Gå til innhold
  • Bli medlem

construct

Aktiv medlem
  • Innlegg

    181
  • Ble med

Alt skrevet av construct

  1. Ble det Denali på deg? Hva er i så fall dine tanker om sekken? Har du bært tungt og langt i den?
  2. Kona skal ha ny storsekk og jeg er veldig interessert i å høre hva du endte opp med, og hvor kort er du i ryggen (hoftekam til C7)? Kona er 179 cm høy med rygg på 48 cm.
  3. Den lange korkholen på Swix Mountain Extreme tror jeg du kan få på alu-staver om du kontakter Swix. Ser på bilder at Ousland og Skog går med slike.
  4. Sportscenteret i Longyearbyen fører Gator og sender gjerne per post. Jeg kjøpte min der og fikk den tilsendt. [email protected] Her er svaret jeg fikk per e-post når jeg kontaktet de per e-post i fjor på denne tiden:
  5. Mange velger de lette karbonfiberstavene på langturer for å minimere belastningen på armene når det skal tas 50 millioner stavtak. Da er det vanlig å ha med en reservestav i pulken - gjerne en teleskopstav. Når det er sagt så har jeg inntrykk av at de fleste som lever av å dra på ekspedisjoner bruker aluminiumsstaver for å redusere risikoen for brekkasje. Om du har råd til det, og kan ha med en reservestav, tror jeg du kan ha stor glede av karbonfiberstaver. Edit: En bekjent av meg har gjort feltreparasjon av en brukket karbonfiberstav ved hjelp av en 50 cm snøplugg for telt og to slangeklemmer.
  6. Kanskje denne kan være til hjelp? http://greenlandexpedition2010.com/v/technical/sled/pulkpreparation Om du ikke har sele kan du ta 1,5 meter tau og knyte endene sammen så det blir en løkke. Deretter kan du tre løkka rundt hoftebeltet på sekken og så hekter du taudraget fast i tauløkka med en karabin.
  7. Den var helt fin, men jeg har alltid skumunderlaget øverst. Synes det er lunere. Nå skal det nevnes at siden sist jeg postet i denne tråden har vi valgt å gå vekk fra Exped Downmat til fordel for Thermarest sine. Vi har fått mange tilbakemeldinger fra folk som har hatt problemer med Downmaten under store temperatursvigninger. Vi går med ferdig oppblåste liggeunderlag i en pose på pulken så om vi fyller den i -30 og så øker det til 0 i løpet av dagen, samtidig som vi går opp 100 høydemeter er det visst en risiko for at sveisen i kantene slipper. Dette er jo et ekstremt eksempel men det tjener til å illustrere poenget. I påsken var vi på en øvingstur hvor vi testet to forskjellige Thermarest-matter med luft, og kom fram til at komforten er tilstrekkelig. Thermarestene har også den fordelen at de isolerer bedre uten luft enn det Downmaten gjør. Så Downmat er ut, Thermarest Prolite Womens er in (I alle fall for denne turen)
  8. Hei igjen Ann-Kristin, Kort oppsummering: Forsikringsagenten PJ Hayman brukes av nesten alle norske ekspedisjoner denne sesongen. Trenger kun medisinsk egenerklæring. Koster rundt 3000 for to personer for en måned. Det er frivillig å bære våpen på Grønland utenfor nasjonalparken. Om dere skal gå fra Tasiilaq til Kanglerlussuaq er dere godt sør om parken. Fra Grønlandske myndigheter er det ikke noe krav til dokumentasjon fra Norske myndigheter for å få våpentillatelsen på Grønland. Norske myndigheter, derimot, må gi deg tillatelse til å eksportere og gjenimportere våpnet. Jeg gjetter at du må ha jegerprøven for å få lov til dette men jeg tør ikke si for sikkert. Ring tollvesnet og spør. Det er snakk om grovkalibret jaktrifle eller pumpehagle med slugs. Håndvåpen får du ikke tillatelse til å importere til Grønland. Noen velger å ikke ha med seg våpen da den statistiske sjangsen for å møte en bjørn du ikke klarer å skremme med knallskudd/signalpistol er veldig liten. Jeg er ikke en av disse
  9. Filmen omtales som en dokumentarfilm. Jeg er skeptisk. Et debattinnlegg på aftenposten.no fikk meg til å stusse: Gleder meg uansett til å se filmen.
  10. Vi bruker begge typer. Thermarest RidgeRest DeLuxe (20mm) oppå en Exped DownMat 7. For oss er det en avveining mellom søvnkvalitet og risiko. For å øke sikkerheten har vi med lappesaker og et ekstra skumplastunderlag om vi ikke skulle lykkes i å lappe. Det liggeunderlaget vi hadde problemer med i filmen ble ødelagt da Petter skulle feste "pumpa" til ventilen i en gammel DownMat 9 DLX med alt for hard hånd. I sin frustrasjon over å ha pumpet på underlaget i 10 minutter uten å merke at ventilen var lukket vred han for hardt på ventilen og dermed skadet han den. Jeg har for et år siden, og Petter skal nå gå over til den nye typen med innebygd pumpe. Vi er ikke de første til å bruke oppblåsbare liggeunderlag på lange kalde turer. Som et eksempel kan jeg nevne at Rune Gjeldnes solo-krysset 4800 km Antarktis med et Thermarest luftunderlag i tillegg til et av skumplast.
  11. Heisann, Noen ekspedisjon har det til gode å bli ennå, men vi har filmet en del av forberedelsene til en tur over innlandsisen på Grønland vi skal gå i mai. Det er mest vinteraktiviteter men også et klipp fra en kosetur i Rondane i høst. Vi satser på å lage en litt lengre film av selve kryssingen. Fram til da blir det bare korte klipp av forberedelser. http://greenlandexpedition2010.com/video
  12. Ousland selger denne for 198 på websiden sin. http://www.ousland.no/shop.html
  13. Vinterrutene er ikke tegnet inn i GPS-kartene for Garmin fra Belanor. De er imidlertid inntegnet på Ugland IT sine turkart som er de papirkartene du får kjøpt hos DNT og i de fleste sportsbutikker.
  14. Det er et godt poeng. Det må jo bety at turkartene fra Ugland IT kan være misvisende? Man må vel uansett stole på sin egen dømmekraft hva rasfare og isforhold angår. Takk for tipset!
  15. Hei Jakob, Veldig flotte bilder. Det så ut som en fin tur. Jeg tar gjerne en kopi av sporloggen din. Jeg sender deg PM med e-postadresse. Takker og bukker.
  16. Jeg ser at den nye kartserien for Garmin har inntegnet DNTs sommerruter. Dette er alle tiders men jeg savner imidlertid vinterrutene. Er det noen som kjenner til om disse finnes tilgjengelig i GPX- eller GDB-format? Mvh, Terje
  17. Var det kanskje du som spurte om det samme i kommentarfeltet på posten? Jeg klipte filten til på øyemål. Deretter gikk jeg til en skomaker og ba ham sy de fast med en søm langs den sømmen som allerede gikk på tvers foran i gamasjen. Han gjorde det på 30 sekunder med en kraftig symaskin. Dette får du til manuelt også. Jeg var bare lat. Om du ser på dette bildet så ser du sømmen som går på tvers rett bak tærne. Her kan du se den originale sømmen som gummien er festet i stoffet med. “Min” søm følger denne. Håper det er til hjelp.
  18. Dette blir ikke noen fullgod løsning for deg, men om du vil ha litt ekstra isolasjon i Yetiene før du finner deg vinterstøvler kan du kjøpe filt for en femtilapp og isolere gamasjene dine litt. Se her: http://greenlandexpedition2010.com/archives/477
  19. Høres ut som om dere kommer til å få en fantastisk sommer. Jeg tror det kan være lurt å skaffe seg et bevisst forhold til mengden energi man skal forbruke versus det man kan få i seg. Som et eksempel kan jeg nevne at på Grønlandskrysninger er det ganske vanlig å planlegge med 5-6000 kcal om dagen. Det du forbrenner må du spise for ikke å gå ned i vekt. Og 3 måneder i fjellet gir dere liten mulighet til å fete dere opp innimellom slagene. Se på innholdsfortegnelsen for den maten dere planlegger å spise. Finn energi per 100g og multipliser det opp med antall hundre gram per dag. Da ser du lett hvor mye frokost, lunsj, middag og snacks kommer på. Jeg er usikker på hva som er normalt på en slik tur, men om vi sier at du skal svi av 4000 kcal om dagen så er dette ca. 6 poser Real turmat. Det setter ting i perspektiv. Du kan sikkert få i deg 800 kcal til frokost ved å blande havregryn, Crüsli solfrokost, varmt vann og et par spisesjeer smør. 1000 kcal i sjokolade om dagen klarer du også. Da mangler du fortsatt 2200 kcal. Med ca. 650 kcal i en Real-pose mangler du nå 1550 kcal. Legg på en Real til, mye smør til alle måltider og litt pølsesnabb begynner det å ligne noe. Fett er gull i slike sammenhenger, og som nevnt tidligere er det en del å hente på å legge på seg på forhånd. Da har du litt å tære på om du skulle finne det vanskelig å fylle på riktig mengde energi. Tenk litt på hvilken mat som inneholder flest kcal per 100g. Soyaolje har rundt 900 kcal/100g. Det blir ikke mye bedre enn det Det er nok mange her på forumet som kan mer om dette enn meg, men poenget mitt er at jeg tror det er en fordel å telle "kalorier" og gjøre det hele til et regnestykke. God tur!
  20. Du sa det selv. Lagvis bekledning under tett skallbekledning. Ull er en sikker vinner. Selv benytter jeg Brynje til marsj og ull ellers. Sper på med ekstra ullundertøy og/eller fleece om det blir ekstra kaldt. I pausene og når det er spesielt kalde forhold benytter jeg en stor og tykk dunjakke, Mountain Eqipment Annapurna. Dunjakke er en helt ny verden når du først har gjort erfaringen med å fryse ute på vinteren. Om du skal overnatte i skogen kan du spare vekt og få en nær-monsen-opplevelse ved å legge deg under åpen himmel eller under en presenning om natta. Når du fyrer bål blir det godt og varmt. Husk at sovepose og dunjakke ikke liker bål. For å bøte på dette bruker jeg en Ajungilak "Grevling" -pose på utsiden av soveposen og forsvarets vintercamo-jakke på usiden av dunjakka. Sitter du ute kan det være greit med et par leirsko. Forsvarets fotposer med tovede ullkartanker i er en mye brukt variant her på forumet. Blir det kjølig legger du deg bare i soveposen ved siden av bålet. Skal du ligge i telt har du ikke så strenge krav til bekledning utover kvelden. Du ligger da i soveposen stort sett hele tiden. For å få varme i teltet fyrer du primus. Merk at dette er ansett som livsfarlig om du ikke vet nøyaktig hva du gjør. Bli godt kjent med primusen din før du tar den med inn. Fyr den opp på utsiden av teltet inntil du er 100% sikker på at den tenner på en forutsigbar og trygg måte. Øv på dette. Deretter er det mange som tenner den i kuldegropa. Still den på en kryssfinerplate så den står støtt inne i teltet. Som du kan se av tråden kan det greit oppnås t-skjorte-temperaturer i teltet når du fyrer. Men vær forsiktig! Ellers er det viktig at du har godt liggeunderlag. Ta det skumplastunderlaget du allerede har og kjøp et i tillegg. Mange her bruker Ajungilak Bamse Extreme eller lignende. Med to slike stopper det verste varmetapet fra kroppen din mot bakken. Du bør også ha en sovepose som takler de temperaturene du skal sove i. Jeg begynte med en Ajungilak Tyin 5-season. Den holder meg varm ned til -20 når jeg ligger i bare ullbokseren. Personlig liker jeg å ha en tynn innerpose av silke for å skåne soveposen fra kroppen min. Det er ikke så mye mer som skal til
  21. http://www.tinnbillag.no/ Møsvatn holdeplass - Rjukan Rutebilstasjon Fredag 09:10 - 09:35 Søndag 10:45 - 11:10 Rjukan Rbst - Oslo Bussterminal Fredag 11:25 - 15:05 Søndag 11:25 - 15:05
  22. Når det er så kaldt at jeg må bruke dunjakka er det jo liten fare for at den skal bli våt av nedbør. I motsatt fall har jeg den komprimert i en vanntett pakkpose. Under marsj ligger den oppå pulken for tørking. Ellers sverger jeg til Exped Downmat 7 oppå en Ajungilak Bamse. Til "varme" vinterturer og soving ved bål har jeg en Ajungilak Tyin 5-season (syntet). Til teltturer hvor jeg venter temperaturer under -20 har jeg en ekstra varm dunpose. Soveposen ligger også oppå pulken for lufting under marsj, dog inne i et trekk som kan sees her: http://greenlandexpedition2010.com/v/technical/equipment/arcticbedding Sover bare med bokseren på i posen, men bruker en silkepose innerst for å spare soveposen. Om jeg skulle bomme på temperaturen, og ha for tynn pose, legger jeg dunjakka og skalljakka oppå soveposen. Jeg har som oftest med en vindsekk til lunsjbruk som jeg også kan legge oppå soveposen. God lufting i teltet opplever jeg som alfa og omega for å holde kondensen unna. Tørking av klær gjøres gjerne på kroppen den siste økta før leirslagning. Da går jeg saktere så jeg ikke svetter men likevel holder meg varm.
  23. Jeg er da den andre karen i turfølget Jeg har tittet litt på kartet og lurte på om en enkel utvei på sørsiden kunne være å gå til Mogen og ta Møsvatnet ut til Skinnarbu. Men hvordan kommer man seg videre fra Skinnarbu til Oslo? Hvilke andre endepunkter kan være aktuelle på den siden?
  24. Jeg og kona har brukt Ringo Expeditions to ganger. Selskapet er et enkeltmannsforetak som drives av Adam Ringo. Vi fikk ham anbefalt av venner som hadde vært der. Vi er veldig fornøyd med det opplegget og den servicen vi mottok. Til forskjell fra større selskaper mistenker jeg at opplegget blir litt mer personlig og uformelt når man er få. Jeg og kona valgte å ikke være en del av en større gruppe på anbefaling fra andre. Det angrer vi ikke på. Vi trengte ikke å ta hensyn til noen andre. Vi hadde egentlig satt av 8 dager langs Lemosho-ruten med en liten omvei. Men mot slutten så vi at vi følte oss såpass bra at vi kunne kutte ned en dag. Det hadde blitt vanskeligere om vi var flere. Vi savnet heller ikke kontakt med andre turister. Vi møtte de jo hist og her, og spesielt i campene var det lett å komme i snakk med folk, om vi følte for det. Sist gang hadde vi et eget tremannstelt og guiden og bærerne sov i et stort basecamp-telt. Siden vi var bare to, og kjente guide og halvparten av bærerne fra før, spiste vi inne i hovedteltet sammen med mannskapet. Det var veldig hyggelig. Det var en flott gjeng. Men et slikt opplegg er jo ikke for alle. Om du har lyst å finne ut mer om Adam og selskapet hans kan du titte på http://www.ringoexpeditions.com/. Er du interessert kan du jo sende ham en mail og spørre deg for litt. Hils gjerne fra meg. Mvh, Terje
  25. Heisann, Du kan bestille fra Sportsnett i den størrelsen du tror passer. Om de ikke passer hjemme i stua kan du returnere de og få et annet par. Da kan det hende du ryker på noen ekstra kroner i frakt, men det er bedre enn å sitte med sko som er feil størrelse. Pass på at du ikke river av merkelapper eller skader forpakningen. Når det er sagt så kan jeg nevne at jeg har både Crispi Besseggen (fjellstøvler) og Crispi Sydpolen i str. 44. Det passer meg perfekt. Sydpolen opplever jeg som marginalt større, men det er bare gull siden jeg har tykkere sokker i skistøvlene enn i fjellstøvlene. Håper du finner ut av det. Mvh, Terje
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.