-
Innlegg
454 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
-
Dager vunnet
14
Innholdstype
Profiler
Forum
Artikler
Intervju
Støttemedlem?
Community Map
Alt skrevet av foroll
-
Til alle dere knivnerder. Hvilke ulike ting synes dere det er greit å bruke samme kniv til og hvordan vasker dere den eventuelt imellom bruken? Jeg har f.eks. en egen fiskekniv som ligger blant fiskesakene, så den er kun med når jeg skal fiske. Den brukes kun til å gjøre opp fisk med, og jeg vasker den som regel kun med skylling i vann og evt. gnikking med litt lyng. Så har jeg en egen kniv til bål, kutte spekepølse og annet, som kun vaskes hvis jeg har kuttet rå mat med høyt potensiale for å bli mugg. Noen som bruker samme kniv til alt?
-
Helårsbukser blir nødvendigvis et kompromiss ja. Jeg vet ikke om de er "for varme" for varme sommerdager, men de er i hvertfall unødvendig varme. Jeg bruker et par lettere bukser når gradestokken er over 20 C. Gere er heller ikke 100% vindtett. Det merker man om det blåser i høyfjellet i -15 C. Så til tøffeste vinterbruken ville jeg anbefalt noe annet, men til lettere vinterbruk er Gere super. Jeg bruker mine masse på skitur.
- 9 svar
-
- 1
-
- bukse
- helårsbruk
- (og 4 andre)
-
Klättermusen Gere er min favorittbukse til helårsbruk. Slitesterk, nesten vindtett. Ikke vanntett men tørker fort. Gode lommer og god passform. Gamasjekrok.
- 9 svar
-
- 1
-
- bukse
- helårsbruk
- (og 4 andre)
-
Plastbelegget er skrudd rett inn ja. Ikke noe quick release skinne som mange nomesleder har f.eks. Etter en prat med Gösta i høst viser det seg at denne grønne modellen har litt sndre dimensjoner enn dagens rød, og han har derfor ikke meier inne og kan høste. Reparasjon er nok avhengig av at han får inn sleden, noe som er vanskelig å få til. Leter derfor etter sledebygger i Nordland/Troms, evt. Trøndelag. Virker som Göran Larsson i Kiruna (Oinakka) er beste alternativ.
- 10 svar
-
- 1
-
Storhandel! En hel eske .308 og en ny kolbekappe til salongrifla! Noen med erfaring med å pusse ned slikt?
-
Nettopp tilbake fra en liten uke i Dividalen. Mye snø av den bløte tunge typen fra bjørkeskogen og opp, så holdt meg mest i furuskogen. Ikke vanskelig å kose seg i litt ruskete vær i gammelfuruskogen. Foruten noen jegere jeg møtte første to dagene var det også behagelig folketomt. Om noen skal forbi ligger GSI kaffefilteret mitt på vedstabelen utenfor Ole Nergård-bua 😅
- 213 svar
-
- 13
-
Kan legge til at de eneste skoene jeg har med gore-tex er noen fjellskisko. Behandler disse likt som lærstøvler uten gore-tex. Av og til Sifra/grease, som oftest voks. Lær trengs mykgjøring av og til, enten det er gore-tex bak læret eller ikke.
-
Jeg synes det er hensiktsmessig å dele inn smøreprodukter i de som ligger utenpå og gir fuktbeskyttelse, og de som trenger godt inn i læret for å mykgjøre. Førstnevnte kan man bruke så hyppig man vil, støvlene blir tettere jo mer man bruker. Lærer mykgjøres ikke nevneverdig. Min favoritt er Lundhags Wax. Men silikonholdige impregnerinssprayer og mye annet hører inn under her. Den andre typen skokremer bør man ikke bruke veldig ofte, da læret kan bli for mykt og kan miste litt evnen til å støtte. Jeg bruker helst tjærebaserte Sifra eller Lundhags Grease, men minkolje (Saphir, Härkila eller Red Wing selger bl.a.) funker også. Når jeg bruker disse bruker jeg ikke voks oppå, men jeg bruker nok voks 5 ganger for hver gang jeg bruker noe mykgjørende.
-
Jeg har byttet innerhanske ihvertfall én gang men de holder godt ja! Bruker mine bl.a. mye til kickbike med huskyer og da synes jeg de er gode å ha ved +5 C!
-
Jeg bruker Hestra Ergo Grip Wool og Hestra Fält masse - de beste hanskene jeg har hatt. Fryser imidlertid lett, så er ikke mange minusgradene før jeg bruker tovede votter med skallvott.
-
Jeg formulerte meg nok utydelig! Små og store fortelt fokker ned akkurat like lett. Derfor bruker jeg knapt fortelt vinterstid, og derfor er det liten vits i å betale mer for et tyngre telt som krever en ekstra stang for å slå opp. Jeg har som regel 2-3 store bager i sleden/pulken. Den ene har hundefôr og greier som får ligge igjen ute, resten tar jeg med inn.
- 6 svar
-
- 1
-
Jeg har det perfekte vinterteltet i Keron 3! Synes generelt at kuppeltelt er flott, og bruker Allak og Unna en del, men ingenting er så raskt og lett å slå opp som et tunneltelt. Når det blåser får man nesten hjelp av vinden til å slå det opp, ved å feste to pluggene i ene enden, og så strekker vinden det ut i det andre. Og nettopp i vinterfjellet i vind er det viktigst å kunne få opp teltet raskt. Det er også symmetrisk så man trenger ikke gruble på hvilken vei det skal, og alle stengene er like lange. Oppbevarer man det delvis oppslått i pulkpose sparer man et minutt. Sideveggene er relativt rette og endeveggene er 100% rette. Med sine 105 cm innvendig høyde er det langt nok til at jeg kan stå oppreist (med ryggen i 90 grader) og ta på meg ei bukse. Ventilasjonen er topp, med store ventiler høyt montert. Vekta er levelig for et 3-pers ekstremtelt. Det kan fås med stort fortelt men jeg har aldri helt sett vitsen. Forteltet har så lett for å snø ned i fokk, og man får aldri opp samme temperatur om man fyrer i forteltet. Jeg gjør alt unntatt steking av kjøtt og fisk i innerteltet, og oppbevarer knapt en ting i ytterteltet.
- 6 svar
-
- 3
-
Har 2 alaskan huskier - har også brukt teltet med 1 ekstra husky, og det gikk bare fint med 3 inne ilagmed meg. I 3-versjonen har man grei plass til to liggeunderlag med litt avstand mellom de, så får hundene det ene og jeg tar det andre. Hundene mine sover ute når det er okei vær men pleier å få inn ved f.eks. regn. Vil gjerne slippe bløt hund inntil soveposen. Jeg syntes ikke vektforskjellen på 2- og 3-versjonen er nok til å gå for 2, men hadde helt sikkert klart meg med.
- 22 svar
-
- 1
-
Da ble det bestilt en Tredal hundehenger. Satser på at jeg og pelsdyrene blir godt fornøyde.
- 22 svar
-
- 2
-
Jeg har Fjällräven Abisko Shape 3 til dette. Selv om jeg vanligvis foretrekker Hilleberg falt valget på Fjällräven over Nallo pga. litt lavere vekt og øvre ventiler i begge ender mtp. bruk på snøen. Fjällräven duller ofte opp billig på Finn, ellers har Jakt og Friluft hatt noen meget gode kampanjer. Synes teltet er gjennomført bra. Samme plugger og stenger og bardunstrammere som Hilleberg bruker. Ikke et telt for langbeinte spetakkel, men jeg synes det fungerer utmerket for mine 176 cm. Står stramt og fint. God ventilasjon. Jeg hadde tidligere Lite 3, som er samme teltet uten stort fortelt, men byttet ut da jeg fikk flere hunder. I høyfjellet i sommerhalvåret foretrekker jeg tunneltelt med litt innvendig plass og litt fortalt. Da kan man slå det opp i en fei om det regner og pakke ut fra sekken fra inne i teltet. Har også brukt det mye vinterstid i litt lunere terreng.
- 22 svar
-
- 1
-
Hvis det er noen trøst har jeg vært på tur med "like greit å bare la langfellene i nylon stå på hele tiden" folk 😅🙃 Det ble en kald tur.
- 18 svar
-
- 2
-
De leveres ikke med feller (med mindre man kjøper en pakkedeal), men de har fester for kortfeller. Uansett om du har smøring eller smørefrie, så kan du bruke feller oppå der igjen. Smøring er litt læringskurve, men har potensiale for å gi bedre tilpasset feste og gjort riktig gir det mye bedre glid. Smørefrie trenger du ikke gjøre noe med annet enn å glide av og til (spray funker okei nok). Funker ganske okei på tørt føre, dårligere på fuktig føre eller is. Det er også tørt føre som er enklest å smøre til, forsåvidt. Jeg har begge deler. Bruker smørefrie (med feller i sekken) på overnattingsturer med forventet vekslende vær. Dagsturer velger jeg så og si alltid smøring. Kortfellene brukes så og si aldri. Kanskje på lang stigning med isete føre. Har for ordens skyld Finnmark og Breidablikk med smøring, og Breidablikk som smørefrie.
- 18 svar
-
- 3
-
Selg pulken først som sist. Jeg har hatt begge og er ikke i det minste tvil om at Transporter er bedre. Paris er mye brattere i "baugen" og graver seg markant mer ned i snøen. Transporter er også stivere og kantene bøyer seg ikke ut ved tung last i skrått terreng. Paris sin største fordel, slik jeg ser det, er prisen. I tillegg er den litt lettere. Men synes ikke det veier opp for ulempene.
-
Ett aspekt jeg vurderer rundt WT metall/Metbox vs. Tredal er hengerens utforming. WT Metall er boggihenger med hjulene på siden og helt bak. Antar den står helt stødig om man går fra hengeren med hundene i, uten at den er tilkoblet bil. Men den er kanskje vanskeligere å snu "for hånd" om man har forvillet seg inn på en smal skogsbilvei med dårlige snumuligheter? Tredal sin er énakslet. Trolig bør en ikke putte inn to hunder på 40 kg bak når den ikke er tilkoblet bil. Dette kan jo ordnes med støtteben. Og den er sikkert lettere å håndtere for hånd. Hva som er mest komfortabelt for hundene er jeg usikker på. Boggi på så lette hengere trenger ikke nødvendigvis gi behageligere kjøring, når man tenker på vekrforholdet mellom hjulene og lasten. Og Tredal sin har demping på hjulene. Tredal kunne installere lys om ønskelig, men hundene har det kanskje bedre når det er mørkt/kun naturlig lys? Lettere å finne roen og sove på turen.
-
Høres ut som ganske likt sen andre løsningen jeg har vurdert. Har du bilder av burene dine?
-
Med forbehold om at de kan ha endret på modellen så har mine en såle som heter Vibram Ice. De blå feltene gir godt feste på snø (selv om modellnavnet hinter om noe annet). Såklart lett å anbefale sko man selv har, og har ikke all verdens sammenligningsgrunnlag. Men jeg var i samme båt som deg - hadde Lundhags fjellsko og ville ha noe varmere, og er fornøyd med mitt valg.
- 20 svar
-
- 1
-
Mindre glatt på snø ja. Bare brodder sitter på is er min erfaring.
- 20 svar
-
- 1
-
Jeg har også Lundhags Forest (veldig like Vandra) og Jaure high. Opplever sålen som omtrent like stiv. Skaftet er relativt mykt. Jeg synes Forest er litt kaldere enn "vanlige" fôrede fjellstøvler, og Skare er litt varmere. Så jeg bruker Skare på alle høstturer når gradestokken er under 0 C. De var supre på elgpost sist helg. Størrelsesmessig er de noe mindre. Jeg har 45 i alle. I Vandra/Jaure får jeg da plass til liner + raggsokk. I Skare blir det kun raggsokk eller liner + mellomtykk. Som fjellstøvler i oktober/november ville jeg tatt samme størrelse. Som dedikerte vinterstøvler til truger, isfiske, hundekjøring, etc., så ville jeg gått opp ett nummer De uttagbare innerskoene funker fint som tøfler i telt/hytte, MEN man må ta de av for å få tredd de i støvlene. Skulle vært større åpning så man kan tråkke rett i ytterstøvlene med de på.
- 20 svar
-
- 1
-
Jeg har brukt Lundhags Skare siste 5-6 årene. Som vanlige Lundhags støvler men noe varmere med uttagbar innersko, og en annen såle som gir bedre feste på vinteren. Sitter okei på hard kompakt snø, som kan være glatt. Sitter såklart ikke på is, det er det kun brodder som gjør.
- 20 svar
-
- 1