det på tide å lade den igjen.
Jeg bruker latterlig mye tid foran skjerm, men jeg ønsker å gå så analogt som mulig i tiden framover. 🙏🏻Lurt valg. Og den ser bra ut 👍
Jeg skjønner ikke hvorfor folk vil mishandle seg selv med en klokke som har notifikasjoner, er det ikke nok med telefonen? Sistnevnte er lettere å legge bort i det minste.
Jeg har hatt denne Casioklokken i mange år. Den veier ingenting, noe som jeg synes er viktig for løping. Veldig lav profil, så den går under alt utenom fridykkerdrakten. Den tåler alt, har lys, klokkealarm, stoppeklokke, tidtaker med pausetid for intervalløkter og alt som trengs. Solcelle og «uendelig» batteritid.
På skitur henger den ofte på skulderstroppen på sekken. På kajakktur henger den ofte på padlevesten, også under rulleøkter. Den har også vert mer på utendørs klatring når jeg har glemt å ta den av, og da blir det en del dunk og skrap.
Prisen var 250kr.
Jeg føler meg naken uten den:
- 2
-
Gå på ski
Da finner du ut hvilke sokkekombinasjon som funker, hvor løst du må snøre skoene (prøv løsere om du får gnagsår. Strammere hjelper sjeldent), hvor sekken gjør vondt, hvilke lomme du bør ha ting i, hvilke sportsbriller/skibriller som funker etc.
Nå er vel ikke dette en så ekstremt lang tur, så om man får litt vondt av sekken på krageben eller hoftekulene klarer man seg fint noen dager. Slike ting pleier å gå gradvis over etter ett par dager.
- 1
-
Hvor finner man hestra ergo hansker i fysisk butikk i bergen. Noen som vet?
-
Helge G skrev (1 time siden):
Mottok et par Heli Ski GTX sammen med g-loft liner nå. Begge to i str. 11. Opplever at de er svært stramme over knokene, til tross for at lengden på fingrene er mer enn lang nok. Er denne manglende fleksibiliteten noe som folk opplever at blir bedre etter hvert mtp. at det er lær? Større ytterhanske er ikke et alternativ, fordi da blir den for lang på fingrene.
Opplever ikke dette på mine. Men jeg tviler på at dette er noe som vil gå seg til etterhvert.
-
sneakyowl skrev (8 timer siden):
Jeg kom på en sak her angående langfeller. Jeg vet ikke om jeg hørte det i en podcast, lydklipp fra Karen Kyllesø på vei til Sydpolen eller bare drømte det... Uansett så syntes jeg det virket ganske lurt:
Et semi-langfellsystem, hvor man alltid går med kortfeller på, men har klipt til langfeller med skituppfeste slik at de stopper akkurat der kortfellen begynner. Da har man mulighet for en "modulær" langfell, uten å noen gang ta kortfellen av og riiskere dårlig hold på kortfellen resten av turen. Man får ikke bakre del av skien dekket, men det er vel i hovedsak fronten man får mest utbytte av uansett.
HVIS jeg skulle begynt med langfeller, så ville nok dette vært foretrukket løsning.
Det er ingen problem å veksle mellom langfell og kortfell.
Kortfellen henger alltid bra om limen er grei. Og legger du den i en lomme på kroppen når de ikke er i bruk er du ihvertfall sikret.
Om du fester «frontfellen» slik du har skissert er det stor fare for at denne løsner. Det kan krype snø under den, og avslutningen er ett sted hvor markktrykket er reduser pga. spennet. Langfellene bør ha bakfeste eller avsluttes ca. 20 cm fra bakenden på skien. Da henger de godt.
Jeg har faktisk prøvd noe lignende som du skisserer, og det gir også en suverent dårlig glid. En mohair langfell glir godt, lugger ikke, og har ikke denne plogen som kortfellene har (som er noe av grunnen til at den glir relativt bra).
Disse orange syntetiske montana/åsnes/colltex langfellene som mange selger til fjellski glir dårlig og lugger mye under nedkjøringer på ujevnt føre. Av samme grunn er jeg også lite begeistret for syntetiske orange kortfeller.
-
Omnilite skrev (39 minutter siden):
Jeg bruker 2stk 1/2 liters Nalgene flasker til formålet. De tåler garantert varmt vann og er lette å fylle.
Tørker skiskoene i kulden? Hvor bra funker det?
-
grand sport 66 skrev (10 timer siden):
Hei har dere vurder å fylle madrassene med foreksempel argon, som isolerer bedre en det meste ? Kjenner folk som dykker og bruker helium i puste mixen, og i drakta, de sliter med at det gir dorlig issolasjon og ein blir fortere kald, omvendt burde funke, bruke ein tung gass som Isolerer godt
Skal du ha med en argon-flaske på tur?
Bredde på kortfeller
In Ski og vinteraktiviteter
Skrevet · Endret av Marius Engelsen
Hvis limet blir veeeldig dårlig, er halekroken kjekk å ha.
Hvis du klipper fellen ca 20-25 cm fra bakskien er den klippet på et sted med godt marktrykk, og minimal kjangse for at den kan løsne. Gliden blir bedre, fellen veier mindre, og den blir lettere å ta av/på. Den tar også mindre plass i lommen/under jakken, når den skal av/på med korte mellomrom.
Når man ta på fellen setter man gjerne bakkant av skien litt ned i snøen, og da er det også kjekt at man slipper at deler av fellen treffer snøen.