Gå til innhold
  • Bli medlem

fbe

Aktiv medlem
  • Innlegg

    69
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av fbe

  1. 3 hours ago, Terka said:

    Ytterskia (i sving) kjøres med trykk fra hele skoen (tå + hel) så du kan montere generelt som for alpint:

    • Midtpunkt på sko (som sikkert ikke er der, mål da hel til tå/frem til 75 mm hulla (ikke helt til tuppen)).
    • Skal de brukes primært utenfor preppa løype/i  løs snø,  så kan man bakmontere et par cm.

     

    Noen linker for teoretikere ;) :

    http://www.telemarktalk.com/viewtopic.php?t=1870

    http://www.telemarkphat.org/_pages/_learn/_workshop/binding_mounting_1.html / http://www.telemarkphat.org/_pages/_learn/_workshop/binding_mounting_2.html

     

    Takk for tips og veldig informative linker!

  2. Jeg har en seksåring som begynner å beherske bortoverski ganske bra. Han prøver seg en del på å "svosje" ned bakker også, men der kommer langrennskiene og trolig også bindingssystemet til kort. Alpinski er ikke så aktuelt mtp at man ikke kan gå med dem, og Rando blir for kostbart. Selv har jeg telemarkski og tenker at det må være midt i blinken for skileik sånn rent bortsett fra at det ikke finnes utstyr til unger. De eneste støvlene med 75mm jeg finner koster 3000,- og NTN binding har jeg ikke orket å se på en gang.

    Løsningen for ski han kan gå opp og kjøre ned med blir da å sette sammen en "telemarkpakke" selv med komponenter fra Finn.

    * 75mm barnestøvler i skinn, veldig retro.

    * Rottefella "Super Telemark" klemmebinding.

    * Carvingski i passe lengde.

    Så gjelder det å smelle det sammen på fornuftig vis når det kommer. Jeg har ikke montert bindinger før, men med stor tro på egne evner og div guider på nettet satser jeg på å få til en morsom skipakke. Det kan heller ikke skade å spørre på FF om andres erfaringer.

    Hvis du har montert frihælsbinding på carvingski og vet om optimal plassering er forskjøvet ift faste hæler så kom gjerne med tips. Evt om du vet om andre rimelige alternativer for nedoverski med frihæl for unger.

    -F

  3. On 7/14/2018 at 11:29 PM, Freebird said:

    Vil bare takke for en nydelig plugin. Denne gjør det betydelig lettere å få printet skikkelige turkart selv. Planlegger du å oppdatere den slik at den er kompatibel fra QGIS 3.x og oppover også? Jeg brukte LTR-versjonen på mac og det fungerte helt strålende. Litt styrete å få installert pyproj, men når det var gjort var alt helt knirkefritt. 

    Som et tips kan jeg jo også nevne at jeg valgte å bruke toporaster3 som underlag, da får man med DNT sine hytter og høydedata på de fleste (alle?) vann. Der ser det forøvrig ut til grensen på DPI ligger på 320 hos Kartverket, alt over det så spytter den ut en uferdig PDF. :)

    Hei, så bra den gjør susen og ikke minst at du fikk det til på mac! Har du en link til instruksene du brukte for å installere pyproj så del den gjerne her.

    Jeg har ikke prøvd qgis 3 enda, men har notert meg at AreaPrinter koden må igjennom en migrasjonsprossess for å kunne brukes der. Forhåpentligvis er alle funksjonene jeg bruker tilgjengelige i V3 også.

    Jeg håper å få ordnet det ila vinteren, det er litt lettere å sitte inn med slikt da 😃 nå driver vi og flytter også så tiden kommer nok til å bli brukt til andre ting en stund fremover.

    Toporaster3 er et bra underlag!

  4. +1 for Skrim. Jeg bare gjetter på hva turvogn er for noe, men området forbi Ivarsbu er veldig tilgjengelig. Vi campet på halvøya rett bortenfor med små barn denne helgen.

  5. 13 hours ago, Thomas E said:

    Jeg er ikke kjent med området du sikter til, men jeg bruker mye Google Earth til å planlegge turer. Street View hjelper meg å finne parkeringsplasser / steder å sette ut kajakk, Google Earth viser høydeforskjeller, natur og fremkommelighet relativt bra. Komplementeres med kart, så er det ganske utrolig hvor mye informasjon om området man kan få.

    Gode råd der!

  6. Vi er en småbarnsfamilie som ser etter gode plasser å sykle, fiske og ligge i teltet og høre på lydbok på østsiden av hardangervidda. Vi holder til i Kongsberg, og er ikke særlig kjent der borte. Vi har bilhenger og sykkelvogn, så vi får med oss nok av utstyr. Ungene sykler lett et par km så lenge det er relativt flatt.

    Har du tips til områder med flott natur, fiskevann, og slake grusveier tas de imot med takk! Det må være mulig å ta seg dit med personbil med tilhenger. Kan østsiden av Gøystavatnet være et slikt mål? kartet viser vei dit..

    -F

  7. 1 hour ago, Eksilbergenseren said:

    Tøff henger.

    Med en totallengde på hengeren på 358 cm og litt avstand til bilen så stikker jo en femmeters kano mer enn en og en halv meter ut bak hengeren. Det høres ikke helt optimalt ut. 

     Vektmessig er det nok helt greit, for kanoen kan jo ligge med tyngdepunktet bare 20-30 cm bak senter av kassen

    Jepp, og hvis jeg ikke overvurderer den bør det gå an å få med en del utstyr på den. Den kommer i en variant med 1m lengre drag også, mtp lengden kan det vel hende jeg må vurdere den, selv om vektfordelingen kanskje begrenser hvor langt forover en kano kan plasseres. 

    1 hour ago, Larix said:

    Med sykler på draget så må trolig kanoen, i sin helhet, være bak syklene. da blir det nok vel "baktungt".

    Jeg har jo et håp om å kunne få kanoen liggende over syklene, ellers er det helt uaktuelt. Takstativ vil jo bygge opp en del så jeg tenker det kan gå.

    Jeg har ikke allverdens erfaring med å frakte kano, og er usikker på hvor langt ut fra sentrum på takstativet det er forsvarlig å ha tyngdepunktet på kanoen. tenker da på at kanoen ikke skal bøye seg for mye.  

     

  8. Hei, jeg skal dra og se på en Tredal T-10 tilhenger. Planen er å skulle få plass til både kano på railsene og to sykler på tvers over draget. Er det noen her som har prøvd dette og kan bekrefte eller avkrefte at det er plass? Både om det blir problem å svinge hengeren med sykler bak der og det om en 5 meter lang kano vil stikke inn i bilen?

    -Fredrik

  9. Jeg har impregnert mine med snoseal, og pusser dem jevnlig med skopuss. Har passet på å få snoseal godt inn i og rundt  sømmer både fra utside og innsiden. De er enda ikke gummistøvler, men jeg kan vasse lenge uten å bli våt. Hvis jeg står med støvlene i vann og bøyer dem som man ofte gjør når man går pipler det inn litt uansett.

    • Liker 1
  10. Det er jo mulig at UT regner avstand ut ifra en kartprojeksjon istedetfor på "kula" som jorda er. Hvis du gjør samme eksperiment rundt Notodden og det blir riktig regnes det nok fra UTM-32. Hvis det derimot blir riktig måling rundt Bodø er det trolig UTM-33. Det siste er mer sannsynlig mtp at avviket er såpass stort.

  11. Heisann, jeg har en Optimus Polaris og vurderer å kjøpe meg et trangiasett hvis jeg tror jeg skal få montert dem sammen på en god måte. Jeg ser at Optimus lager trangiaadapter for Nova og Nova+, er det noen som vet om denne også vil passe på en Polaris? evt har tips til alternativ montering type DIY?

    Er det høydeforskjell på nova og polaris brennerne?

    -F

     

  12. Her er min anekdote, kanskje den kan gi noe mer innsikt i problemet til brenneren din.

    Jeg kjøpte meg en optifuel nå i våres, og registrerte også at den pulserte i overkant mye på parafin. Testet den med parafin av ulike merker før jeg slo meg til ro med at den er best egnet for gass og bensin. Tilsynelatende samme problem som i videoen. Etter å lese denne tråden begynte jeg å eksperimentere litt mer. Som foreslått her prøvde jeg å delvis strupe tilførselen fra flasken. Det hjelper men struper tilsynelatende også effekten. Jeg kom også så langt at jeg la inn bestilling på en polardawg i håp om at den skal hjelpe.

    Så begynte jeg å se på flammesprederen... av en eller annen grunn (og sikkert mitt verk) satt den ganske skjevt på. Jeg fyrte opp Polarisen og dyttet den siden av flammesprederen som stakk opp ned med en skrutrekker. Pulseringen gav seg, men flammen ble gul. Deretter arbeidet jeg meg forsiktig rundt flammesprederen og bøyde den opp jevnt rundt hele.

    Resultatet er at nå brenner den på full åpning med helblå flamme og uten merkbar pulsering. I mitt tilfelle ser det derfor ikke ut til at problemet var trykkbølger i røret, men at gassen fra dysa traff skjevt på flammesprederen. 

    Foreløpig testet kun på parafin.

    -F

     

    • Liker 6
    • Hehe 1
  13. On 17.9.2017 at 8:45 PM, marihøna said:

    Eg har så lyst til at dette skal fungere for meg! No har eg prøvd på nytt heime. MacbookPro frå 2010, QGis 2.18.9 (ser ut som dette er nyaste versjon til mac), men får framleis same feilmeldinga. Kan det vere ein python-modul eg ikkje har installert?

     

    Skjermbilde 2017-09-17 kl. 20.42.32.png

    Heisann, det er nok trolig det ja. Jeg har aldri brukt Mac, og jeg vet dessverre ikke om qgis kommer med egen python installasjon eller bruker systemet sin. I tilfelle det siste kan det hende "python -m pip install pyproj" på kommandolinja gjør susen. Ref: https://docs.python.org/3/installing/index.html

     

    Edit: Det kan forresten se ut som pyproj må kompileres og da er det litt mer jobb. Hvis det over ikke virker står installeringsinstruksjoner her, men det kan være mer knot enn det ser ut som. https://github.com/jswhit/pyproj

  14. On 9/10/2017 at 11:04 AM, Tobleronen said:

    Synes du har gjort en solid jobb her!

    Det fungerer svært bra, jeg har skrevet ut noen kartblad, og de er ikke dårligere enn kartene du får kjøpt i butikk (bare husk å ha høy nok kvalitet på utskriften).

    Min erfaring er at Toporaster3 som kartgrunnlag (http://openwms.statkart.no/skwms1/wms.toporaster3?) gir fine kart (tror Norgeskart bruker det samme).

    Noen tanker fra meg:

    - Er det teknisk mulig å beregne "grid convergence" og magnetisk nord på hvert enkelt kartblad? Tenker at det kan være greit om man har kart som dekker litt større områder, for å gjøre ting mest mulig korrekt.

     - Det hadde og vært flott og hatt med årlig endring i magnetisk misvisning.

    - Det hadde vært fint om navnet på kartet var plassert på toppen av kartet, gjerne med litt større/kraftigere skrift. 

    - Litt luft mellom teknisk info på venstre side og selve kartet hadde kanskje gjort ting enklere å lese

    - På 1:50000 står målestokken og antall km står tett oppi hverandre, litt luft mellom hadde gjort seg.

    Det hadde vært fint med noen form for tegnforklaring, men det er kanskje like greit å ha som en egen fil. Noen som vet hvor man eventuelt finner noe sånt for ulike kart?

     

    Først og fremst, takk for at du tester og gir tilbakemelding, alt går inn i kværna =) 

    *Magnetisk misvising individuelt per kart + årlig endring. Det vil jeg også ha, men jeg kommer nok til å se om jeg ikke får på plass en mer korrekt modell for misvisning først. Det blir i tilfelle en sjekkboks så man kan velge.

    *"Grid Convergence"  individuelt per kart: nja... Dette må sees i sammenheng med rotasjon av kartbladene, og jeg tror kanskje det er lettest å forholde seg til et sett ark hvor alle har samme rotasjon som stemmer med "Grid Convergence". skulle gjerne hatt et norsk ord for dette...

    *luft mellom teknisk info og kartet, og på 50k målestokk: jepp, det kan med fordel gjøres penere.

     

    Ang tegnforklaring så har jo print-composere mulighet for å legge til dette ut i fra metadata som kommer fra WMS servere. Men ...jeg har ikke greid å få det brukelig siden det kommer rmed alt for mye info.

  15. Da har dette prosjektet kommet seg videre og blitt ganske så nyttig etter min mening, selv om den nok kommer til å se litt mer utvikling. Prøv den gjerne, og meld gjerne ifra om ting som kan bli enklere og evt ønsker om nye funksjoner.

     

    QGIS/AreaPrinter Sett i forhold til Norgeskart.no:

    - krever installering, og det tar lenger tid å generer kart siden det gjøres lokalt og mer manuelt. Svakere maskiner kan knele!

    +Ikke låst antall kartblad eller plassering ift hverandre

    +Mulig å rotere kartet mot geografisk nord istedetfor "rutenett-nord"

    +Skriver magnetisk deklinasjon og "Grid Convergence" på arket, og gjør det derfor mulig å ta mer presise kurser enten fra rutenett eller kart-ramme. Positive tall er østlige. Magnetisk deklinasjon beregnes utifra en utdatert modell (WMM2010), så er bare ganske riktig, men i praksis bra nok der jeg har prøvd.

     

     

    Her er en forklaring på å komme i gang for UTM32. første bolken må bare gjøres første gangen man gjør dette.

    1. Installer nyeste QGIS fra qgis.org

    2. Aktiver eksperimentelle plugins (plugins ->manage and install -> show experimental

    3. Installer AreaPrinter (All -> AreaPrinter -> install plugin)

    4. Lag et nytt prosjekt (Project -> new)

    5. Nede i høyre hjørne, velg epsg:32632 som prosjektets koordinatsysstem. OTF sjekkboks må velges.

    6. Legg til kartblad-kilde, for eksempel de samme som norgeskart.no bruker ved å:

      1. Høyreklikk på «WMS» i «browser panel» på venstre side

      2. Velg «New Connection»

      3. Skriv feks "Kartverket" som navn

      4. Bruk "http://opencache.statkart.no/gatekeeper/gk/gk.open_wmts?" som URL.

      5. OK

    7. Under «WMS» skal det nå være en liste over tilgjengelige kart-typer. Velg kart og deretter samme EPSG kode som tidligere.

    8. image.png.1512edfa183cf84e6966522d9193a4d3.png

    9. Legg til kart-data ved å dobbelklikke på image/jpeg eller image/png

    10. zoom til ca det område du vil kartlegge. man kan dra seg rundt i "canvas" området med musa og zoome med å scrolle, evt høyreklikke på kartlaget.

    11. Start AreaPrinter, (Plugins -> AreaPrinter -> AreaPrinter) , og velg samme EPSG kode som sist når spurt.

     

    AreaPrinter UI:

    image.png.38133422c17e32a90b841469d0906629.png

    • Map name: skriv et kartnavn som vil bli lagt i margen på arket.

    • Rot. to true north: hvis valgt vil opp på kartet peke mot geografisk nord, ellers vil det peke mot rutenett-nord.

    • Reset and apply: fjerner alle utplasserte kartblad, og effektuerer endring i målestokk og rotasjon

    • Add: legg til nytt kartblad posisjonert ift siste

    • Move: Flytt kartblad i valgt retning

    • Move All: hvis denne er merket flyttes alle kartbladene, ellers flyttes bare siste

    • Generate print Composer: når alt er klart, trykk denne for å generere en "Print Composer" som dukker opp i et nytt vindu.

    • M.Dec: magnetisk deklinasjon, misvisning ift geografisk nord. positivt tall er østlig, beregnet ut ifra sentrum for alle kart-bladene.

    • Grid Convergence: vinkel på rutenett-nord ift geografisk nord. positivt tall er østlig, beregnet ut ifra sentrum for alle kart-bladene.

     

    Når "Print Composer-en" er ferdig generert, Eksporterer man det hele til en pdf

    image.thumb.png.570e6b0d8e47d949790296dbf60a702d.png

    1. Sett "Export Resolution" til 381, og ja det er et magisk tall =)

    2. Se til at "Export as raster" er valgt.

    3. Generer PDF (Composer -> Export as PDF)

    4. Velg filnavn, plassering og vent på ferdig =)

     

    image.png

    image.png

    • Liker 5
  16. 5 minutter siden, marihøna skrev:

    Prøvde å installere gjennom qgis-plugin.

    Jobb-PC med windows7, så eg får nok klare meg med qgis-versjonen eg har fram til IT legg til rette for installering av neste versjon...

    Jeg har sjekket opp litt mer. I siste versjon la jeg til mulighet for å rotere kartet mot sann nord istedetfor rutenett-nord. i den forbindelse  bruker jeg et bibliotek for å transformere koordinater som har vært litt "ut og inn" i qgis de siste versjonene. Det er derfor godt mulig en eldre versjon av AreaPrinter vil fungere. Finnes under: http://plugins.qgis.org/plugins/AreaPrinter-master/

    -F 

  17. På 20.7.2017 den 15.24, marihøna skrev:

    Hei.

    Eg prøvde å installere denne i QGIS 2.18.2, men får følgjande feilmelding:

     

    Capture4.JPG

    Heisann! Det var snodig. Hvilket operativsystem bruker du? Installerte du AreaPrinter igjennom qgis eller fra github-linken? Det letteste er kanskje å laste ned nyeste qgis (2.18.10).

    -fbe

     

     

  18. Heisann, håper på hjelp ifbm kjøp av ny brenner.

    Jeg har en eldre modell Primus Omnifuel (?) som brenner flytende og gass, slangen kan skrus rett på gassboksen.

    Jeg lurer på å kjøpe meg en Optimus Polaris og ha med begge på vinterturer hvor da Primusen blir reservebrenneren.

    I og med at begge brenner gass, så antar jeg at også brenselpumpene går om hverandre slik at jeg også kan bruke primusen sin brenselpumpe med polarisen. Stemmer dette?

    -Fredrik

     

  19.  

    10 timer siden, Tobleronen skrev:

    Rutenettet blir litt dominerende i svart, så kanskje noe tilsvarende Norges-Kart.

    Den lyse blåfargen de bruker glir veldig godt inn sammen med andre ting på kartet, samtidig som den er synlig nok når det trengs.

    Da er den oppdatert:

    • Målestokk for 1:50k fikset på
    • Mørk blå grid istedetfor svart. jeg synes det ser bedre ut, i alle fall mer diskret. Det er mulig både endre

    farge og tykkelse på strekene men jeg prøver slik litt.

    • Grid på 1:10k er nå 250m avstand
    • Mulig å flytte enkeltark istedetfor "hele" som vist på bildet ved å huke bort "Move All".

    Selection_019.png.0ae28af8d8d5481d5706cd6aa2b2d243.png

    • Liker 2
  20. 47 minutter siden, Tobleronen skrev:

    Har prøvd litt og det ser ut til å stort sett fungere (qgis2.18 på windows10) . Det skjer noe rart med målestokken på 1:50000 kart (ser greit ut på 1:25000).

    5954bb31a1abd_mlestokk.png.9dab5fa254fd5358780933243cb1d88d.png

    Noe som hadde vært veldig nyttig, hadde vært om det var mulig å plassere rutene forskjøvet i forhold til hverandre, altså ikke rett under eller over eller til siden for den foregående ruten. Da hadde det vært enklere å lage kart etter f.eks hvor stien går. Er det mulig å endre fargen på koordinatrutenettet?

    Synes det er ganske smart å kunne lage sine egne kart, i stedet for å skulle kjøpe dyre kart som ofte dekker et mye større område enn det jeg har bruk for. Dette gjelder spesielt på litt lengre turer hvor man er interessert i kart for ruten man skal gå, og ikke halve Norge i tillegg. Kart i A4 størrelse er også praktisk å oppbevare i kartmappe, i motsetning til svære turkart som må brettes tre ganger for å få plass.

    Har man fargelaser og vanntett papir kan man skrive ut kart av god kvalitet som nesten garantert er billigere enn de du kjøper.

    Der var en bug på 50k ja. jeg har vel i grunn bare testet på 25k. Det med å forskyve enkelte kartblad fritt ser jeg nytten i ja og det bør ikke kreve for store endringer. Det havner høyt oppe på TODO lista. rutenett-farger: Tenkte du på en spesiell? det er kanskje ikke så nyttig å kunne velge fritt i hele spekteret.

    Ang QGIS og nytteverdi, hvis man har sære intereresser (utover navigasjon ☺️ ) er det utrolig mye rart av kartlag det går an å finne gratis på https://www.geonorge.no/.

     

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.