Gå til innhold
  • Bli medlem

Marius Engelsen

+Støttemedlem
  • Innlegg

    5 516
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    125

Alt skrevet av Marius Engelsen

  1. Jeg tenker at det er en anledning til å skaffe/lage seg en ny trekopp Hvis du ikke får noen bedre svar. Epoxy er helseskadelige saker.
  2. ingen erfaring med denne, dessverre. Men du har kanskje lest denne testen? https://seakayakphoto.blogspot.com/2010/06/p-cetus-lv-test-and-long-term-review.html?m=1 Valley Gemini SP er vel mye kortere og bredere. Jeg antar at du vil føle at Cetus har mye bedre glid, og opprettholder farten bedre mellom hvert tak. Cetus har tilsynelatende litt innebygget skeg i skroget, noe jeg personlig synes gir bedre effektivitet og mindre kurskorreksjoner, samt mer vindnøytralitet. Men mindre manøvrerbarhet. (Jeg synes for mye manøvrerbarhet ofte gir tendenser til sik-sak padling). Jeg vil også anta den går rettere i medsjø, men er noe tyngre å styre når den først vil avgårde i feil retning. Dette er faktisk i de eneste situasjonene jeg savner ror på kajakken, det gir bedre utnyttelse av medsjø om man vil surfe fra bølge til bølge og faktisk få noe distanse ut av forholdene. Dette kun ut i fra oppgitte data og testen jeg har lest. Virkeligheten kan jo være en annen. Synes forøvrig det så ut som en meget bra kajakk. Lang, smal, lavt volum, tilsynelatende lite vindfang og noe innebygget retningsstabilitet. Absolutt noe jeg selv kunne tenkt meg å teste ut om jeg var i markedet for en ny turkajakk Egentlig en del like karakterstikker som min hjemmebyggete Njord.
  3. bra tips Jeg skal på 8 dagers kajakktur fra Selje til Bergen om en uke. Bruker camelbak i kajakken, det er det som funker. Men vannet smaker etterhvert plast. Jeg bruker da sukkerfrie sportsdrikk-tabletter fra Body Lab. De fungerer bra. Og at de er sukkerfri er viktig slik at vannet ikke får bakterier og smaker hoggorm etter noen dager. Disse du viser til er også sukkerfrie, så da fungerer sikkert de også uten at det gror guffent belegg inni drikkesystemet
  4. Min kone kjøpte nettopp Alfa driv. Synes det ser ut som en kjempesko hvis du vil ha noe lett med ganske brukbar stivhet, og relativt lav slitestyrke sammenlignet med skinn.
  5. Ok, takk. Min erfaring er at blåtind tennvæske, og fritidsparafin, er fint drivstoff. Egentlig samme produktet, men tennvæsken et hakk mer flyktig, så i teorien skal den kreve litt mindre forvarming.
  6. Veldig mye bra info i inlegget ditt, takk Men hvilke råd gir han om drivstoff til 111T, utover «prøv deg fram»?
  7. Av mine telt, måtte det blitt Hilleberg Unna. Det fungerer til alt. Og god plass til én person selv om det regner og man må lage alle måltidene innendørs. I finvær er der også ganske fantastisk å skrelle av hele siden på teltet. Det mangler dog èn ting. Og det er muligheten til full myggnetting i hele innerdøren når man bruker standard innertelt.
  8. Kult. Hva ble vekten per stk?
  9. Aha! Ny info for meg, dette var jeg ikke klar over. Kanskje det er en forskjell fra 111T til 111C som jeg ikke har fått med meg. 111C bruker parafin og bensin om hverandre uten noe struperør. Jeg kjøpte 111C ny på Obs i sin tid. Men bruksanvisningen er for lengst borte.
  10. Mye god info i innlegget ditt. Jeg må bare kommentere dette jeg siterer. Eg tror bare det finnes 2 stillebrennere til Hiker serien: 111T er den første (og beste) stillebrenneren. Struperøret brukes ved fyring av sprit, ikke bensin. 111C er en senere utgave av stillebrenneren (kalle cobra brenner). Sort kasse, og reguleringsrattet på venstre side. Denne går også på 3 typer drivstoff, og har et slags struperør (mer en bøyle), når det fyres med sprit. Begge bruker en multifuel dyse til både parafin og bensin. Denne gir derfor litt høyere effekt på parafin. Egen dyse for sprit. Det finnes også en bensindyse som kan brukes på disse, med litt større åpning enn multifueldysen. Multifueldyse og parafindyse, har så vidt meg bekjent samme åpning og er identisk dyse. ———— det finnes også et par andre sjeldne varianter: - 111B (bråkebrenner som mangler et stigerør, og brenner derfor kun bensin). - 111D (også kalt 111 Artic), som er en cobra brenner lik den i 111C, men har en sving på tankrøret slik at reguleringsrattet er tilbake på høyre side. Min gamle 111C var klart best på bensin. Min 111T brenner like fint på både bensin og parafin.
  11. Kun med rattet som kalles «multinøkkel». Altså det som har sort plast. Den ene enden passer til returventiler og dyser (men kommer kun til dysene på stillebrennere), den andre enden passer til mutteren til justeringsventilen. Hvis du tenker å ha med en ekstra brenner og tank, så er det vel egentlig ikke noe særlig poeng å feilsøke før man kommer hjem, med mindre man vil ha noe å pusle på med. Man bare bytter innmat i kassen, og ferdig med den
  12. Man betaler med ekstra vekt når man har med seg en 111. Men til gjengjeld er den da så solid bygget, og har bombesikker emballasje, slik at man ikke trenger reservebrenner med mindre man skal alene over Nordpolen eller Grønland. Dette er belønniningen man mottar for å ta med en tung 111 brenner. Det som kan være greit å ha med som ekstra sikring er: - Tanklokkpakningen kan bli dårlig før eller siden. Ingen krise, du klarer nok turen allikevel, og legger litt papp eller noe mot tanklokkpakningen som en midlertidig fix. Men ta gjerne med et tanklokk med nye pakninger. - Grafittpakningen: Denne ryker kun under demontering av brenner, jeg har aldri hørt at denne kan svikte under bruk. Den går aldri ut på dato, slik gummi gjør. Lekker den, strammer man bare litt. Men den veier 1,5 gram, så du kan ha med en slik. - Pumpelæret. Om det er o-ring, ta med en ekstra o-ring. Om det er lærpakning, sjekk og smør det før tur. (Ta med ekstra om du virkelig tror dette kan ryke helt. Kanskje montert på en ekstra pumpestang, for dette er litt knotete å skifte.) - Returventilen. Pakningen i denne kan bli dårlig, men den ryker ikke plutselig. Du klarer fint turen allikevel, men noen dråper drivstoff kan lekke ut i pumpehuset når den er trykksatt. Du kan ta med en ekstra ventil. Husk at du trenger reguleringsrattet som kan brukes til å skifte denne ventilen. - Dyse, brennerhodet, rensenål. Ingenting av dette trengs å fikses på tur. Om det kommer en flamme opp ved siden av dysen er denne løs, det fikses enkelt med å stramme den. ——— Jeg skjønner tankegangen din med å ha en reserveløsning, men her er du veldig sikker uansett. Om du allikevel vil ha forslag til lokk til tankrøret og brennerøret til reservebrenneren foreslår jeg teip. Husk en fastnøkkel, en leatherman strammer ikke godt nok. Men reservetank er kanskje å ta litt hardt i? Hva med bare brennerhode og en fastnøkkel?
  13. Ja, det er klart. Var jeg som misforstod problemstillingen helt.
  14. Åhh. Skuff delux.. Hadde sett veldig fram til en så myk, liten og lett skallstøvel. Da er jo halve poenget borte…
  15. Ser ut som en vanlig syntetisk teppepose, spør du meg. Clas ohlson sin koster 299kr. Nettbutikken ser ut som en utenlands nettbutikk som er oversatt til norsk. Jeg ville sjekket nøye før bestilling av noe derfra. Villkårene var tomme, og de kan kun kontaktes via skjema på nettsiden. Ingen e-post, ingen telefonnummer.
  16. Du løsner proppen i enden på ene stangen, og strammer strikken. Er strikken morken og ødelagt, så bestiller du nye strikk fra Hilleberg, Helsport, Fjellreven, hobbybutikken, båtbutikken, kajakkbutikken eller en sportsforretning. De pleier å ha strikk. Strikken er bare knytt fast i endeproppene.
  17. Her Her viser jeg hvorfor jeg mener at mine M77 har lite ankelstøtte. Det er egentlig ingenting som støtter sideveis, kun ett tynt og mykt lag skinn med full bevegelsefrihet. Omtrent som en gummistøvel. Alfa Holt, som ikke er verdens stiveste sko, har vesentlig mer støtte i ankelen. Når det er sagt, så er dette en del av grunnen til at jeg liker å gå med M77. Jeg trenger ikke den stive sålen og stive ankelen til fjellene omring Bergen. Det er lite/ingen spisse og bratte topper, og ikke så mye løs og spiss steinur. Mest berg og sti å gå på.
  18. Engelskmenn er noe for seg selv. 😂😂😉 På NRK er der en serie hvor Engelsmenn padler i «Totally Extreme arctic conditions», på en blikkstille fjord i 4 dager og solskinn på svalbard eller Grønland. Det er «extreme cold ice-water» (sikkert flytende vann med mange minusgrader, høres det ut som), og å falle i vannet vil være «absolutley catastrofic! FATAL!», i tørrdrakt… Bildene viser en helt vanlig dag i en fjord på vestlandet, eller oslofjorden, med litt ekstra is og snø på land. Og selvsagt har de med følgebåter, sikkerhets-crew og film-crew. Solbrenthet er egentlig den største faren…
  19. Dette er lette kvalitetsprodukter fyllt med rikelig med dun. Ulempen er det hysterisk tynne stoffet, som limer seg til huden om man blir litt klam. Faktisk så plagsomt at jeg solgte min quilt. Samtidig er det litt styr med knapper og stropper for å få dette tett når det er kaldt.
  20. Dette er jo faktisk interessant. Hvordan kan det oppleves så forskjellig? På forumet har jeg lest mer enn en gang at ankelstøtten oppleves lik «kokt spagetti» etc. Og det også av folk som bruker skoene på jobb. Kan det ha noe med hvordan skoen passer foten, om den er romslig rundt ankelen eller ikke. Det er jo bare et tynt lag mykt skinn. Sålestivheten er i hvert fall utvilsomt mykere enn de andre nevnte.
  21. Og når det gjelder diskusjonen om gamasker, så mener jeg dette er ekstremt nyttig når det er vått. Det er fordi at mine Ultra Raptor Mid, Alfa Holt, og Walk King Air er laget av tøy, og har et goretex-membran som stopper rett over ankelkulen. I vått terreng vil skoen suge til seg fuktighet, og dette trekker opp til kanten på skoen og kommer inn i skoen. Gode gamasjer som sitter tett og langt ned på skoen hindrer dette i veldig stor grad. Særlig med korte vadinger over bekker. Samtidig blir nederste del av buksen mye renere, og man «kle av seg gjørmen» utenfor teltet, og skylle gamasjene ——- Men hadde jeg gått med eks. M77 ville jeg nok droppet vekten av gamasjene. De er høye, og siden det er glatt vokset lær trekker det null fukt opp langs støvelen, og gjørmen preller av. I tørt vær kan man også ha buksen nedi støvlene, og sånn sett ha neste rene bukser.
  22. Jeg har slitt ut et par Alfa Walk king. Har nå Walk King Air, Alfa Holt og Alfa M77. M77 er klart den mykeste av disse. Den har meget lite ankelstøtte å snakke om. Den har også den mykeste sålen av disse, men jeg synes den beskytter godt nok mot stein om man går mest på sti. De tre andre skoene kan man justere stivheten i ankelen med snøringen, og de kan bli ganske stive. Ekstra høyde på støvelen utover dette gir ikke økt stivhet, der gir bare økt beskytte mot fukt og økt vekt. Faktisk derfor jeg liker M77. Det er en høy og lett støvel som er myk, tørker fort, overlegent grep på skogsbunn, og ikke har goretex som kan ryke. Men det er ikke en støvel for de som ønsker sålestivhet og ankelstøtte.
  23. Vår erfaring med kajakkpadling langs kysten er at telt med skjørteventilasjon, og tett duk i bare nederste del, blir for trekkfullt og kaldt på våte dager med sur vind når man har lyst å komme inn i et lunt telt (MSR Elixir). Jeg har skjørteventilasjon på Marmot Vapor, men der er også inneteltet tett. Der fungerer det fint.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.