Gå til innhold
  • Bli medlem

KS10

Aktiv medlem
  • Innlegg

    364
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    3

Alt skrevet av KS10

  1. 10 mm stenger vil definitivt gjøre teltet mer stabilt, for en relativt liten vektøkning. Hva et telt tåler derimot beror på svært mange faktorer, bla. om teltet er satt opp helt "etter boka" (stram duk, bruk av alle pluggfester, riktig vinkel og forsenkning på plugger, vinkel og stramhet på barduner etc) . Dessverre slurver mange med nettopp dette, og da kan selv et ekspedisjonstelt fort bukke under ved liten kuling. De fleste overestimerer kraftig hvor sterk vinden er, og jeg har til gode å se at det er dokumentert at telt som niak og unna med 9 mm stenger tåler liten storm+. Sier ikke at de ikke tåler det, men jeg har mine tvil. Rogen har et enda større vindfang, så kan vel nesten garantere en kvart nyre på at det vil stryke med under vind sterkere enn 20 m/s med ordinære stenger.
  2. Takk! Da ser det hvertfall ut som det finnes en trygg vei ned:) Er Ryes vei kjørt opp hele vinteren?
  3. Hei. Vurderer Finse til Rjukan på ski i vinter. Ser nå at Krossobanen er stengt på ubestemt tid. Er det mulig å komme seg ned til Rjukan uten bruk av banen eller er det med livet som innsats?
  4. Lar meg stadig fascinere over at folk kan pakke en sekk på oppimot 40 kg, selv på toukersturer. Hva tar man med for å oppnå den vekta? Kontinentalseng og peis?
  5. Pakk soveposen i sekken om mulig, i vanntett trekk. Sea to summit blant annet har trekk/pakkposer som egner seg. Ellers vil jeg anbefale å kjøpe et brettbart skumunderlag med lukket cellestruktur først som sist (typ thermarest z lite). Bare fordeler med denne typen. Lettere å pakke ut/sammen og trekker null vann. Vil du ha en billig utgave av z-lite kan jeg gå god for Robens zigzag slumber/slumber pro. God tur!
  6. Virker som dette er helt vanlig hos Helsport. Har sett på flere andre telt fra de som har akkurat det samme. Hvorfor....?
  7. Bare ved å oppgradere til en Shimano Sienna i 1000 eller 2500-størrelse og 0.20 mm monofilament vil du få en veldig mye bedre opplevelse. Snellen som følger med det settet du kjøpte er, unnskyld uttrykket, søppel. Dersom du ønsker en snelle som virkelig er god, men ikke koster skjorta, kan jeg varmt anbefale Shimano Nasci. Fåes på skittfiske til tusenlappen nå. Dersom du ikke er vandt med multifilament og vil ha det enklest mulig er det bare å fortsette med monofilament. Med multifilament er det litt mer styr mtp å montere fortom. Gevinsten er dog ofte lengre kast og bedre "kontakt" med fisken pga at snøret er helt uten strekk.
  8. Har du noe estimat på hvor mye sekken vil veie? På en ukestur bør du kunne klare å holde vekta på rundt 20kg. Jo lettere sekk, jo mer komfortabelt å gå, så kutt ut alt du strengt tatt ikke trenger (masse ekstra skift, gensere, kjeler etc.). Ha også fokus på å fordele vekten i sekken riktig. De tyngste tingene inn mot ryggen. Når det kommer til passform handler det nok om å stille den inn riktig. Løsne først alle stropper. Så starter du med å stramme skulderstroppene, hev skuldrene og fest hoftebeltet. Hoftekammen skal treffe ca midt på hoftebeltet og strammes slik at mesteparten av vekten hviler på hoftene. Deretter fester du brystreimen. Til slutt justerer du de små stroppene på toppen av skulderreimene. Disse skal strammes slik at de er i konstant spenn, ikke mer. Strammer du for hardt vil du oppleve at toppen av skulderstroppene hever seg og det vil bli en glippe under nakken/skuldrene. Dette vil innvirke på bærekomforten. Strammer du for lite vil sekken føles mer ustabil og baktung. Er de strammet korrekt skal det være full kontakt mellom skulder/nakke og stroppene. Se også til at rygglengden er justert riktig. De fleste sekker i dag har mulighet til å justere denne. Følger du disse rådene vil du nok få en fin og behagelig tur.
  9. Mente silnylon, som Hilleberg bruker.
  10. Nå har jeg hatt en god del telt fra Hilleberg og Helsport, alle med nylonduk. Personlig aldri hatt noe reelt problem med at teltene lekker. Mulig det tar en sesong eller to før det trutner i Sahara. Ellers vil nok én god regnskyll være nok. Sømmene utvider seg pga regnet, noe som tetter hullene som evt medfører lekkasje. Hilleberg f.eks lager kun produkter av høyeste kvalitet. Hadde langvarig lekkasje grunnet materialvalg vært et problem hadde de selvfølgelig endret materialene/gjort tiltak. Tror ikke du skal ofre dette noe særlig bekymring overhodet. Kjøp et telt som passer ditt bruk, så blir du nok fornøyd. De fleste tilfeller av "lekkasje" skyldes manglende forståelse materialenes egenskaper eller brukerfeil.
  11. Tape sitter svært dårlig på nylonduk. Derfor brukes det ikke. I tillegg til at teltet er tett etter én god regnskyll.
  12. Har inntrykk av at de fleste som klager på at telt lekker enten 1) er uerfarne og bruker et telt med nylonduk for første gang, og basert på kun én tur med regn konkluderer med at teltet er lekk. Faktum er derimot at de aller fleste telt med nylonduk har søm som utvider seg ved første regnskur. Etter dette er teltet "potte tett". Eller 2) er uerfarne og mistolker kondens som at teltet er lekk. Telt som ikke er vanntette tilhører for det meste fortiden, hvor tidvis materialene var annerledes. Kjøper du et telt av noenlunde grei kvalitet idag er dette et "ikke-problem", foruten brukerfeil/manglende kunnskap eller i et veldig sjeldent tilfelle produksjonsfeil.
  13. ...virker også som at sålen er blitt mykere.
  14. Tar opp denne igjen. Crispi har nå kommet med ny utgave av Briksdal: https://www.crispi.no/aktivitet/fjellsko/crispi-briksdal-gtx Har fått disse i hus og er dessverre skuffet. Synes det er vanskelig å få de til å sitte støpt på foten. De har nemlig fjernet "snorhempa" som var på forrige utgave, som fungerte ypperlig til å låse fast hælen i ulendt terreng. De har også fjerna hempa brukt til å ta på skoen, øverst på skaftet. Irriterende at de slutter å produsere en utgave som, i mine øyne, var perfekt, og erstatter den med en ny som har færre funksjoner. Nå angrer jeg på at jeg ikke sikret meg et nytt par av forrige versjon før det var for sent....
  15. Som nevnt over trenger mange nylon-telt en god regnskyll før sømmene utvider seg og blir helt tette. Helt normalt. Mitt råd er å gi det et forsøk eller to til i regnvær og se om problemet er løst før du gyver løs med sømforsegling.
  16. I livet virker den normal, men er nok litt lengre i beina enn hva som er vanlig på andre bukser. Den fåes dog i både regular, short og long-versjon. Jeg har selv gamma LT (nåværende Gamma). Brukte den nylig på tur i parogtyve grader og sol uten problem. Lightweight-versjonen er ørlite lettere og sikkert enda et hakk mer luftig.
  17. Kryssa Hardangervidda i vinter med en kompis. Han brukte fjellpulken sitt taudrag med standard klipskarabiner. Kan vel telle på to hender antallet ganger pulken "klipsa seg av". Personlig er ikke det noe jeg vil ta sjansen på. Skrukarabiner er en enkel forsikring mot at slikt skal skje. Passe kjipt å stå i en bratt bakke og plutselig bevitne at pulken kjører avgårde.
  18. Kjøp Arcteryx gamma/ gamma lightweight pant. Lett, slitesterk, puster godt, nærmest vindtett, tørker på et blunk og relativt myggsikker. Takk meg siden
  19. Som et tips får du også nalgene i halvliters-flaske. Veldig robust og tåler kokende vann. Da også ypperlig som varmeflaske på innerlomma.
  20. Her har du oversikt over abonnementer: https://garmin.com/nb-NO/p/837461/pn/010-06003-SU Er du i nød og trykker på SOS-knappen betaler du ikke en krone her hjemme i Norge.
  21. Høres for meg ut som patellar tendinopati ("jumpers knee"). Ikke uvanlig at MR da er uten funn. En dyktig fysio skal kunne diagnostisere dette og gi deg gode øvelser for opptrening. Noen generelle råd vil være å unngå øvelser/bevegelser som trigger smerte, eksentrisk trening og generell styrking av lårmusklene (spesielt quadriceps). Anbefaler deg også å gå til innkjøp av vandrestaver. Noen synes dette ser teit ut, men sannheten er at det er et ypperlig verktøy for å avlaste knærne
  22. Har du tatt MR av kneet og det ikke er påvist noe unormalt, kan du nok utelukke bakers cyste. Det skulle isåfall ha blitt fanget opp på bildene. Bakers cyste vil oftest sette seg som smerter i knehasen, men kan også stråle nedover i leggen. Hvor i kneet sitter smertene og hvordan vil du beskrive de (murrende, stikkende etc.)?
  23. Opplevde faktisk noe lignende selv for noen år siden. En nødfunksjon tiltenkt til bruk på tur ble, uten min villeste aning, aktivert mens jeg var hjemme. Dette skjedde ifm. at telefonen plutselig ble strømtom. Min far, som var lagt inn som nødkontakt, ble varslet, men siden telefonen min stod på lading var jeg jo ikke å få tak i. En snau halvtime etterpå stod det tre karer fra politiet på døren for velferdssjekk. Lettere sjokkert kunne jeg konstatere at alt gikk fint, og fikk sporenstreks varslet en viss person som var rimelig stressa for at noe alvorlig hadde skjedd. Dette skjedde også med en samsung-telefon. Etter denne hendelsen skrudde jeg selvfølgelig av denne funksjonen og gikk heller til innkjøp av en garmin inreach mini. Har selv opplevd flere ganger at telefonen taster vilt mens den ligger i lomma. På en del modeller skal man kunne aktivere en "lomme-funksjon" som hindrer utilsiktede trykk. Det letteste er nok likevel å ha telefonen i flymodus. Da får du ikke ringt og som en bonus sparer du masse batteri
  24. Er det pose primært til vinterbruk du er ute etter? Jeg ville isåfall gått for varmest mulig, gitt at du er villig til å bære vekta. Å bli for varm på vinteren er så og si aldri et problem. Dun ventilerer godt, og skulle du bli litt varm er det bare å åpne opp glidelåsen og problemet er løst.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.