Gå til innhold
  • Bli medlem

Marius Engelsen

+Støttemedlem
  • Innlegg

    5 231
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    119

Alt skrevet av Marius Engelsen

  1. Staika var laget opprinnelig laget med tanke på havpadling Selv har jeg Exped Orion, og synes takhøyden er digg. Men bruker nok mest Unna på solo-tur.
  2. Jeg vasker den først med dunvaskemiddel, så kjører jeg en runde med dunimpregnering i vaskemaskinen. Sentrifugerer noen ganger på høyere og høyere fart, så blir det noen runder i trommelen med tennisballer. Resultatet blir kjempebra. Jeg har ikke prøvd med Viking 900 i tørketrommelen, men jeg tror den også skulle fått plass. Hvis ikke er det bare å lufttørke den siste biten om den blir for stor.
  3. Trenger ikke damepose. Eks. Warmpeace viking 600 og 900 får man i både 160 170 og 180 lengde. Jeg har vert strålende fornøyd med min viking 600. Særlig fordi den er lett å vaske og impregnere i vaskemaskinen hjemme. Da holder den seg «bedre enn ny» i år etter år. Samtidig har den ikke så tynt stoff at det klistrer seg til huden, som jeg opplevde på quilten jeg hadde. 900 i 170-180 lengde må jo være en ideell 3,5 sesongs som kan vare «livet ut». Dunposer som kan vaskes vil jo være like varm etter 20 års bruk, og en my vask. Mens i en syntetpose blir fibrene dårligere etterhvert som den brukes.
  4. Produsentene oppgir den kapslingsgraden de har kommet fram til jf. spesifikasjonene i IP standarden. Så det kan være ganske primitive tester, særlig for tall nr. 2. Såvidt jeg vet. Etter min erfaring holder ikke alltid IPX7 til bruk på sjøen over tid. Det er ofte stor forskjell på hvor gode IPx7 kapslingene er. Det kommer selvsagt an på hva slags produkt det er, men IPX8 er ofte vesentlig bedre kapslet. Jeg vil derfor anta at ett produkt som er merket vanntett til 15 meter er bedre kapslet enn IPX7. Selv om IPX7 i teorien skal holde godt nok. Der fant jeg info om stroben. Men IR-led virker jo interessant, om det gir bedre synlighet enn varmestrålingen fra kroppen.
  5. Min PLB1 henger på padlevesten hele padlesesongen, og på skulderstroppen på sekken i skiseongen. Den har vert med på utallige rulleøkter, den er vanntett som bare juling. Akkurat det er jo veldig viktig for en nødpeilesender som skal være med i kajakk. Inreach og den slags sender ikke peilesignal, og man kan da bli vanskelig/umulig å finne om man driver i sjøen. Så PLB er det rette valget på sjøen, tenker jeg. PLB1 har blinkende strobelys. Den kommer ihvertfall med noen kraftige blink når jeg tester den. Og den kommer med flyteveske. Men at det koster 3500kr for batteribytte var voldsomt. Da er jo SA20 betydelig billigere per år, enn PLB1. Siden jeg snart må skifte batteri i min, kan jeg kanskje vurdere SA20 i stedet. Men den er jo både større, tyngre, og ikke like god kapslingsgrad (vanntetthet)…
  6. Godt med klær på i soveposen hjelper også veldig bra. Det er gjerne klær man allikevel har med. En ekstra jakke/genser/bukse/stilong/trøye etc. til bruk om natten er lurt. Overflaten av bena er nesten like stort som overflaten av overkroppen, dermed er varmetapet ganske likt (men man har færre varmesensorer på bena, så man føler mindre kulden der). Man har derfor mye igjen for en ekstra bukse/stilongs.
  7. Ikke dumt. Kaffekjele med fast håndtak synes jeg er ett godt HMS tiltak på vintertur. Søl av kokende vann (utover klær/kropp/hender/sovepose) kan være krise!
  8. Det er en som kan å kose seg på tur! 👍👍👍
  9. Da får du vel ikke duken helt ned til bakken på siden med stangkoppene? Men når det gjelder dette, så hadde jeg ett abisko shape 3 før, med grønn duk. Jeg erindrer at denne duken krympet mye mer når den var tørr, enn den blå abisko endurance 3 duken. På shape tror jeg faktisk jeg lot teltet tørke med stengene i, slik at jeg ikke skulle få problemer med å få inn stengene ved neste oppsett. Dette er helt fraværende på mitt blå endurance telt 🤔🤔🤔
  10. Egentlig ikke så merkelig, siden stangkoppene på teltet kan strammes helt med opprinnelig lengde, når teltet er tørt. Så slår man opp teltet med 2 cm kortere stenger, man smelter snø og bor i teltet, så blir duken fuktig og slapp. Da får man den ikke like stram igjen.
  11. Jeg kappet vinterstengene mine 2 cm på Fjellreven teltet for å unngå problemet de nevner i podcasten. Fikk teltet aldri stramt igjen, så jeg måtte skjøte på stengene igjen.
  12. Ser for meg at de er ganske dårlig når det er sukkersnø, eller skare med sukkersnø under. Ankere går raskt å sette ned.
  13. Men uansett. Til bruk på bardunene er snøanker helt overlegne. Helst i aluminium såklart. Synd det ikke er å oppdrive i butikk: Til bruk langs teltduken er 30 cm vanligvis nok, om man bruker ski/staver i endene på teltet, men de spetter lett opp om det er løs/glatt snø og mye vind når man etablerer camp.
  14. Jeg vedder imot. Jeg gjetter på det er samme kvalitet Jeg har slike som på bildet, men fra Aliexpress. Ett kanonbra produkt.
  15. Om du ikke trenger vanntett, finnes det mange kaios telefoner å velge i
  16. Jeg kjøpte siste modellen som Elkjøp Phonehouse hadde i Norge. Utstillingsmodellen i Oslo. Så sikkert ikke enkel å få tak i
  17. Du er altså på utkikk etter en kjele til snøsmelting med helletut og fast håndtak? Jeg bruker GSI haulite 1,8 liter Kettle til snøsmelting. Fungerer bra den. - Håndtak som ikke løsner = mye tryggere. - Helletut gir liten kjangse for søl, og mindre kondens i teltet siden man kan ha lokket på. - Størrelsen er helt fin for 1-2 personer. Om man må smelte i etapper, så går det like mye drivstoff, og omtrent samme tid. Toaks har også en fin titangryter med lokk på rundt 2 liter, helletut som virker når lokket er lagt på, og fast håndtak. De virker meget bra til snøsmelting 258 gram inkludert alt. Aliexpress/ebay har denne. https://www.toaksoutdoor.com/products/pot-2000-bh
  18. Du har helt rett. Men jeg vil bare legge til at hvis man klipper av metalldragerne (utenom hoveddrager på hovedglidelåsen i ytterduken), sparer man både vekt og støy i vinden uten at noen egenskaper blir dårligere. Jeg har brukt det slik i årevis. Bardunene er også litt overkill etter min mening, man får mye lettere og tynnere barduner som er sterkere enn bardunfestene på duken, hvis man ikke trenger den store slitestyrken til de tykke bardunene. Ekstra plugger, repkit etc. kan slankes om man vil spare vekt. Mitt veier da 2 kilo Og med ett minimum av tynne titanplugger, som disse andre leveres med, blir det enda mindre vekt.
  19. Du glemte noen viktige punkt: Lettere vekt (på skien): kortere og smalere. Skal brukes i Alpinbakken: smalere Enkelere og mer komfortabelt å gå med: Kortere og smalere. Alpin bestigning, bæring av ski, klatring etc: Kortere ski, eller ihvertfall ikke for lang. Mindre sugende ski på vårsnø: Kortere og smalere.
  20. Jeg er 170 og veier mellom 65-70 kilo. jeg har ett par hagan Ultra 77 i 164 cm lengde, og ett par Vølkl BMT 90 i 170 lengde. Utvilsomt er det Ultra 77 som blir mest brukt! De er mye lettere, kjappere å gå med, bedre å bære på sekken når det må klatres, kjappere å vende med og gjøre lappkast, du kan ha mindre feller som gir mindre gåmotstand, de har race-fix fellefeste i tuppen (noe som er utrolig praktisk!), de bærer mer enn godt nok i løssnøen, og kjøreegenskapene er nesten like gode som Vølkl skiene. Å kjøre i skogen er skikkelig gøy med korte ski. Korte og smale ski med dagens teknologi, fleks og rocker betyr ikke at de bærer dårlig i løssnø. 77mm er ansett som passe «smale» randoski, men for en del år siden var det superbredt. Gåingen er 90% av en randotur, ikke glem det. Haganskiene har en ganske stiv bakski, så det er kun på veldig vanskelige kjøreforhold (gjennomslagsskare), at det er noe særlig forskjell i hvor bra skiene oppfører seg nedover, synes jeg. Har brukt Haganskiene på Høgruta, Alpint skibestigningskurs i Jotunheimen, og massevis på Kvamskogen og Voss. Elsker de skiene!
  21. Jeg har brukt Unna en god del. Og da særlig til padling langs 1/3 av norges kystlinje, i all slags vær. Om jeg hadde fått en versjon med mindre innertelt, for å få større yttertelt, ville det blitt ett dårligere og trangere telt. Jeg leste mye om Unna på forumet, og en av påstandene var at «problemet» med lite fortelt var ett problem for de som ikke hadde prøvd Unna. Og jeg er enig i den påstanden, etter at jeg har brukt Unna en del. Man trenger den plassen i innerteltet til å kunne skifte, rydde, pakke, organisere etc. Når jeg skal lage mat åpner jeg bare døren mellom inner- og yttertelt, og har ett liggeunderlag av skum liggende ytterst mot ytterteltet. Så har man tørt og rent kjøkken å jobbe på. Våte sko, sekk, tørrdrakt etc. sette i ytterteltet slik det er (det er stort nok), og man man trenger mer plass til vått yttertøy kan man legge det i en handlepose eller under innerteltbunnen i fotenden mot yttertelt. Man kan og klipse av litt av innerteltet om man ønsker større yttertelt, men det gjør jeg i praksis veldig sjeldent. Kanskje hvis det regner mye, og jeg ikke har tarp. Men, alle har sine preferanser, og heller ikke Unna er perfekt
  22. Ikke bekymre deg, og du trenger ihvertfall ikke å bytte ut noe. Alt er som det skal være @Miamaria På mitt Orion er de bøyde leddene på midten av stengene. Så sett de slik at du får mest mulig bøy midt på stangen. Det er ikke mye bøy på leddene, men littegrann. Når jeg tenker meg om, og ser på teltets form når det er oppslått, gir dette mening 👍
  23. Jeg har hatt en ganske gråsone mellom hva som er jobb, og hva som ikke er jobb, på grunn av smarttelefonen og e-posten. Det har blitt bedre nå som jeg har tvillingkortet i knappetelefonen, og legger fra med smarttelefonen på fritiden, og bruker iPaden til det jeg trenger nett og e-posten til. Ikke får jeg varsler om e-poster heller lengre, jeg sjekker den manuelt når det passer seg, og får brukt tiden mer effektivt. De første ukene var det ofte jeg trengte smarttelefonen til ett eller annet, når jeg ikke hadde den. Men etterhvert blir man vant til andre løsninger, og planlegger ubevisst for at man ikke har lomme-datamaskin med seg hele tiden. Vi klarte oss fint for 15 år siden, så det går også greit nå. Men jeg får ikke varsel om meldinger fra finn.no. Det er litt dumt når jeg har ting til salgs… Passer nok ikke for alle, det skjønner jeg.
  24. Oppdaterer denne litt. For en liten stund siden kjøpte jeg meg en Nokia Tough 800. - Den har 4G. - Internett er helt ok til å sjekke været, eller google noe i nøden. Yr.no fungerer veldig fint om man lager snarvei - Google maps, og topokart appen, er overraskende nyttig både på tur i fjellet og i byen om man trenger det. - Facebook appen funker, om du absolutt må oppdatere deg på noe. - Youtube appen går greit, men det er greit å ha logget seg på med google kontoen sin slik at du kan evt. se/høre filmene som ligger i en spilleliste, så slipper du å søke. - Epost går til nøden, men jeg sliter litt med synkronisering. - Kalender og kontakter synkroniserer uten problemer med google. - 2 MP kamera tar helt okei bilder i godt lys. Greit nok for det det er. - Podcast appen PODLP er virkelig veldig bra. Superenkelt å finne og laste ned podcaster. Helt topp! - Du kan lagre hurtigkontakter på knappene 2-9. (1 er for talepostkasse, 0 er for å komme inn på listen over favorittnested). - Lagrer man yr, 1881, og «se havnivå» som favoritter, er det ganske kjapt å sjekke været, tidevannet og det mest vesentlige. - Den er like bred som en tynn kortholder til bankkort og sertifikatet: MEN DET VIKTIGSTE AV ALT: - Batteriet holder 5 dager med mange samtaler om jeg har av internett. - Ingen mas og kjas! Man blir ikke fristet til å snappe, ta bilder, sjekke messenger, og alt mulig rart. Man kan holde på med det man holder på med i time etter time uten at telefonen tar oppmerksomheten din og man må «restarte» opplevelsen. - Man hører telefonen når man får meldinger eller samtaler. Og lyden er veldig bra på samtaler. - veldig bra å bruke når man har våte og skitne hender. Våte hansker er null problem —— - Selv om man ikke er avhengig av smarttelefonen, så er man sannsynligvis det. Hjelpemeg så produktiv man blir, så god tid man får, og så mye mer tilstede man blir uten smarttelefonen! Litt omstilling de første ukene, så går det greit. Etter en liten stund er man vant til å kjøpe bussbillett på sms, bruke sms-bank til å sjekke saldo og overføre mer penger på kortet, og ringe din mor når du sitter å kjeder deg i stedet for å begynne å scrolle. Behovet for å «sjekke/google alt mulig med en gang» går også over, og etter første turen på biltema/clas ohlson uten smarttelefon lærer man seg å skrive handleliste hjemme Telefonen var egentlig tiltenkt kun tur og padling, men brukes nå nesten hele tiden. Jeg tar fram smarttelefonen eller ipaden en gang på kvelden for å sjekke mail, spond, vigilo og andre ting som jeg må/vil følge, så legger jeg det kjapt bort igjen - i stedet for å være påkoblet det hele tiden.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.