Gå til innhold
  • Bli medlem

Lars Erik Moen

Aktiv medlem
  • Innlegg

    116
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    2

Alt skrevet av Lars Erik Moen

  1. Sierra Sesigns Flex Capacitor, veier 1200 gram. Tåler inntil 17 kg. Det holder til en langtur. Kan også nevne Gregory Paragon 58 og 68, om de ikke allerede er nevnt. Veier litt mer, rundt 1,6kg. Utrolig gode sekker.
  2. Det tok vel et par-tre timer fra jeg kom inn døra på sykehuset til jeg gikk ut av døra igjen. Selve operasjonen tok sikkert ikke mer enn en halvtime. Fikk full narkose.
  3. Hei. Det var kikkhullsoperasjon der de la inn nett. Har forstått at dette er det vanlige. Ingen kroniske smerter i etterkant og jeg merker ikke no til dette bortsett fra noen ganger ved intensiv sykling, men ikke vondt da heller, bare registrerer at det er "noe" der. Tradisjonell operasjon(ikke kikkhull) ville jeg unngått hvis jeg fikk velge, det krever lengre rekovalensetid.
  4. Jeg fikk lyskebrokk for 5 år siden. 2 dager før jeg skulle starte ut fra Nordkapp med ski og pulk for å gå til Lindesnes. Den turen ble utsatt, men bare tre måneder. Jeg bestemte meg med en gang for at dette måtte fikses. Først bar det til fastlegen som sendte meg videre til spesialist og som anbefalte operasjon. Dette var en prosess som normalt skulle ta et halvt år i det offentlige. Jeg fikk noen tips og starta med å ringe rundt og be de forskjellige instansene om å sette meg opp på ringeliste i tilfelle noen ikke dukket opp til timen sin (utrolig mange mennesker som aldri kommer til avtalt time). Ved å bruke fritt sykehusvalg fant jeg også et sykehus med kort ventetid. Jeg fikk operasjon etter en måneds tid. Kikkhullsoperasjon som tok en time. Fikk med en eske med dop mot smerter men trengtre aldri å bruke det. Var på jobb neste dag og friluftslivet tok egentlig aldri pause (bortsett fra at jeg nok venta et par måneder med å bære/trekke tungt). Har aldri hatt noen problemer i etterkant. De eneste gangene jeg har merket at det er noe der er når jeg sykler (bøyer meg framover), men aldri smerter. Så mitt råd: Kom deg til legen og få fiksa dette så fort du kan. Ingen grunn til å vente. Jeg har møtt folk som har gått med brokk halve livet og som har hatt masse plager med dette.
  5. Gå på siden senorge.no og filtrer på snødybde. Så kan du kombinere med f,eks ut.no eller norgeskart.no, da vil du finne endel interessante turområder, snøfritt i nevnte avstand fra Trondheim.
  6. Disse solbrillene løste alle mine behov. Oakley Radar Ev Advancer. Jeg valgte mørke glass og er veldig fornøyd med det. Slitesterke, har ikke hatt problerer siden de var nye for 3-4 år siden. Glasset kan tiltes så hvis du driver hardt fysisk så renner ikke svetten ned i glassene. Anbefales.
  7. Hei. Jeg hadde med smurning til "Jörn-Kängorna". Problemet var at jeg ikke fikk tørka skoa under turen, det var vått i 10 dager (myr, regn osv). Skoene holder forsåvidt vannet unna men læret svulmer opp og mister litt fasongen etterhvert. Jeg fikk problemer med gnagsår som jeg ikke klarte å løse. Skoene funker bra på kortere turer og er slitesterke. Sålen derimot er ganske hard og egner seg dårligere på glatt og vått fjell. Ville ikke gått igjennom Rago med disse på en våt dag. Forøvrig har jeg hatt gode erfaringer med lærstøvler type M77. Brukte de 4 år i Nord-Norge på 90 tallet men bytta de etterhvert ut med membran-sko som jeg synes hadde bedre comfort. Når det gjelder membran-sko. Dette starta jeg med på slutten av 90 tallet. Den gangen holdt de i flere år (det gjorde membran-jakkene og buksene også). Etterhvert så jeg at holdbarheten gikk ned. Jeg har brukt Alfa sko i 25 år nå. For 10 år siden holdt de ca 100 mil, så ble de dårligere. for 4 år siden hadde jeg et par som holdt i 8 dager. Da kom vannet fossende inn. Det hjelper ikke stort å smøre skoa heller. I sommer startet jeg en tre ukers tur med helt nye Crispi sko. Den ene holdt en dag, den andre holdt hele turen. Fikk nye sko når jeg kom hjem. Har faktisk litt bedre trua på Crispi og håper at den ene skoa hadde en produksjonsfeil. Jeg er åpen for endringer og vurderer faktisk å gå tilbake til M77.
  8. Min erfaring når det gjelder fottøy: - Bruker alltid høyskaftete fjellstøvler med Gore-tex membran. Høyskaftet, fordi det ofte er behov for 10 cm ekstra når man skal gå over bekker/elver. Gore-tex fordi det er deilig å være tørr på beina. Jeg har prøvd skinnstøvler (Jørn-Kängor). Disse er gode å gå i men jeg har testet de ut på langtur men de funka ikke over lengre tid i vått terreng. Gore-tex membraen på fjellstøvler er ikke så holdbart som det var tidligere men jeg har valgt å bruke det allikevel fordi det er det eneste som holder meg tørr i lengden. Må av og til bite i det sure eplet og kjøpe nye men synes det er verdt det allikevel. - På langtur har jeg alltid et par jobbesko i sekken, Hoka eller lignende. Hvis jeg skal gå en strekke på asfalt eller grusvei så bytter jeg ut fjellstøvler med joggesko. Bruk av fottøy er nok veldig inviduellt men jeg har prøvd ut dette i mange år og dette er det som funker for meg. En annen historie: Jeg traff en turgåer vei til Nordkapp. Han hadde gått med terrengløpesko hele veien fra Lindesnes til Finnmark og hadde slitt ut 2 par terrengløpesko og var nå på tredje paret. Han mente det funka veldig bra for han. Fyren var terrengløper og hadde han ikke hatt et eneste overtråkk (sterk muskulatur og sterke sener i anklene). Han ble ble våt på beina hver dag, men tok på seg tørre sokker før han la seg i posen og var alltid klar neste morgen.
  9. "...er jeg en raring som egentlig nekter å sove med andre i teltet mitt, eller er det vanligere enn man kan få inntrykk av?" Svaret er: Nei, du sover aleine i ditt eget telt med mindre du har med deg barna, hunden, kjæresten, kona??(sjeldent tilfelle) eller ikke har råd til ditt eget telt...
  10. Ville valgt Gamme eller Amundsen. Har flere par av disse og er veldig fornøyd. Stålkantene har knukket på et par av skiene etter litt røff behandling. Gamme og Amundsen fungerer ganske greit i preparerte løyper. Har erfart at breiere varianter av Åsnes ski gir vesentlig dårligere glid. Det med spenn i skia tenker jeg ikke så mye på siden jeg som regel har sekk og da blir det ikke mye spenn igjen uansett. Bruker som regel feller(mohair) når jeg går utenfor preparerte løyper. Har forøvrig blir veldig glad i fjellski og bruker ikke vanlige langrennski lengre. Kan lage mitt eget spor og kommer meg utenfor de preparerte løypene. En deilig følelse. God tur.
  11. https://www.fjellforum.no/topic/53777-hjulsett-til-pulk Starta denne tråden for 4 år siden, beskriver hvordan man kan lage et veldig lett(1 kg) hjulsett til pulk.
  12. Var akkurat på en helgetur på fjellet med sekk. Litt uvanlig da jeg har gått med pulk på alle vinterturer de siste årene. Uansett, på denne turen, som gikk i kupert fjellterreng, måtte jeg ofte vente på turkameraten som hadde pulk. Det gikk rett og slett mye raskere uten pulken. En forutsetning er at sekken ikke er for tung. Min veide 19 kilo(vi delte ikke noe utstyr og hadde hvert vårt telt, kokeapparat osv). På lengre turer er pulk å foretrekke for min del for jeg klarer ikke 30 kilos sekk lengre. Prøver allikevel å holde vekta på pulken lav for at den ikke skal bli en plog. Etter mange turer (2 x NPL) har jeg kommet fram til at det jeg liker best er pulk og passe stor sekk (65L/75L). Da kan jeg fordele vekten mellom sekk og pulk etter behov/føre. Er det flatt og hardt føre legger jeg mesteparten i pulken og omvendt. Dette blir nok veldig inviduelt. Sønnen min gikk NPL på vinteren og kombinerte endel. Noen etapper var med pulk og sekk, andre etapper gikk han bare med sekk. Hans erfaring etter turen var at han ville gått for enda større sekk 90/100L og klart seg uten pulk hele veien. Så lenge man får med seg alt man trenger i sekken så går det raskere enn med pulk var hans erfaring. God tur.
  13. Mange gode ideer her... Allikevel tenker jeg at den beste løsninga er hvis Rottefella sveiser sammen bøylen og plata som de støper inn i skoen, og ikke bare klemmer dem sammen slik som i dag. Med en "sveise-løsning" så vil aldri bøylen ramle ut, med mindre hele skoen går i oppløsning. Ville hjulpet om alle dere som har hatt dette problemet tar kontakt med Rottefella. Jeg kom ingen vei med dem men det hjelper kanskje om de får flere henveldelser.
  14. Jeg har flere pakklister (sommer/vinter/ultralett) og de endrer seg hele tiden. Jeg sender ofte hjem en pakke i posten på starten av en langtur. Den pakka inneholder de tingene jeg egentlig ikke har bruk for men som jeg allikevel pakka ned før jeg dro. Synes det er greit å justere litt underveis Begynte å kommentere på lista di men strøyk det ut igjen. Tror du har fått med deg det viktigste og vi har alle forskjellige meninger. God tur.
  15. Kan nevne at jeg fikk nye såler av Rottefella. Etter 9 måneder og endel purringer kom skoa ferdig reparert fra en skomaker på Gjøvik. Merknad her. Skoene er str. 43 så jeg fikk derfor et par såler i samme nummer fra Rottefella. I følge skomaker så var sålene et nummer for små og måtte byttes. Så har du Alfa BC i 43 må du ha Rottefella såle i 44.
  16. Hei. Det er gummidemperne som er slitne, sikkert det du kaller fleksen. Du får dem i en hardere variant beregnet for utforkjøring. Forøvrig. Bildene av de skoa så ikke bra ut. Selv går jeg ofte langt på vei/asfalt for å komme til/fra skiføre så jeg trenger skisko som tåler det.
  17. Da jeg stod i yttergangen hos Rottefella og argumenterte med produktsjefen så sa vedkommende at "joda, vi kunne jo ha punksveiset, men hvor dyrt tror du produktet da hadde blitt?. Dessuten er det ikke sikkert at det hadde blitt bedre...". Tror de folka må få sendt utstyret sitt ut på en skikkelig lang test tur, eller ihverffall tatt seg tid til å høre på erfarne fjellfolk. Forøvrig. Har akkurat vært på Haukeliseter med reservedeler til en bekjent som går med Rottefella Xplore binding. Etter en strabasiøs tur gjennom Setesdalsheiene har gummiforingen begynt å gå i oppløsning. Det er over 200 mil igjen av turen. Jeg har stor skepsis til dette produktet. Har sett på sko som har vært brukt noen runder og de begynner å gå i oppløsning ved tuppen der pinnene stikker ut. Kanskje det eneste rette er å ta ned 75mm utstyret fra hylla. Med skomakernål og tråd i rep-setter, kanskje litt epoxy/kontaktlim så tror jeg man kunne nådd langt. Sukk...
  18. Det du lister opp av mat høres fornuftig ut. Jeg har forøvrig alltid med Nestle is-te på poser som jeg blander i vann. Godt å ha noe å drikke som smaker litt. Når det gjelder å gå ned i vekt så er min erfaring at jeg kan spise omtrent så mye jeg vil mye på tur og allikevel gå ned i vekt. Det er aktivitetsnivået som bestemmer mye av vektnedgangen. Jeg har vaka rundt 100kg ganske mange år, noe som er for mye for meg selvfølgelig. Etter langturer, på 2-3-4-5 uker, der jeg stort sett har spist meg god og mett, så har jeg faktisk opplevd å se 7-tallet først på displayet på badevekta. Det store problemet for meg er at jeg i etterkant alltid beveger meg raskt tilbake til matchvekta (100kg). Har aldri klart å beholde vekta etter sånne turer. Tror den største utfordringen ligger i det mentale når du kommer tilbake fra turen din og ikke så mye på hva du spiser underveis.
  19. Hei. Jeg fiska mye med flue og dupp på 90-tallet. Etter mye prøving og feiling kom jeg fram til at det beste var få kasta så langt som mulig ut. Bruke våtfluer/nymfer og hadde duppen bakerst. 2-3 fluer i oppheng foran duppen var det vanlige. Jeg brukte også lange stenger, type meite/match stenger for å kunne ha flere fluer i oppheng. Prøvde ut mange forskjellige fluedupper og kom fram til en type som funka best. Dabbo-duppen, som fortsatt er i salg. Denne kan skrus opp og fylles med vann slik at den får tyngde. Fordelen med Dabbo duppen var at den nesten aldri begynte å rotere hvis den var full av vann og da kunne man kaste langt ut til der fisken stod. Brukte noe vi kalte" Sør-Afrika" kastet men finner ikke noe dokumentasjon på det nå. Man pendler duppen fram og tilbake som en pendel og når duppen er helt langt bak "kliner" man til. Fikk mye fin røye på fjellet med dette opplegget. Skitt fiske.
  20. Jeg har gått den turen snart to ganger og har alltid med meg papirkart. Slik jeg har delt opp etappene så trenger jeg sjelden mer enn 7-8 papirkart for å dekke hele det området jeg skal gjennom og da er ikke vekten allverden. Omslagene legger igjen hjemme. Jeg har for det meste 1:50000 kart og noen 1:100000kart. Vanligvis navigerer jeg med kart på mobil, i noen få tilfeller har jeg dratt fram håndholdt GPS. Papirkartene bruker jeg til å finstudere ruta i forkant av en dagsetappe og underveis når jeg tar en rast. Jeg tenker at kartene og kompasset er sikkerhetsutstyr. Telefonen kan svikte eller falle ned i elva og den håndholdet GPS'en har for dårlige kart. Det er mye jeg heller ville lagt igjen hjemme enn papirkartene.
  21. Jeg planla å gå en nymerket løype fra Storå (fergested over fjorden øst for Kjøpsvik) og østover til Røysvatn i 2020. Snakka med en kar i Kjøpsvik som har merka løypa. Nå ble det ikke noe av turen pga store snømengder tidlig i juli det året. Det skal være merket sti forbi Storåvatnet og opp til platået. Denne finner jeg ikke på norgeskart eller ut.no men jeg finner stien her: https://www.alltrails.com/explore/norway/nordland Det er bratt i starten men når man kommer opp på fjellet forbi Spisstinden er det ganske grei rute. Har gått til Røysvatn før, men da fra Sulitjelma. Ganske steinete siste etappen fra Hellemobotn mot Røysvatn. God tur. PS: du finner også den ruta du har tenkt å gå på denne siden:
  22. Hei. Synes 55 kg høres mye ut men det må bli opp til den enkelte hva man vil ha med. Beste er nok å prøve seg fram og heller justere til neste tur. Her har jeg oppsummert vetkbudsjettet for en vintertur på 7 dager. Fuel og mat er da 9,5 kg og da går jeg ikke sulten. Bruker i snitt 3 dl fuel pr dag om vinteren, mesteparten går med til snøsmelting. Pakkelista mi (vedlagt) er noe som endrer seg hele tiden og fra år til år. Kan vel si at jeg blir mer og mer gjerrig på hva jeg tar med meg. I vinter har jeg bytta ut pulksekk med vanlig storsekk. På den måten har jeg hatt mulighet til å flytte utstyr mellom sekk og pulk. Av og til kan det være en fordel at pulken er så lett som mulig eller man kan ha behov får å feste pulken på sekken hvis man må gå på beina. utstyrsliste_vinter.pdf
  23. Jeg kjøpte noen poser på sportsoutlet som jeg tok med på tur forrige uke. Jeg overlevde turen men i forhold til Real turmat så var det en skuffelse. Jegergryte ble til en tynn smakløs suppe. Kommer nok ikke til å kjøpe mer av dette.
  24. Har brukt garmin inreach aktivt på to NPL turer siden 2018. Alene og uten kommersielle interesser. Sommer, høst, vinter, vår, hele landet. https://eur-share.explore.garmin.com/LarsErikMoen
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.