Dette var en morsom tråd å lese gjennom for en ivrig strikker. Ull er så mangt, men at norsk ull er av så sårlig kvalitet at vi må importere, tror jeg neppe stemmer. Etter hva jeg har forstått eksporteres det meste av norsk ull - av typen norsk hvit sau (den vanligste) - til England. En del brukes også her til lands, og en kjent stor fabrikk som produserer garn av norsk hvit sau er Rauma. Den ulla er ikke dårligere enn at det er selveste råmaterialet som Røros Tweed bruker i sine eksklusive ulltepper. Både Rauma og Røros Tweed har fabrikker i Norge.
Av strikkegarn lages for eksempel finull fra Rauma av den typen ull. Det er god og varm ull uten overhår. Det gir strikkeplagg som er utrolig lette, veldig holdbare og mye mindre 'kløete' enn man skulle tro av bare å ta på garnet. De fleste kan bruke dette rett på kroppen. Det er ikke superwashbehandlet, men vasket og farget på fabrikken. Garnet er i verdensklasse, og kan lett sammeliknes med andre berømte garntyper som Shetlandsull og Islandsull.
Rauma maskinstrikker plagg av denne ulla, som kan kjøpes i noen butikker og over nett. Luene, vottene og sokkene er til og med billigere enn mye av det som selges i sportsbutikker. Etter mitt syn er det viktig å støtte opp om slike bedrifter, så de ikke legges ned eller må kutte i produksjonen. For eksempel produserte Røros Tweed intill nylig ullstoff i metervare. Det har de nå måttet slutte med da de gamle maskinene de brukte til dette formålet takket for seg. De ble for dyre å erstatte. Hadde etterspørselen vært større, hadde historien kanskje fått en annen slutt.
Andre kjente norske garnprodusenter er for eksempel Dale, Gjesdal og Sandnes. De har også enkelte garntyper av 100% norsk ull - gamle og kjente travere blant strikkere. Ellers har den norske garnprodusenten Hillesvåg (eller Hifa) virkelig fått en oppsving de siste årene, og produserer blant annet garn av norsk pelsullsau, som er et flott, ganske mykt og holdbart garn. Jeg har ikke helt skjønt om pelsullgarn har overpels eller ikke, men det ser sånn ut når man strikker med det. Uansett suverent til friluftslivsplagg. Hillesvåg produserer også spelsaugarn (det gjør forresten også Rauma) som man kan strikke skikkelig grove og solide sokker og votter av. Andre typer ull må tilsettes nylon dersom de skal brukes til sokker. Ellers går det hull med en gang. Sist, men ikke minst, står Hillesvåg bak villsaugarnet som brukes i Rav-genseren. Jeg har aldri prøvd å strikke med garnet, men i følge strikkeinstagram er det solide saker
Islandsull skiller seg fra hvit norsk sau ved at den er grovere. Det er en annen sauerase som brukes. Ulla har, som norsk spelsau- og villsau-ull både underull og overhår, og det sies at dette gjør ulla mer vannavstøtende. Garnet er brukes mest til ytterplagg. Shetlandsull minner litt om Islandsull, men er litt mykere synes jeg.
Merino er jo kjempemykt og deilig, men ikke så holdbart alltid. Det går i hvert fall fort hull på mye av undertøyet som produseres i merino. Når det er sagt, virker både Ullvang-genseren og Lanullva sin kolleksjon solid på meg. Vissnok brukte Lanullva norsk ull (hvit sau) før, men folk klagde på kløing ...
Til sist har jeg lyst til å nevne at det påstås at alpakkaull er fire ganger så varmt som saueull. Jeg vet ikke hva dette bygges på, men kan bekrefte at det er ekstremt varmt. Ulempen er at det blir søkkvått når det kommer vann på det.
Det var sikkert til større glede for meg å skrive dette enn det er for dere å lese det. Det viktigste jeg vil si er at det går fint an å få kjøpt plagg av norsk ull. Husfliden er et stalltips. Da støtter man samtidig den lille norske produksjonen som finnes. Ellers er det lett å få kjøpt/bestilt håndstrikkede plagg på Finn eller andre steder. Da kan man selv velge garn. Sånne plagg kan jo gå i generasjoner. Timeprisen på arbeidet må jo ligge på 10 kroner eller noe ... Ganske utrolig hvis man sammenlikner med prisen for å få fikset en bil!